Regeringen struntade i logiken
Det blev inga 20 miljoner till samordning av träning för äldre som RF föreslagit. Det var korkat av regeringen och trist för landets kommuner som hade blivit den stora vinnaren.
RF har gjort ett bra arbete med både underlag, faktaskäl och opinionsbildning i den här frågan. Det är kaffepengar i en budget men trots det blev det nej.
Bakgrunden är som följer: ett växande antal vetenskapliga undersökningar indikerar att äldre som tränar har en väsentligt kortare tid mellan fullt frisk och död. Då ingen vill vara gammal och sjuk så handlar det då om att undvika lidande för individer, men också om mycket stora besparingar för våra kommuner som bär kostnader för äldrevård.
Tesen som behöver beläggas är att en satsning på tio öre ger en krona tillbaka i besparing på äldrevården.
Vi har stora grupper äldre som aldrig tränat, vuxna som tränar är en relativt ny företeelse. Förr så var man för trött när man kom från jobbet och de levnadsmönster som vi ser som naturliga idag har inte nått stora grupper äldre
Det riktade stödet till RF var tänkt för att kunna samordna hur träning för äldre kan läggas upp och kommunikation om hur bra det är till våra kommuner.
Här finns både konkurrensrättsliga frågor såväl som en genomlysning av hur sådan träning bör se ut, kvalitetskrav och så vidare.
Aktivera alla över 60
Jag delar helt RFs syn på hur bra det är med fler äldre som tränar utifrån en samhällsnytta som om vi fick alla över 60 att träna skulle spara tiotals miljarder per år åt kommuner och regioner.
Det lilla som skiljer är att jag föredrar en modell där kommuner upphandlar den här tjänsten där både föreningar och företag får lämna anbud. Självfallet bör det finnas en mångfald med olika typer av träning för de äldre att välja mellan, dvs flera anbudsgivare som anlitas.
För den här typen av träning krävs avlönade tränare med särskild kunskap om träning för äldre, något som självfallet kan finnas i både föreningar och företag.
Det är inte bara kortare tid som sjuk utan också färre fallolyckor, minskad demens, minskad social isolering, snabbare återhämtning som är fördelarna som träning ger.
Skulle gynna många grupper
För övre medelklass och uppåt är träning för de flesta något naturligt och de saknar också ekonomiska problem med att bekosta träningen. För s.k. fattigpensionärer, invandrare och andra socioekonomiskt svagare grupper är det så trist att här har vi både generellt sett sämre hälsa, väsentlig högra andel som rökar och äter sämre och avgifterna för att träna har man inte råd med. Med mänskligt lidande och mycket stora samhällskostnader som följd.
Lite trist när den nuvarande regeringskonstellations uppgift att bevara stödet från C och L blir viktigare än politik som kan minska de mycket stora risker för välfärdssamhället som förväntade framtida kostnader för äldrevården utgör.
Här skall RF berömmas för ett väl utfört arbete. Att sådden föll på hälleberget får regeringen ta på sig.
Mest lästa just nu
Fotbollens omstridde ordförande, Fredrik Reinfeldt, som kandiderar för omval, är inte ensam i kampen mot Riksidrottsförbundets ”takregel”, det vill säga att inget specialidrottsförbund (SIF) kan erhålla mer än tio procent av det statliga stödet till idrotten.
Nu backas Reinfeldt upp av ishockeyns ordförande Anders Larsson men han argumenterar för en utfasning av nuvarande ”tak” från en annan utgångspunkt.
Vi svenskar älskar vår fotboll – med alla dess brister.
Avbrutna matcher, publikstörningar, hot och hat, vi bryr oss inte. Det spelar också mindre roll att herrallsvenskan rankingmässigt tillhör Europas svagaste, ligans utländska spelare är oftast inhyrda från Europafotbollens överskottslager.
Golf är en av Sveriges största idrotter och fortsätter att växa i antalet aktiva.
Faktum är att var tjugonde svensk är en aktiv golfspelare, Aldrig har så många människor ägnat sig åt golf!
561 677 personer är medemmar i golfförbundet.
Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.
En prenumerant i handbollsklubben vann 100 000 på senaste dragningen i JOYNA, ett digitalt lotteri från ideella Folkspel. Samtidigt fick Rimbo HK, som sålde lotten, samma summa.
– Ett oerhört viktigt tillskott till vår verksamhet, säger styrelsemedlem Therese Hurtig.
Totalt har svenskt föreningsliv tjänat 319 miljoner på att sälja lotter från ideella Folkspel, föreningslivets eget lotteribolag, under det senaste verksamhetsåret.
– En fantastisk siffra och en ökning med 25 miljoner kronor jämfört med föregående år, säger vd Hans Sahlin.
Se hela listan över vilka föreningar som sålt mest och hur mycket som har betalats ut till respektive län, idrott, Riksorganisation och förbund.
Tiden är inne… Svenska vinterhjältar på skidor gör entré igen i TV. Den alpina säsongen drar igång på Viaplay Vinter. Premiären sker i Sölden med storslalom för både damer och herrar. Men helgen bjudet ocks på ett antal fotbollsmatcher, eroende på vilken tv-kanal du har.
Du som gillar att se idrottsdramatik på TV får fullt upp i helgen.
Mästartiteln är säkrad, men det betyder inte att arbetsro infinner sig i Malmö FF. Många spelarfrågor behöver slutföras.
På tisdagen tillkännagav MFF-ledningen att skyttekungen Isaac Kiese Thelin förlänger sitt kontrakt med MFF. Den 32-årige forwardens nya avtal gäller till och med 2026.
Skriv kommentar