Makthavarna sällsynt få

För mycket idrott
Ser vi på regeringens budget där Idrotten får något tiotals miljoner till och Kulturen flera miljarder till så förstår vi effekten att idrotten nästan helt saknar makthavare.
Alla medier har en kulturchef som löpande lyfter kulturens roll i samhället i sina kanaler. Medier har också en sportredaktör men han (nästan alltid en han) bevakar idrottsevent, aldrig idrottspolitik.
Idrottens Affärer är tyvärr nästan den enda medieaktör som löpande bevakar idrottspolitik. Det är skrämmande men beror främst på att det inte finns opinionsbildare inom idrotten, dvs väldigt lite att bevaka.
The one and only
En lista på makthavare inom idrotten med någon påverkan på politiker ser ut som följer:
1. Björn Eriksson, ordf RF
Några fler på listan finns inte.
Som bubblare med möjligheten att komma in på listan har vi Anders Larsson ordförande i Hockeyförbundet och Maria Möller i golfförbundet. K-E Nilsson, ordförande i SvFF har abdikerat. SvFF har ingen som helst verksamhet på området samhällsnytta och inga åsikter. Anders Larsson har aktiverat sig i omregleringen av spel och Maria Möller och golfförbundet är som enda aktör aktiva på området idrottens samhällsnytta.
När jag får en större subvention av samhället vid ett enda operabesök än barnbarnet får för ett helt års fotboll, innebandy och hockeyträning är det ett logiskt resultat av att kulturen varit kompetenta och idrotten inkompetenta på området opinionsbildning.
Mitt operabesök kostar mig en bråkdel av vad barnbarnets träning kostar.
Idrotten gör väsentligt mer än någon annan på området integration men MUCFs medel på det området hamnar hos tvivelaktiga islamister och bidragsfantomer som ser till att projektbidragen blir deras löner.
Regleringen skadar idrotten
Den kommande propositionen (mars 2018) om omreglering av spelmarknaden skadar idrotten. När någon spelar bingo i framtiden hamnar vinsten hos aktieägare till Maltaregistrerade bolag, inte hos den lokala idrottsföreningen.
Det tristaste i sammanhanget är att en plan för idrottens opinionsbildning är färdigskriven på mindre än en veckas arbete för en person. Det är ingen rocket science, jag kan göra det och var och en som har något begrepp om hur samhället fungerar kan också göra det.
När jag håller föredrag har jag en bild som handlar om att framgång i det samhälle som förändras snabbare än någonsin föreskriver ett totalt ”Utifrån och in tänk”. Min kommentar är att idrotten inte ens är inifrån och ut utan inifrån och in. Alla skrattar och håller med, men ingen gör något.
De hundratals kommunikatörer som finns anställda inom svensk idrott kommunicerar med föreningar och medlemmar. Inte med samhället utanför, det vi är en del av.
Idrottens eget fel
Myndigheten för kulturanalys meddelar på min fråga att de aldrig gjort någon genomlysning, rapport eller undersökning över effektiviteten med kulturbidragen. Kulturutskottet väljer ensidigt att göra en undermålig sådan granskning av idrotten med motiveringen att 2 miljarder i statligt stöd till idrott är mycket pengar. Dvs kulturen som har en myndighet som skall analysera kultur gör ingenting trots att kulturen får fem gånger så mycket stöd. I sammanhanget bör nämnas att partistödet också är 2 miljarder, partierna har tappat 90 procent av sina medlemmar på 20 år samtidigt som de höjt stödet. Effektivitet någon?
Vi har på statlig, regional och kommunal nivå mindre än 30 000 förtroendevalda och ca 70.000 tjänstemän i chefsposition som påverkar idrotten. Det är först när samtliga av dessa har en god bild av den samhällsnytta idrotten skapar som stödet till idrotten blir relevant.
Dit är det väldigt långt. Det är vare sig politikernas eller tjänstemännens fel. Det är idrottens fel.
Sen är det inte svårt, men det är mycket arbete under lång tid som aldrig får svikta.
Innan jag dör, vilket förhoppningsvis är om minst 20 år så hoppas jag att Fokus har ett nummer med 75 makthavare inom idrotten.
Kommentera
Vad anser du? Låt oss diskutera, antingen med Facebook – eller med kommentarer direkt på sidan.
- Kommentera med Facebook
- Kommentera utan Facebook
Skriv kommentar
Mest lästa just nu
Med Djurgården tillbaka i SHL, efter 4-1 i matcher mot AIK i den hockeyallsvenska finalen är frågan förstås om det mesta mästarlaget, med 16-guld, kan göra en ”Brynäs”. Att som nykomling vinna grundserien säsongen 2025-2026 och gå fram ändå till SM-final.
Triumfen är fin fjäder i troféhatten för säsongnye sportchefen Niklas Wikegård, 60 år, som hoppade av glamour-jobbet i TV 4-studion för att leda DIF tillbaka till SHL.
Publiksuccén fortsätter. Fler människor följer elitfotbollen än någonsin.Klubbarna räknar glatt publikintäkterna. Över en kvarts miljon åskådare på premiärmatcherna i Allsvenskan och Superettan.
Över 260 000 åskådare såg klubbarnas hemmapremiärer på plats i Allsvenskan och Superettan. Totalt sågs de två första omgångarna av 261 385 åskådare, en stor ökning jämfört med förra årets 240 021 åskådare vid samma tidpunkt.
- Vi har haft två fantastiskt premiärhelger, säger Ola Rydén, ligaansvarig på Svensk Elitfotboll.
Det är dags att skärpa lagstiftningen och höja straffen för att motverka våldsamheter och ordningsstörningar vid idrottsarrangemang. Det skriver regeringens särskilde utredare för tryggare idrottsarrangemang, Anders Hübinette, på DN Debatt.
Regeringens specielle utredare, Anders Hübinette och utredningssekreteraren Anders Lundmark på måndagen skulle presentera åtgärder för att att åtgärda den negativa supporterkulturen valde de de nämligen ovanliga att gå ut vid DN Debatt och då betonades att det gäller att identifiera, lagföra och stänga ute de individer som stör och begår brott vid arrangemangen.
Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.
Carlsberg Group är tillbaka i den europeiska landslagsfotbollens finrum. Här är man väl insatta i konsten att skapa avtal som gynnar varumärket. Via nya partnerskap med dels UEFA och dels Svenska Fotbollförbundet är bolaget nu fotbollsölet till och med år 2030.
Avtalet har en betoning på en jämn fördelning mellan herr- och dammästerskapen.
Folkspel är föreningslivet eget lotteriaktör. Sedan och erbjuder bland annat föreningslivet ett digitalt lotteri som heter JOYNA. I det ingår premiumvinsten win-win. En prenumerant vinner 100 000 kronor. Dessutom går samma summa till den förening eller organisation som sålt lotten.
I senaste dragningen gick vinsten till breddföreningen med fotboll och innebandy i sin verksamhet, Luleå SK.
De delar på grannlåten. Viaplay sänder UEFA fotbolls-EM i sommar tillsammans med SVT(2-27 juli i Schweiz). De är lika glada på båda håll.
- Det känns grymt kul, menar Viaplays sportchef Erik Westberg.
– Fotbollsmästerskap och svensk sommar hör ihop, och damlandslaget är ett av Sveriges mest populäraevenemang , säger SVT:s sportchef Max Bursell.
MFF satsar på en stjärnvärvning. Islänningen Arnór Sigurdsson är klar för klubben.
26-åringen håller dokumenterat hög klass och när MFF fick chansen accepterades att han kostar några miljoner. an får tröja nummer åtta och ansluter till laget nästa vecka.Tränaren Henrik Rydström är lyrisk :– Tittar man på vad han gjorde i allsvenskan, så var det en offensiv av högsta klass. Han kan spela i olika offesiva positioner. Han kan vara åtta, tia eller ytter.