Ny Globen ingen lösning!

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

Nyheten kom i veckan, Hovet rivs som hockeyarena och Globen renoveras för att kunna hantera DIF i SHL och AIK i Hockeyallsvenskan. Som ett brev på posten kom protesterna från AIK fansen. 

Hovet i Stockholm med Globen i bakgrunden Foto: Maja Suslin / TT. Bildredigering: Thomas Selig, Idrottens Affärer

Läs här och försök förstå https://aikfromoverseas.wordpress.com/2017/11/03/ror-inte-hovet/

Nostalgi är ingen bra modell för att utveckla något och hur ett hockey- eller ett fotbollslag kan förknippas med en byggnad snarare än med människor och sportsliga resultat är för mig en gåta.

Bär inte sina kostnader

Hovet är i min ålder och jag är jättegammal. Hovet klarar inte av att generera de intäkter som krävs för att AIK och DIF skall ha samma förutsättningar att konkurrera som landsortsklubbarna. I Stockholm är konkurrensen om människors fritid väsentligt värre och logistiken i den dysfunktionella trafiken är en tillkommande anledning att inte besöka arenan. 

Hovet må vara ok för hard core supportrar men den kan inte attrahera den viktiga gruppen sällanbesökare av premium consumer karaktär, de enda som kan öka intäkterna ordentligt. Hovet har inte ens ett kök, Lounge och loge-ytor är åt skogen för små och inte bra nog, sociala ytor, barer, mat och så vidare är inte ens nära moderna krav. 

Att riva Hovet är ur alla perspektiv logiskt. Jag hade föredragit en annan lösning där man sänkte ner det nya hovet och byggde en modern hockeyarena med 6–8000 stolar enligt ungefär samma mall som Vida Arena är byggd och så via tredimensionell fastighetsbildning byggde lägenheter ovanpå. 

700 miljoner till ingen nytta

Oavsett hur mycket pengar man renoverar Globen för så blir den ingen bra arena för ishockey. Nu skall man lägga 700 miljoner, dvs 2,5 gånger så mycket som Vida arena i Växjö kostade att bygga för fem år sedan på en renovering.

Globen var fantastisk ur ett arkitektoniskt perspektiv när den byggdes. Det är en arena som är i fullständig världsklass utifrån och på plus en kilometers avstånd. Globen byggdes 89 och var på insidan inte ens bra då. Hade den sfäriska arenabyggnaden varit bättre så hade vi haft många Globen runt om i världen idag. Vi har inte en enda av det enkla skäl att det är en struktur som inte är bra för en arena. Globen är typisk för ett politiskt beslut. Monument, minnessten över politiker, Kejsarens nya kläder är principerna långt före avkastning, konsumtionsoptimering, gästupplevelse som arenor handlar om.

Tyvärr, inga bra förutsättningar

En Arena är en kommersiell fastighet, den skall skapa så mycket intäkter det bara går för att motivera investeringen i fastigheten.

Ishockeypubliken i huvudkommunen har bara att tugga i sig två trista faktum

  1. Det går inte fortsätta med Hovet. Att riva Hovet är det enda logiska beslutet om klubbarna skall få vettiga förutsättningar att locka publik utöver skaran hard core supporters som blir färre och färre i vårt allt bredare samhälle.
  2. Globen blir aldrig någonsin en bra hockeyarena. 

Bygg en egen arena!

För AIK Hockey och Djurgården Hockey hade det varit väsentligt bättre att bygga en egen renodlat hockeyarena. 500 miljoner (exkl. tomt), 7000 platser, modern struktur. Med +60 egna event blir en sådan arena lönsam, lägg på 10 tillkommande event och vi når nivån utdelning till ägare. 

Ett gemensamt ägt arenabolag sköter drift såväl som mat och dryck. Stort fokus på Premium Consumers som köper en upplevelse. Placering exempelvis i Hagastaden där huvudkommunen och förorten växer ihop. Skulle ge storstadsklubbarna samma omsättning som landsorten dvs ca 140 miljoner, skulle ge AIK helt andra förutsättningar att ta sig upp i SHL och skulle skapa attraktiva event för publiken. 

Men det lär inte hända för jag tror inte klubbarnas styrelser har förstått att elithockeyn är en del av en upplevelseindustri där gästupplevelse är den primära leveransen.

Dan Persson

Kommentera

Vad anser du? Låt oss diskutera, antingen med Facebook – eller med kommentarer direkt på sidan.

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
Path:
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Med Djurgården tillbaka i SHL, efter 4-1  i matcher mot AIK i den hockeyallsvenska finalen är frågan förstås om det mesta mästarlaget, med 16-guld, kan göra en ”Brynäs”.  Att som nykomling vinna grundserien säsongen 2025-2026 och gå fram ändå till SM-final. 

Triumfen är fin fjäder i troféhatten för säsongnye sportchefen Niklas Wikegård, 60 år, som hoppade av glamour-jobbet i TV 4-studion för att leda DIF tillbaka till SHL.

Publiksuccén fortsätter.  Fler människor följer elitfotbollen än någonsin.Klubbarna räknar glatt publikintäkterna. Över en kvarts miljon åskådare på premiärmatcherna i Allsvenskan och Superettan.

Över 260 000 åskådare såg klubbarnas hemmapremiärer på plats i Allsvenskan och Superettan. Totalt sågs de två första omgångarna av 261 385 åskådare, en stor ökning jämfört med förra årets 240 021 åskådare vid samma tidpunkt.

- Vi har haft två fantastiskt premiärhelger, säger Ola Rydén, ligaansvarig på Svensk Elitfotboll.

Det är dags att skärpa lagstiftningen och höja straffen för att motverka våldsamheter och ordningsstörningar vid idrottsarrangemang. Det skriver regeringens särskilde utredare för tryggare idrottsarrangemang, Anders Hübinette, på DN Debatt.

Regeringens  specielle utredare, Anders  Hübinette och utredningssekreteraren Anders Lundmark på måndagen skulle presentera åtgärder för att att åtgärda den negativa supporterkulturen valde de de nämligen ovanliga att gå ut vid DN Debatt och då betonades  att det gäller att identifiera, lagföra och stänga ute de individer som stör och begår brott vid arrangemangen.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Carlsberg Group är tillbaka i den europeiska landslagsfotbollens finrum.  Här är man väl insatta i konsten att skapa avtal som gynnar varumärket. Via nya partnerskap med dels UEFA och dels Svenska Fotbollförbundet är bolaget nu fotbollsölet till och med år 2030. 

Avtalet har en betoning på en jämn fördelning mellan herr- och dammästerskapen.

Folkspel är föreningslivet eget lotteriaktör. Sedan och erbjuder bland annat föreningslivet ett digitalt lotteri som heter JOYNA. I det ingår premiumvinsten win-win. En prenumerant vinner 100 000 kronor. Dessutom går samma summa till den förening eller organisation som sålt lotten.

I senaste dragningen gick vinsten till breddföreningen med fotboll och innebandy i sin verksamhet, Luleå SK.

De delar på grannlåten. Viaplay sänder UEFA fotbolls-EM i sommar tillsammans med SVT(2-27 juli i Schweiz). De är lika glada på båda håll.

- Det känns grymt kul, menar  Viaplays sportchef Erik Westberg.

– Fotbollsmästerskap och svensk sommar hör ihop, och damlandslaget är ett av Sveriges mest populäraevenemang , säger SVT:s sportchef Max Bursell.

MFF  satsar på en stjärnvärvning. Islänningen Arnór Sigurdsson är klar för klubben.

26-åringen håller dokumenterat hög klass och när MFF fick chansen  accepterades att han kostar några miljoner. an får tröja nummer åtta och ansluter till laget nästa vecka.Tränaren Henrik Rydström är lyrisk :– Tittar man på vad han gjorde i allsvenskan, så var det en offensiv av högsta klass. Han kan spela i olika offesiva positioner. Han kan vara åtta, tia eller ytter.