Jämställdhet är inte samma sak som lika antal

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

RF redovisar en stor undersökning där det påvisas att 73 procent av ungdomsledare är män och 27 procent kvinnor. P1 morgon gör en stor sak på det med den underförstådda tonen att idrotten inte är jämställd innan man nått 50/50.

 

Här tycker jag att RF gör idrotten en otjänst. I och förty med samma bristande logik som när man beslutade kvotera in kvinnor i förbundsstyrelser. 

Idrotten skall självfallet vara jämställd, men det är mer än numerärer. Att vara jämställd är i första hand en värdering.

Likabehandling är viktigast

På ett område skall idrotten ha 100 procent likabehandling. Träningstimmar, tränarkvalitet, tävlingstillfällen måste fördelas totalt lika. Det borde vara skallkrav från våra kommuner sedan länge.

Idrotten omfattar 3,1 miljoner människor, dvs 31 procent av vårt samhälle. Förutsättningarna för att vara mer jämställt än samhället i övrigt är begränsat.

I vårt samhälle är +90 procent av förskollärare kvinnor, 70 procent av chefer i offentlig sektor är kvinnor, +80 procent av socialsekreterare kvinnor medan fler män är ingenjörer, programmerare.

Kvinnor gör en större del av marktjänsten, dvs lägger mer timmar på hemmet. I gruppen 30-50 i storstad så tränar kvinnor i större utsträckning på gym än män. Friskis har fler kvinnliga ledare än män men saknar tävlingsmomentet och ses därför inte som ”riktig” idrott trots att man är bäst på folkhälsa för vuxna.

Min tes är att idrotten inte kan nå 50/50 innan samhället gör det på samtliga områden. Det bör av det skälet vare sig vara ett mål eller något man mäter. Det blir identitetspolitik.

Idrotten mer jämställd än samhället

Vi bör dessutom inte se områden med väsentligt fler kvinnor som en brist på jämställdhet. Då har vi accepterat hittepå som att kön enbart skulle vara en social konstruktion och närmar oss vetenskapligt förfärliga områden som intersektionalitet.  Med samma logik är inte fler män brist på jämställdhet.

Idrotten är enligt min okulärbesiktning redan mer jämställd än samhället i övrigt. Att vi skulle ha en könsmaktsordning upplever jag som felaktigt även om det verkar vara svårt att vara kvinnlig ledare och vara emot hedersförtrycket mot kvinnor och tjejer. Att idrotten utifrån sin värdegrund alltid skall bli bättre är en självklarhet.

Att vara jämställd är naturligtvis en förutsättning för att vara attraktiv och attraktionskraft måste vara idrottens fokus. Det löser de andra problemen.

Den mördande konkurrensen om människors fritid vårt samhälle har gett oss är det stora problemet.

Här kommer problemen

Idrottsrörelsen kommer att få det svårare att rekrytera både barn och ungdomar, svårare att få ungdomar att stanna kvar, svårare att rekrytera ledare och väsentligt svårare att rekrytera till styrelser. Det vet vi. 

Att då på det här sättet gå ut och peka på de 600 000 ledare vi har och påstå att 430000 av dem är fel ledare eftersom de har fel kön känns inte konstruktivt. 

Istället för att mäta fördelningen könsmässigt skulle jag uppskatta rapporter av helt annan karaktär. En rapport om varför föräldrar med barn inte vill ta på sig att vara ledare och en rapport där man belyser vad tiotalet föreningar som varit väldigt duktiga gjort för att bli attraktiva.

Det är nämligen konstruktivt. 

För mig som förälder var heller inte könet på dotterns ledare på något sätt viktigt. Att det fanns värdegrund i föreningen och att ledarna var utbildade var däremot viktigt. Det kan bero på att jag inte värderar människor olika på grund av kön, ålder, sexualitet, religion eller etnicitet.

Dan Persson

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

AIK Fotboll, noterat på NGM, hade intäkter från rörelsen på 65,6 miljoner kronor under det andra kvartalet i år, jämfört med 57 miljoner motsvarande kvartal i fjol.

Och som av en lycklig händelse genomförde AIK ytterligare en mångmljonförsäljning på fredagen då Lamine Fanne såldes till Luton. 

På två affärer har AIK tjänat nästan 100 miljoner.

Den nya ishallen på Mälarhöjdens idrottsplats invigs nästa vecka. Dert är ett efterlängtat tillskott för åtskilliga, konståkare, ishockeyfantaster och allmänhet. Den moderna anläggningen har 150 ståplatser för publik, solceller på taket, fri takhöjd på sex meter, yta för off ice-träning och ett föreningscafé. 

Vinnaren tar hem en check på cirka 255 miljoner kronor (25 miljoner dollar).

Spelarna på PGA-tourens finaltävling Atlanta i Georgia börjar bli lite trötta på allt snack runt pengarna, även om ingen kan förneka att en kvarts miljard vore välkommen.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Det sker synnerligen lämpligt. Dagen innan invigningen av Paralympics i Paris kan Sveriges Paralympiska Kommitté visa upp ett  nytt vässat sponsorkontrakt medJYSK som huvudsponsor, Ja, i själva verket är det en fortsättning på en enighet från 2006,  sedan växte och i dag gäller  flera parasportförbund runt om i Europa.
Sveriges Paralympiska Kommitté och Parasport Sverige har lyckats förlänga uppgörelsen med JYSK i ytterligare fyra år och 2006 och nu förstärks avtalet när företaget kliver upp som huvudsponsor. 

Den tolfte vinnaren i Folkspels nya JOYNA-lotteri win-win drogs i fredags och Malin Svensson från Bjärnum vann 100 000 kronor. Farstorps GoIF sålde den vinnande lotten och för det belönades även dem med 100 000 kr, som går direkt till föreningens verksamhet. 

TV4 ochSVT tar armkrok och gör gemensam sak. de köper rättigheterna till fyra OS med start vintern 2026 i Milano Cortina 2026 och  till och med Brisbane 2032

Det är en jätteaffär, men chferna såg väl TV-sändningarna från Paris och blev smittade av euforin och entusiasmen hos TV-personal, funktionärer och deltagare. Inte minst tittarnas förtjusning ochuppskattning sånär som ett antal kritiker 

För ungefär ett år sedan gjorde Malmö FF en kanonaffär. Hugo Larsson värvades av Eintracht Frankfurt och MFF fick in 100 miljoner kronor i övergångssumma. Det var inte bara ett historiskt högt belopp i MFF utan också rekord i Allsvenskan.