Framtiden är redan här

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.
Vetenskapsradion den 11/9 har ett långt inslag om hur appar kommer att vara grunden för vårt framtida tränande. Den kaliforniska professorn som uttalar sig om detta har med stor sannolik missat vår struktur att träning skall ske i ideell förening ansluten till ett förbund som är med i RF.
Foto: Pontus Lundahl / TT

RF:s strategi för 2025 bygger nämligen på att organisationsformen är grunden.  Människor skall vara medlem i en ideell förening som grund för sin träning.

Motstridig plan inför framtiden

Motstridigheten är väldigt tydlig i de två målen

”Svensk idrott ska vidareutveckla verksamheten så att barn, unga, vuxna och äldre väljer att idrotta i förening under hela livet”

Och

”Idrottsrörelsen är en ännu starkare samhällsaktör”

Skall idrotten vara en stark samhällsaktör så får inte organisationsform vara en begränsning. Skall idrotten vara framgångsrik i rekrytering så får man inte ha begränsningar i organisationsform. Bäst vore om alla app-leverantörer och alla andra kommersiella aktörer kunde var associerade till idrotten.

Oavsett om jag lyssnar till fantastiska trendorakel om digitalisering som Ashkan Fardost eller på en kalifornisk professor är nämligen skillnaden fundamental till RF:s definition av digitalisering.

Fler aktiva, men…

Min hotbild är ”I framtiden är förening ett ord som bara används när två kroppar möts”.

Vi kan bara sia om framtiden men vi vet att de senaste 15 åren är det ca 30% fler som tränar regelbundet samtidigt som RF förbunden har tappat ca 20 procent. RF tappar marknadsandelar sedan länge.

Vi vet att RF:s strategi för 2025 underskattar Digitaliseringen, begränsar sina möjligheter med föreningskravet, innehåller inget om utveckling av medlemsbegreppet.

Ålder på förtroendevalda och tiden de sitter är extrapolerat fullt jämförbart med att bo i Naples och vänta på Irma.

Ständig förändring

Vi vet att de smartaste människorna som finns på jordklotet har tillgång till i praktiken obegränsat med pengar för att utveckla morgondagens träningsverktyg som då inte kommer att kräva några stadgar.

Det som oroar mig är att vi ännu en gång har halverat tiden det tar för en majoritet av befolkningen att ändra beteendemönster. Under min livstid har vi gått från tjugo år, sedan tio och nu är vi nere i fem år.

Det är nu ganska exakt tio år sedan Steve Jobs presenterade Iphone. Den 12:e september kommer nya Iphone med ett premium modell som lär ta oss ett steg till. Smartphonen är huvudorsaken till att det går fortare och fortare.

Halveras tiden för beteendeförändringar en gång till så underskrider vi tiden som idrotten (och politiken) behöver för att fatta beslut. Effekten blir i praktiken att besluten blir felaktiga, när de genomförs är det för ett samhälle vi lämnat bakom oss.

Sedan arbetet med strategiarbetet startade 2013 har vi fått en stor förändring av beteendemönster som påverkar idrotten, innan 2025 lär vi få en till.

Grunderna från 2013 kommer då att vara lika moderna som Banlonpolo och Gabardinbyxor med sydda pressveck (för läsare under 40, fråga dina föräldrar, för (läsare under 25 fråga mor eller farföräldrar).

Målet att träna, inte var

RF och specialförbunden bör slänga alla strategidokument i närmaste digitala papperskorg och utgå ifrån att målet är att alla skall träna, för förbunden gärna i deras idrott, men inte nödvändigtvis genom förening.

2017 ser så här långt ut för mig: Jag har spelat 67 rundor golf på 26 olika golfbanor i 4 länder, därav 23 på min hemmaklubb där vi utöver att vara kunder till bolaget även är aktieägare (samt medlemmar i föreningen). Vi har gått +100 mil med Pokemon Go, besökt ett kommersiellt gym ett stort antal gånger. Vi har tävlat i golf, dock aldrig i föreningens regi. Det finns för oss och en växande majoritet ingen som helst anledning att träna via förening för alternativen är bättre.

Det kan vara så om X år, där X är mindre än 10, att föreningen inte behövs och inte är attraktiv för merparten av befolkningen. Så fort går digitaliseringen.

Fotbollen för barn under 11 år och de andra sporterna med verksamhet för barn under 11 lär klara sig bra ändå.

Vuxna väljer en egen väg

Det är kul att spela fotboll och då kan man ta nackdelarna att någon annan bestämmer när och var (lagidrotter fungerar bäst när hela laget är på samma ställe vid samma tidpunkt).

Men vi riskerar att medlemstappet efter 11 år accentuerar och att de vuxna som RF sett som del av sin s.k. Rektangel väljer helt andra former för sin träning.

Vi riskerar att RF anslutna förbund får ersättning för 5 till 11 år, men att politikerna ser att något mer stöd inte behövs för att marknaden levererar folkhälsa effektivare än idrotten.

Det här händer dessutom samtidigt som partier och andra delar av civilsamhället slutar fungera. Vi kan bara gissa oss till effekterna men hurraropen på Facebook över Strategi2025 är kan vara det sista vi hör.

Jag kan inte förstå hur RF, med sin totala stringens i remissvaret om spelomreglering där jag håller med och är imponerad över klarsynen i åsikter kan vara så totalt värdelöst borta när det gäller att förstå samhällsutvecklingen för sitt strategiarbete.

Vi behöver ett RF som har två enkla mål.

  • Fler tränar livslångt
  • RF är den enda samlande rösten för svensk idrott.

Ur ett samhällsperspektiv så handlar det misslyckande här om 10 kronor i kommunalskatt som får välfärdssystemet att bryta samman.

RF har aldrig haft en viktigare uppgift.

Nu behöver RF:s ordförande Björn Eriksson under sin sista mandatperiod skjuta två av elefanterna i rummet så hans efterträdare får en organisation som bejakar den verklighet vi har, inte den vi önskat oss.

Själv har jag förhoppningar om en aktiv frisk ålderdom med fantastiska appar som får mig att träna mer.

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Ekonomiska fördelningsfrågor, samt den demokratiska processen, var i fokus vid fotboll-Sveriges unika distriktskonferens på Arlanda i helgen. För första gången möttes de 24 distrikten utan närvaro av SvFF-representanter. Ordföranden Fredrik Reinfeldt och hans stab hade inte bjudits in.

Mötesordförande var Ola Johansson,  Gästrikland,  och han vill tona ned frånvaron av SvFF

Bara en vecka efter att KFUM Central presenterade  planerna på ett nytt stort föreningshus i Hagastaden i Stockholm tillkännages att en jätteanläggning om 25 000 kvadratmeter ska byggas  i Bromma. Kostnaden är beräknad till 1 miljard kronor. 

Båda satsningarna inkluderar en multihall och rymmer även fler hallar för inomhusidrotter. Satsningarna  innebär helt nya och väsentligt förbättrade villkor för Stockholmsidrotten.

De ställer upp för andra. De ställer upp för idrotten. De bjuder osjälviskt på stora delar av sin fritid för att framtidens svenska stjärnor – och för dem som aldrig kommer i närheten – ska kunna tävla i friidrott.

 Och allt de får är en fika och en t-shirt. Om ens det…

Utan funktionärerna stannar idrotten

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

För andra året i rad låter kafferosteriet Löfbergs 50 värmländska föreningar dela på en halv miljon kronor.

Utan att de har gjort något speciellt just nu, utan därför att föreningarna finns, det räcker som skäl 

Flera sådana företag och fler liknande initiativ, vore öänskvärt. 

nya 100 000 kronor går till prenumeranten Sofia Thuvesson – och en likadan summa till Floby VK efter en ny dragning av JOYNA från ideella Folkspel.

– Allvarligt? Det är ju en fantastisk nyhet. En jätteviktig extra inkomst för oss, säger föreningens ordförande Denny Walthersson.

Framtidens marknad för medierättigheter – men hur kommer en ny verklighet att påverka svensk idrott?  Ämnet stod i fokus på advokat byrån MAQS seminarium om sport, event och underhållning.

 Stefan Backman, chefsjurist på Telia och styrelseordförande på TV 4, som ägs av Telia, har sin uppfattning klar. Piratkopierade tjänster, så kallad IPTV, finns i dag hos 28 procent av landets konsumenter av streaming-tjänster.

IFK Norrköping blir starkt kritiserat, Klubben går nu ut med  Information om att det bllir  en större ekonomisk förlust än väntat i det kommande bokslutet. Lägre intäkter och färre spelarförsäljningar än förväntat är skälen. Samtidigt är landslagsspelaren,  Linus Wahlqvis,  mycket kritisk och menar att klubben slarvade bort en övergång när hans förra  radarkamrat, Alexander Fransson ville återvända till klubben, men nobbades av IFK.