Villkoren räcker inte för elitidrott

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

Glesbygd trist miljö, ensam får man stå i kö. Versen är hämtad från vinnaren av bokstaven G i Hylands Hörnas ABC bok från 1967. Vår första stora välgörenhetsgala som gav enorma belopp till cancerforskningen.

Versen är också en god beskrivning av vårt land. Konsekvensen av 22 personer per kvadratkilometer är kostsam och tittar vi på det utifrån den kommersiella elitidrotten ger det trista fakta slutsatser som ingen vill höra

Större stad ger rejäla villkor. Som för fotboll och hockey av klass. Idag ska 60 klubbar, där varje spelare skall ha en lön långt över genomsnittsinkomsttagaren i Sverige, orka bära den ekonomin, Den ekvationen går inte ihop. Foto: Fredrik Sandberg / TT

Med 10 miljoner människor på 440 000 kvadratkilometer så har vi inom den kommersiella elitidrotten skapat fel förutsättningar som skadar oss.

Som exempel så omsätter belgiska ligan dubbelt så mycket som Allsvenskan. Samma befolkning, Lägre BNP än vad vi har, men tio gånger så många i varje arenas upptagningsområde då 45 minuter med bil tar dig längre än halva landet.

Trista slutsatser

Vi har 16 lag i Allsvenskan i fotboll, lika många i superettan, 14 i SHL och 14 i Hockeyallsvenskan. 60 lag där varje spelare skall ha en lön långt över genomsnittsinkomsttagaren i Sverige. I ett land där vi inte har orter nog med tillräcklig med BNP i upptagningsområdet för att motivera en plats bland de åtta bästa.

Relationen omsättning och tabellplaceringen är för valfri tioårsperiod 93 procent.

Idrottens omsättning kan inte överstiga 1 procent av upptagningsområdets andel av BNP (0,8 procent% ses som det relevanta nyckeltalet).

Studerar man SCBs tabeller över s.k. regionalbruttoprodukt så blir den enkla slutsatsen följande: Antalet kommersiella elitlag är för högt och det skadar både elitfotboll och Hockeyn. 

Kan dubbla omsättningen, om...

Det vi har befolkning och ekonomi till är ca tio lag i respektive serie. Tio lag i Allsvenskan, tio i Superettan, tio i SHL och tio i Hockeyallsvenskan.

Min tes är att vi skulle kunna dubbla omsättning per lag, sänka priset på spelare och förbättra rankingen och vår internationella kapacitet.

Jag föreslår inte att det här skall göras. Jag försöker bara beskriva konsekvensen av att vi har fler lag än vi har befolkningscentra med tillräckligt befolkningsunder. Jag utgår ifrån att frågan inte ens kommer att diskuteras av politiska skäl även om de största klubbarna som har mest att vinna nog tar de här frågorna över en stilla pilsner i slutna rum.

Det är osannolikt att det här förslaget skulle få politisk majoritet under de kommande 100 åren. Hur det blir därefter vågar jag inte ens gissa. Det är ingen kritik av vare sig fotbollen eller Ishockeyns organisationer. Jämfört med det engelska golfförbundet framstår de som snabbfotade.

Det skulle ge divisionerna under bättre förutsättningar och det skulle höja nivån på svensk elitidrott.

Har vi 100 miljoner kronor som gräns nedåt i Allsvenskan, 120 i SHL, 50 i Superettan och 70 i Hockeyallsvenskan så har vi inte BNP nog för mer än 10 lag per serie.

200 fotbollsspelare och inte 320!

Med tio lag i allsvenskan så behövs 200 spelare på lönelistan jämfört med 320 idag. Med samma kostnad och de 200 bästa spelarna istället så får vi bättre fotboll eftersom marknaden sätter pris på spelare, alternativt får vi lägre lönekostnader som ger rikare klubbar.

Rikare klubbar som har råd att utveckla sin verksamhet är bättre än rikare spelare.

Dubbelmöten hemma borta ger fler intäktsdagar och man får bortalag som lockar större publik. 

Självfallet lär vi få ett ökande antal klubbar i lägre divisioner som lägger ned. Det är en redan pågående verksamhet. Vi blir av med anomalier som breddföreningar som låter barnens föräldrar betala den olönsamma senioreliten i division två.

Men vi får ett kluster av klubbar på högsta nivå som ger mer Europapengar, högre standard, med bättre ranking som ytterligare ökar mängden pengar från Europa.

Krävs storlek på orten

Om vi går igenom de ekonomiska förutsättningarna för modern kommersiell idrott och vilka städer som kan skapa de pengarna till elitidrott så hamnar vi här.

Fakta är att den kommersiella elitidrotten kräver en storlek på orten på sådan nivå att vårt problem är att vi har slut på städer. Diverse fagra tal om att landsbygden skall kunna leva på samma villkor gäller bara ideell idrott. Den kommersiella idrotten behöver liksom ICA-butiken ett kundunderlag.

Vill vi ha högre klass på svensk fotboll och Ishockey är det här en väg framåt. Alternativet är att ordna 20 städer till med +50.000 invånare och en BNP per capita på minst genomsnittet. 

Ungefär så ser fakta ut. Notera nu vänligen att jag inte föreslagit detta utan bara försöker beskriva objektiva fakta och dess konsekvenser.

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Djurgårdens fotboll redovisar inför kommande årsmöte, onsdagen 13 mars, ett eget kapital på historiskt höga 261,4 miljoner kronor, en  ökning med 51,1 miljoner kronor jämfört med 2022.
Aldrig tidigare har föreningen, bildad 1891, haft en sådan välfylld kassakista.  Av de allsvenska lagen är det endast Malmö FF som presenterar ett högre eget kapital, i storleksordningen 700 miljoner kronor.

Allmänna arvsfonden är mycket viktig, för att inte säga avgörande partl för fler och bättre idrottsanläggningar.i Sverige. Bara under 2023 kom 235 miljoner  den vägen till idrotten..

Därför blir reaktionen kraftig inom idrotts-Sverige när Riksrevisionen något obetänksamt publicerar en granskningsrapport av Allmänna arvsfonden och föreslår att fonden bör avvecklas. 

Den svenska OS-truppen till Paris växer – och ambitioner och förhoppningar gör det samma. Utgifterna också för den delen.

I förra veckan gav SOK klartecken till ett handbollslag, ett bordtennislag, två lagkapper i simning och åtta individuella idrottare.

Det är en idrottslig mobilisering för 100 miljoner.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Striden mellan ATG och Svenska Spel fortsätter., Men i en första instans, – Patent- och marknadsdomstolen (PMD), vann ATG. Och nu har även Patent- och marknadsöverdomstolen (PMÖD) dömt till ATG:s förde.

ATG har sedan 1973 registrerat företagsnamnet Aktiebolaget Trav och Galopp hos Bolagsverket. När Svenska Spel 2020 lanserade spel på hästar använde man trots det ordkombinationen ”Trav & Galopp” i sin kommunikation. ATG valde därför att stämma Svenska Spel för intrång i ATG:s företagsnamn.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Det är nya tider i svensk fotboll, transferintäkter eller intäkter från försäljning av spelare, sätter allt större avtryck i de allsvenska lagens bokslut efter 2023 års säsong.
Nykomlingen BP, som räddade det allsvenska kontraktet via kvalseger mot Utsikten,  redovisar inför årsmötet ett eget kapital på 48,5 miljoner kronor, ett historiskt högt belopp.