Trend gör tv-bolag till ett ord vi minns
Besökte Starflow (www. starflow.com) eftersom de med sitt avtal med Per Moberg är ett tecken på en av de trender som påverkar den kommersiella idrotten.
Bakgrunden är att Moberg lämnade TV4 och nu sänder själv på starflow.com Moberg får 80 procent av intäkterna, tittarna slipper reklamen men betalar en liten peng per program eller per säsong.
Det finns starka bakomliggande trender varför Moberg och alla de andra som använder Starflow valt rätt.

Digitaliseringen som gör att det är möjligt att nå alla fans, supportrar och intresserade och sänker produktionskostnaden dramatiskt jämfört med hur ett tv-bolag arbetar.
Allt i egna händer
Individualiseringen gör att blotta tanken på att någon annan skall paketera mitt innehåll framstår som absurd. Att dessutom ha åsikten att innehållet skall tablåläggas framstår som lika modernt som trattgrammofoner för den urbana medelklassen.
Den växande insikten bland konsumenter att “If you don´t pay for content you’re the product”. Dvs det vi inte betalar för innebär att någon annan säljer oss (Facebook, Google etc).
Rättighetsinnehavarens slutsats att man inte kan låta någon annan äga innehåll om en själv.
Går vi tillbaka och fundearar på varför vi har Public Service så var det inte våra politikers åsikter om hur viktigt för demokratin den är som var grunden. Skälet till att vi har Public Service är att ingen annan än staten på den tiden hade råd att bygga radio och tv-master över hela landet och producera tv och radioprogram. Det är först nu när politikerna skall sno 8 miljarder per år via en ny skatt som de varit tvingade att uppfinna nya orsaker. Deras problem är att kostnaden per tittare/lyssnare kommer att fördubblas var femte år för att antalet tittare och lyssnar kommer att minska eftersom utbudet från andra blir oändligt mycket större.
Äga, producera, sända själv
Nu befinner vi oss på en marknad där vem som helst med internet och en smartphone kan sända vad som helst till vem som helst i hela världen. Dvs förutsättningarna är totalt förändrade. Med en kamera för några tusenlappar och en mikrofon för samma peng kan man producera bättre kvalitet än tv kunde på 70 tal när en kamera kostade miljoner. Sen krävs det massor med kunnande och förmåga för att nå många tittare/lyssnare så där har inget förändrats.
För alla aktörer inom idrotten från enskilda idrottare till klubbar och förbund finns all anledning att se till att man äger, skyddar och kontrollerar sitt innehåll och även på ett tidigt stadium börjar distribuera det.
Starflow, som en av flera aktörer, ser till att man äger innehållet själv, sätter pris själv och de tar 20% av intäkten i ersättning. Då ingår avgifter för betalningar och hosting i den avgiften. Det är villkor jag ser som rimliga.
Det viktiga för mig är att alla sätter igång, tar makten över sitt eget innehåll, sitt eget värde, lär sig producera såväl som att marknadsföra. Skall ni fylla arenor, attrahera fler ungdomar, utveckla er idrott och i slutändan dessutom tjäna pengar så är det nödvändigt att följa med i utvecklingen.
För 22 år sedan åkte jag Europa runt och höll föredrag åt exportrådet. Rubriken för mina fina overheadfilmer var ”Cutting out the middle men”. Dvs att digitaliseringen skulle ta bort onödiga mellanhänder. TV-bolag och medier blir för artister, producenter och idrotten snart onödiga mellanhänder. Se till att ni är med på den resan från och med idag.
Kommentera
Vad anser du? Låt oss diskutera, antingen med Facebook – eller med kommentarer direkt på sidan.
- Kommentera med Facebook
- Kommentera utan Facebook
Skriv kommentar
Mest lästa just nu
Djurgårdens äventyr i fotbollens Conference League lämnade ett netto på 150 miljoner kronor, och fyller på Djurgårdens kassa rejält. Vid årsskiftet 2024-2025 hade föreningen ett eget kapital på 364 miljoner kronor, vilket är en rekordsiffra.
Stora spelarförsäljningar och sportchefen Bosse Andersson strategi att köpa billigt och sälja dyrt har varit framgångsrikt. Totalt gjorde Djurgården en nettovinst på 139 miljoner i spelarförsäljningar, bland de som lämnade fanns Lucas Bergwall, Samuel Dahl och Jacob Widell Zetterström.
Utredningen för tryggare idrottsevenemang” har överlämnats till regeringen. Ett av förslagen som utredaren presenterar är en ny lag för kamerabevakning som ger arrangörer möjlighet att dela och hantera kameramaterial kopplade till misstänkta brott.
Han beskriver sig själv som en hockeynörd, och vill gärna vara ett bollplank till förbundskapten Sam Hallam.
Efter Tre Kronors senaste VM-guld, i Köpenhamn 2018 skänkte nummer 93 Mika Zibanejad, tillsammans med sin bror, Monir Kalgoum, 300 000 kronor till unga flickors ishockey i Stockholm.
I VM i Stockholm fem år senare spelar Mika Zibanejad verkligen på hemmais, hans första kontakt med sporten var i Hammarby Hockey, i dag i division två. Han är ensam 08-spelare från landets största hockeydistrikt, och är Sam Hallams största offensiva vapen i guldjakten i Avicci Arena.
Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.
Carlsberg Group är tillbaka i den europeiska landslagsfotbollens finrum. Här är man väl insatta i konsten att skapa avtal som gynnar varumärket. Via nya partnerskap med dels UEFA och dels Svenska Fotbollförbundet är bolaget nu fotbollsölet till och med år 2030.
Avtalet har en betoning på en jämn fördelning mellan herr- och dammästerskapen.
Folkspel är föreningslivet eget lotteriaktör. Sedan och erbjuder bland annat föreningslivet ett digitalt lotteri som heter JOYNA. I det ingår premiumvinsten win-win. En prenumerant vinner 100 000 kronor. Dessutom går samma summa till den förening eller organisation som sålt lotten.
I senaste dragningen gick vinsten till breddföreningen med fotboll och innebandy i sin verksamhet, Luleå SK.
De delar på grannlåten. Viaplay sänder UEFA fotbolls-EM i sommar tillsammans med SVT(2-27 juli i Schweiz). De är lika glada på båda håll.
- Det känns grymt kul, menar Viaplays sportchef Erik Westberg.
– Fotbollsmästerskap och svensk sommar hör ihop, och damlandslaget är ett av Sveriges mest populäraevenemang , säger SVT:s sportchef Max Bursell.
Hans karriär är en dröm för åtskilliga ungdomar med förhoppningar om ett likadant genombrott. 19-åriga Lucas Bergvall fick chansen och tog den också via 45 framträdanden under första säsongen i Tottenham och ett nytt kontrakt. Avtalet innebär att han blir kvar i London till och med 2031 med förbättrade villkor.
Han har gjort succé , men saknades i Tottenhams Europa League-trupp mot Bodö/Glimt på grund av en skada. Nu bekräftar Tottenhams tränare Ange Postecoglou att Bergvall troligtvis blir borta resten av säsongen.
– Han har sträckt ledbanden i fotleden. Skadan är allvarlig.