Då blir de vinnare, båda två
Nu genomför KPN Grand Prix, en stor tävling på den holländska skridskotouren - i Luleå. Skridsko är som åtminstone vi lite äldre kommer ihåg en gigantisk sport i Holland, men numera fryser inte kanalerna och därför har evenemanget flyttat till norra Sverige, med allt vad det innebär, rapporterar Dan Persson.
Holländska åkare, tränare och en stor tillrest publik tillbringar tre dagar i Luleå för att tävla på naturis runt Luleå centrum.
I förra veckan flög jag till Östersund där tusentalet tillresta Arsenalsuportrar såg Arsenal vinna mot ÖFK i den kallaste matchen flertalet av deras spelare någonsin upplevt.
Då kommer besökarna
Två2 bra exempel på hur idrott och besöksnäring kan skapa intäkter och sysselsättning.
I november presenterades regeringens utredning om besöksnäringen där det fanns med några få rader om idrottens roll, då på temat att det var internationella event som var den enda viktiga delen av det man skulle uppnå när det gällde samverkan mellan Idrottsrörelsen och besöksnäringen. Kulturen som bidrar marginellt utöver den kommersiella (när Bruce kommer till Göteborg och privatteatrar samt turister på Vasa-museet) fick mer utrymme i utredningen.
Fredagen den 23:e medverkar jag på en liten konferens om besöksnäringen i Luleå med bl.a Idrottsminister Strandhäll och Luleås kommunalråd Niklas Nordström.
Genererar miljarder till idrotten
Jag skall försöka peka på att det är vardagsgnetet inom idrotten som genererar miljarderna till besöksnäringen och den vägen till Statskassan.
Luleå kommun är de som fått skridskotävlingen till Luleå, dvs en progressiv kommunledning ser till att hotell, restauranger och andra delar av besöksnäringen får ökade intäkter samtidigt som Luleåborna får ett kul event att besöka.
I Östersund bör väl Lasse Landin och Daniel Kindberg vara ansvariga för att det skapas turistintäkter när Arsenal nu och ifjol ett antal andra stora Europeiska lag besökte staden.
Två exempel som inte ens varit nära det samarbete som finns mellan Idrottsrörelsen och besöksnäringens organisation Visita. Två exempel av tusentals där regeringen får skatteintäkterna, men inte har medverkat.
Största katalysatorn
Fakta är att idrotten får ses som en av de största, möjligtvis den största katalysatorn för besöksnäringen. Besöksnäringen är en av våra större näringar och den har mycket hög tillväxt. Besöksnäringen har dubbla löneandelen jämfört med industrin och också mer än dubbla skatteandelen.
Det är inte ett OS vart hundrade år eller mästerskap i små sporter som genererar arbetstillfällen, omsättning och skattekronor. Det är som alltid inte det spektakulära utan vardagsgnetet som gör idrotten till största katalysator för besöksnäringen.
Det är 500 golfklubbar som säljer paket med spel, middag övernattning till en halv miljon golfare som skapar 2 miljarder i omsättning.
Gothia Cup strålande exempel
Det är tusentals fotbollsföreningar som ordnar cuper med Häckens Gothia Cup som världens största ned till fyralagscuper som fyller hotell i alla våra städer för att barnen skall hinna med några matcher under en weekend. Ingen vet exakt hur många miljarder som det här genererar men det är omfattande. Ishockey, basket handboll med flera lagsporter gör samma.
Det är skidorter som Åre och Sälen med 30 till som skapar konsumenter som köper liftkort, boende, mat, dryck, hyr utrustning och transporterar sig.
Det är ridklubbar som anordnar tävlingar över hela landet i hoppning, dressyr och fälttävlan.
Sen har vi alla utövareventen från Vasa-loppet, Lidingöloppet och nedåt som skapar intäkter.
När Luleå nu har en proffstävling i skridsko uppstår frågan när Niklas Nordström har fått hotell och restauranger samt flygbolag och gå ihop och ordna det som om 20 år blir världens största långlopp för motionärer på skridsko. Kopiera Vasa-loppets upplägg och se till att 50.000 människor flyger till Luleå för att åka alla olika lopp som går att skapa om man jämför med Vasa-loppet
Min poäng är inte att ett kommunalråd skall vara ansvarig. Min poäng är att om den här marknaden fungerade som den skulle så vore besöksnäringen initiativtagare och idrottsföreningen möjliggöraren. Nu är det tvärtom.
Mer än 20 miljarder i intäkter
Vi har en värld där vi konsumenter vill uppleva och medverka i ökande omfattning. Besöksnäringen i varje ort borde vara de som initierar och investerar i att det sker fler event av idrottskaraktär. De är de som tjänar mest på detta.
Eftersom staten tjänar än mer bör den självfallet också stötta idrotten i att arrangera fler event.
Ett enkelt överslag är att idrotten passerar + 20 miljarder i intäkter som genereras till besöksindustrin medan värdet av att få internationella EM och VM hamnar på något hundratals miljoner.
Golfförbund, Fotbollförbund, Ishockey, Basket, ridning med flera är tillsammans med ett stort antal föreningar de som skapar de här intäkterna.
När regeringen tar fram en proposition på hur vi kan utveckla besöksnäringen bör de fokusera på de här 98% av det idrotten levererar.
Sen är det kul om vi får olika EM och VM också, De är lönsamma, men de är en mycket liten del av vad idrotten levererar till samhället
Som alltid är det en decentraliserad modell som skapar verkstad, Top-down är den valda modellen för polisens nya organisation, något säger mig att vi inte bör följa den modellen. Låt oss se tiotusentals event explodera.
Finns mer att vinna
Vill idrottsministern ge närings och finansminister en tidig julklapp så går det hitta tio miljarder till inom idrottsturism.
Sen skall det bli fantastiskt att se de holländska proffsen åka på lördag. Tur med vädret har de också. Det skall bli ordentligt myggfritt.
Mest lästa just nu
Svensk fotbolls ledarduo, ordföranden Fredrik Reinfeldt och generalsekretaren Andrea Möllerberg har efter framgångsrikt lobbying arbete inom RF öppnat för ett förändrat ”tak” vad gäller RF:s ekonomiska stöd till specialidrottsförbunden, som SvFF, Svenska Fotbollförbundet..
Vid kommande Riksidrottsforum i Norrköping finns på dagordningen bland annat ett nytt förslag gällande det ekonomiska stödsystemet för perioden 2026-2035.
Svenska Skidskytteförbundet gör en historisk satsning på anläggningar – 10 miljoner kronor avsätts till en ny anläggningsfond. Det är det största enskilda projektet i förbundets historia,
Syftet är att ge föreningar runt om i landet möjlighet att nå utveckling med förbundets bygge som mall. Med den här investeringen finns förhoppningen att säkra sportens tillväxt.
Malmö FF:s 24:e fotbollsguld väckte heta känslor i Helsingborg! I centrum tre tårtor som hyllar MFF-guldet, beställda av Puma som sponsrar MFF men har kontor i Helsingborg.
Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.
En prenumerant i handbollsklubben vann 100 000 på senaste dragningen i JOYNA, ett digitalt lotteri från ideella Folkspel. Samtidigt fick Rimbo HK, som sålde lotten, samma summa.
– Ett oerhört viktigt tillskott till vår verksamhet, säger styrelsemedlem Therese Hurtig.
Folkspel är föreningslivet eget lotteribolag. Sedan i våras erbjuder de föreningslivet ett digitalt lotteri som heter JOYNA. I det ingår premiumvinsten win-win. En prenumerant vinner 100 000 kronor. Dessutom går samma summa till den förening eller organisation som sålt lotten.
Senaste dragningen var det Kungälvs HK som hade en vinnare och som dessutom genererade lika mycket till den egna klubbkassan.
Ordförande Björn Norberg:
Tiden är inne… Svenska vinterhjältar på skidor gör entré igen i TV. Den alpina säsongen drar igång på Viaplay Vinter. Premiären sker i Sölden med storslalom för både damer och herrar. Men helgen bjudet ocks på ett antal fotbollsmatcher, eroende på vilken tv-kanal du har.
Du som gillar att se idrottsdramatik på TV får fullt upp i helgen.
Mästartiteln är säkrad, men det betyder inte att arbetsro infinner sig i Malmö FF. Många spelarfrågor behöver slutföras.
På tisdagen tillkännagav MFF-ledningen att skyttekungen Isaac Kiese Thelin förlänger sitt kontrakt med MFF. Den 32-årige forwardens nya avtal gäller till och med 2026.
Skriv kommentar