Jämställd sponsring, hur kan den skada idrotten?

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

Kan jämställd sponsring minska sponsringsintäkterna för idrotten är den komplexa frågestaällningen. Svaret är att det finns en betydande risk för att det blir så.

För att komma framåt i frågan måste vi först definiera begreppet sponsring.

”Sponsring är ett medel för marknadsföring som konkurrerar med exempelvis annonser, sökordsmarknadsföring, tv-reklam, event med syftet att öka försäljningsintäkterna för det företag som sponsrar.

Måste påvisa det affärsmässiga

Det kan ske direkt genom försäljning som konsekvens, eller indirekt genom att företagets varumärke stärks och man därigenom får fler potentiella kunder.”

Ungefär så.

Enligt skatteverket måste ett företag kunna påvisa att sponsring är affärsmässig, dvs leder till önskad vinst (då får skatteverket mera pengar).

Enligt Aktiebolagslagen får företaget inte agera på annat sätt än för att berika ägarna (då får också skatteverket mera pengar).

Här ovan så har vi skapat begränsningarna för jämställd sponsring.

När vi idag ser på idrottare som verkar i Sverige så är två av de högst betalda kvinnor. Sarah Sjöström och Charlotte Kalla. Sarah drog in nästan 9 miljoner förra året genom att vara en av världens duktigaste idrottsstjärnor. Hon förtjänar självfallet varenda krona. Samma gäller för Charlotte. 

Så enkelt är det

I kommersiell idrott får man betalt efter prestation. Inte efter kön. Inom ideell idrott får man betala. Så enkelt fungerar det.

Nu driver lobbyister inom det genuscertifierade komplexet idén att män och kvinnor i sponsorintäkter skall få lika mycket. En vacker tanke, men felaktig. Den här typen av identitetspolitik byggd på vänsterns moderna mumbo jumbo-påhitt som Intersektionalitet, normkritik och postkoloniala strukturer är skadliga. 

Explicit driver de idén att Sarah och Charlotte borde få mindre eftersom det är orättvist att de får mer bara för att de är duktigare.

Bygger på en kalkyl

Om ett bilföretag går in som sponsor så bygger det på en kalkyl att den här åtgärden skall ge oss en kostnad per såld bil som är lägre än om vi hade valt andra marknadsföringsmedel. Samma gäller spelbolag, kylskåpstillverkare, kortbolag med mera. Alternativet är olönsam sponsring och att bedriva olönsam verksamhet leder till konkurs.

Klubben, ligan, idrottaren vill ha så mycket pengar som möjligt. Företaget vill betala så lite som möjligt. Precis som i alla förhandlingar.

Sen kan man sälja bilar på många sätt. Ett sponsringsavtal skall därför värderas utifrån flera parametrar.

Exponering enklast att mäta

Exponering kommer först då den är enklast att mäta. Här är publiksiffror, antalet tv-tittare, antalet följare på sociala medier det som räknas.

Digital infrastruktur är nästa område som även den går att mäta. Hur många individer finns i CRM-systemen, Vilka rättigheter att bearbeta dem ingår i avtalet, hur kan tekniken skapa interaktivitet är några av frågorna som skall värderas.

Varumärket kommer sen. Är det positivt för företaget att framstå som jämställd så får det ett värde. Kan ett oväntat avtal ge tillkommande PR eller innebär valet av mindre exponering att sponsorn måste lägga mer pengar på traditionell marknadsföring för att alla skall få reda på hur jämställda de är? Jämställdhet är en delmängd av det vi definierar som CSR. Här konkurrerar jämställdhet med integrationsprojekt, antimobbingprojekt, läxhjälp med mera.

Fåniga idéer om jämställdhet

Konsekvensen om mindre duktiga manliga skidåkare skall få mer än de förtjänar medan Kalla får mindre kan inte bli något annat än att företagen drar ner på sponsring och låter en större del av marknadsföringsbudgeten gå till annat. 

Dvs de fåniga idéerna om jämställd sponsring ur ett genusperspektiv som bara kan ha uppstått på Södertörns högskola skadar idrotten.

Sponsring är enda området i intäkter till idrotten som är jämställd, alltid varit jämställd. Ersättningen är en delmängd av hur mycket sponsorn tjänar på sponsringen, lika oavsett kön såväl som idrott.

Däremot finns det massor med ojämlikhet inom idrotten som bör angripas. Tjejer får mindre i stöd, sämre träningstider och sämre ledare. Typiska tjejidrotter som ridning och gymnastik får större problem att ha tillräckligt med anläggningar. Hundratusentals nyanlända tjejer får inte idrotta för att de är flickor som en del av en hederskultur som vi inte får acceptera där slöjan är symbolen för förtrycket.

Så kan vi inte ha det 2018 i vårt jämställda Sverige. Här bör feminister skrika högt och jag kommer att skrika med dem. För de här orättvisorna skall vi inte acceptera.

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Djurgårdens fotboll redovisar inför kommande årsmöte, onsdagen 13 mars, ett eget kapital på historiskt höga 261,4 miljoner kronor, en  ökning med 51,1 miljoner kronor jämfört med 2022.
Aldrig tidigare har föreningen, bildad 1891, haft en sådan välfylld kassakista.  Av de allsvenska lagen är det endast Malmö FF som presenterar ett högre eget kapital, i storleksordningen 700 miljoner kronor.

Allmänna arvsfonden är mycket viktig, för att inte säga avgörande partl för fler och bättre idrottsanläggningar.i Sverige. Bara under 2023 kom 235 miljoner  den vägen till idrotten..

Därför blir reaktionen kraftig inom idrotts-Sverige när Riksrevisionen något obetänksamt publicerar en granskningsrapport av Allmänna arvsfonden och föreslår att fonden bör avvecklas. 

Den svenska OS-truppen till Paris växer – och ambitioner och förhoppningar gör det samma. Utgifterna också för den delen.

I förra veckan gav SOK klartecken till ett handbollslag, ett bordtennislag, två lagkapper i simning och åtta individuella idrottare.

Det är en idrottslig mobilisering för 100 miljoner.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Striden mellan ATG och Svenska Spel fortsätter., Men i en första instans, – Patent- och marknadsdomstolen (PMD), vann ATG. Och nu har även Patent- och marknadsöverdomstolen (PMÖD) dömt till ATG:s förde.

ATG har sedan 1973 registrerat företagsnamnet Aktiebolaget Trav och Galopp hos Bolagsverket. När Svenska Spel 2020 lanserade spel på hästar använde man trots det ordkombinationen ”Trav & Galopp” i sin kommunikation. ATG valde därför att stämma Svenska Spel för intrång i ATG:s företagsnamn.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Det är nya tider i svensk fotboll, transferintäkter eller intäkter från försäljning av spelare, sätter allt större avtryck i de allsvenska lagens bokslut efter 2023 års säsong.
Nykomlingen BP, som räddade det allsvenska kontraktet via kvalseger mot Utsikten,  redovisar inför årsmötet ett eget kapital på 48,5 miljoner kronor, ett historiskt högt belopp.