Makthavarna sällsynt få

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.
Tidskriften Fokus, som är bästa svenska media enligt min egen subjektiva uppfattning, har i veckans nummer listat de 75 mäktigaste inom kulturen. Mäktigaste i betydelsen att de påverkar samhället på ett för kulturen positivt sätt. Fokus kommer aldrig att göra samma lista över idrottens makthavare. Primärt för att det knappt finns några makthavare inom idrotten som har förmåga att påverka samhället på ett för idrotten positivt sätt.
Björn Eriksson, ordförande för Riksidrottsförbundet. ― Foto Björn Lindgren / TT

För mycket idrott

Ser vi på regeringens budget där Idrotten får något tiotals miljoner till och Kulturen flera miljarder till så förstår vi effekten att idrotten nästan helt saknar makthavare.

Alla medier har en kulturchef som löpande lyfter kulturens roll i samhället i sina kanaler. Medier har också en sportredaktör men han (nästan alltid en han) bevakar idrottsevent, aldrig idrottspolitik.

Idrottens Affärer är tyvärr nästan den enda medieaktör som löpande bevakar idrottspolitik. Det är skrämmande men beror främst på att det inte finns opinionsbildare inom idrotten, dvs väldigt lite att bevaka.

The one and only

En lista på makthavare inom idrotten med någon påverkan på politiker ser ut som följer:

1. Björn Eriksson, ordf RF

 

Några fler på listan finns inte.

Som bubblare med möjligheten att komma in på listan har vi Anders Larsson ordförande i Hockeyförbundet och Maria Möller i golfförbundet. K-E Nilsson, ordförande i SvFF har abdikerat. SvFF har ingen som helst verksamhet på området samhällsnytta och inga åsikter. Anders Larsson har aktiverat sig i omregleringen av spel och Maria Möller och golfförbundet är som enda aktör aktiva på området idrottens samhällsnytta.

När jag får en större subvention av samhället vid ett enda operabesök än barnbarnet får för ett helt års fotboll, innebandy och hockeyträning är det ett logiskt resultat av att kulturen varit kompetenta och idrotten inkompetenta på området opinionsbildning.

Mitt operabesök kostar mig en bråkdel av vad barnbarnets träning kostar.

Idrotten gör väsentligt mer än någon annan på området integration men MUCFs medel på det området hamnar hos tvivelaktiga islamister och bidragsfantomer som ser till att projektbidragen blir deras löner.

Regleringen skadar idrotten

Den kommande propositionen (mars 2018) om omreglering av spelmarknaden skadar idrotten. När någon spelar bingo i framtiden hamnar vinsten hos aktieägare till Maltaregistrerade bolag, inte hos den lokala idrottsföreningen.

Det tristaste i sammanhanget är att en plan för idrottens opinionsbildning är färdigskriven på mindre än en veckas arbete för en person. Det är ingen rocket science, jag kan göra det och var och en som har något begrepp om hur samhället fungerar kan också göra det.

När jag håller föredrag har jag en bild som handlar om att framgång i det samhälle som förändras snabbare än någonsin föreskriver ett totalt ”Utifrån och in tänk”. Min kommentar är att idrotten inte ens är inifrån och ut utan inifrån och in. Alla skrattar och håller med, men ingen gör något.

De hundratals kommunikatörer som finns anställda inom svensk idrott kommunicerar med föreningar och medlemmar. Inte med samhället utanför, det vi är en del av.

Idrottens eget fel

Myndigheten för kulturanalys meddelar på min fråga att de aldrig gjort någon genomlysning, rapport eller undersökning över effektiviteten med kulturbidragen. Kulturutskottet väljer ensidigt att göra en undermålig sådan granskning av idrotten med motiveringen att 2 miljarder i statligt stöd till idrott är mycket pengar. Dvs kulturen som har en myndighet som skall analysera kultur gör ingenting trots att kulturen får fem gånger så mycket stöd. I sammanhanget bör nämnas att partistödet också är 2 miljarder, partierna har tappat 90 procent av sina medlemmar på 20 år samtidigt som de höjt stödet. Effektivitet någon?

Vi har på statlig, regional och kommunal nivå mindre än 30 000 förtroendevalda och ca 70.000 tjänstemän i chefsposition som påverkar idrotten. Det är först när samtliga av dessa har en god bild av den samhällsnytta idrotten skapar som stödet till idrotten blir relevant.

Dit är det väldigt långt. Det är vare sig politikernas eller tjänstemännens fel. Det är idrottens fel.

Sen är det inte svårt, men det är mycket arbete under lång tid som aldrig får svikta.

Innan jag dör, vilket förhoppningsvis är om minst 20 år så hoppas jag att Fokus har ett nummer med 75 makthavare inom idrotten.

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Djurgårdens fotboll redovisar inför kommande årsmöte, onsdagen 13 mars, ett eget kapital på historiskt höga 261,4 miljoner kronor, en  ökning med 51,1 miljoner kronor jämfört med 2022.
Aldrig tidigare har föreningen, bildad 1891, haft en sådan välfylld kassakista.  Av de allsvenska lagen är det endast Malmö FF som presenterar ett högre eget kapital, i storleksordningen 700 miljoner kronor.

Allmänna arvsfonden är mycket viktig, för att inte säga avgörande partl för fler och bättre idrottsanläggningar.i Sverige. Bara under 2023 kom 235 miljoner  den vägen till idrotten..

Därför blir reaktionen kraftig inom idrotts-Sverige när Riksrevisionen något obetänksamt publicerar en granskningsrapport av Allmänna arvsfonden och föreslår att fonden bör avvecklas. 

Den svenska OS-truppen till Paris växer – och ambitioner och förhoppningar gör det samma. Utgifterna också för den delen.

I förra veckan gav SOK klartecken till ett handbollslag, ett bordtennislag, två lagkapper i simning och åtta individuella idrottare.

Det är en idrottslig mobilisering för 100 miljoner.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Striden mellan ATG och Svenska Spel fortsätter., Men i en första instans, – Patent- och marknadsdomstolen (PMD), vann ATG. Och nu har även Patent- och marknadsöverdomstolen (PMÖD) dömt till ATG:s förde.

ATG har sedan 1973 registrerat företagsnamnet Aktiebolaget Trav och Galopp hos Bolagsverket. När Svenska Spel 2020 lanserade spel på hästar använde man trots det ordkombinationen ”Trav & Galopp” i sin kommunikation. ATG valde därför att stämma Svenska Spel för intrång i ATG:s företagsnamn.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Det är nya tider i svensk fotboll, transferintäkter eller intäkter från försäljning av spelare, sätter allt större avtryck i de allsvenska lagens bokslut efter 2023 års säsong.
Nykomlingen BP, som räddade det allsvenska kontraktet via kvalseger mot Utsikten,  redovisar inför årsmötet ett eget kapital på 48,5 miljoner kronor, ett historiskt högt belopp.