Avarterna inom idrotten kartlagda

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

RF och Brå presenterade idag tisdag en stor rapport ”Motverka otillåten påverkan inom idrotten – En kunskapsfördjupning om trakasserier, hot, våld och korruption.” Det finns all anledning att både förstå problemet och se till att färre drabbas.

Foto: Steindy, CC0

Svensk idrott med 3,2 miljoner deltagare i knappa tjugotusen föreningar är för stor för att inte vara utsatt för brott, hot, våld och övergrepp. Frågan är hur man får ned nivåerna till acceptabla nivåer, att bli av med dem helt lär inte gå förrän vi får ett brottsfritt samhälle. Något jag bedömer kan ta någon vecka till.

Beslutsamt av RF

Att strutsmodellen att sticka huvudet i sanden inte fungerar är det lätt att enas om. Förklarande överslätningar ”han är egentligen snäll typ” är ingen framkomlig väg. Därför skall RF ha beröm för att man varit med och tagit fram den här rapporten. Upp med eländet på bordet så vi kan börja agera.

Det som då antas krävas är en kombination av att idrotten internt sätter ner alla fötter när det gäller vilka beteenden som accepteras i kombination med att polisen både får, kan och vill samt har resurser att agera och att våra domstolar förstår allvaret och dömer kännbara straff.

Att idrotten kommer att kunna sätta ner foten känner jag mig trygg i. Polisens effektivitet med den nya organisationen gör mig rädd, trots duktiga, kunniga och ambitiösa enskilda polismän är det mindre troligt att man får resurser att leverera. Våra domstolar känner jag totalt maktlös gentemot nu när brottslingar från s.k. god familj skall frikännas som princip.

Trakasserierna för vanliga

Det är olika typer av brott. En tyvärr alltför vanlig form är trakasserier där unga spelare och unga domare utsätts för könsord och andra otidigheter från primärt föräldrar på läktarna. Sedan länge har jag som förslag att sådana föräldrar skall anmälas till socialförvaltningen då de uppenbart är olämpliga som vårdnadshavare. Får för mig att det preventiva blir rätt så framgångsrikt då det inte kan vara kul att förklara för hustrun varför familjen utreds som vårdnadshavare på grund av att mannen inte har vett nog att inte skrika könsord till en 13 årig domare när åttaåringar spelar fotboll.

Vi har trakasserier av unga kvinnor som får allsköns idiotiska mess och påhopp av sexuell karaktär på sociala medier. Mitt förslag har varit att RF centralt har en stödlinje som också har förmåga att hantera det it-tekniska och göra en anmälan till polisen. Bör också ha en hög allmänpreventiv effekt. Välgjorda anmälningar med IT-stöd och juridiskt bistånd från en organisation som RF är svåra att skriva av. Nu inrättar RF en stödlinje.

De söker egen vinning

Vi har kapade föreningar där krafter som inte accepterar den demokratiska värdegrunden eller är ute efter egen vinning som ett problem. Här finns sedan något år beslut om förenklad ombudsröstning som tyvärr inte vunnit mark. Om RF lyckades leverera ett fungerande IT-stöd där det blev enkelt för både medlemmar och föreningar så skulle bristen på närvarande medlemmar på årsmöten sluta vara ett problem och de goda krafterna vinna. Självfallet bör system för e-röstning införas. Tekniken finns. Det som saknas är ett metodpaket (hur hanterar man tilläggsyrkanden och liknande).

Hoten mot ledare, tränare och även spelare inom elitidrotten kan bara hanteras genom bättre polis. Att tro att idrottens värdegrund når ut till de idioter som dödshotar tränares barn är naivt. Här måste stöd och skydd så att alla vågar anmäla förstärkas. Det måste göras, men det kommer att ta tid. Tilliten till våra myndigheter är också här ett problem.

Övergrepp av ledare och tränare på barn av sexuell karaktär eller mobbing går inte att få bort till fullo men min uppfattning är att idrotten är bättre än skolor, förskolor, religioner med flera miljöer där ungdomar finns. Idag upplever jag också att styrelser och ledare har hög vaksamhet på det här området.

Huliganismen minskar

Den s.k. Huliganismen på läktarna har minskat dramatiskt även om pyromanin och även s.k. bangers fortfarande är ett problem. Här vill jag flytta upp besluten om arrangörsavstängning till RF. En säkerhetsansvarig i en klubb skall inte behöva hantera det beslutet med de hot som följer. Kameror på arenan finns. Här bör personliga biljetter och biljettvillkor med skadestånd också införas på de få arenor där problemet är frekvent.

Matchfixning är ett hot mot lagidrotterna såväl som mot spelbolagen. Litar man inte på att matchen är just så lär man inte vara beredd att spela heller. Här är jag mer dystopisk. Tvångsmedlen där den nya spelmyndigheten (en trimmad lotteriinspektion) får rätt att införa regleringar för den del av spelbolagen som har licens är ett trubbigt instrument.

Är myndigheten för nitisk riskerar de utländska lämna in sina licenser och systemet krackelera för att de inte får de spelobjekt de vill ha. Svensk myndighet har dessutom små möjligheter (inga) att kontrollera asiatiska spelbolag även om de har spelobjekt i Sverige.

Sammanfattningsvis kan vi utgå ifrån att idrotten drabbas för att man så stor att man får sin del av samhällets problem och att idrottens värdegrund och struktur gör att idrotten hamnar på en lägre nivå än samhället i övrigt.

Idrotten äger också hela ansvaret för att agera. Föräldrar måste känna trygghet att lämna sina barn till föreningar, publiken måste känna trygghet på läktarna, anställda i föreningar lämnar om de utsätts för hot och det sportsliga som är grunden för idrotten hotas av matchfixningen.

Den stora frågan är om samhället har förmågan, viljan och kunnandet att sköta sin del av avtalet. Idrotten fixar inte detta utan väl fungerande myndigheter.

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Ekonomiska fördelningsfrågor, samt den demokratiska processen, var i fokus vid fotboll-Sveriges unika distriktskonferens på Arlanda i helgen. För första gången möttes de 24 distrikten utan närvaro av SvFF-representanter. Ordföranden Fredrik Reinfeldt och hans stab hade inte bjudits in.

Mötesordförande var Ola Johansson,  Gästrikland,  och han vill tona ned frånvaron av SvFF

Planerna på en omfattande revidering av arenor och hallar för idrott i Malmö är högaktuellt. Malmö stadion från 1958 rivs och ersätts av en ny stadion för fotboll och friidrott med plats för 8 000 åskådare, kostnadsberäknad till 538 miljoner kronor och som planeras att kunna användas tidigast våren 2029. Dessförinnan påbörjas bygget av en ny multisportarena på stadionområdet där gamla Malmö stadion rivs under 2025-26.

Löpning & livet, en av Sveriges största podcasts inom sport, går in som svensk mediapartner för Broloppet 2025. Ett unikt evenemang, som förväntas bli ett av Nordens största löparevenemang 2025, markerar även 25-årsjubileet av Øresundsbron och ska genomföras den 15 juni, med start i Köpenhamn och målgång i Malmö.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

För andra året i rad låter kafferosteriet Löfbergs 50 värmländska föreningar dela på en halv miljon kronor.

Utan att de har gjort något speciellt just nu, utan därför att föreningarna finns, det räcker som skäl 

Flera sådana företag och fler liknande initiativ, vore öänskvärt. 

nya 100 000 kronor går till prenumeranten Sofia Thuvesson – och en likadan summa till Floby VK efter en ny dragning av JOYNA från ideella Folkspel.

– Allvarligt? Det är ju en fantastisk nyhet. En jätteviktig extra inkomst för oss, säger föreningens ordförande Denny Walthersson.

 Närmar vi oss den dagen då ligaorganisationer som SEF, Föreningen Svensk elitfotboll med totalt 32 klubbar, SHL AB, 14 lag, har spelat ut sin roll – som en följd av A I-tekniken med självstyrande robotar vid idrottens arenor.

SEF och SHL blir mellanhänder som inte längre har någon funktion att fylla för   elitlagen, ja lag i alla divisioner kommer i framtiden att  ”strömma”sin egen idrott och skapa ”betalväggar”.

IFK Norrköping blir starkt kritiserat, Klubben går nu ut med  Information om att det bllir  en större ekonomisk förlust än väntat i det kommande bokslutet. Lägre intäkter och färre spelarförsäljningar än förväntat är skälen. Samtidigt är landslagsspelaren,  Linus Wahlqvis,  mycket kritisk och menar att klubben slarvade bort en övergång när hans förra  radarkamrat, Alexander Fransson ville återvända till klubben, men nobbades av IFK.