Allt närmare påfrestande hockeykval
Minns ni ”Vilda Väsby” – förortsklubben från Upplands Väsby som våren 1987 slog ut bland annat Västra Frölunda och tog steget upp i dåvarande Elitserien. Fortfarande tidernas skräll i svensk ishockey, och till och med mer överraskande än IK Oskarshamn avancemang till nuvarande SHL förra våren.
Lagom när våren är i antågande väntar underbara kval runt om i hockey-Sverige.
När krutröken skingrats väntar den avslutande kvalserien, sex lag, med två biljetter till Hockeyallsvenskan, HA, i potten. En serie, där åtminstone ett lag redan är inskrivet, tidigare storklubben AIK med sju SM-guld.
En god chans har också ”Vilda Väsby”, som på isen leds av Christoffer Gozzi, lagkapten och son till AIK:s sportchef, Anders Gozzi. Efter seger i Allettan norra väntar nu final mot Halmstad Hammers, vinnare av Allettan södra, en rysare i bäst av tre matcher. Segrande lag direkt till kvalserien, förlorande lag får ännu en chans via play off-spel.
AIK som skulle spela i Vilundahallen...
Nog kittlar det att Väsby kan sätta käppar i hjulet för AIK, som efter sitt tredje tränarbyte under säsongen tränas av Roger Melin, säsongen 1991-1993 tränare i just Väsby. Vid säsongstarten i höstas hade AIK långt gångna planer, av ekonomiska skäl, att spela sina seriematcher i Vilundahallen.
Ekonomiskt står Väsby väl rustat för HA, det egna kapitalet beräknas efter säsongen snudda vid 2 miljoner-strecket. Efter djupdykningen i division två 2011-2012 har Väsby växlat upp de senaste fyra åren. Publiksnittet är 690, men i en kvalserie med AIK blir det röd lykta i Vilundahallen som rymmer cirka 2 500 åskådare.
Tränare är Viktor Tuurala, hämtad från de egna leden, han är son till ordföranden Jukka Tuurala. Sportchefen heter Tom Tärnström, vars farbror är Dick Tärnström, välkänd AIK-profil.
Halmstad Hammers gjorde det ”omöjliga” enligt Hallands-Posten, efter konkurs säsongen 2006-2007 och efterdegradering i seriesystemet har laget gjort en stark comeback. Historiskt har Hammers utmanat Rögle i Ängelholm som ledande lag i regionen och haft vittring till och med på dåvarande Elitserien.
Fullt på Hammers matcher
Nu rapporterar sportsligt ansvarige Niklas Söderström om en hockeyfeber som slår alla tidigare rekord. Halmstad Arena med plats för 4 000 åskådare är redan utsåld, ekonomin är i balans och licensnämndens kapitalkrav är uppfyllt. Truppen är ung och domineras av spelare från de egna leden.
Det är i Hockeyettan, med underliggande serier, som morgondagens Tre Kronor formas. Här har SHL-– och NHL-spelare sina moderklubbar, här finns ishockeyns själ på riktigt och i kvaltider tänds en låga om avancemang, i varje fall en riktig hockeyfest.
Hockeyettans klubbar är organiserade i Hockeyettan AB som leds av Ronnie Glysing, med förflutet i Hammarbys ishockey. I skuggan av SHL och HA vill också Hockeyettans klubbar ha del av den ekonomiska kaka som i huvudsak ligger på SHL:s bord.
Steg för steg har Glysings arbete varit framgångsrikt. Avtal med ATG och Norwegian samt Aftonbladet har inneburit ekonomiska livlinor, i en miljö där spelarersättning är låg, om den överhuvudtaget existerar.
Ny seriemodell introduceras
En ny seriemodell, från nuvarande 46 lag till 36 lag, med tre 12-lagsserier, kan sjösättas säsongen 2021-2022.
Förslaget har både för – och nackdelar. Kommersiellt är den nya modellen mer attraktivt för samarbetspartners, på klubbnivå råder högre resekostnader och risk för färre publikdragande derbymatcher minusposter.
Med tanke på Hockeyettans, och underliggande seriers, betydelse för svensk ishockeys rekrytering och tillväxt är det förvånansvärt att inte förbund och SHL-organisationen, visar större ekonomiskt intresse för den verksamhet som bedrivs, i huvudsak på ideell basis. Det är ju ishockeyns gräsrötter som möjliggör framgångsrika lagbyggen i elitsammanhang
Ishockey i dag handlar om pengar och ekonomiska resurser, på alla nivåer.
Mest lästa just nu
Han bygger ett egentligen osannolikt idrottscentrum mitt i de småländska skogarna. Torsten Jansson är en levande önskedröm för idrotten. Tänk om det fanns fler sådana...
En kvarts miljard tar han ur egen plånbok för att bygga ett hotell, en multihall och en kommande friidrotts- och fotbollsarena - i ett samhälle med 900 invånare och en pizzeria.
Allt sker med privata pengar, förtjänade via hans 70 bolag.
Slakthusområdet i Stockholm förvandlas. Söderstadion försvann, Diskussion pågår angående Johanneshovs framtid. Och nu Nu blir Tele2Arena i stället 3Arena. Ett tioårigt avtal träder i kraft i och med årsskiftet. Telekomkonkurrenten Tre blir ny namnsponsor i ett tioårigt avtal.
Landets största privata idrottsmuséum, där idrottsredskap blandas med annonser, autografer, programblad och personliga idrottsgrejer, finns i Växjö och har nu blivit synnerligen aktuellt igen. Öster är tillbaka i Allsvenskan och Hasse Rydéns skapelse har blivit synnerligen intressant.
Ett möte med denne Hasse i hans egensnickrade muséum i den gamla ICA-lokalens källare på stadsdelen Öster i Växjö är att svepas med i en idrottshistorisk virvelvind, men häör tittar bl a pingisstjärnan Truls Märegård in då och då..
Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.
En prenumerant i handbollsklubben vann 100 000 på senaste dragningen i JOYNA, ett digitalt lotteri från ideella Folkspel. Samtidigt fick Rimbo HK, som sålde lotten, samma summa.
– Ett oerhört viktigt tillskott till vår verksamhet, säger styrelsemedlem Therese Hurtig.
Behållningen från Bingolottos Uppesittare-kvällen, dan-före-dan och en enskild kväll landade 2024 på 142 miljoner att fördela på klubbar och organisationer. Sedan gav Nyårsbingon ytterligare 14 miljoner i överskott. Totalt innebar det 156 miljoner kronor!
Tiden är inne… Svenska vinterhjältar på skidor gör entré igen i TV. Den alpina säsongen drar igång på Viaplay Vinter. Premiären sker i Sölden med storslalom för både damer och herrar. Men helgen bjudet ocks på ett antal fotbollsmatcher, eroende på vilken tv-kanal du har.
Du som gillar att se idrottsdramatik på TV får fullt upp i helgen.
Mästartiteln är säkrad, men det betyder inte att arbetsro infinner sig i Malmö FF. Många spelarfrågor behöver slutföras.
På tisdagen tillkännagav MFF-ledningen att skyttekungen Isaac Kiese Thelin förlänger sitt kontrakt med MFF. Den 32-årige forwardens nya avtal gäller till och med 2026.
Skriv kommentar