Men Växjö är största favoriten
Efter sex raka vinster i hockeyns SM-strid och tre matchbollar mot Skellefteå kan Rögle boka plats i kampen om Le Mat-pokalen, mästartrofén, namngiven efter en amerikansk filmregissör, Raoul Le Mat, och utdelad första gången 1926 till då guldvinnande Djurgården.
Rögles uppmarsch på hockeyns stjärnhimmel är sensationell, och flyger champagne korkar i taket på Catena Arena efter avslutad finaldramatik skrivs hockeyhistoria. Rögle-guld måste klassas som tidernas knall, och absolut i nivå med HV 71:s guld 1995 efter finalseger mot Brynäs.

Nu är vi inte där än, men Skellefteå är nedpressat i svår brygga och måste vinna två raka på hemmais i Skellefteå Kraft Arena för att tvinga fram en femte och avgörande match.
Notera dock att Rögle var grundseriens nästa bästa bortalag med 45 inspelade poäng. Jag har svårt att se en Rögle-kollaps så nära finalbordet.
Bröderna har byggt rätt
Efter Växjös 1-0 mot Örebro i tredje mötet har smålänningarna två matchbollar, ja allt talar för Växjö och Rögle i final, tabellettan mot tabelltvåan, det känns rättvist efter en omtumlande säsong orsakad av covid-19.
Redan i november 2020 utnämnde jag Rögle, bildad som bandyklubb 1921, som ett möjligt mästarlag. Serieupptakten hade varit strålande och den USA-födda tvillingduon, Chris och Cam Abbot i tydliga ledarroller, sportchef respektive tränare, hade pekat ut guldmarschen. Tidigare års kvaläventyr och nagelbitande hade lagts åt sidan.
Den klassiska amerikanska inställningen återspeglas också hos klubbdirektören, Daniel Koch, uppväxt i Billesholm och hämtad till Rögle från Nestlé, schweizisk livsmedelsjätte och i ledningen för Nestlés amerikanska dotterbolag i närmare 20 år.
Jag minns mycket väl vad Daniel Koch betonade.
-Jag delar helt tvillingarnas medvetenhet och inställning. Vi ska högst upp, om inte den här säsongen, så i varje fall i närtid. Vi har alla förutsättningar för att lyckas, fastslog han.
Paulssons betydelse
Det sportsliga målet avgörs inte bara på isen. Organisation, och inte minst ekonomiska muskler, är lika avgörande. På spelarnas grön vita dress exponeras Backahill, PEAB-grundaren Erik Paulssons familjeägda bolag och majoritetsägare i Arenabolaget i Ängelholm AB.
Mitt i en svår pandemi storsatsar föreningen, med Arenabolaget som finansiär, läs Backahill, på en rejäl ansiktslyftning av Catena Arena. Hösten 2022 ska arena-kapaciteten öka från nuvarande 5 000 till 6 500 åskådarplatser. Allt till en kostnad av 250 miljoner, samtidigt byggs en tredje träningsanläggning för ishockey, en idrottshall och en fotbollsplan.
-Den här säsongen har många utmaningar, men när det vänder vill vi vara redo.
Jag minns Daniel Kochs ord och förstod att laget från nordvästra Skåne vänder blad, och på allvar vill utmana SHL:s aristokrati.
Bröderna Abbots lagbygge utstrålar stabilitet och med flera ”hemvändare” i ledande roller. Som Dennis Everberg, Mattias Sjögren och Ted Brithén, tillbaka efter spel i andra ligor. Här finns också lördagens matchvinnare, Erik Andersson, 26 år, från Nittorp i södra Västergötland. En grovjobbare i det tysta, men oumbärlig för lag som aspirerar på titlar.
I defensiven finns flera bjässar, som Kanadas Éric Gélinas, 29 år och Tysklands storlöfte, 20-årige Mortiz Seider, 94 kg. och med fortsatt karriär i NHL-laget Detroit. Han utgick på grund av skada i lördagens möte, och är ett frågetecken i kommande möten.
Längst bak utstrålar målvakten Christoffer Rifalk, 2019 års kvalhjälte för Oskarshamn, ett stort lugn och är precis så bra som ett lag med mästarambitioner måste kunna luta sig mot.
Men Växjö är favoriten
I en final mot Växjö, bäst av sju matcher, kommer favoritskapet att ligga på tränaren Sam Hallams lag. Han är inne på nionde säsongen i Växjö och med två titlar, 2015 och 2018. Smålänningarna är också defensivt skickliga, och målvakten Erik Källgren, 25 år, har ersatt skadade Viktor Fasth på ett enastående sätt. Källgren med rötter på Lidingö har flera klubbar bakom sig, och tycks nu redo för de stora rubrikerna.
Så här långt har SM-striden också handlat om diskutabla domslut, kostsamma och diskutabla avstängningar samt märkliga videobedömningar. Det är dags för ett omtag och tydliggör vad som gäller. Det är tröttande att se domare i speakerbåset söka kontakt med SHL:s så kallade situationsrum.
Mest lästa just nu
Handbollslandslaget har snittlön på 678 000 kr
Det är skillnad på folk och folk, inte minst ekonomiskt i idrottens värld.
Svensk handboll, med sikte VM-final i Tele 2 söndagen den 29 januari, spelar i helt annan division än Janne Anderssons fotbollslandslag eller Sam Hallams Tre Kronor.
SVT direktsänder upp mot 60 timmar från SM-veckan i Skövde som pågår mellan 31 januari och 5 februari. Uppe på Billingen, där också längdskidtävlingarna avgörs, kommer SVT att ha en studio med Maria Wallberg som programledare. Alla de stora svenska stjärnorna, med den nyblivna Tour de Ski-vinnaren Frida Karlsson väntas vara på plats för att tävla.
Ukraina övervinner allt. Medan IOK fjäskar med Ryssland och Belarus om OS-deltagande i Paris 2024 kämpar den blågula idrotten i Ukraina för sin existens.
Nu senast bekräftad av att Ukraina skall delta i Bandy-VM i Växjö mars-april i år.
Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.
Riksdagen har fattat beslut i fråga om propositionen om en förstärkt spelreglering.
– Sammantaget väldigt positivt för våra allmännyttiga lotterier, säger Hans Sahlin, vd på Folkspel och ordförande i SVALO (Sveriges Allmännyttiga Lotterier).
Vid årsskiftet 2018-2019 förändrades finansieringen av Sveriges Television (SvT), Sverige radio (SR) och Utbildningsradion (UR). Sedan 1/1 2019 bokförs TV-licensen eller public service- avgiften på varje svensk medborgares skattsedel. Beloppet är 1 300 kr/person årligen och är reducerat för personer med låga förvärvsinkomster.
Lagändringen är bakgrund till en skarp mediadebatt om OS, och Jan Scherman, tidigare vd på TV 4 har levererat besk kritik av SvT:s inköp av rättigheter för de olympiska spelen 2026-2032.
1 372 298 263 kronor, 121 miljoner euro i klartext, - för köp av en fotbollsspelare, Det väcker reaktioner inte bara i fotbollvärlden. Och den berörde, argentinaren Enzo Fernández fyllde 22 år så sent som för en dryg vecka sedan och får nu pressen att leverera i sin nya klubb, Chelsea.
Skriv kommentar