Framtiden är redan här

RF:s strategi för 2025 bygger nämligen på att organisationsformen är grunden. Människor skall vara medlem i en ideell förening som grund för sin träning.
Motstridig plan inför framtiden
Motstridigheten är väldigt tydlig i de två målen
”Svensk idrott ska vidareutveckla verksamheten så att barn, unga, vuxna och äldre väljer att idrotta i förening under hela livet”
Och
”Idrottsrörelsen är en ännu starkare samhällsaktör”
Skall idrotten vara en stark samhällsaktör så får inte organisationsform vara en begränsning. Skall idrotten vara framgångsrik i rekrytering så får man inte ha begränsningar i organisationsform. Bäst vore om alla app-leverantörer och alla andra kommersiella aktörer kunde var associerade till idrotten.
Oavsett om jag lyssnar till fantastiska trendorakel om digitalisering som Ashkan Fardost eller på en kalifornisk professor är nämligen skillnaden fundamental till RF:s definition av digitalisering.
Fler aktiva, men…
Min hotbild är ”I framtiden är förening ett ord som bara används när två kroppar möts”.
Vi kan bara sia om framtiden men vi vet att de senaste 15 åren är det ca 30% fler som tränar regelbundet samtidigt som RF förbunden har tappat ca 20 procent. RF tappar marknadsandelar sedan länge.
Vi vet att RF:s strategi för 2025 underskattar Digitaliseringen, begränsar sina möjligheter med föreningskravet, innehåller inget om utveckling av medlemsbegreppet.
Ålder på förtroendevalda och tiden de sitter är extrapolerat fullt jämförbart med att bo i Naples och vänta på Irma.
Ständig förändring
Vi vet att de smartaste människorna som finns på jordklotet har tillgång till i praktiken obegränsat med pengar för att utveckla morgondagens träningsverktyg som då inte kommer att kräva några stadgar.
Det som oroar mig är att vi ännu en gång har halverat tiden det tar för en majoritet av befolkningen att ändra beteendemönster. Under min livstid har vi gått från tjugo år, sedan tio och nu är vi nere i fem år.
Det är nu ganska exakt tio år sedan Steve Jobs presenterade Iphone. Den 12:e september kommer nya Iphone med ett premium modell som lär ta oss ett steg till. Smartphonen är huvudorsaken till att det går fortare och fortare.
Halveras tiden för beteendeförändringar en gång till så underskrider vi tiden som idrotten (och politiken) behöver för att fatta beslut. Effekten blir i praktiken att besluten blir felaktiga, när de genomförs är det för ett samhälle vi lämnat bakom oss.
Sedan arbetet med strategiarbetet startade 2013 har vi fått en stor förändring av beteendemönster som påverkar idrotten, innan 2025 lär vi få en till.
Grunderna från 2013 kommer då att vara lika moderna som Banlonpolo och Gabardinbyxor med sydda pressveck (för läsare under 40, fråga dina föräldrar, för (läsare under 25 fråga mor eller farföräldrar).
Målet att träna, inte var
RF och specialförbunden bör slänga alla strategidokument i närmaste digitala papperskorg och utgå ifrån att målet är att alla skall träna, för förbunden gärna i deras idrott, men inte nödvändigtvis genom förening.
2017 ser så här långt ut för mig: Jag har spelat 67 rundor golf på 26 olika golfbanor i 4 länder, därav 23 på min hemmaklubb där vi utöver att vara kunder till bolaget även är aktieägare (samt medlemmar i föreningen). Vi har gått +100 mil med Pokemon Go, besökt ett kommersiellt gym ett stort antal gånger. Vi har tävlat i golf, dock aldrig i föreningens regi. Det finns för oss och en växande majoritet ingen som helst anledning att träna via förening för alternativen är bättre.
Det kan vara så om X år, där X är mindre än 10, att föreningen inte behövs och inte är attraktiv för merparten av befolkningen. Så fort går digitaliseringen.
Fotbollen för barn under 11 år och de andra sporterna med verksamhet för barn under 11 lär klara sig bra ändå.
Vuxna väljer en egen väg
Det är kul att spela fotboll och då kan man ta nackdelarna att någon annan bestämmer när och var (lagidrotter fungerar bäst när hela laget är på samma ställe vid samma tidpunkt).
Men vi riskerar att medlemstappet efter 11 år accentuerar och att de vuxna som RF sett som del av sin s.k. Rektangel väljer helt andra former för sin träning.
Vi riskerar att RF anslutna förbund får ersättning för 5 till 11 år, men att politikerna ser att något mer stöd inte behövs för att marknaden levererar folkhälsa effektivare än idrotten.
Det här händer dessutom samtidigt som partier och andra delar av civilsamhället slutar fungera. Vi kan bara gissa oss till effekterna men hurraropen på Facebook över Strategi2025 är kan vara det sista vi hör.
Jag kan inte förstå hur RF, med sin totala stringens i remissvaret om spelomreglering där jag håller med och är imponerad över klarsynen i åsikter kan vara så totalt värdelöst borta när det gäller att förstå samhällsutvecklingen för sitt strategiarbete.
Vi behöver ett RF som har två enkla mål.
- Fler tränar livslångt
- RF är den enda samlande rösten för svensk idrott.
Ur ett samhällsperspektiv så handlar det misslyckande här om 10 kronor i kommunalskatt som får välfärdssystemet att bryta samman.
RF har aldrig haft en viktigare uppgift.
Nu behöver RF:s ordförande Björn Eriksson under sin sista mandatperiod skjuta två av elefanterna i rummet så hans efterträdare får en organisation som bejakar den verklighet vi har, inte den vi önskat oss.
Själv har jag förhoppningar om en aktiv frisk ålderdom med fantastiska appar som får mig att träna mer.
Kommentera
Vad anser du? Låt oss diskutera, antingen med Facebook – eller med kommentarer direkt på sidan.
- Kommentera med Facebook
- Kommentera utan Facebook
Skriv kommentar
Mest lästa just nu
Det är en världsmästare i innebandy, fyra gånger, som bollar med SOK:s miljoner. Under 2024 kunde ekonomichef Mikael Gunnarzon, 54 år, bokföra 125 miljoner i sponsorintäkter, det bästa utfallet någonsin. Under året bestod SOK:s sponsorgrupp av 19 företag, utöver de som är IOK:s internationella partners.
SOK, Sveriges Olympiska Kommitté, är ett företag i olympiska medaljer.
I Paris-OS sommaren 2024, levererades 11 medaljer, fyra guld, fyra silver och tre brons. De medaljmässigt främsta sommarspelen sedan Sydney 2000. Plats 16 i medaljligan var den främsta sedan bojkottspelen i Los Angeles 1984 och Moskva 1980.
Utredningen för tryggare idrottsevenemang” har överlämnats till regeringen. Ett av förslagen som utredaren presenterar är en ny lag för kamerabevakning som ger arrangörer möjlighet att dela och hantera kameramaterial kopplade till misstänkta brott.
– Det är kristallklart, vi spelar för VM-guld.
Det fastslår Tre Kronors förbundskapten Sam Hallam när han presenterar sin VM-trupp till mästerskapet i Avicii Arena med inledning 20.20 mot Slovakien.
Han är inte direkt blygsam, frågan är om han har täckning för sin optimism. Han har tagit ut 23 spelare, tre målvakter, sex backar och 14 forwardar, varav 18 är NHL-spelare. Två platser har lämnats öppna.
Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.
Carlsberg Group är tillbaka i den europeiska landslagsfotbollens finrum. Här är man väl insatta i konsten att skapa avtal som gynnar varumärket. Via nya partnerskap med dels UEFA och dels Svenska Fotbollförbundet är bolaget nu fotbollsölet till och med år 2030.
Avtalet har en betoning på en jämn fördelning mellan herr- och dammästerskapen.
Folkspel är föreningslivet eget lotteriaktör. Sedan och erbjuder bland annat föreningslivet ett digitalt lotteri som heter JOYNA. I det ingår premiumvinsten win-win. En prenumerant vinner 100 000 kronor. Dessutom går samma summa till den förening eller organisation som sålt lotten.
I senaste dragningen gick vinsten till breddföreningen med fotboll och innebandy i sin verksamhet, Luleå SK.
De delar på grannlåten. Viaplay sänder UEFA fotbolls-EM i sommar tillsammans med SVT(2-27 juli i Schweiz). De är lika glada på båda håll.
- Det känns grymt kul, menar Viaplays sportchef Erik Westberg.
– Fotbollsmästerskap och svensk sommar hör ihop, och damlandslaget är ett av Sveriges mest populäraevenemang , säger SVT:s sportchef Max Bursell.
Hans karriär är en dröm för åtskilliga ungdomar med förhoppningar om ett likadant genombrott. 19-åriga Lucas Bergvall fick chansen och tog den också via 45 framträdanden under första säsongen i Tottenham och ett nytt kontrakt. Avtalet innebär att han blir kvar i London till och med 2031 med förbättrade villkor.
Han har gjort succé , men saknades i Tottenhams Europa League-trupp mot Bodö/Glimt på grund av en skada. Nu bekräftar Tottenhams tränare Ange Postecoglou att Bergvall troligtvis blir borta resten av säsongen.
– Han har sträckt ledbanden i fotleden. Skadan är allvarlig.