Spelreklamen förgör sig själv
I morgon den14 februari, på alla hjärtans dag träffar Ardalan Shekarabi de 88 spelbolag som fått licens att verka på den svenska marknaden. Skälet är en växande irritation med spelreklamen och risken för ett politiskt tryck mot förbud för spelreklam.
Hade jag varit Ardalans talskrivare hade texten blivit som följer. Texten kan dessutom förklara varför jag inte blivit talskrivare åt ministrar.

Klantskallar,
Det är tyvärr inget överord. Ni har under 2016, 2017 och 2018 ökat era reklamköp med tvåsiffriga procenttal varje år och effekten är att vi idag har färre som spelar än 2015.
Utöver att berika andra aktieägare än era egna som ni gjort fattigare så har ni bara lyckats göra svenska folket irriterade så till den milda grad att jag idag har ett politiskt tryck på mig att införa reklamförbud för spel.
Branschen har ökat i omsättning, men långsammare än övriga delar av den upplevelseindustri ni tillhör, dvs ni har inte ens lyckats bevara er position.
Ni lägger 5 miljarder brutto på reklam för att ha samma mängd kunder vid årets slut som vid årets början. Då är marknadsföring ingen investering utan en ren kostnad.
Kostnaden för kundanskaffning är på väg rakt upp i himlen och har förmodligen redan nått en sådan nivå att den högre churn (kunder som lämnar) ni samtidigt skapar åt varandra och den kortare tid som kunden stannar gör merparten av de nya kunderna olönsamma.
Ni är 88 aktörer, över hundra om vi tar med de ideella aktörerna, på en mogen marknad. En marknad där compliance för vårt regelverk och penningtvättsdirektivet skapar en hög fast kostnad.
Ett stort antal av er skall alltså läggas ned, bli uppköpta eller gå omkull under de närmaste åren tills ni är nere i de 15-20 bolag som kan rymmas på den här marknaden.
Jag är politiker och ingen marknadsföringsguru, men till och med jag kan med lillfingret lista ut att reklam som gör kunderna irriterade och arga inte är någon bra reklam.
Jag vill inte ha reklamförbud för spel av flera skäl. Inskränkningar i vår grundlagsskyddade yttrande och tryckfrihet som det handlar om är det första. Den skada det utgör för våra redan hårt pressade mediebolag det andra. För de ideella aktörerna skulle ett förbud innebära försämrade möjligheter att konkurrera och det skadar civilsamhället. Det fjärde skälet är det viktigaste. Vi vill ha en kanalisation på väl över 90 procent, dvs en seriös, reglerad och kontrollerad spelmarknad och ett reklamförbud riskerar att äventyra det.
Jag kommer självfallet också prata med aktörerna inom media. Jag förstår inte deras agerande heller när de har så mycket spelreklam att man stänger av teven eller slutar läsa en tidning. Det borde dessutom göras sannolikt att reklamen tappar i värde, dvs de levererar inte gentemot sin kund som är ni.
Fortfarande utan att kunna något om marknadsföring så undrar jag varför inte fler agerar så ni får kunder som tycker om er. Stöd olika typer av CSR-projekt, finansiera breddidrott, det finns smartare sätt att bygga varumärke än att irritera svenska folket.
Slutligen är det så enkelt att det är inte jag eller regeringen som bestämmer om det blir ett reklamförbud för spel eller inte. Det är ni som bestämmer det.
Fortsätter ni som ni har gjort det senaste året så kommer det politiska trycket på oss att införa reklamförbud att till slut bli övermäktigt. Det är inget löfte, det är ett hot.
Tack.”
Ungefär så skulle jag som politiker försöka prata förstånd med den bransch som just nu skjuter sig själv i foten med automatvapen. Problemet är att det finns för många aktörer på marknaden och flera har förmodligen köpt licens bara för att bli uppköpta. Det jag nu börjar bli rädd för är att vi får konkurser med icke utbetalda vinstmedel som en konsekvens.
Branschen måste agera, annars kommer branschens motståndare att driva regeringen mot ett förbud.
Kommentera
Vad anser du? Låt oss diskutera, antingen med Facebook – eller med kommentarer direkt på sidan.
- Kommentera med Facebook
- Kommentera utan Facebook
Skriv kommentar
Mest lästa just nu
Det egentliga verklighetsfrämmande sker. En klubb i fotbollsallsvenskan hotas i sin grund mitt under pågående seriespel. Den ekonomiska krisen är total och nu varslas alla anställda om uppsägning i IFK Norrköping.
Underskottet från i fjol om 43,8 miljoner tynger ekonomin och ledningen skriver nu: ”Det ekonomiska läget är extremt ansträngt”.
Utredningen för tryggare idrottsevenemang” har överlämnats till regeringen. Ett av förslagen som utredaren presenterar är en ny lag för kamerabevakning som ger arrangörer möjlighet att dela och hantera kameramaterial kopplade till misstänkta brott.
Med 55 000 anmälda deltagare till Göteborgsvarvet och i dagsläget över 70 000 anmälda till Varvetveckan, väntar en närmast sanslös löparfest fylld av 100 000-tals åskådare och gemenskap , rörelseglädje och gemenskap i ett av väst-Sveriges största event som är årligen återkommande..
– Det här är inte bara ett lopp, det är en del av Göteborgs själ. I år firar vi 45 år av löparglädje och det kommer märkas – både på banan, i publiken och i hela upplevelsen runt omkring, säger Eva-Lena Frick, förbundschef på Göteborgs Friidrottsförbund.
Och inte minst - intäkterna ökar, vilket berikar Göteborgsidrotten.
Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.
Carlsberg Group är tillbaka i den europeiska landslagsfotbollens finrum. Här är man väl insatta i konsten att skapa avtal som gynnar varumärket. Via nya partnerskap med dels UEFA och dels Svenska Fotbollförbundet är bolaget nu fotbollsölet till och med år 2030.
Avtalet har en betoning på en jämn fördelning mellan herr- och dammästerskapen.
Folkspel är föreningslivet eget lotteriaktör. Sedan och erbjuder bland annat föreningslivet ett digitalt lotteri som heter JOYNA. I det ingår premiumvinsten win-win. En prenumerant vinner 100 000 kronor. Dessutom går samma summa till den förening eller organisation som sålt lotten.
I senaste dragningen gick vinsten till breddföreningen med fotboll och innebandy i sin verksamhet, Luleå SK.
De delar på grannlåten. Viaplay sänder UEFA fotbolls-EM i sommar tillsammans med SVT(2-27 juli i Schweiz). De är lika glada på båda håll.
- Det känns grymt kul, menar Viaplays sportchef Erik Westberg.
– Fotbollsmästerskap och svensk sommar hör ihop, och damlandslaget är ett av Sveriges mest populäraevenemang , säger SVT:s sportchef Max Bursell.
I raden av talanger som har fostrats i BP:s akademi i nordvästra Stockholm, är nu 16-årige Love Arrhov på väg ut i den stora fotbollsvärlden.
På sin hemsida berättar BP att överenskommelse har träffats med tyska Bundesligaklubben Eintracht Frankfurt om övergång efter här säsongen.
Enligt uppgift ligger övergångssumman på 50 miljoner kronor, som kan växa ytterligare med 30 miljoner i form av olika bonusar.