Årjes mot små förbund
Den här är maktkampen som har gått helt under medias radar då det handlar om idrott och inte svenska akademin. Eftersom det är idrott och inte kultur så förekommer ingen mobbing, inga sexuella trakasserier, skattefusk, hemska personangrepp, otillåten alkoholförsäljning eller annat elände och mediecirkusen uteblir därför.
Ändå, idrotten som får en sjättedel av kulturens bidrag har både moral och etik och levererar sju sju7 gånger så mycket till samhället.
Men nu drar det ihop sig en omröstning om ny ordförande i SOK där två sidor verkar stå mot varandra.
Valberedningens val
På torsdag skall det väljas en ny ordförande för Sveriges Olympiska kommitté.
En enig valberedning har föreslagit Mats Årjes, ordförande i skidförbundet. Med uppdraget att tillse att vi får en svensk ansökan och når framgång så att OS 2026 hamnar i Stockholm är det ett av de viktigaste valen i SOK på mycket länge.
Mot en enig valberedning lobbas det nu från de små förbunden för Per Palmström, idag vice ordförande i SOK.
Det vore olyckligt om inte Mats kunde väljas när en enhällig valberedning föreslår honom.
Ständigt denne Liljegren…
I Ture Sventon-böckerna av Åke Holmberg är en återkommande kommentar ”ständigt denna Vessla” om skurken Ville Vessla med kännetecken av väldigt spetsiga skor (yngre läsare får ursäkta men de är så få)
Inom svensk idrottsrörelse förekommer sedan många år en travesti med uttrycket ”Ständigt denne Liljegren”. Lars är ingen skurk, tvärtom, även om vi ofta har olika åsikter är det en god person jag respekterar djupt och lyssnar noga på.
Nu har jag fyra olika källor med god insyn som påstår att Liljegren är den som drivit fram att de små förbunden i en okänd omfattning tänker rösta på Palmström.
För tydlighetens skull så har jag inga relationer till någon av kandidaterna. Årjes har jag träffat vid ett tillfälle för drygt tio år sedan och Malmström har jag aldrig träffat, jag kan ha hälsat på honom vid något RIM eller motsvarande men inte mer.
Vem äger största förmåga att ta hem OS?
Palmström är enligt alla jag hört en god person. Årjes likaså. Deras intresse för idrotten, deras moral deras fokus på att utan egen vinning lägga energi på att kunna ge ett bättre förbund till nästa generation är på samma nivå.
Därför handlar det bara om förmåga.
SOK har flera viktiga uppdrag framför sig men det som just nu är det absolut viktigaste är att få OS 2026. Det kan delas upp i två delar A: få in en ansökan och B: vinna tävlingen om att bli utsedd.
När det gäller de övriga prioriteringarna som SOK har om elitstöd, samverkan med RF med flera så är valberedningens bedömning att Årjes är bättre på varje område.
Små mot stora, tyvärr
Det som stör mig mest är att den här omröstningen har slutat handla om vem som är bäst lämpad, där gör valberedningens gedigna arbete kristallklart att det är Årjes. Utan den här omröstningen handlar om att små förbund skall vara eniga mot de stora förbunden.
Det är då det blir svenska akademin av hela soppan trots att svensk idrott står för så mycket bättre ideal och agerande än vad akademin kan uppbringa. Det blir identitetspolitik, post koloniala strukturer och annat destruktivt elände.
SOKs medlemmar har på torsdag ett enkelt val. De skall välja den ordförande som ger oss bäst förutsättningar att få ett OS i Stockholm, Åre, Falun 2026, ett ekonomiskt starkare SOK och utveckling av elitstöd.
Årjes är mest lämpad
Det är inte ett val som skall göras utifrån kandidatens kön, ålder, sexuell läggning, hudfärg. Det är inte ett val som skall göras utifrån storleken på det förbund man företräder.
Det är bara ett val utifrån förmågan att säkerställa att vi får OS 2026 och kan utveckla SOK.
Då är det utifrån alla objektiva bedömningar Mats Årjes som skall bli ordförande.
Hur kunde det då bli så här? Lars Liljegren som den hedervärda socialdemokrat han är, som kan sin Karleby, är den sista jag kan tänka mig som företrädare för det identitetspolitiska träsk som hotar vårt samhälle. Att utifrån allt som just nu sker i vårt samhälle ha storlek på förbund som grund för hur man skall rösta gör mig förtvivlad.
Jag har bytt åsikt
En sån fantastisk livsgärning inom idrotten som Lars får aldrig någonsin sluta med att man ses som en Don Quijote.
Jag var, som de flesta vet kritisk och negativ till OS-ansökan 2022, då jag ansåg att den var negativ för både Stockholm och Sverige. Jag har studerat allt underlag som finns inför 2026 och är i dag mycket positiv. Jag blir ledsen om inte SOK väljer att säkerställa de bästa förutsättningarna för att vi skall få OS 2026.
Jag vet och förstår att jag som skribent på Idrottens affärer, helt utan position inom idrotten och utan förmåga att påverka, inte har någon vikt i den här debatten men hoppas ändå att någon lyssnar på mig.
Jag vill ha ett OS i Stockholm 2026 eftersom det är lönsamt och bra för både Stockholm, Åre, Falun och Sverige. Då är min bedömning att Mats Årjes utifrån valberedningens förslag är bäst.
Mest lästa just nu
Svenska Bandyförbundet drabbas av en rekordstor ekonomisk smäll. Nu avslöjas att underskottet är på nästan 5 miljoner kronor för 2022/2023. En av anledningarna är att Ryssland exkluderats och att det internationella utbytet inte blev som det var tänkt.
Idrotten kan vara en riskmiljö för mäns våld mot kvinnor. Samtidigt är idrottsrörelsen en viktig aktör för att minska detta allvarliga samhällsproblem. Det visar en regeringsrapport från Centrum för idrottsforskning.
– Ideella ledare, volontärer och frivilliga föräldrar har motivationen, viljan och energin finns stora möjligheter, fortsätter Susanne Strand
All mat som blir över från Blodomloppet Stockholm den 13-14 juni skaskänkas till akutboenden i staden redan samma kväll. Initiativet, som görs i samarbete med Stockholms Stadsmission och DB Schenker, innebär att fler människor som lever i utsatthet kan äta sig mätta.
Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.
Norge och skidsport.Då finns det pengar om nån gång, kan vi tro.Men det stämmer inte alls. .På onsdagen fick landslagsåkarna beskedet att det blir nedskärningar till kommande säsong på grund av ekonomin.
Intresset för Obos Damallsvenskan fortsätter att stiga; det mediala intresset ökar liksom publiksiffrorna. Också intresset från spelmarknaden ökar. Generellt spelas det för 20 miljoner kronor på varje damallsvensk match, en tredubbling jämfört med för tre år sen. Med den ökade omsättningen ökar också risken för matchfixning. Något som Elitfotboll Dam (EFD) och huvudsponsorn Svenska Spel aktivt informerat samtliga lag i damallsvenskan och Elitettan om under våren.
Expressen har tagit ett nytt, kreativt grepp. Med början på onsdagen inleds den nya podden: "Läget". Varje vardag släpps en nytt avsnitt med mix av nyheter. Där finns Sport men också nöje, krim, politik och längre fördjupningar.
– Vi vill fånga lyssnaren som är i farten och snabbt vill få en uppdatering på väg hem från jobbet eller skola, när de handlar, lagar mat eller tränar, säger programledaren Sally Sjöberg.
SHL-ishockeyn köpkarusell snurrar vidare, trots alla kristecken i svensk ekonomi. På torsdagen offentliggjordes att Linus Omark, 36 år, bryter sitt kontrakt med schweiziska Servette Geneve och flyttar hem till Luleå.
En affär som knappast varit möjlig om inte it-miljardären och Luleå-supportern Gustav Porser agerat i bakgrunden. Omark har en succésäsong bakom sig, han bidrog i hög grad till Servettes ligaguld med 56 poäng plus 12 poäng i slutspelet.
Skriv kommentar