Regeringen struntade i logiken
Det blev inga 20 miljoner till samordning av träning för äldre som RF föreslagit. Det var korkat av regeringen och trist för landets kommuner som hade blivit den stora vinnaren.
RF har gjort ett bra arbete med både underlag, faktaskäl och opinionsbildning i den här frågan. Det är kaffepengar i en budget men trots det blev det nej.

Bakgrunden är som följer: ett växande antal vetenskapliga undersökningar indikerar att äldre som tränar har en väsentligt kortare tid mellan fullt frisk och död. Då ingen vill vara gammal och sjuk så handlar det då om att undvika lidande för individer, men också om mycket stora besparingar för våra kommuner som bär kostnader för äldrevård.
Tesen som behöver beläggas är att en satsning på tio öre ger en krona tillbaka i besparing på äldrevården.
Vi har stora grupper äldre som aldrig tränat, vuxna som tränar är en relativt ny företeelse. Förr så var man för trött när man kom från jobbet och de levnadsmönster som vi ser som naturliga idag har inte nått stora grupper äldre
Det riktade stödet till RF var tänkt för att kunna samordna hur träning för äldre kan läggas upp och kommunikation om hur bra det är till våra kommuner.
Här finns både konkurrensrättsliga frågor såväl som en genomlysning av hur sådan träning bör se ut, kvalitetskrav och så vidare.
Aktivera alla över 60
Jag delar helt RFs syn på hur bra det är med fler äldre som tränar utifrån en samhällsnytta som om vi fick alla över 60 att träna skulle spara tiotals miljarder per år åt kommuner och regioner.
Det lilla som skiljer är att jag föredrar en modell där kommuner upphandlar den här tjänsten där både föreningar och företag får lämna anbud. Självfallet bör det finnas en mångfald med olika typer av träning för de äldre att välja mellan, dvs flera anbudsgivare som anlitas.
För den här typen av träning krävs avlönade tränare med särskild kunskap om träning för äldre, något som självfallet kan finnas i både föreningar och företag.
Det är inte bara kortare tid som sjuk utan också färre fallolyckor, minskad demens, minskad social isolering, snabbare återhämtning som är fördelarna som träning ger.
Skulle gynna många grupper
För övre medelklass och uppåt är träning för de flesta något naturligt och de saknar också ekonomiska problem med att bekosta träningen. För s.k. fattigpensionärer, invandrare och andra socioekonomiskt svagare grupper är det så trist att här har vi både generellt sett sämre hälsa, väsentlig högra andel som rökar och äter sämre och avgifterna för att träna har man inte råd med. Med mänskligt lidande och mycket stora samhällskostnader som följd.
Lite trist när den nuvarande regeringskonstellations uppgift att bevara stödet från C och L blir viktigare än politik som kan minska de mycket stora risker för välfärdssamhället som förväntade framtida kostnader för äldrevården utgör.
Här skall RF berömmas för ett väl utfört arbete. Att sådden föll på hälleberget får regeringen ta på sig.
Mest lästa just nu
Deloitte och Sveriges Olympiska Kommitté (SOK) har ingått ett samarbete som en förlängning av Deloittes internationella partnerskap The Olympic Partner (TOP).
- Vi delar många egenskaper med den olympiska rörelsen, såsom fokus på personlig prestation och utveckling, hälsa och välbefinnande. Vi har mycket att lära av den kunskap som finns inom SOK och tror att vi med våra kompetenser kan bidra till att utveckla SOK som organisation, stärka den olympiska rörelsen och idrott i Sverige i stort, säger Erik Olin, Country Managing Partner på Deloitte.
En entusiast och eldsjäl i samma person. Och han snackar inte bara utan får saker och ting gjorda. En Lars Månsson skulle det finnas lite varstans, då blev mycket uträttat. Han har svarat för ett enastående arbete i Arvika.
Lars har förverkligat idén om ”Arenan” och den blir nu till modell för varenda kommun i Sverige. Så bra är det bakomvarandet tänket och nyttan med skapelsen.
Han är SHL-ishockeyns högst avlönade svenske spelare. Skatteverkets siffror avslöjar att Färjestads forward Marcus ”Lilliz” Nilsson, 33, år, redovisade en taxerad inkomst på 3 279 800 kr, taxeringsåret 2022.
Santidigt sprider sig en osäkerhetsfaktor bland SHL-klubbarna och allmänt inom idrotten. Våldsutvecklingen i samhället påverkar alla och risken för attentat har ökat.
Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.
”Vi hoppas att vi har snälla sponsorer, eller att det finns vänliga själar som vill hjälpa oss”, vädjar Lisbeth Larsson, ordförande i Eslövs IK.
Bedragare har länsat handbollsklubbens tillgångar.
Med hjälp av ett kapat bank-id kunde bedragare komma över flera hundratusen kronor från Eslövs IK.
Visst är det ganaka fantastiskt. Ett spelbolag lanserar ett aspel så att idrotten kan förstärka intäkterna. Det är precis vad som sker när Svenska Spel tillsammans med svensk ishockey introducerardet nya nummerspelet Supportern.Ett ett digitalt lotteri som ska bidra till nya och viktiga pengar hos 27 föreningar i SHL, SDHL och Hockeyallsvenskan. De ska erbjuda spelet i samband med ligapremiärerna.
Hanna Stjärne, vd på SVT, är i dag lycklig. Hon avslutade arbetsveckan med att ge ett besked som glädjer många svenskar. Från och med vinter-OS i Cortina 2026 kan alla följa OS-festen på SVT:s plattformar.
– Jag är så otroligt glad över att OS-sändningarna flyttar hem till SVT igen. Sport är roligare att uppleva tillsammans och vi ser fram emot att samla Sverige framför många spännande och historiska sportögonblick framöver, säger Hanna Stjärne.
Fotbollens Silly Season har sina sista skälvande timmar. Penningflödet mellan klubbarna upphör natten mot fredagen och sportcheferna kan andas ut. Spelare skiftar adress, med eller mot sin vilja. Natten till fredagen slår fönstret igen för klubbarna i både herr- och damallsvenskan. Ute i Euroopa är det stopp ett dygn senare, natten mot lördagen slår det igen
Skriv kommentar