Allt närmare påfrestande hockeykval
Minns ni ”Vilda Väsby” – förortsklubben från Upplands Väsby som våren 1987 slog ut bland annat Västra Frölunda och tog steget upp i dåvarande Elitserien. Fortfarande tidernas skräll i svensk ishockey, och till och med mer överraskande än IK Oskarshamn avancemang till nuvarande SHL förra våren.
Lagom när våren är i antågande väntar underbara kval runt om i hockey-Sverige.

När krutröken skingrats väntar den avslutande kvalserien, sex lag, med två biljetter till Hockeyallsvenskan, HA, i potten. En serie, där åtminstone ett lag redan är inskrivet, tidigare storklubben AIK med sju SM-guld.
En god chans har också ”Vilda Väsby”, som på isen leds av Christoffer Gozzi, lagkapten och son till AIK:s sportchef, Anders Gozzi. Efter seger i Allettan norra väntar nu final mot Halmstad Hammers, vinnare av Allettan södra, en rysare i bäst av tre matcher. Segrande lag direkt till kvalserien, förlorande lag får ännu en chans via play off-spel.
AIK som skulle spela i Vilundahallen...
Nog kittlar det att Väsby kan sätta käppar i hjulet för AIK, som efter sitt tredje tränarbyte under säsongen tränas av Roger Melin, säsongen 1991-1993 tränare i just Väsby. Vid säsongstarten i höstas hade AIK långt gångna planer, av ekonomiska skäl, att spela sina seriematcher i Vilundahallen.
Ekonomiskt står Väsby väl rustat för HA, det egna kapitalet beräknas efter säsongen snudda vid 2 miljoner-strecket. Efter djupdykningen i division två 2011-2012 har Väsby växlat upp de senaste fyra åren. Publiksnittet är 690, men i en kvalserie med AIK blir det röd lykta i Vilundahallen som rymmer cirka 2 500 åskådare.
Tränare är Viktor Tuurala, hämtad från de egna leden, han är son till ordföranden Jukka Tuurala. Sportchefen heter Tom Tärnström, vars farbror är Dick Tärnström, välkänd AIK-profil.
Halmstad Hammers gjorde det ”omöjliga” enligt Hallands-Posten, efter konkurs säsongen 2006-2007 och efterdegradering i seriesystemet har laget gjort en stark comeback. Historiskt har Hammers utmanat Rögle i Ängelholm som ledande lag i regionen och haft vittring till och med på dåvarande Elitserien.
Fullt på Hammers matcher
Nu rapporterar sportsligt ansvarige Niklas Söderström om en hockeyfeber som slår alla tidigare rekord. Halmstad Arena med plats för 4 000 åskådare är redan utsåld, ekonomin är i balans och licensnämndens kapitalkrav är uppfyllt. Truppen är ung och domineras av spelare från de egna leden.
Det är i Hockeyettan, med underliggande serier, som morgondagens Tre Kronor formas. Här har SHL-– och NHL-spelare sina moderklubbar, här finns ishockeyns själ på riktigt och i kvaltider tänds en låga om avancemang, i varje fall en riktig hockeyfest.
Hockeyettans klubbar är organiserade i Hockeyettan AB som leds av Ronnie Glysing, med förflutet i Hammarbys ishockey. I skuggan av SHL och HA vill också Hockeyettans klubbar ha del av den ekonomiska kaka som i huvudsak ligger på SHL:s bord.
Steg för steg har Glysings arbete varit framgångsrikt. Avtal med ATG och Norwegian samt Aftonbladet har inneburit ekonomiska livlinor, i en miljö där spelarersättning är låg, om den överhuvudtaget existerar.
Ny seriemodell introduceras
En ny seriemodell, från nuvarande 46 lag till 36 lag, med tre 12-lagsserier, kan sjösättas säsongen 2021-2022.
Förslaget har både för – och nackdelar. Kommersiellt är den nya modellen mer attraktivt för samarbetspartners, på klubbnivå råder högre resekostnader och risk för färre publikdragande derbymatcher minusposter.
Med tanke på Hockeyettans, och underliggande seriers, betydelse för svensk ishockeys rekrytering och tillväxt är det förvånansvärt att inte förbund och SHL-organisationen, visar större ekonomiskt intresse för den verksamhet som bedrivs, i huvudsak på ideell basis. Det är ju ishockeyns gräsrötter som möjliggör framgångsrika lagbyggen i elitsammanhang
Ishockey i dag handlar om pengar och ekonomiska resurser, på alla nivåer.
Kommentera
Vad anser du? Låt oss diskutera, antingen med Facebook – eller med kommentarer direkt på sidan.
- Kommentera med Facebook
- Kommentera utan Facebook
Skriv kommentar
Mest lästa just nu
Ekonomiskt ansvariga i ishockeyns tvillingklubbar, Djurgården och AIK jublar. Hundratals miljoner ligger i potten när lagen ska mötas i den hockeyallsvenska finalen.
AIK var klart sedan tidigare efter 4-2 i matchserien mot Karlskoga.
20 sekunder in i femte perioden frälste Albin Grewe sitt Djurgården med sitt 2-1 mot Södertälje. 4-3 i matcher i en stenhård matchserie.
Publiksuccén fortsätter. Fler människor följer elitfotbollen än någonsin.Klubbarna räknar glatt publikintäkterna. Över en kvarts miljon åskådare på premiärmatcherna i Allsvenskan och Superettan.
Över 260 000 åskådare såg klubbarnas hemmapremiärer på plats i Allsvenskan och Superettan. Totalt sågs de två första omgångarna av 261 385 åskådare, en stor ökning jämfört med förra årets 240 021 åskådare vid samma tidpunkt.
- Vi har haft två fantastiskt premiärhelger, säger Ola Rydén, ligaansvarig på Svensk Elitfotboll.
Nu har det hänt igen. En bedragare har slagit till och lurat till sig pengar – den här gången mot en liten idrottsklubb. 226 000 kronor försvann från Häggenås Sportklubbs kassa.
– Det känns overkligt. Att en liten ideell förening ska drabbas så här. Det är pengar som vi har slitit för i åratal, säger Ida ordförande, Ida Lindman, till Östersunds-Posten.
Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.
Carlsberg Group är tillbaka i den europeiska landslagsfotbollens finrum. Här är man väl insatta i konsten att skapa avtal som gynnar varumärket. Via nya partnerskap med dels UEFA och dels Svenska Fotbollförbundet är bolaget nu fotbollsölet till och med år 2030.
Avtalet har en betoning på en jämn fördelning mellan herr- och dammästerskapen.
Folkspel är föreningslivet eget lotteriaktör. Sedan och erbjuder bland annat föreningslivet ett digitalt lotteri som heter JOYNA. I det ingår premiumvinsten win-win. En prenumerant vinner 100 000 kronor. Dessutom går samma summa till den förening eller organisation som sålt lotten.
I senaste dragningen gick vinsten till breddföreningen med fotboll och innebandy i sin verksamhet, Luleå SK.
I rena glädjeyran storspelade Beachvolleyduon David Åhman och Jonatan Hellvig och är klara för kvartsfinal på världstourtävlingen Elite 16 i Saquarema, Brasilien. Svenskarna besegrade fransmännen Rémi Bassereau och Calvin Ayé med 2–0 i set och det var som att fira att de stadigt återkommer i SVT i år.
SVT har nämligen säkrat sändningsrättigheterna till den högsta divisionen på proffstouren, Elite 16, under 2025 och 2026. Det blir beachvolleyboll med lag Åhman/Hellvig i mängd de kommande två säsongerna.
MFF satsar på en stjärnvärvning. Islänningen Arnór Sigurdsson är klar för klubben.
26-åringen håller dokumenterat hög klass och när MFF fick chansen accepterades att han kostar några miljoner. an får tröja nummer åtta och ansluter till laget nästa vecka.Tränaren Henrik Rydström är lyrisk :– Tittar man på vad han gjorde i allsvenskan, så var det en offensiv av högsta klass. Han kan spela i olika offesiva positioner. Han kan vara åtta, tia eller ytter.