Trend gör tv-bolag till ett ord vi minns

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

Besökte Starflow (www. starflow.com) eftersom de med sitt avtal med Per Moberg är ett tecken på en av de trender som påverkar den kommersiella idrotten. 

Bakgrunden är att Moberg lämnade TV4 och nu sänder själv på starflow.com Moberg får 80 procent av intäkterna, tittarna slipper reklamen men betalar en liten peng per program eller per säsong.

Det finns starka bakomliggande trender varför Moberg och alla de andra som använder Starflow valt rätt.

Bakgrunden är att Moberg Att slippa reklamen och betala en liten peng per program eller per säsong, det vore väl något för framtiden. Foto: TT

Digitaliseringen som gör att det är möjligt att nå alla fans, supportrar och intresserade och sänker produktionskostnaden dramatiskt jämfört med hur ett tv-bolag arbetar.

Allt i egna händer

Individualiseringen gör att blotta tanken på att någon annan skall paketera mitt innehåll framstår som absurd. Att dessutom ha åsikten att innehållet skall tablåläggas framstår som lika modernt som trattgrammofoner för den urbana medelklassen.

Den växande insikten bland konsumenter att “If you don´t pay for content you’re the product”. Dvs det vi inte betalar för innebär att någon annan säljer oss (Facebook, Google etc).

Rättighetsinnehavarens slutsats att man inte kan låta någon annan äga innehåll om en själv. 

Går vi tillbaka och fundearar på varför vi har Public Service så var det inte våra politikers åsikter om hur viktigt för demokratin den är som var grunden. Skälet till att vi har Public Service är att ingen annan än staten på den tiden hade råd att bygga radio och tv-master över hela landet och producera tv och radioprogram. Det är först nu när politikerna skall sno 8 miljarder per år via en ny skatt som de varit tvingade att uppfinna nya orsaker. Deras problem är att kostnaden per tittare/lyssnare kommer att fördubblas var femte år för att antalet tittare och lyssnar kommer att minska eftersom utbudet från andra blir oändligt mycket större.

Äga, producera, sända själv

Nu befinner vi oss på en marknad där vem som helst med internet och en smartphone kan sända vad som helst till vem som helst i hela världen. Dvs förutsättningarna är totalt förändrade. Med en kamera för några tusenlappar och en mikrofon för samma peng kan man producera bättre kvalitet än tv kunde på 70 tal när en kamera kostade miljoner. Sen krävs det massor med kunnande och förmåga för att nå många tittare/lyssnare så där har inget förändrats.

För alla aktörer inom idrotten från enskilda idrottare till klubbar och förbund finns all anledning att se till att man äger, skyddar och kontrollerar sitt innehåll och även på ett tidigt stadium börjar distribuera det.

Starflow, som en av flera aktörer, ser till att man äger innehållet själv, sätter pris själv och de tar 20% av intäkten i ersättning. Då ingår avgifter för betalningar och hosting i den avgiften. Det är villkor jag ser som rimliga. 

Det viktiga för mig är att alla sätter igång, tar makten över sitt eget innehåll, sitt eget värde, lär sig producera såväl som att marknadsföra. Skall ni fylla arenor, attrahera fler ungdomar, utveckla er idrott och i slutändan dessutom tjäna pengar så är det nödvändigt att följa med i utvecklingen.

För 22 år sedan åkte jag Europa runt och höll föredrag åt exportrådet. Rubriken för mina fina overheadfilmer var ”Cutting out the middle men”. Dvs att digitaliseringen skulle ta bort onödiga mellanhänder. TV-bolag och medier blir för artister, producenter och idrotten snart onödiga mellanhänder. Se till att ni är med på den resan från och med idag.

 

 

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Djurgårdens fotboll redovisar inför kommande årsmöte, onsdagen 13 mars, ett eget kapital på historiskt höga 261,4 miljoner kronor, en  ökning med 51,1 miljoner kronor jämfört med 2022.
Aldrig tidigare har föreningen, bildad 1891, haft en sådan välfylld kassakista.  Av de allsvenska lagen är det endast Malmö FF som presenterar ett högre eget kapital, i storleksordningen 700 miljoner kronor.

Allmänna arvsfonden är mycket viktig, för att inte säga avgörande partl för fler och bättre idrottsanläggningar.i Sverige. Bara under 2023 kom 235 miljoner  den vägen till idrotten..

Därför blir reaktionen kraftig inom idrotts-Sverige när Riksrevisionen något obetänksamt publicerar en granskningsrapport av Allmänna arvsfonden och föreslår att fonden bör avvecklas. 

Den svenska OS-truppen till Paris växer – och ambitioner och förhoppningar gör det samma. Utgifterna också för den delen.

I förra veckan gav SOK klartecken till ett handbollslag, ett bordtennislag, två lagkapper i simning och åtta individuella idrottare.

Det är en idrottslig mobilisering för 100 miljoner.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Striden mellan ATG och Svenska Spel fortsätter., Men i en första instans, – Patent- och marknadsdomstolen (PMD), vann ATG. Och nu har även Patent- och marknadsöverdomstolen (PMÖD) dömt till ATG:s förde.

ATG har sedan 1973 registrerat företagsnamnet Aktiebolaget Trav och Galopp hos Bolagsverket. När Svenska Spel 2020 lanserade spel på hästar använde man trots det ordkombinationen ”Trav & Galopp” i sin kommunikation. ATG valde därför att stämma Svenska Spel för intrång i ATG:s företagsnamn.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Det är nya tider i svensk fotboll, transferintäkter eller intäkter från försäljning av spelare, sätter allt större avtryck i de allsvenska lagens bokslut efter 2023 års säsong.
Nykomlingen BP, som räddade det allsvenska kontraktet via kvalseger mot Utsikten,  redovisar inför årsmötet ett eget kapital på 48,5 miljoner kronor, ett historiskt högt belopp.