Vår nya TV-marknad är här

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

Strive är en ny streaming-tjänst som sänder La Liga och Serie A. Dvs den perfekta kanalen för den som älskar Inter, Barcelona, Real Madrid eller italiensk och spansk fotboll. 

Men Strive är mer än bara en ny streamingtjänst. Den är en föraning om hur marknaden kommer att se ut om sju-åtta år (när alla nuvarande tv-avtal har upphört).

Många fler, föreningar som förbund kommer att producera egna tv-program i framtiden - och sedan sälja dem ll kommersiella aktörer. Foto: Jeppe Gustafsson / TT

Frågan ”Vad är TV” har aldrig varit mer aktuell och min tes är att ord som TV-kanal och TV-bolag kommer att hamna på samma lista som banlonpolo, telefax, grammofon och gabardinbyxor (unga läsare får rådfråga sina föräldrar).

Tidigare var tv så mycket dyrare

Förr så behövde tv-bolag vara mycket stora eftersom den fasta kostnaden för att distribuera tv och producera tv var så höga. Idag kan man distribuera via nätet till en kostnad om något öre per tittare och timme istället för höga master över hela landet. Digitala kameror kostar 5 procent idag och är mycket bättre än vad de gjorde 1990. Redigeringsstudios kostar också en bråkdel för de är helt digitaliserade. OB-bussar för miljoner behövs inte eftersom vi har ”edit by fiber”.

Det är digitaliseringen och internet som helt ändrat förutsättningarna för tv. Det kommer självfallet att leda till att tv förändras totalt. Allt annat är ologiskt.

I världen pågår en trend där ägare till Tv-bolag säljer dessa till Telekombolag. Dvs de som kan TV säljer och de som inte kan TV köper. Den är lika logisk. Ett stalltips för de som sparar i aktier är att telebolag som köpt tv-bolag skall man inte ha i portföljen.

Rättigheterna har exploderat

De senaste åren har priset på rättigheter för live sport exploderat, ett av skälen är att bolagen måste köpa för att inte riskera att bli obsoleta för tidigt. 

C-More (som Bonnier nu säljer till Telia) går med ca 500 miljoner i förlust varje år på en omsättning under 2 miljarder. Omsättningen ökar inte. Anledningen är att de för att behålla sitt existensberättigande har betalat för mycket. Alternativet har varit att lägga ner.

Det vi också kan konstatera är att Public Service-utredningen som föreslår en tvångsskatt på 8 miljarder om året till SVT och SR måste haft en omvärldsanalys från tidigt 90 tal som grund för sina slutsatser. Blir kul för SVT att motivera sin ställning som svenskarnas tv-bolag år 2026 när de enda sporträttigheter de lyckats komma åt är Varpa och Dragkamp (en överdrift för att jag tycker meningen är kul, men riktningen blir sådan).

kan själva producera - och sälja

Då man idag kan nå tillräckligt många via nätet så finns det ingen anledning att äga distribution. Dvs alla som sitter på värdefulla rättigheter kan själva ta hand om produktionen och sälja till de som vill titta via streamingtjänster.

Jag bedömer exempelvis att hustrun kommer att börja titta på fotboll under de kommande åren. Inte på Arsenal-Man U eller på Djurgården-MFF utan hon kommer att betala 50 spänn för att se matcher där barnbarn spelar. En knapp miljon fotbollsspelande barn och ungdomar har det dubbla antalet föräldrar och fyra gånger så många mor och farföräldrar. Många femtiolappar blir det. Det här är redan på gång med flera bolag på marknaden.

Vi ser hur aktörer som Netflix och HBO satsar miljarder på egenproducerade serier. De har lärt sig att deras varumärken är ointressanta för konsumenten, det är innehållet som är det viktiga. Varumärkena som har ett värde är programmen. Blotta tanken på att någon som får frågan ”Vad skall ni göra ikväll?” svarar ”Vi har tänkt titta på SVT” är orimlig. Svaret vi tänkte titta på Allsången är rimligt. Program som folk vill se blir varumärken, i vilken kanal man tittar på den.

De som idag äger rättigheter inom sporten kommer att kunna tjäna mer på att producera och sälja själva. Genom att ha hela relationen med alla som älskar deras sport, deras lag så förstärker de alla övriga affärer.

En mördande konkurrens

Produktionsbolag som idag får betalt av tv-bolag för att göra program kan distribuera dem själva och den vägen tjäna mer (och förlora om de gör dåliga program som ingen vill se).

När Bordtennis, Volleyboll, handboll, Cricket, Amerikansk fotboll för att nämna några börjar sälja själva får vi ett väsentligt bredare utbud än vad vi någonsin haft. Konkurrensen om konsumenternas fritid blir mördande men det som är intressestyrt kan konkurrera. Vi får också en globalisering. 

Jag tror att invandringen gör att vi kommer ha fler som tittar på Cricket än på Bandy om några år för att Cricket är en stor sport i flera av de länder som vi har många invandrare från.

Ett minskande antal kommer att leta något att se på ett tv-bolags hemsida, man fritextsöker på det man vill se och två klick senare så tittar man. Andelen som tittar på marksänd tablå-tv kommer att minska löpande med ca 100.000 per år, dvs det antal äldre som dör varje år.

Bra för oss konsumenter

Det Chris Andersen skrev i kultboken ”den långa svansen” blir verklighet. Dvs den totala omsättningen på marknaden kommer till +50 procent från program som mindre än en procent tittar på. Diversifieringen blir total.

Den här utvecklingen är självfallet bra för oss konsumenter, för de som bedriver idrott eller producerar program och serier. Den är en katastrof för aktörer som SVT, TV4 med flera. Jag vill än en gång gratulera Bonnier för att man lyckats bli av med eländet till Telia.

Jag är också glad att SEF och elitfotbollen ligger så långt framme i sina it-investeringar att de kommer att komma ut som vinnare.

Och ja, jag längtar redan till när högsta serien i Varpa drar igång på SVT våren 2027. Då har jag fyllt 70 och nått en ålder där man utan att skämmas kan titta på gammel-tv, ja till och med bli förtroendevald inom idrotten.

Kommentera

Vad anser du? Låt oss diskutera, antingen med Facebook – eller med kommentarer direkt på sidan.

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
Path:
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Här är Göteborgsföretagen som i ensatsning  vill skapa bättre förutsättningar för idrotten. Finansbolaget Factoringgruppen går in i ett partnerskap med nystartade Sport managementföretaget Samm.  Bakom nystartade Samm står Niklas Allbäck, tidigare klubbchef för ÖIS Fotboll och ledamot i valberedningen för Svensk Elitfotboll (SEF) samt Per Skånberg, tidigare ordförande i ÖIS och före detta styrelseledamot i Landskrona BoIS. 

Utredningen för tryggare idrottsevenemang” har överlämnats till regeringen. Ett av förslagen som utredaren presenterar är en ny lag för kamerabevakning som ger arrangörer möjlighet att dela och hantera kameramaterial kopplade till misstänkta brott.

 VM-guld och sportslig succé, men ekonomisk katastrof.  Senast  Sverige stod som arrangör, 2013, lämnades ett underskott på 25 miljoner och Svenska Ishockeyförbundet tvingades gå till banken för rädda den fortsatta verksamheten.

På fredag, 9 maj, släpp pucken för det 12:e mästerskapet genom tiderna på svensk is.  VM-general, vid sidan av rinken, är smålänningen Tony Wiréhn, 65 år,  uppväxt i Bodafors ett tennisfäste och hemvist för Birger ”Bragd-Birger” Andersson och Pelle Hjertqvist. 

 Och visst, Wiréhn har varit generalsekreterare på Svenska Tennisförbundet men nu är hans uppgift att få debit och kredit att gå ihop, och försöka få så mycket intäkter som möjligt.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Carlsberg Group är tillbaka i den europeiska landslagsfotbollens finrum.  Här är man väl insatta i konsten att skapa avtal som gynnar varumärket. Via nya partnerskap med dels UEFA och dels Svenska Fotbollförbundet är bolaget nu fotbollsölet till och med år 2030. 

Avtalet har en betoning på en jämn fördelning mellan herr- och dammästerskapen.

Folkspel är föreningslivet eget lotteriaktör. Sedan och erbjuder bland annat föreningslivet ett digitalt lotteri som heter JOYNA. I det ingår premiumvinsten win-win. En prenumerant vinner 100 000 kronor. Dessutom går samma summa till den förening eller organisation som sålt lotten.

I senaste dragningen gick vinsten till breddföreningen med fotboll och innebandy i sin verksamhet, Luleå SK.

De delar på grannlåten. Viaplay sänder UEFA fotbolls-EM i sommar tillsammans med SVT(2-27 juli i Schweiz). De är lika glada på båda håll.

- Det känns grymt kul, menar  Viaplays sportchef Erik Westberg.

– Fotbollsmästerskap och svensk sommar hör ihop, och damlandslaget är ett av Sveriges mest populäraevenemang , säger SVT:s sportchef Max Bursell.

Hans karriär är en dröm för åtskilliga ungdomar med förhoppningar om ett likadant genombrott. 19-åriga  Lucas Bergvall fick chansen och tog den också via 45 framträdanden under första säsongen i Tottenham och ett nytt kontrakt. Avtalet innebär att han blir kvar i London till och med 2031 med förbättrade villkor.

Han har gjort succé , men  saknades i Tottenhams Europa League-trupp mot Bodö/Glimt på grund av en skada. Nu bekräftar Tottenhams tränare Ange Postecoglou att Bergvall troligtvis blir borta resten av säsongen.

– Han har sträckt ledbanden i fotleden. Skadan är  allvarlig.