Värdet av att uppskatta supportrarna

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

Nyheten att Svensk Elitfotboll (SEF) som organiserar de 32 Allsvenska och Superettan klubbarna har skrivit avtal med Svensk Fotbollssupporterunion (SFSU) om ett femårigt samverkansprojekt med syfte att utveckla glädjen med fotbollen är troligtvis helt unik i Europa. 

Mindre än ett halvår efter det att läktarna på SHL-matcherna hade banderoller med SHL Hockeymördare skriver nu SEF och SFSU ett långsiktigt samverkansavtal. Jag har inte hittat något liknande i något land i Europa.

Det är självfallet så här det skall vara. Ett ömsesidigt beroende kan inte vara starkare än mellan de här två parterna. Fotboll utan supportrar är lika meningslöst som supportrar utan fotboll.

I överenskommelsen ingår också en modell för hur klubbarna skall bli bättre på att kommunicera med olika supportergrupper. Det är ett modernt nytänk som jag gillar av följande skäl:

Bättre på att lyssna

Klubbar, inte bara inom fotbollen, utan hela idrotten har varit dåliga på rekrytering av medlemmar och kommunikation med medlemmar. Inte lika dåliga som partier och en del andra aktörer i civilsamhället men dåliga.

Här behöver klubbarna utveckla sin kommunikation både med medlemmar men i samma utsträckning ge olika supportergrupperingar bättre och mer frekvent information. I samma utsträckning behöver man bli bättre på att lyssna, dvs kunna ta emot information.

Det som då är det nya är att de medlemsbegrepp vi traditionellt i 120 år använt inom idrotten och som är en del av varje förenings stadgar inte längre är tillräckliga för att nå alla de som har en emotionell relation till klubben.

Klubbens intressesfär kan inte bara vara medlemmar och sponsorer, varje gruppering av supportrar bör självfallet på de flesta områden exklusive de stadgemässiga ses som lika viktiga som medlemmarna. Både på området att berätta vad man gör och att lyssna på vad en gruppering är nöjd eller missnöjd med.

Det är också en framgång om de flesta organiserade supportrar även är medlemmar i klubben med de rättigheter och skyldigheter som det innebär. Det unika som skiljer supportrar från kunder är den emotionella relationen till klubben. Klubben är något man älskar och vill väl, inte någon man bara köper en biljett eller en tröja hos.

Eftersom klubbens medlemmar, spelarna, organiserade supportrar såväl som alla andra supportrar delar synen att de älskar när deras lag vinner så föreligger ingen skillnad i grundsyn om det viktigaste.

Laddade förutsätttningar

Att då åsiktsskillnader som kan uppstå när en gruppering anser att någon gör fel, ofta på grund av att laget förlorar, i 80 fall av 100 borde bero på bristande kommunikation och i de resterande på att det finns saklig grund för kritiken. Då är ökad kommunikation bara av godo. Alla vill vinna mer.

Jag anar att det bakom samverkansavtalet finns en ganska lång process med mycket initialt misstroende. Det gör mig imponerad över vad man uppnått. Om någon känner till något liknande avtal i någon annan fotbollsliga bakåt i tid får ni gärna höra av er.

För över 30 år sedan hamnade jag av en ren slump i Kapten Boycotts gamla hem på ön Achill i nordvästra Irland som nu var museum och pub (vi besökte pubdelen). Han som gav namnet till begreppet bojkott. Den händelsen fick mig att läsa på och sedan dess har jag insett att bojkotter inte fungerar. Det alltid är bättre att prata med varandra än att inte göra det.

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Svenska Bandyförbundet drabbas av en rekordstor ekonomisk smäll. Nu avslöjas att underskottet är på nästan 5 miljoner kronor för 2022/2023. En av anledningarna är att Ryssland exkluderats och att det internationella utbytet inte  blev som det var tänkt.

Idrotten kan vara en riskmiljö för mäns våld mot kvinnor. Samtidigt är idrottsrörelsen en viktig aktör för att minska detta allvarliga samhällsproblem. Det visar en regeringsrapport från Centrum för idrottsforskning.

–  Ideella ledare, volontärer och frivilliga föräldrar har motivationen, viljan och energin finns stora möjligheter, fortsätter Susanne Strand

All mat som blir över från Blodomloppet Stockholm den 13-14 juni skaskänkas till akutboenden i staden redan samma kväll. Initiativet, som görs i samarbete med Stockholms Stadsmission och DB Schenker, innebär att fler människor som lever i utsatthet kan äta sig mätta.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Norge och skidsport.Då finns det pengar om nån gång, kan vi tro.Men det stämmer inte alls. .På onsdagen fick landslagsåkarna beskedet att det blir nedskärningar till kommande säsong på grund av ekonomin.

Intresset för Obos Damallsvenskan fortsätter att stiga; det mediala intresset ökar liksom publiksiffrorna. Också intresset från spelmarknaden ökar. Generellt spelas det för 20 miljoner kronor på varje damallsvensk match, en tredubbling jämfört med för tre år sen. Med den ökade omsättningen ökar också risken för matchfixning. Något som Elitfotboll Dam (EFD) och huvudsponsorn Svenska Spel aktivt informerat samtliga lag i damallsvenskan och Elitettan om under våren.

Expressen har tagit ett nytt, kreativt grepp.  Med början på onsdagen inleds  den nya podden:  "Läget". Varje vardag släpps en nytt avsnitt med mix av nyheter. Där finns Sport men också nöje, krim, politik och längre fördjupningar. 

– Vi vill fånga lyssnaren som är i farten och snabbt vill få en uppdatering på väg hem från jobbet eller skola, när de handlar, lagar mat eller tränar, säger programledaren Sally Sjöberg.

SHL-ishockeyn köpkarusell snurrar vidare, trots alla kristecken i svensk ekonomi. På torsdagen offentliggjordes att Linus Omark, 36 år, bryter sitt kontrakt med schweiziska Servette Geneve och flyttar hem till Luleå.

 En affär som knappast varit möjlig om inte it-miljardären och Luleå-supportern Gustav Porser agerat i bakgrunden.  Omark har en succésäsong bakom sig, han bidrog i hög grad till Servettes ligaguld med 56 poäng plus 12 poäng i slutspelet.