Spelreklamen förgör sig själv

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

I morgon den14 februari, på alla hjärtans dag träffar Ardalan Shekarabi de 88 spelbolag som fått licens att verka på den svenska marknaden. Skälet är en växande irritation med spelreklamen och risken för ett politiskt tryck mot förbud för spelreklam.

Hade jag varit Ardalans talskrivare hade texten blivit som följer. Texten kan dessutom förklara varför jag inte blivit talskrivare åt ministrar.

Klantskallar,

Det är tyvärr inget överord. Ni har under 2016, 2017 och 2018 ökat era reklamköp med tvåsiffriga procenttal varje år och effekten är att vi idag har färre som spelar än 2015.

Utöver att berika andra aktieägare än era egna som ni gjort fattigare så har ni bara lyckats göra svenska folket irriterade så till den milda grad att jag idag har ett politiskt tryck på mig att införa reklamförbud för spel. 

Branschen har ökat i omsättning, men långsammare än övriga delar av den upplevelseindustri ni tillhör, dvs ni har inte ens lyckats bevara er position. 

Ni lägger 5 miljarder brutto på reklam för att ha samma mängd kunder vid årets slut som vid årets början. Då är marknadsföring ingen investering utan en ren kostnad. 

Kostnaden för kundanskaffning är på väg rakt upp i himlen och har förmodligen redan nått en sådan nivå att den högre churn (kunder som lämnar) ni samtidigt skapar åt varandra och den kortare tid som kunden stannar gör merparten av de nya kunderna olönsamma.

Ni är 88 aktörer, över hundra om vi tar med de ideella aktörerna, på en mogen marknad. En marknad där compliance för vårt regelverk och penningtvättsdirektivet skapar en hög fast kostnad. 

Ett stort antal av er skall alltså läggas ned, bli uppköpta eller gå omkull under de närmaste åren tills ni är nere i de 15-20 bolag som kan rymmas på den här marknaden.

Jag är politiker och ingen marknadsföringsguru, men till och med jag kan med lillfingret lista ut att reklam som gör kunderna irriterade och arga inte är någon bra reklam.

Jag vill inte ha reklamförbud för spel av flera skäl. Inskränkningar i vår grundlagsskyddade yttrande och tryckfrihet som det handlar om är det första. Den skada det utgör för våra redan hårt pressade mediebolag det andra. För de ideella aktörerna skulle ett förbud innebära försämrade möjligheter att konkurrera och det skadar civilsamhället. Det fjärde skälet är det viktigaste. Vi vill ha en kanalisation på väl över 90 procent, dvs en seriös, reglerad och kontrollerad spelmarknad och ett reklamförbud riskerar att äventyra det.

Jag kommer självfallet också prata med aktörerna inom media. Jag förstår inte deras agerande heller när de har så mycket spelreklam att man stänger av teven eller slutar läsa en tidning. Det borde dessutom göras sannolikt att reklamen tappar i värde, dvs de levererar inte gentemot sin kund som är ni.

Fortfarande utan att kunna något om marknadsföring så undrar jag varför inte fler agerar så ni får kunder som tycker om er. Stöd olika typer av CSR-projekt, finansiera breddidrott, det finns smartare sätt att bygga varumärke än att irritera svenska folket. 

Slutligen är det så enkelt att det är inte jag eller regeringen som bestämmer om det blir ett reklamförbud för spel eller inte. Det är ni som bestämmer det.

Fortsätter ni som ni har gjort det senaste året så kommer det politiska trycket på oss att införa reklamförbud att till slut bli övermäktigt. Det är inget löfte, det är ett hot.

Tack.”

Ungefär så skulle jag som politiker försöka prata förstånd med den bransch som just nu skjuter sig själv i foten med automatvapen. Problemet är att det finns för många aktörer på marknaden och flera har förmodligen köpt licens bara för att bli uppköpta. Det jag nu börjar bli rädd för är att vi får konkurser med icke utbetalda vinstmedel som en konsekvens.

Branschen måste agera, annars kommer branschens motståndare att driva regeringen mot ett förbud.

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Djurgårdens fotboll redovisar inför kommande årsmöte, onsdagen 13 mars, ett eget kapital på historiskt höga 261,4 miljoner kronor, en  ökning med 51,1 miljoner kronor jämfört med 2022.
Aldrig tidigare har föreningen, bildad 1891, haft en sådan välfylld kassakista.  Av de allsvenska lagen är det endast Malmö FF som presenterar ett högre eget kapital, i storleksordningen 700 miljoner kronor.

Allmänna arvsfonden är mycket viktig, för att inte säga avgörande partl för fler och bättre idrottsanläggningar.i Sverige. Bara under 2023 kom 235 miljoner  den vägen till idrotten..

Därför blir reaktionen kraftig inom idrotts-Sverige när Riksrevisionen något obetänksamt publicerar en granskningsrapport av Allmänna arvsfonden och föreslår att fonden bör avvecklas. 

Den svenska OS-truppen till Paris växer – och ambitioner och förhoppningar gör det samma. Utgifterna också för den delen.

I förra veckan gav SOK klartecken till ett handbollslag, ett bordtennislag, två lagkapper i simning och åtta individuella idrottare.

Det är en idrottslig mobilisering för 100 miljoner.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Striden mellan ATG och Svenska Spel fortsätter., Men i en första instans, – Patent- och marknadsdomstolen (PMD), vann ATG. Och nu har även Patent- och marknadsöverdomstolen (PMÖD) dömt till ATG:s förde.

ATG har sedan 1973 registrerat företagsnamnet Aktiebolaget Trav och Galopp hos Bolagsverket. När Svenska Spel 2020 lanserade spel på hästar använde man trots det ordkombinationen ”Trav & Galopp” i sin kommunikation. ATG valde därför att stämma Svenska Spel för intrång i ATG:s företagsnamn.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Det är nya tider i svensk fotboll, transferintäkter eller intäkter från försäljning av spelare, sätter allt större avtryck i de allsvenska lagens bokslut efter 2023 års säsong.
Nykomlingen BP, som räddade det allsvenska kontraktet via kvalseger mot Utsikten,  redovisar inför årsmötet ett eget kapital på 48,5 miljoner kronor, ett historiskt högt belopp.