Så ska RF förändras inför framtiden

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

Alla stora organisationer oavsett form, från stora privata bolag, via myndigheter till civilsamhällets organisationer står inför mycket stora förändringar. Orsaken är Globalisering, Urbanisering, Digitalisering, det vi kallar GUD som ger oss den största samhällsförändringen sedan övergången från jakt till jordbrukssamhälle för 8 000 år sedan.

RF är som en av idrottens stora organisationer baserad på stadgar från tidigt 1900 tal. Stadgarna var baserade på det samhälle vi hade då. Nu skall man klara av att konkurrera i det samhälle vi har om fem år. Det är inte samma som det vi har idag.

Svensk Idrott är till att börja med stark. Vår bästa fungerande folkrörelse. Nästan en tredjedel av befolkningen är med. 600 000 ideella ledare. Av civilsamhällets alla aktörer är idrotten den som levererar mest samhällsnytta alla kategorier. De politiska partierna är de som är sämst tillsammans med delar av kulturstödet och en massa konstifika projektbidrag från myndigheter med oklart syfte.

Vad bör då RF göra för att framtidssäkra sig och på vilka områden skapar de mest nytta för förbunden är en bra fråga att ställa sig.

Ett av de stora hoten är kriminella. Oftast organiserad kriminalitet inom agentled, matchfixning och liknande. Vi vet redan att Spelmyndigheten (f.d. lotteriinespektionen) kommer att ge licenser till bolag som inte borde få licens. Vi vet också att polisen inte fungerar, är långsam och reaktiv. Mitt något drastiska förslag är att RF tar på sig att upphandla tjänsten hos privata säkerhetsföretag att leta rätt på skurkarna, skriva förundersökningar och se till att de åtalas. Idrotten kommer att bli ett brottsoffer på de här områdena. Polis och åklagare kommer inte att vare sig kunna eller vilja agera. Jag är ledsen över att behöva föreslå det här, i ett fungerande samhälle skulle vi kunna lita polis och åklagare men det kan vi inte. Men det handlar om idrottens varumärke så man måste agera.

Ett annat område där RF kan göra massor med nytta handlar om system byggda på AI och algoritmer. Idrottens konkurrenter om vår fritid använder AI och algoritmer för att rekrytera, behålla och utveckla sina kunder. Idrotten är en del av samma upplevelseindustri (även om många i förbundsstyrelser inte förstått det eller vill förstå det). Att samverka genom RF på det här området är extremt kostnadsbesparande och den vägen kunna ge förbund, ligor och klubbar verktyg på ”state of the art nivå” är förmodligen den bästa investering som svensk idrott kan göra.

RF ska uträtta mera

Digitaliseringen förändrar vårt samhälle i grunden och alla måste få hjälp att förändra sig för att kunna överleva. Att kunna rekrytera, behålla och utveckla ungdomar såväl som arenabesökare är en förutsättning. Andra aktörer inom upplevelseindustrin lägger allt krut på det här området. Idrotten måste göra samma.

Ovanstående två områden är ett tecken på att det moderna RF behöver ändra på grunderna för verksamheterna, dvs bli mer av en aktör som gör saker och mindre av en samordnande. 

Ett nytt modernt RF behöver därutöver använda golfförbundets framgångsrika modell för att associera kommersiella aktörer till sig om man skall behålla positionen som en samlande röst. Modellen med att bara tillåta ideella aktörer har passerats vägs ände. Dels för att vi behöver fler aktörer som investerar i idrottshallar och dels för att vi bara kan behålla den samlande rösten för svensk idrott om vi tar med den del av marknaden som växer. RFs uppdrag måste bli att bära det samlande ansvaret för att alla tränar/idrottar, inte att begränsa sig till organisationsformen. Klarar man inte det här steget så gräver man sin egen grav.

Vi behöver också få fram IT-stöd som halverar tiden man måste lägga på att sitta i en föreningsstyrelse om vi skall ha några föreningsstyrelser i framtiden. När jag fått frågan från kommuner hur de på bästa sätt kan stötta föreningslivet har mitt svar de senaste åren varit. Anställ två ekonomer som kan sköta kassörens jobb för kommunens föreningar. 

Det hörde till gamla RF

RF kan inte växa så man måste också fundera på vad man slutar göra. För en hundratjugoårig organisation finns det massor med saker som idag ger mindre värde men som man fortsatt göra för att man alltid gjort dem.

De föreningar som har livskraftig verksamhet och rätt kompetens måste ges möjlighet att växa genom att vara uppdragstagare år kommuner, regioner och staten. Jag förutser att landets kommuner kommer börja köpa tjänsten träning för äldre, eftersom det är lönsamt för kommunerna. Varje tioöring de lägger på träning för äldre är en krona mindre i kostnader för äldrevården. Det är belagt. På integrationsområdet finns det också stort behov av föreningarnas verksamhet som kommunala tjänster. I båda fallen kommer föreningarna självfallet få konkurrens av kommersiella aktörer och det är något positivt. 

Sen återstår frågan hur man hanterar medlemsbegreppet. Något som kommersiella aktörer har stulit och gjort till sitt. Mitt viktigaste medlemskap idag är inte i golfklubben utan SAS Eurobonus. Att återskapa medlemsbegreppet och se till att ideell verksamhet inom idrotten är något fint på en ung människas CV är ingen enkel uppgift men man måste försöka. Jag tror (vet alltså inte) att en modell kan vara att titta på ett tredje begrepp mellan medlem och kund. Fotbollsspelande barn behöver inte vara medlemmar, de finns med som fotbollsspelande barn medan medlemsbegreppet återgår till 50 talets version där medlemskap var att engagera sig med tid och pengar med det helt osjälviska uppdraget att lämna efter sig en bättre förening till nästa generation.

Öppna för åsikter

De enorma förändringar som digitaliseringen skapar innebär att stora och gamla organisationer måste bli ofantligt mycket mer snabbfotade. Det innebär att man måste våga ta risker. Konstant förändring med risk är vad ledningen för en större organisation skall klara. Förvaltning av det man har är ett frivilligt långsamt självmord. 

För att klara framtiden så behöver RF göra en liten sak till. Man måste se kritik som något positivt. På hemsidan borde RF ha en kritiksida där alla som pekar på saker som inte är bra belyses. Det är bara när man når den nivån som man är en fungerande medlemsorganisation.

Jag har ungefär 70-30 i mina inlägg om RF, 70 där jag belyser något de gör bra och 30 där jag har anledning att kritisera. Jag får sura miner när jag kritiserar och det ses som normalt att man berömmer för organisationens förmåga att hantera kritik är undermålig. Organisationen är för kitslig för att klara detta. Det är ett underbetyg för en medlemsorganisation som borde stå på tå.

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Djurgårdens fotboll redovisar inför kommande årsmöte, onsdagen 13 mars, ett eget kapital på historiskt höga 261,4 miljoner kronor, en  ökning med 51,1 miljoner kronor jämfört med 2022.
Aldrig tidigare har föreningen, bildad 1891, haft en sådan välfylld kassakista.  Av de allsvenska lagen är det endast Malmö FF som presenterar ett högre eget kapital, i storleksordningen 700 miljoner kronor.

Allmänna arvsfonden är mycket viktig, för att inte säga avgörande partl för fler och bättre idrottsanläggningar.i Sverige. Bara under 2023 kom 235 miljoner  den vägen till idrotten..

Därför blir reaktionen kraftig inom idrotts-Sverige när Riksrevisionen något obetänksamt publicerar en granskningsrapport av Allmänna arvsfonden och föreslår att fonden bör avvecklas. 

Den svenska OS-truppen till Paris växer – och ambitioner och förhoppningar gör det samma. Utgifterna också för den delen.

I förra veckan gav SOK klartecken till ett handbollslag, ett bordtennislag, två lagkapper i simning och åtta individuella idrottare.

Det är en idrottslig mobilisering för 100 miljoner.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Striden mellan ATG och Svenska Spel fortsätter., Men i en första instans, – Patent- och marknadsdomstolen (PMD), vann ATG. Och nu har även Patent- och marknadsöverdomstolen (PMÖD) dömt till ATG:s förde.

ATG har sedan 1973 registrerat företagsnamnet Aktiebolaget Trav och Galopp hos Bolagsverket. När Svenska Spel 2020 lanserade spel på hästar använde man trots det ordkombinationen ”Trav & Galopp” i sin kommunikation. ATG valde därför att stämma Svenska Spel för intrång i ATG:s företagsnamn.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Det är nya tider i svensk fotboll, transferintäkter eller intäkter från försäljning av spelare, sätter allt större avtryck i de allsvenska lagens bokslut efter 2023 års säsong.
Nykomlingen BP, som räddade det allsvenska kontraktet via kvalseger mot Utsikten,  redovisar inför årsmötet ett eget kapital på 48,5 miljoner kronor, ett historiskt högt belopp.