Elitidrotten och media i en helt ny värld

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

Tidningen Barometern skriver om en händelse jag förväntat mig komma i flera år. http://www.barometern.se/kultur/vi-bevakar-inte-emmabodafestivalen-ett-beslut-jag-beklagar/

Här är det en musikfestival där festivalarrangören insett att lokaltidningens bevakning inte ger några kunder och att festivalen är något som tidningen vill tjäna pengar på.

Lokaltidningen och eliklubben står inför ett nytt umgänge. Foto:TT

 

Så här kommenterar Internetgurun Joakim Jardenberg det i branschtidningen Resumé ”Jardenberg anser att Barometern-OT:s kulturchef drar på sig offerkoftan, istället för att ta sig en funderare på mediernas nya roll. 

Enbart samarbete

”Medielandskapet har förändrats och alla publicister måste inse att de enbart är intressanta för någon form av samarbete om deras publik upplever dem som relevanta och värda att ha en relation med. Man kan enkelt konstatera att festivalen har fler följare på Facebook än Barometern, så redan där är det enkel matematik. Dessutom är det sannolikt att Emmabodafestivalen får ut avsevärt mer av att ackreditera en genomsnittlig influencer på Instagram än av en artikel bakom betalväggen i Barometern. Då blir beslutet inte bara enkelt utan också helt självklart.” Slut citat

Vi är redan där för många av elitklubbarna i olika sporter, dvs det samarbete som skett med lokaltidningen i decennier är idag olönsam för klubben och lönsam för tidningen.

För elitklubbarna i Ishockey, Fotboll, Basket, handboll är det hög tid att börja planera för den nya medievärld som kommer. Den kommer nämligen mycket snabbt.

Oavsett om det är Smålandsposten i Växjö, Borås tidning eller Norrländskan i Luleå så måste Växjö Lakers, Elfsborg och Luleå Hockey är slutsatsen att de själva måste bli bättre på att ge sina supportrar såväl alla sportintresserade i sitt upptagningsområde egen media.

Helt andra spelregler

Bättre att de som är sportintresserade är kunder/läsare till klubben än till lokaltidningen. Vill lokaltidningen ha rättigheter får de betala för dem och någon barter skall man inte göra eftersom annonsutrymmet numera är värdelöst så det skall vara cash betalt. Vill lokaltidningen ha exklusiv tillgång till spelare, tränare, information så hamnar vi på sjusiffriga belopp.

Egen mediaproduktion blir en effektiv metod för att bygga databaser, sälja merchandize och biljetter samt att ge sponsorer mer exponering.

Sportredaktionerna på lokaltidningarna är så nedbantade att de inte är någon svår konkurrent längre. Lokala tidningar har enligt medieutredningen som kom i november 2016 bara 16 procent läsare under fyrtio år både print och digitalt. Den mätningen gjordes i april 2016. En god gissning är att siffran april 2019 ligger under 13 prcent av de under 43 år.

Åsikter har blivit viktigare

Sen är en egen medieverksamhet på nätet ingenting som vem som helst kan göra. Utöver tekniken som idag finns till låga kostnader krävs det kunskap om journalistik, publicistiska principer, redaktionell förmåga. Även om allt sker på nätet så krävs det både text/bild, röst och video. Åsikter har blivit viktigare och kräver goda skribenter.

Skall man över tid få läsarnas förtroende så måste man dessutom klara av att kritisera laget/klubben när så krävs. Att påstå att laget gjorde en fantastisk prestation när så inte är fallet sänker projektet på en kvart.

Men Digitaliseringen och de förändrade beteendemönster vi ser som konsekvens gör att min bedömning är att alla elitklubbar som är dominerande aktör på sin ort bör planera för egen medieverksamhet.

Är man dominerande aktör så bör man också ta på sig att bevaka alla annan idrott, inkl juniorverksamhet på sin ort.

Bara vissa klubbar

Men vi är en idrottsförening, skall vi bli tidning också säger den äldre styrelseledamoten som drömmer om 60-talet. Frågan är relevant, är man bara en idrottsförening skall man inte starta medieverksamhet.

Är man en klubb i de högsta serierna i fotboll och Ishockey eller högsta serien för Basket, handboll som är en dominerande aktör på sin ort och har en spelarbudget på +10 miljoner kr är man oavsett organisationsform ingen idrottsförening. Man är en aktör inom upplevelseindustrin som konkurrerar om konsumenternas fritid. Då blir egen medieverksamhet en del av intjäningsförmågan som ger de sportsliga resultaten.

 

Ps, vi står gärna till tjänst med djupare kunskap på det här området. Hör av er till IA.

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Deloitte och Sveriges Olympiska Kommitté (SOK) har ingått ett samarbete som en förlängning av Deloittes internationella partnerskap The Olympic Partner (TOP).

- Vi delar många egenskaper med den olympiska rörelsen, såsom fokus på personlig prestation och utveckling, hälsa och välbefinnande. Vi har mycket att lära av den kunskap som finns inom SOK och tror att vi med våra kompetenser kan bidra till att utveckla SOK som organisation, stärka den olympiska rörelsen och idrott i Sverige i stort, säger Erik Olin, Country Managing Partner på Deloitte.

En entusiast och eldsjäl i samma person. Och han snackar inte bara utan får saker och ting gjorda. En Lars Månsson skulle det finnas lite varstans, då blev mycket uträttat. Han har svarat för ett enastående arbete i  Arvika. 

Lars har förverkligat idén om ”Arenan” och den blir nu till modell för varenda kommun i Sverige. Så bra är det bakomvarandet tänket och nyttan med skapelsen.

Han är SHL-ishockeyns högst avlönade svenske spelare.  Skatteverkets siffror  avslöjar att Färjestads forward Marcus ”Lilliz” Nilsson, 33, år, redovisade en taxerad inkomst på 3 279 800 kr, taxeringsåret 2022. 

Santidigt sprider sig en osäkerhetsfaktor bland SHL-klubbarna och allmänt inom idrotten. Våldsutvecklingen i samhället påverkar alla och risken för attentat har ökat.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

”Vi hoppas att vi har snälla sponsorer, eller att det finns vänliga själar som vill hjälpa oss”, vädjar Lisbeth Larsson, ordförande i Eslövs IK.

Bedragare har länsat handbollsklubbens tillgångar.

Med hjälp av ett kapat bank-id kunde bedragare komma över flera hundratusen kronor från Eslövs IK.

Visst är det ganaka fantastiskt. Ett spelbolag lanserar ett aspel så att idrotten kan förstärka intäkterna. Det är precis vad som sker när Svenska Spel  tillsammans med svensk ishockey introducerardet nya nummerspelet Supportern.Ett  ett digitalt lotteri som ska bidra till nya och viktiga pengar hos  27 föreningar i SHL, SDHL och Hockeyallsvenskan. De ska  erbjuda spelet i samband med ligapremiärerna.

Hanna Stjärne, vd på SVT, är i dag lycklig. Hon avslutade arbetsveckan med att ge ett besked som glädjer många svenskar. Från och med vinter-OS i Cortina 2026 kan alla följa OS-festen på SVT:s plattformar. 

– Jag är så otroligt glad över att OS-sändningarna flyttar hem till SVT igen. Sport är roligare att uppleva tillsammans och vi ser fram emot att samla Sverige framför många spännande och historiska sportögonblick framöver, säger Hanna Stjärne. 

Fotbollens Silly Season har sina sista skälvande timmar. Penningflödet mellan klubbarna upphör natten mot fredagen  och sportcheferna kan andas ut. Spelare skiftar adress, med eller mot sin vilja. Natten till fredagen slår fönstret igen för klubbarna i både herr- och damallsvenskan. Ute  i Euroopa är det stopp ett dygn senare, natten mot lördagen slår det igen