Villkoren räcker inte för elitidrott

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

Glesbygd trist miljö, ensam får man stå i kö. Versen är hämtad från vinnaren av bokstaven G i Hylands Hörnas ABC bok från 1967. Vår första stora välgörenhetsgala som gav enorma belopp till cancerforskningen.

Versen är också en god beskrivning av vårt land. Konsekvensen av 22 personer per kvadratkilometer är kostsam och tittar vi på det utifrån den kommersiella elitidrotten ger det trista fakta slutsatser som ingen vill höra

Större stad ger rejäla villkor. Som för fotboll och hockey av klass. Idag ska 60 klubbar, där varje spelare skall ha en lön långt över genomsnittsinkomsttagaren i Sverige, orka bära den ekonomin, Den ekvationen går inte ihop. Foto: Fredrik Sandberg / TT

Med 10 miljoner människor på 440 000 kvadratkilometer så har vi inom den kommersiella elitidrotten skapat fel förutsättningar som skadar oss.

Som exempel så omsätter belgiska ligan dubbelt så mycket som Allsvenskan. Samma befolkning, Lägre BNP än vad vi har, men tio gånger så många i varje arenas upptagningsområde då 45 minuter med bil tar dig längre än halva landet.

Trista slutsatser

Vi har 16 lag i Allsvenskan i fotboll, lika många i superettan, 14 i SHL och 14 i Hockeyallsvenskan. 60 lag där varje spelare skall ha en lön långt över genomsnittsinkomsttagaren i Sverige. I ett land där vi inte har orter nog med tillräcklig med BNP i upptagningsområdet för att motivera en plats bland de åtta bästa.

Relationen omsättning och tabellplaceringen är för valfri tioårsperiod 93 procent.

Idrottens omsättning kan inte överstiga 1 procent av upptagningsområdets andel av BNP (0,8 procent% ses som det relevanta nyckeltalet).

Studerar man SCBs tabeller över s.k. regionalbruttoprodukt så blir den enkla slutsatsen följande: Antalet kommersiella elitlag är för högt och det skadar både elitfotboll och Hockeyn. 

Kan dubbla omsättningen, om...

Det vi har befolkning och ekonomi till är ca tio lag i respektive serie. Tio lag i Allsvenskan, tio i Superettan, tio i SHL och tio i Hockeyallsvenskan.

Min tes är att vi skulle kunna dubbla omsättning per lag, sänka priset på spelare och förbättra rankingen och vår internationella kapacitet.

Jag föreslår inte att det här skall göras. Jag försöker bara beskriva konsekvensen av att vi har fler lag än vi har befolkningscentra med tillräckligt befolkningsunder. Jag utgår ifrån att frågan inte ens kommer att diskuteras av politiska skäl även om de största klubbarna som har mest att vinna nog tar de här frågorna över en stilla pilsner i slutna rum.

Det är osannolikt att det här förslaget skulle få politisk majoritet under de kommande 100 åren. Hur det blir därefter vågar jag inte ens gissa. Det är ingen kritik av vare sig fotbollen eller Ishockeyns organisationer. Jämfört med det engelska golfförbundet framstår de som snabbfotade.

Det skulle ge divisionerna under bättre förutsättningar och det skulle höja nivån på svensk elitidrott.

Har vi 100 miljoner kronor som gräns nedåt i Allsvenskan, 120 i SHL, 50 i Superettan och 70 i Hockeyallsvenskan så har vi inte BNP nog för mer än 10 lag per serie.

200 fotbollsspelare och inte 320!

Med tio lag i allsvenskan så behövs 200 spelare på lönelistan jämfört med 320 idag. Med samma kostnad och de 200 bästa spelarna istället så får vi bättre fotboll eftersom marknaden sätter pris på spelare, alternativt får vi lägre lönekostnader som ger rikare klubbar.

Rikare klubbar som har råd att utveckla sin verksamhet är bättre än rikare spelare.

Dubbelmöten hemma borta ger fler intäktsdagar och man får bortalag som lockar större publik. 

Självfallet lär vi få ett ökande antal klubbar i lägre divisioner som lägger ned. Det är en redan pågående verksamhet. Vi blir av med anomalier som breddföreningar som låter barnens föräldrar betala den olönsamma senioreliten i division två.

Men vi får ett kluster av klubbar på högsta nivå som ger mer Europapengar, högre standard, med bättre ranking som ytterligare ökar mängden pengar från Europa.

Krävs storlek på orten

Om vi går igenom de ekonomiska förutsättningarna för modern kommersiell idrott och vilka städer som kan skapa de pengarna till elitidrott så hamnar vi här.

Fakta är att den kommersiella elitidrotten kräver en storlek på orten på sådan nivå att vårt problem är att vi har slut på städer. Diverse fagra tal om att landsbygden skall kunna leva på samma villkor gäller bara ideell idrott. Den kommersiella idrotten behöver liksom ICA-butiken ett kundunderlag.

Vill vi ha högre klass på svensk fotboll och Ishockey är det här en väg framåt. Alternativet är att ordna 20 städer till med +50.000 invånare och en BNP per capita på minst genomsnittet. 

Ungefär så ser fakta ut. Notera nu vänligen att jag inte föreslagit detta utan bara försöker beskriva objektiva fakta och dess konsekvenser.

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Ekonomiska fördelningsfrågor, samt den demokratiska processen, var i fokus vid fotboll-Sveriges unika distriktskonferens på Arlanda i helgen. För första gången möttes de 24 distrikten utan närvaro av SvFF-representanter. Ordföranden Fredrik Reinfeldt och hans stab hade inte bjudits in.

Mötesordförande var Ola Johansson,  Gästrikland,  och han vill tona ned frånvaron av SvFF

Planerna på en omfattande revidering av arenor och hallar för idrott i Malmö är högaktuellt. Malmö stadion från 1958 rivs och ersätts av en ny stadion för fotboll och friidrott med plats för 8 000 åskådare, kostnadsberäknad till 538 miljoner kronor och som planeras att kunna användas tidigast våren 2029. Dessförinnan påbörjas bygget av en ny multisportarena på stadionområdet där gamla Malmö stadion rivs under 2025-26.

Löpning & livet, en av Sveriges största podcasts inom sport, går in som svensk mediapartner för Broloppet 2025. Ett unikt evenemang, som förväntas bli ett av Nordens största löparevenemang 2025, markerar även 25-årsjubileet av Øresundsbron och ska genomföras den 15 juni, med start i Köpenhamn och målgång i Malmö.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

För andra året i rad låter kafferosteriet Löfbergs 50 värmländska föreningar dela på en halv miljon kronor.

Utan att de har gjort något speciellt just nu, utan därför att föreningarna finns, det räcker som skäl 

Flera sådana företag och fler liknande initiativ, vore öänskvärt. 

nya 100 000 kronor går till prenumeranten Sofia Thuvesson – och en likadan summa till Floby VK efter en ny dragning av JOYNA från ideella Folkspel.

– Allvarligt? Det är ju en fantastisk nyhet. En jätteviktig extra inkomst för oss, säger föreningens ordförande Denny Walthersson.

Svenskt föreningsliv har miljoner skäl att tacka Jonas Klavberg, 56 år, och nära förknippad med innebandy laget Warbergs IC,  fyra SM-guld, det senaste erövrat 2008 och med tre segrar i Europacupen.

Som it-entusiast insåg Jonas Klavberg först av alla hur media- landskapet och rättighetsfrågor var under förändring.

IFK Norrköping blir starkt kritiserat, Klubben går nu ut med  Information om att det bllir  en större ekonomisk förlust än väntat i det kommande bokslutet. Lägre intäkter och färre spelarförsäljningar än förväntat är skälen. Samtidigt är landslagsspelaren,  Linus Wahlqvis,  mycket kritisk och menar att klubben slarvade bort en övergång när hans förra  radarkamrat, Alexander Fransson ville återvända till klubben, men nobbades av IFK.