Befogenheterna ska tydliggöras i en förening

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

Igår hade Stockholms Fotbollsförbund sitt årsmöte. Tyvärr har det funnits agerande från bland annat en tjänsteman på Sisu/RF som berört valen till styrelse på årsmötet. Uppenbarligen har det också funnits anställda som drivit egna frågor delvis i strid med styrelsen.

Det finns ingen större anledning att lägga mer energi på detta, det är historia men det är självfallet exempellöst om tjänstemän på RF agerar inför val i ett distrikt i ett specialförbund. 

Vem gör vad och med vilken rätt, det utvecklar Dan Persson i den här krönikan.

RF är specialförbundens organisation för gemensam idrottsgemensam utveckling som specialförbunden bestämmer över genom beslut på Riksidrottsmötet. Anställda på RF skall strunta i att ha synpunkter på demokratiska beslut i SF-distrikten. Svårare än så är det inte. 

Sen är det ingen kritik av vare sig Sisu eller RF. De är totalt oskyldiga i sammanhanget och har agerat föredömligt när händelsen blev känd. Jag utgår ifrån att personen ifråga inte ens förstod att hen agerade felaktigt och jag vet att hen inte har stöd för sitt agerande.

Fundera på rollerna

Om vi då lämnar den enskilda händelsen och funderar på idrottens principer så är det bara de senaste 30 åren som anställda funnits i rörelsen i någon större utsträckning. Samhällsutvecklingen har lett till en professionalisering av idrotten som på det hela stora är positiv. Men med fler och fler heltidsanställda tjänstemän så får dessa ett ökat kompetens- och kunskapsförsprång gentemot de ideella förtroendevalda. 

Den här trista händelsen kan då ses som en god anledning för svensk idrott att fundera på rollerna.

En del av problembilden som i grunden är positiv är självfallet att anställda som arbetar med idrott i stor utsträckning är engagerade inom idrott, deras jobb gör dem utifrån kompetens intressanta som ledamöter i föreningars styrelse. Vore fruktansvärt om de anställda i idrottsrörelsen inte var engagerade inom idrotten.

Grunderna för hur roller skall fördelas är enkla. Den enskilda föreningen i ett SF är helt suverän. Borträknat match/tävlingsregler där andra föreningar är inblandade kan de göra i stort sett som de vill om medlemmarna så bestämt och man följer svensk lag. Den enda aktörer med makt i svensk idrott är de knappa 20 000 föreningarna. 

Distrikt, förbund och RF med dess förtroendevalda och tjänstemän skall i praktiken bara göra det som föreningarna bestämt och i övrigt stödja föreningarna. Att sedan ett relativt mjukt formulerat uppdrag kan ge förbund eller RF den exekutiva makten förändrar inte det faktum att förbund agerar på föreningens uppdrag.

För tjänstemän i en organisation är det enklare. Vi som har jobbat i chefsposition i näringslivet lärde oss tidigt ryggmärgsreflexen. ”Det är en ägarfråga”.

För att skydda demokratin

Notera att det självfallet inte på något sätt handlar om att bestraffa anställda. Det handlar bara om att skydda demokratin. Något nog så svårt när snart ingen går på årsmöten. För den del av idrottsrörelsen som är ideell är ett fungerande regelverk lika viktigt som ett försvar för ett land.

Är man anställd någonstans inom idrottssverige bör därför följande regelverk gälla.

Ungdomsledare är den högsta positionen man kan ta på sig i en klubb i samma sport. Arbetar man på RF/Sisu eller deras distrikt är ungdomsledare högsta position oavsett. Vill man engagera sig i den ideella föreningen/distriktet/förbundet i den egna sporten får man byta jobb. Svårare än så är det inte och det är grunden för att inte situationer med jäv och vänskapskorruption skall uppstå.

Man skall aldrig någonsin ha en åsikt om det som är ”ägarfrågor”, dvs strategibeslut, val av ledamöter och liknande. Här skall man som tjänsteman vara lojal utförare. Gillar man inte strategin eller styrelsen skall man säga upp sig. Annars hamnar man i samma situation som den Pepsi-anställde som dricker Coca Cola hemma. Man kan inte se sig själv i spegeln. Det är oväsentligt att man har faktagrund som påvisar att man har rätt och styrelsen har fel. De är valda, man är tjänsteman som skall utföra deras beslut.

Skillnad mot näringslivet

Sedan krockar ovanstående med en verklighet. När vi har fler och fler anställda (jag gissar att vi har passerat 30000 inom svensk idrott nu, någon som vet?) så får styrelsen en annan roll och den exekutiva makten flyttas till tjänstemän.

Samtidigt finns en stor skillnad på en styrelse i en förening/distrikt och en styrelse i näringslivet. I en bolagsstyrelse är det regel att styrelseledamöter inte ska vara ”operativa”. I en förening är det annorlunda. Att engagera sig i och att driva utvecklingsfrågor och processer är viktigt i en föreningsstyrelse. För utvecklingen av svensk idrott är det en viktig särart i föreningslivet att styrelsen också skall vara operativ i vissa frågor. Anställda i idrottsorganisationer måste förstå och acceptera detta. 

Vi har också fler och fler arvoderade förtroendevalda att hantera. Det är logiskt och ingenting negativt. Kräver ett uppdrag 100 dagar per år och noll i arvode så blir det bara förmögna pensionärer som kan åta sig dem och den begränsningen vill vi inte ha.

Min poäng med denna krönika är inte kritik över de anställda i Stockholms fotbollsdistrikt som betett sig dumt eller den anställde på Sisu som inte förstått. Utan min poäng är enbart att samhällsförändringen gör att det finns anledning för alla att tydliggöra rollfördelning för styrelsen, anställda och medlemmar. 

Föreningen är chefen

Det viktigaste är dock att förstå att det är den suveräna föreningen som är högste chef över alla. Våra knappa 20.000 föreningar skall se allt som kommer från RF och förbund enbart som förslag med undantag av det som handlar om tävlande mellan föreningar och stadgar där förbund måste bestämma.

En förening kan välja bara bredd, bara elit, bara barn, bara vuxna, bara tävla eller bara ha kul. En förening kan bestämma precis allting självt för allt de gör för sina medlemmar. Bara när man interagerar med andra är det bra med gemensamma regelverk. Tävlar man i löpning bör alla springa 100 meter. En förening kan älska RF:s strategi 2025 och gå all in, en annan kan välja att inte delta i distrikt och förbund och helt strunta i RFs strategi.

Det är det som skapar en helt fantastisk idrottsrörelse. Den mångfald som ger så mycket samhällsnytta, så många medaljer, så mycket glädje och stolthet.

Men bara så länge tjänstemännen agerar som uppdragstagare åt de som äger makten. Medlemmar i 20.000 föreningar.

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Djurgårdens fotboll redovisar inför kommande årsmöte, onsdagen 13 mars, ett eget kapital på historiskt höga 261,4 miljoner kronor, en  ökning med 51,1 miljoner kronor jämfört med 2022.
Aldrig tidigare har föreningen, bildad 1891, haft en sådan välfylld kassakista.  Av de allsvenska lagen är det endast Malmö FF som presenterar ett högre eget kapital, i storleksordningen 700 miljoner kronor.

Allmänna arvsfonden är mycket viktig, för att inte säga avgörande partl för fler och bättre idrottsanläggningar.i Sverige. Bara under 2023 kom 235 miljoner  den vägen till idrotten..

Därför blir reaktionen kraftig inom idrotts-Sverige när Riksrevisionen något obetänksamt publicerar en granskningsrapport av Allmänna arvsfonden och föreslår att fonden bör avvecklas. 

Den svenska OS-truppen till Paris växer – och ambitioner och förhoppningar gör det samma. Utgifterna också för den delen.

I förra veckan gav SOK klartecken till ett handbollslag, ett bordtennislag, två lagkapper i simning och åtta individuella idrottare.

Det är en idrottslig mobilisering för 100 miljoner.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Striden mellan ATG och Svenska Spel fortsätter., Men i en första instans, – Patent- och marknadsdomstolen (PMD), vann ATG. Och nu har även Patent- och marknadsöverdomstolen (PMÖD) dömt till ATG:s förde.

ATG har sedan 1973 registrerat företagsnamnet Aktiebolaget Trav och Galopp hos Bolagsverket. När Svenska Spel 2020 lanserade spel på hästar använde man trots det ordkombinationen ”Trav & Galopp” i sin kommunikation. ATG valde därför att stämma Svenska Spel för intrång i ATG:s företagsnamn.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Det är nya tider i svensk fotboll, transferintäkter eller intäkter från försäljning av spelare, sätter allt större avtryck i de allsvenska lagens bokslut efter 2023 års säsong.
Nykomlingen BP, som räddade det allsvenska kontraktet via kvalseger mot Utsikten,  redovisar inför årsmötet ett eget kapital på 48,5 miljoner kronor, ett historiskt högt belopp.