Jämställdhet är inte samma sak som lika antal

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

RF redovisar en stor undersökning där det påvisas att 73 procent av ungdomsledare är män och 27 procent kvinnor. P1 morgon gör en stor sak på det med den underförstådda tonen att idrotten inte är jämställd innan man nått 50/50.

 

Här tycker jag att RF gör idrotten en otjänst. I och förty med samma bristande logik som när man beslutade kvotera in kvinnor i förbundsstyrelser. 

Idrotten skall självfallet vara jämställd, men det är mer än numerärer. Att vara jämställd är i första hand en värdering.

Likabehandling är viktigast

På ett område skall idrotten ha 100 procent likabehandling. Träningstimmar, tränarkvalitet, tävlingstillfällen måste fördelas totalt lika. Det borde vara skallkrav från våra kommuner sedan länge.

Idrotten omfattar 3,1 miljoner människor, dvs 31 procent av vårt samhälle. Förutsättningarna för att vara mer jämställt än samhället i övrigt är begränsat.

I vårt samhälle är +90 procent av förskollärare kvinnor, 70 procent av chefer i offentlig sektor är kvinnor, +80 procent av socialsekreterare kvinnor medan fler män är ingenjörer, programmerare.

Kvinnor gör en större del av marktjänsten, dvs lägger mer timmar på hemmet. I gruppen 30-50 i storstad så tränar kvinnor i större utsträckning på gym än män. Friskis har fler kvinnliga ledare än män men saknar tävlingsmomentet och ses därför inte som ”riktig” idrott trots att man är bäst på folkhälsa för vuxna.

Min tes är att idrotten inte kan nå 50/50 innan samhället gör det på samtliga områden. Det bör av det skälet vare sig vara ett mål eller något man mäter. Det blir identitetspolitik.

Idrotten mer jämställd än samhället

Vi bör dessutom inte se områden med väsentligt fler kvinnor som en brist på jämställdhet. Då har vi accepterat hittepå som att kön enbart skulle vara en social konstruktion och närmar oss vetenskapligt förfärliga områden som intersektionalitet.  Med samma logik är inte fler män brist på jämställdhet.

Idrotten är enligt min okulärbesiktning redan mer jämställd än samhället i övrigt. Att vi skulle ha en könsmaktsordning upplever jag som felaktigt även om det verkar vara svårt att vara kvinnlig ledare och vara emot hedersförtrycket mot kvinnor och tjejer. Att idrotten utifrån sin värdegrund alltid skall bli bättre är en självklarhet.

Att vara jämställd är naturligtvis en förutsättning för att vara attraktiv och attraktionskraft måste vara idrottens fokus. Det löser de andra problemen.

Den mördande konkurrensen om människors fritid vårt samhälle har gett oss är det stora problemet.

Här kommer problemen

Idrottsrörelsen kommer att få det svårare att rekrytera både barn och ungdomar, svårare att få ungdomar att stanna kvar, svårare att rekrytera ledare och väsentligt svårare att rekrytera till styrelser. Det vet vi. 

Att då på det här sättet gå ut och peka på de 600 000 ledare vi har och påstå att 430000 av dem är fel ledare eftersom de har fel kön känns inte konstruktivt. 

Istället för att mäta fördelningen könsmässigt skulle jag uppskatta rapporter av helt annan karaktär. En rapport om varför föräldrar med barn inte vill ta på sig att vara ledare och en rapport där man belyser vad tiotalet föreningar som varit väldigt duktiga gjort för att bli attraktiva.

Det är nämligen konstruktivt. 

För mig som förälder var heller inte könet på dotterns ledare på något sätt viktigt. Att det fanns värdegrund i föreningen och att ledarna var utbildade var däremot viktigt. Det kan bero på att jag inte värderar människor olika på grund av kön, ålder, sexualitet, religion eller etnicitet.

Dan Persson

Kommentera

Vad anser du? Låt oss diskutera, antingen med Facebook – eller med kommentarer direkt på sidan.

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
Path:
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Det egentliga  verklighetsfrämmande sker. En klubb i fotbollsallsvenskan  hotas i sin grund mitt under pågående seriespel. Den ekonomiska krisen är total och nu varslas alla anställda om uppsägning i IFK Norrköping.

Underskottet från i fjol om 43,8 miljoner tynger ekonomin och ledningen skriver nu: ”Det ekonomiska läget är extremt ansträngt”.

Utredningen för tryggare idrottsevenemang” har överlämnats till regeringen. Ett av förslagen som utredaren presenterar är en ny lag för kamerabevakning som ger arrangörer möjlighet att dela och hantera kameramaterial kopplade till misstänkta brott.

Med 55 000 anmälda deltagare till Göteborgsvarvet och i dagsläget över 70 000 anmälda till Varvetveckan, väntar en  närmast sanslös löparfest fylld av 100 000-tals åskådare och gemenskap , rörelseglädje och gemenskap i ett av väst-Sveriges största event som är årligen återkommande..

– Det här är inte bara ett lopp, det är en del av Göteborgs själ. I år firar vi 45 år av löparglädje och det kommer märkas – både på banan, i publiken och i hela upplevelsen runt omkring, säger Eva-Lena Frick, förbundschef på Göteborgs Friidrottsförbund.

Och inte minst - intäkterna ökar, vilket berikar Göteborgsidrotten.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Carlsberg Group är tillbaka i den europeiska landslagsfotbollens finrum.  Här är man väl insatta i konsten att skapa avtal som gynnar varumärket. Via nya partnerskap med dels UEFA och dels Svenska Fotbollförbundet är bolaget nu fotbollsölet till och med år 2030. 

Avtalet har en betoning på en jämn fördelning mellan herr- och dammästerskapen.

Folkspel är föreningslivet eget lotteriaktör. Sedan och erbjuder bland annat föreningslivet ett digitalt lotteri som heter JOYNA. I det ingår premiumvinsten win-win. En prenumerant vinner 100 000 kronor. Dessutom går samma summa till den förening eller organisation som sålt lotten.

I senaste dragningen gick vinsten till breddföreningen med fotboll och innebandy i sin verksamhet, Luleå SK.

De delar på grannlåten. Viaplay sänder UEFA fotbolls-EM i sommar tillsammans med SVT(2-27 juli i Schweiz). De är lika glada på båda håll.

- Det känns grymt kul, menar  Viaplays sportchef Erik Westberg.

– Fotbollsmästerskap och svensk sommar hör ihop, och damlandslaget är ett av Sveriges mest populäraevenemang , säger SVT:s sportchef Max Bursell.

I raden av talanger som har fostrats i BP:s akademi i nordvästra Stockholm, är nu 16-årige Love Arrhov på väg ut i den stora fotbollsvärlden.

På sin hemsida berättar BP att överenskommelse har träffats med tyska Bundesligaklubben Eintracht Frankfurt om övergång efter här säsongen. 

Enligt uppgift ligger övergångssumman på 50 miljoner kronor, som kan växa ytterligare med 30 miljoner i form av olika bonusar.