”Miljarderna till RF mest effektiva”
Timbro publicerade den 23 januari med MUF-aren Filip Wijander en debattartikel om stödet till RF i Svenska Dagbladet. Den saknar relevans och har slutsatser som saknar verklighet, därav denna krönika.
Först är jag förvånad över att Timbro inte stoppar den här publiceringen. De är en organisation jag högaktar och nu när striden om vinst i välfärden är en avgörande fråga är det trist om Timbro tappar i trovärdighet genom den här typen av osakliga påhopp.
Ineffektivt stöd till RF
Som f.d. distriktsordförande i MUF torde Filip och jag dela mycket av åsikterna runt statens roll i samhället. För mig som i 20 år arbetat med idrotten, primärtidrottspolitik och kommersiell idrott är hans artikel förvånande. Som skribent på Idrottens affärer har jag +100 gånger haft anledning att kritisera RF och kanske 20 att berömma dem.
Filip har rätt i att statens stöd till RF är ineffektivt. Det är som vi båda vet allt statligt stöd. Det Filip missar är att när vi tar med hela civilsamhället är stödet till RF det mest effektiva.
Det minst effektiva statliga stödet är partistödet. Inklusive kommuner och landsting ligger det på ca 2 miljarder, detta exklusive alla som anställts och studieförbunden.
Men kulturstödet mest ineffektivt
90% av medlemmarna har försvunnit (demokratiutredningen), antalet aktiviteter och antalet deltagare på partiernas aktiviteter har mer än halverats. Samtidigt har under samma period stödet mer än fördubblats. Partierna har själva beslutat om att belöna sin egen inkompetens med mera pengar till sig själva, helst utan att berätta det för oss skattebetalare. Här tillkommer det korrupta i strukturen.
Sen kommer MUCF och de stöd de delar ut där mottagarna också söker regionala och kommunala stöd. Här finns inte heller medlemmar och verksamhet utan stödet har som enda uppgift att skapa löner åt de ledande företrädarna. Stödet går i stor utsträckning till organisationer som på intet sätt accepterar våra värderingar.
I pengar betraktat är kulturstödet det mest ineffektiva, dvs här slösas det bort mest pengar som total. Knappa 30 miljarder. Som jämförelse är stödet per utövar eller åskådartimme på ca tio gånger motsvarande stöd till idrottsrörelsen. Trots att det finns en statlig myndighet ”kulturanalys” med uppdraget att analysera har aldrig någon undersökning gjorts av hur effektivt stödet är. #metoo påvisade också här att samhällets värderingar lyste med sin frånvaro.
Tillkommande är då att idrotten omsätter drygt 100 miljarder och genererar ca 35 miljarder i skatter.
Dvs för varje krona samhället stoppar in får man tillbaka tre (idrottsstödet omfattar utöver staten 4,5 miljarder till från kommun och landsting och ca 5 miljarder i renovering och drift av anläggningar).
Motsvarande siffra från partierna är inte mätbar och för kulturen ca 8 miljarder.
RF beslutade med anledning av samhällsförändringar på RIM 2017 att genomföra en omfattande utredning för att se hur kraven på att medverka, vara bidragsberättigad och kraven på att få vara kvar bör se ut. RF har till skillnad från alla andra på egen hand agerat för att öka effektiviteten i användandet av skattemedel.
Det är totalt okänt inom Public Service, religiösa organisationer, Kulturen med flera.
När det gäller idrottens opinionsbildning är den undermålig. Kulturen kör i cirklar runt idrotten och de 16 anställda arbetar till 95 procent med kommunikation inåt. Inte så konstigt med 71 förbund, 21 distrikt, 600.000 ideella ledare och 3,2 miljoner medlemmar.
Förstår att det är svårt ta till sig den typen av siffror för en politiker där omfattningen på verksamheten är på väg mot sektnivåer.
Att RF:s beslut om att kvotera i förbundsstyrelser är felaktigt är vi rörande överens om.
Här är problemet att det inte är attraktivt att engagera sig i föreningar längre. Det borde idrotten fokusera på så man inte får samma trista utveckling som de politiska partierna.
Men, vi ses på seminariet på torsdag,Filip. Då kan vi få Timbro att göra en total översyn av hela stödet till civilsamhället. Här finns nog både 20 och 30 förslösade miljarder att släpa fram i strålkastarljuset. De hittar vi inte hos idrotten.
Kommentera
Vad anser du? Låt oss diskutera, antingen med Facebook – eller med kommentarer direkt på sidan.
- Kommentera med Facebook
- Kommentera utan Facebook
Skriv kommentar
Mest lästa just nu
Det är en världsmästare i innebandy, fyra gånger, som bollar med SOK:s miljoner. Under 2024 kunde ekonomichef Mikael Gunnarzon, 54 år, bokföra 125 miljoner i sponsorintäkter, det bästa utfallet någonsin. Under året bestod SOK:s sponsorgrupp av 19 företag, utöver de som är IOK:s internationella partners.
SOK, Sveriges Olympiska Kommitté, är ett företag i olympiska medaljer.
I Paris-OS sommaren 2024, levererades 11 medaljer, fyra guld, fyra silver och tre brons. De medaljmässigt främsta sommarspelen sedan Sydney 2000. Plats 16 i medaljligan var den främsta sedan bojkottspelen i Los Angeles 1984 och Moskva 1980.
Publiksuccén fortsätter. Fler människor följer elitfotbollen än någonsin.Klubbarna räknar glatt publikintäkterna. Över en kvarts miljon åskådare på premiärmatcherna i Allsvenskan och Superettan.
Över 260 000 åskådare såg klubbarnas hemmapremiärer på plats i Allsvenskan och Superettan. Totalt sågs de två första omgångarna av 261 385 åskådare, en stor ökning jämfört med förra årets 240 021 åskådare vid samma tidpunkt.
- Vi har haft två fantastiskt premiärhelger, säger Ola Rydén, ligaansvarig på Svensk Elitfotboll.
Det är dags att skärpa lagstiftningen och höja straffen för att motverka våldsamheter och ordningsstörningar vid idrottsarrangemang. Det skriver regeringens särskilde utredare för tryggare idrottsarrangemang, Anders Hübinette, på DN Debatt.
Regeringens specielle utredare, Anders Hübinette och utredningssekreteraren Anders Lundmark på måndagen skulle presentera åtgärder för att att åtgärda den negativa supporterkulturen valde de de nämligen ovanliga att gå ut vid DN Debatt och då betonades att det gäller att identifiera, lagföra och stänga ute de individer som stör och begår brott vid arrangemangen.
Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.
Carlsberg Group är tillbaka i den europeiska landslagsfotbollens finrum. Här är man väl insatta i konsten att skapa avtal som gynnar varumärket. Via nya partnerskap med dels UEFA och dels Svenska Fotbollförbundet är bolaget nu fotbollsölet till och med år 2030.
Avtalet har en betoning på en jämn fördelning mellan herr- och dammästerskapen.
Folkspel är föreningslivet eget lotteriaktör. Sedan och erbjuder bland annat föreningslivet ett digitalt lotteri som heter JOYNA. I det ingår premiumvinsten win-win. En prenumerant vinner 100 000 kronor. Dessutom går samma summa till den förening eller organisation som sålt lotten.
I senaste dragningen gick vinsten till breddföreningen med fotboll och innebandy i sin verksamhet, Luleå SK.
De delar på grannlåten. Viaplay sänder UEFA fotbolls-EM i sommar tillsammans med SVT(2-27 juli i Schweiz). De är lika glada på båda håll.
- Det känns grymt kul, menar Viaplays sportchef Erik Westberg.
– Fotbollsmästerskap och svensk sommar hör ihop, och damlandslaget är ett av Sveriges mest populäraevenemang , säger SVT:s sportchef Max Bursell.
19-åriga Lucas Bergvall fick chansen och tog den också via 45 framträdanden under första säsongen i Tottenham erbjuds han ett nytt kontrakt. Det nya avtalet innebär att han blir kvar i London till och med 2031 med förbättrade villkor.
Hans karriär utgör en dröm för åtskilliga ungdomar med förhoppningar om ett likadant genombrott.