Makthavarna sällsynt få

För mycket idrott
Ser vi på regeringens budget där Idrotten får något tiotals miljoner till och Kulturen flera miljarder till så förstår vi effekten att idrotten nästan helt saknar makthavare.
Alla medier har en kulturchef som löpande lyfter kulturens roll i samhället i sina kanaler. Medier har också en sportredaktör men han (nästan alltid en han) bevakar idrottsevent, aldrig idrottspolitik.
Idrottens Affärer är tyvärr nästan den enda medieaktör som löpande bevakar idrottspolitik. Det är skrämmande men beror främst på att det inte finns opinionsbildare inom idrotten, dvs väldigt lite att bevaka.
The one and only
En lista på makthavare inom idrotten med någon påverkan på politiker ser ut som följer:
1. Björn Eriksson, ordf RF
Några fler på listan finns inte.
Som bubblare med möjligheten att komma in på listan har vi Anders Larsson ordförande i Hockeyförbundet och Maria Möller i golfförbundet. K-E Nilsson, ordförande i SvFF har abdikerat. SvFF har ingen som helst verksamhet på området samhällsnytta och inga åsikter. Anders Larsson har aktiverat sig i omregleringen av spel och Maria Möller och golfförbundet är som enda aktör aktiva på området idrottens samhällsnytta.
När jag får en större subvention av samhället vid ett enda operabesök än barnbarnet får för ett helt års fotboll, innebandy och hockeyträning är det ett logiskt resultat av att kulturen varit kompetenta och idrotten inkompetenta på området opinionsbildning.
Mitt operabesök kostar mig en bråkdel av vad barnbarnets träning kostar.
Idrotten gör väsentligt mer än någon annan på området integration men MUCFs medel på det området hamnar hos tvivelaktiga islamister och bidragsfantomer som ser till att projektbidragen blir deras löner.
Regleringen skadar idrotten
Den kommande propositionen (mars 2018) om omreglering av spelmarknaden skadar idrotten. När någon spelar bingo i framtiden hamnar vinsten hos aktieägare till Maltaregistrerade bolag, inte hos den lokala idrottsföreningen.
Det tristaste i sammanhanget är att en plan för idrottens opinionsbildning är färdigskriven på mindre än en veckas arbete för en person. Det är ingen rocket science, jag kan göra det och var och en som har något begrepp om hur samhället fungerar kan också göra det.
När jag håller föredrag har jag en bild som handlar om att framgång i det samhälle som förändras snabbare än någonsin föreskriver ett totalt ”Utifrån och in tänk”. Min kommentar är att idrotten inte ens är inifrån och ut utan inifrån och in. Alla skrattar och håller med, men ingen gör något.
De hundratals kommunikatörer som finns anställda inom svensk idrott kommunicerar med föreningar och medlemmar. Inte med samhället utanför, det vi är en del av.
Idrottens eget fel
Myndigheten för kulturanalys meddelar på min fråga att de aldrig gjort någon genomlysning, rapport eller undersökning över effektiviteten med kulturbidragen. Kulturutskottet väljer ensidigt att göra en undermålig sådan granskning av idrotten med motiveringen att 2 miljarder i statligt stöd till idrott är mycket pengar. Dvs kulturen som har en myndighet som skall analysera kultur gör ingenting trots att kulturen får fem gånger så mycket stöd. I sammanhanget bör nämnas att partistödet också är 2 miljarder, partierna har tappat 90 procent av sina medlemmar på 20 år samtidigt som de höjt stödet. Effektivitet någon?
Vi har på statlig, regional och kommunal nivå mindre än 30 000 förtroendevalda och ca 70.000 tjänstemän i chefsposition som påverkar idrotten. Det är först när samtliga av dessa har en god bild av den samhällsnytta idrotten skapar som stödet till idrotten blir relevant.
Dit är det väldigt långt. Det är vare sig politikernas eller tjänstemännens fel. Det är idrottens fel.
Sen är det inte svårt, men det är mycket arbete under lång tid som aldrig får svikta.
Innan jag dör, vilket förhoppningsvis är om minst 20 år så hoppas jag att Fokus har ett nummer med 75 makthavare inom idrotten.
Kommentera
Vad anser du? Låt oss diskutera, antingen med Facebook – eller med kommentarer direkt på sidan.
- Kommentera med Facebook
- Kommentera utan Facebook
Skriv kommentar
Mest lästa just nu
Det egentliga verklighetsfrämmande sker. En klubb i fotbollsallsvenskan hotas i sin grund mitt under pågående seriespel. Den ekonomiska krisen är total och nu varslas alla anställda om uppsägning i IFK Norrköping.
Underskottet från i fjol om 43,8 miljoner tynger ekonomin och ledningen skriver nu: ”Det ekonomiska läget är extremt ansträngt”.
Utredningen för tryggare idrottsevenemang” har överlämnats till regeringen. Ett av förslagen som utredaren presenterar är en ny lag för kamerabevakning som ger arrangörer möjlighet att dela och hantera kameramaterial kopplade till misstänkta brott.
Med 55 000 anmälda deltagare till Göteborgsvarvet och i dagsläget över 70 000 anmälda till Varvetveckan, väntar en närmast sanslös löparfest fylld av 100 000-tals åskådare och gemenskap , rörelseglädje och gemenskap i ett av väst-Sveriges största event som är årligen återkommande..
– Det här är inte bara ett lopp, det är en del av Göteborgs själ. I år firar vi 45 år av löparglädje och det kommer märkas – både på banan, i publiken och i hela upplevelsen runt omkring, säger Eva-Lena Frick, förbundschef på Göteborgs Friidrottsförbund.
Och inte minst - intäkterna ökar, vilket berikar Göteborgsidrotten.
Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.
Carlsberg Group är tillbaka i den europeiska landslagsfotbollens finrum. Här är man väl insatta i konsten att skapa avtal som gynnar varumärket. Via nya partnerskap med dels UEFA och dels Svenska Fotbollförbundet är bolaget nu fotbollsölet till och med år 2030.
Avtalet har en betoning på en jämn fördelning mellan herr- och dammästerskapen.
Folkspel är föreningslivet eget lotteriaktör. Sedan och erbjuder bland annat föreningslivet ett digitalt lotteri som heter JOYNA. I det ingår premiumvinsten win-win. En prenumerant vinner 100 000 kronor. Dessutom går samma summa till den förening eller organisation som sålt lotten.
I senaste dragningen gick vinsten till breddföreningen med fotboll och innebandy i sin verksamhet, Luleå SK.
De delar på grannlåten. Viaplay sänder UEFA fotbolls-EM i sommar tillsammans med SVT(2-27 juli i Schweiz). De är lika glada på båda håll.
- Det känns grymt kul, menar Viaplays sportchef Erik Westberg.
– Fotbollsmästerskap och svensk sommar hör ihop, och damlandslaget är ett av Sveriges mest populäraevenemang , säger SVT:s sportchef Max Bursell.
I raden av talanger som har fostrats i BP:s akademi i nordvästra Stockholm, är nu 16-årige Love Arrhov på väg ut i den stora fotbollsvärlden.
På sin hemsida berättar BP att överenskommelse har träffats med tyska Bundesligaklubben Eintracht Frankfurt om övergång efter här säsongen.
Enligt uppgift ligger övergångssumman på 50 miljoner kronor, som kan växa ytterligare med 30 miljoner i form av olika bonusar.