Så kan vi få ett OS i Stockholm

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

Äldre ledare inom idrotten och pensionerade sportjournalister raljerar på min FB över ett OS i Stockholm med alpint i Åre, Backhoppning i Falun och Bob-Rodel i Lettland - det är ett tecken på bristande förändringsvilja samtidigt som det är ett lysande sätt att skada en svensk ansökan.

Vi får inget OS i Stockholm om inte Idrottsrörelsen som helhet står bakom en ansökan. Det är dessutom bara första steget utan idrotten måste vara enig under hela processen. Vi kan inte ha Fienden inom oss.

Att kopiera Vinter-OS i St Moritz 1928 är inte en väg framåt. OS måste utvecklas utifrån samhällsutveckling och attraktionskraft för att vara en lönsam verksamhet med existensberättigande.

Jag ser tre krav på ett OS i Stockholm.

1. Det skall vara lönsamt med vinster på miljardnivå för staden, detta före s.k. mjuka faktorer som turister och shopping åren före och efter. Lönsamt för staten är alla event eftersom staten bara snor hälften av intäkterna i olika former av skatter.

2. Det skall ge Stockholmarna nya anläggningar som under decennier går att använda för bredd och folkhälsa. Skridskoanläggningar, skidanläggningar och så vidare som välkommet tillskott i den stad som är sämst i Sverige på bredd och träningsanläggningar.

3. Det skall inte finnas en krona i onödiga investeringar i struktur.

För att Sverige skall kunna skicka in en OS-ansökan så krävs två saker.

1. Det finns en bred folkopinion för att ansöka om OS

2. En politisk enighet i Stockholms Stadshus.

Det är självfallet helt bortkastad tid med att ta fram en ansökan som inte kan nå de här två punkterna. Att bygga hoppbackar och Bobbanor i Stockholm är en garanti för att inte kunna skicka in en ansökan. De som förordar den lösningen tillhör därför den grupp som inte vill ha ett Vinter-OS i Stockholm 2026. De har bara inte förstått det än.

För att nå dit krävs det två saker:

1. Ett fungerande kvalitativt opinionsbildande från SOK och idrottsrörelsen. Det man totalt missade förra året då man någonstans utgick ifrån att eftersom man själv hade ett OS som den hetaste drömmen så skulle alla andra tycka likadant. Brister i information gjorde att SOK fick alla ledarskribenter emot sig och då också politiker och allmänhet. När ledarskribenter inte har tillgång till fakta så väljer de att tycka utan fakta och här fick man opinionen emot sig.

2. Något mer än bara OS. Gruppen idrottsentusiaster som ser det som viktigt med ett OS i Sverige är minskande genom samhällsutvecklingen.

Tittar vi på IOKs nya syn på värdstäder så har man måttfullhet och hållbarhet som tydliga ledord. Man har också en stark vilja att se OS i demokratiska icke korrupta städer. Vi kan förlora mot städer som Oslo men vi har fördelar gentemot ett växande antal länder.

IOK vill också utveckla OS för att det skall generera miljarder till IOK även i framtid. IOK och OS är inte skyddade från den ökande konkurrensen om människors fritid. Döende sporter måste i förlängningen bort. Det geografiskt sammanhålla tappar i vikt när geografi genom digitaliseringen försvinner.

Att se backhoppning i Falun och Bob i Riga som något förskräckligt är helt ok om man förbannar all utveckling de senaste 30 åren. Ett modernt hållbart OS som har måttfullhet och försiktighet med skattemedel som grundstenar kommer inte ha något emot det.

Den budget jag sett skapar överskott och riskerna ligger primärt på TV-rättigheter om 9 år och den risken hamnar hos IOK till 100%. Nu återstår bara för SOK att göra rätt den här gången.

Börja med att ta fram omfattande faktamaterial på en egen sökmotororienterad site så att ingen ledarskribent kan tycka negativt motstridigt fakta. Anlita ett stort antal forskare, skribenter som tar fram kvalitativt faktabaserat material om effekterna av ett OS.

Sedan kommer det svåra, hur gör vi en OS-ansökan och ett framtida OS till något mer än bara en idrottstävling?

Mitt förslag är ett gigantiskt nationellt 10-årigt folkhälsoprojekt med OS-ringarna som symbol där SOK samlar näringsliv, myndigheter och resten av idrottsrörelsen för ett projekt där vi om tio år har den friskaste befolkningen, har jobbat bort riskerna för vällevnadssjukdomar, fått nyanlända att förstå vikten av träning, rökningens farlighet, nått ut till hela befolkningen. Köp in eller utveckla appar, information, träningstips och mycket annat. Här krävs minst 100 miljoner per år i tio år där OS-budgeten kan bära en tredjedel och resten kommer från sponsorer. Låt projektet vara en del av OS-ansökan, dvs ett sätt att visa IOK att här blir OS hållbart på en nivå som ingen annan någonsin har tänkt sig.

Måste bli mycket svårt att säga nej till en sådan ansökan. Blir omöjligt för våra politiker att säga nej också och till och med de mest rabiata ledarskribenterna måste med kombon fakta och folkhälsa se OS som något positivt. Effekten på samhällskostnader hamnar på +100 miljarder så insatsen är låg.

Just do it.

Och ja, Efter att jag jublat färdigt över ett OS i Stockholm 2026 så lär vi välja att hyra ut villan för de veckorna 2026 och tillbringa tiden på en golfbana i Florida istället.

Dan Persson

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Fotbollens omstridde ordförande, Fredrik Reinfeldt, som kandiderar för omval, är inte ensam i kampen mot Riksidrottsförbundets ”takregel”, det vill säga att inget specialidrottsförbund (SIF) kan erhålla mer än tio procent av det statliga stödet till idrotten.

Nu backas Reinfeldt upp av ishockeyns ordförande Anders Larsson men han argumenterar för en utfasning av nuvarande ”tak” från en annan utgångspunkt.

Vi svenskar älskar vår fotboll – med alla dess brister.

 Avbrutna matcher, publikstörningar, hot och hat, vi bryr oss inte. Det spelar också mindre roll att herrallsvenskan rankingmässigt tillhör Europas svagaste, ligans utländska spelare är oftast inhyrda från Europafotbollens överskottslager.

Golf är en av Sveriges största idrotter och fortsätter att växa i antalet aktiva.

Faktum är att var tjugonde svensk är en aktiv golfspelare, Aldrig har så många människor ägnat sig åt golf! 

561 677 personer är medemmar i golfförbundet. 

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

En prenumerant i handbollsklubben vann 100 000 på senaste dragningen i JOYNA, ett digitalt lotteri från ideella Folkspel. Samtidigt fick Rimbo HK, som sålde lotten, samma summa.

– Ett oerhört viktigt tillskott till vår verksamhet, säger styrelsemedlem Therese Hurtig.

Totalt har svenskt föreningsliv tjänat 319 miljoner på att sälja lotter från ideella Folkspel, föreningslivets eget lotteribolag, under det senaste verksamhetsåret.

–  En fantastisk siffra och en ökning med 25 miljoner kronor jämfört med föregående år, säger vd Hans Sahlin.

Se hela listan över vilka föreningar som sålt mest och hur mycket som har betalats ut till respektive län, idrott, Riksorganisation och förbund.

Tiden är inne… Svenska vinterhjältar  på skidor gör entré igen i TV. Den alpina säsongen drar igång på Viaplay Vinter.  Premiären sker i Sölden med storslalom för både damer och herrar. Men helgen bjudet ocks på ett antal fotbollsmatcher, eroende på vilken tv-kanal du har.

 

Du som gillar att se idrottsdramatik på TV får fullt upp i helgen. 

Mästartiteln är säkrad, men det betyder inte att arbetsro infinner  sig i Malmö FF. Många spelarfrågor behöver slutföras.

På tisdagen tillkännagav  MFF-ledningen att skyttekungen Isaac Kiese Thelin förlänger sitt kontrakt med MFF. Den 32-årige forwardens nya avtal gäller till och med 2026.