Trend gör tv-bolag till ett ord vi minns
Besökte Starflow (www. starflow.com) eftersom de med sitt avtal med Per Moberg är ett tecken på en av de trender som påverkar den kommersiella idrotten.
Bakgrunden är att Moberg lämnade TV4 och nu sänder själv på starflow.com Moberg får 80 procent av intäkterna, tittarna slipper reklamen men betalar en liten peng per program eller per säsong.
Det finns starka bakomliggande trender varför Moberg och alla de andra som använder Starflow valt rätt.

Digitaliseringen som gör att det är möjligt att nå alla fans, supportrar och intresserade och sänker produktionskostnaden dramatiskt jämfört med hur ett tv-bolag arbetar.
Allt i egna händer
Individualiseringen gör att blotta tanken på att någon annan skall paketera mitt innehåll framstår som absurd. Att dessutom ha åsikten att innehållet skall tablåläggas framstår som lika modernt som trattgrammofoner för den urbana medelklassen.
Den växande insikten bland konsumenter att “If you don´t pay for content you’re the product”. Dvs det vi inte betalar för innebär att någon annan säljer oss (Facebook, Google etc).
Rättighetsinnehavarens slutsats att man inte kan låta någon annan äga innehåll om en själv.
Går vi tillbaka och fundearar på varför vi har Public Service så var det inte våra politikers åsikter om hur viktigt för demokratin den är som var grunden. Skälet till att vi har Public Service är att ingen annan än staten på den tiden hade råd att bygga radio och tv-master över hela landet och producera tv och radioprogram. Det är först nu när politikerna skall sno 8 miljarder per år via en ny skatt som de varit tvingade att uppfinna nya orsaker. Deras problem är att kostnaden per tittare/lyssnare kommer att fördubblas var femte år för att antalet tittare och lyssnar kommer att minska eftersom utbudet från andra blir oändligt mycket större.
Äga, producera, sända själv
Nu befinner vi oss på en marknad där vem som helst med internet och en smartphone kan sända vad som helst till vem som helst i hela världen. Dvs förutsättningarna är totalt förändrade. Med en kamera för några tusenlappar och en mikrofon för samma peng kan man producera bättre kvalitet än tv kunde på 70 tal när en kamera kostade miljoner. Sen krävs det massor med kunnande och förmåga för att nå många tittare/lyssnare så där har inget förändrats.
För alla aktörer inom idrotten från enskilda idrottare till klubbar och förbund finns all anledning att se till att man äger, skyddar och kontrollerar sitt innehåll och även på ett tidigt stadium börjar distribuera det.
Starflow, som en av flera aktörer, ser till att man äger innehållet själv, sätter pris själv och de tar 20% av intäkten i ersättning. Då ingår avgifter för betalningar och hosting i den avgiften. Det är villkor jag ser som rimliga.
Det viktiga för mig är att alla sätter igång, tar makten över sitt eget innehåll, sitt eget värde, lär sig producera såväl som att marknadsföra. Skall ni fylla arenor, attrahera fler ungdomar, utveckla er idrott och i slutändan dessutom tjäna pengar så är det nödvändigt att följa med i utvecklingen.
För 22 år sedan åkte jag Europa runt och höll föredrag åt exportrådet. Rubriken för mina fina overheadfilmer var ”Cutting out the middle men”. Dvs att digitaliseringen skulle ta bort onödiga mellanhänder. TV-bolag och medier blir för artister, producenter och idrotten snart onödiga mellanhänder. Se till att ni är med på den resan från och med idag.
Mest lästa just nu
IfK Göteborg utlyste medlemsmöte oh de ansvariga kände att det kunde hända mycket. Det gjorde det inte. Mötet på Elite Park Avenue lockade över 300 medlemmar medan ytterligare 975 följde händelserna via sändning . Det blev överraskande lugnt med tanke på en svajig säsong. Men slutet blev bra, och det tjänade som lugnande medel i klubben. Blåvitt hängde kvar och ordförande Rickard Berkling kunde knäppa upp västknapparna och andas ut. Både efter sista matchen och Medlemsmötet.
Då hade han ställt sig inför alla och varit mycket uppriktig.
Gamla Ullevi i Göteborg förbereds för en ny hybridgräsmatta (Carpet-hybrid) inför nästa säsong. Innan nyanläggningen påbörjas kommer den gamla gräsmattan att fräsas bort och underlaget förberedas.
”Konstgräset är framtiden i Sverige”, det kommer att öka spelarnas teknik och tempo, alla får bättre möjligheter att träna”, har det hetat i några år, men nu gäller ett annat resonemang bland arenaägare
Sveriges OS-ansökan för vinterspelen 2030 sköts i sank på onsdagen då IOK:s Future Host Comission meddelade att det är Frankrike för 2030, och USA 2034 som gäller efter Milano/Cortina 2026.SOK:s ansträngningar har varit förgäves och presentationen för två veckor sedan var endast ett spel för galleriet. Det mycket sannolika är att avsaknaden av statliga garantier inte kunde accepteras av IOK-kommissionen.
Idrottens Affärer har vid flera tillfällen efterlyst besked från regeringskansliet i frågan om statliga garantier.
Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.
Ola Serneke och IFK Göteborg har varit synonymt.
Han har sagt ja vid flera tillfällen.Han underlätttade bygget av Kamratgården, han har varit en partner i olika perioder, han tog initiativ till Kvibergs Arena och han har varit huvudsponsor sedan 2019. Men nu upphör ett fem-årsavtal och parterna har inte kommit fram till en ny lösning, utan att Serneke sagt konsekvent nej
Tillsammans med VM-organisationen för VM 2024 har Svensk
Innebandy och Folkspel tagit fram en specialgjord Sverigelott, där hela
överskottet går tillbaka till föreningarna i Svensk Innebandy.
Arbetet mot VM 2024 pågår för fullt och nu kan Svensk Innebandy som ett
led i detta presentera Folkspel som en ny partner.
Viaplays nya dramaserie Börje – The Journey of a Legend golvade recensenter och tittare i helgen. Premiäravsnittet på söndagen är den mest sedda originalserien på Viaplay i Sverige någonsin. Därutöver bänkade sig runt 400 000 tittare framför TV3 för premiären. Dramaserien i sex delar, med Valter Skarsgård i huvudrollen som Börje Salming, har dessutom hyllats av kritiker.
Fotbollens Silly Season har sina sista skälvande timmar. Penningflödet mellan klubbarna upphör natten mot fredagen och sportcheferna kan andas ut. Spelare skiftar adress, med eller mot sin vilja. Natten till fredagen slår fönstret igen för klubbarna i både herr- och damallsvenskan. Ute i Euroopa är det stopp ett dygn senare, natten mot lördagen slår det igen
Skriv kommentar