Då blir de vinnare, båda två

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

Nu genomför KPN Grand Prix, en stor tävling på den holländska skridskotouren - i Luleå. Skridsko är som åtminstone vi lite äldre kommer ihåg en gigantisk sport i Holland, men numera fryser inte kanalerna och därför har evenemanget flyttat till norra Sverige, med allt vad det innebär, rapporterar Dan Persson. 

Med en utvecklad idrottsturism blir både idrottsminister Annika Strandhäll och finansminister Magdalena Andersson vinnare. Foto: Fredrik Sandberg / TT

 

Holländska åkare, tränare och en stor tillrest publik tillbringar tre dagar i Luleå för att tävla på naturis runt Luleå centrum. 

I förra veckan flög jag till Östersund där tusentalet tillresta Arsenalsuportrar såg Arsenal vinna mot ÖFK i den kallaste matchen flertalet av deras spelare någonsin upplevt.

Då kommer besökarna

Två2 bra exempel på hur idrott och besöksnäring kan skapa intäkter och sysselsättning.

I november presenterades regeringens utredning om besöksnäringen där det fanns med några få rader om idrottens roll, då på temat att det var internationella event som var den enda viktiga delen av det man skulle uppnå när det gällde samverkan mellan Idrottsrörelsen och besöksnäringen. Kulturen som bidrar marginellt utöver den kommersiella (när Bruce kommer till Göteborg och privatteatrar samt turister på Vasa-museet) fick mer utrymme i utredningen.

Fredagen den 23:e  medverkar jag på en liten konferens om besöksnäringen i Luleå med bl.a Idrottsminister Strandhäll och Luleås kommunalråd Niklas Nordström. 

Genererar miljarder till idrotten

Jag skall försöka peka på att det är vardagsgnetet inom idrotten som genererar miljarderna till besöksnäringen och den vägen till Statskassan.

Luleå kommun är de som fått skridskotävlingen till Luleå, dvs en progressiv kommunledning ser till att hotell, restauranger och andra delar av besöksnäringen får ökade intäkter samtidigt som Luleåborna får ett kul event att besöka.

I Östersund bör väl Lasse Landin och Daniel Kindberg vara ansvariga för att det skapas turistintäkter när Arsenal nu och ifjol ett antal andra stora Europeiska lag besökte staden.

Två exempel som inte ens varit nära det samarbete som finns mellan Idrottsrörelsen och besöksnäringens organisation Visita. Två exempel av tusentals där regeringen får skatteintäkterna, men inte har medverkat. 

Största katalysatorn

Fakta är att idrotten får ses som en av de största, möjligtvis den största katalysatorn för besöksnäringen. Besöksnäringen är en av våra större näringar och den har mycket hög tillväxt. Besöksnäringen har dubbla löneandelen jämfört med industrin och också mer än dubbla skatteandelen. 

Det är inte ett OS vart hundrade år eller mästerskap i små sporter som genererar arbetstillfällen, omsättning och skattekronor. Det är som alltid inte det spektakulära utan vardagsgnetet som gör idrotten till största katalysator för besöksnäringen.

Det är 500 golfklubbar som säljer paket med spel, middag övernattning till en halv miljon golfare som skapar 2 miljarder i omsättning.

Gothia Cup strålande exempel

Det är tusentals fotbollsföreningar som ordnar cuper med Häckens Gothia Cup som världens största ned till fyralagscuper som fyller hotell i alla våra städer för att barnen skall hinna med några matcher under en weekend. Ingen vet exakt hur många miljarder som det här genererar men det är omfattande. Ishockey, basket handboll med flera lagsporter gör samma.

Det är skidorter som Åre och Sälen med 30 till som skapar konsumenter som köper liftkort, boende, mat, dryck, hyr utrustning och transporterar sig. 

Det är ridklubbar som anordnar tävlingar över hela landet i hoppning, dressyr och fälttävlan.

Sen har vi alla utövareventen från Vasa-loppet, Lidingöloppet och nedåt som skapar intäkter.

När Luleå nu har en proffstävling i skridsko uppstår frågan när Niklas Nordström har fått hotell och restauranger samt flygbolag och gå ihop och ordna det som om 20 år blir världens största långlopp för motionärer på skridsko. Kopiera Vasa-loppets upplägg och se till att 50.000 människor flyger till Luleå för att åka alla olika lopp som går att skapa om man jämför med Vasa-loppet 

Min poäng är inte att ett kommunalråd skall vara ansvarig. Min poäng är att om den här marknaden fungerade som den skulle så vore besöksnäringen initiativtagare och idrottsföreningen möjliggöraren. Nu är det tvärtom.

Mer än 20 miljarder i intäkter

Vi har en värld där vi konsumenter vill uppleva och medverka i ökande omfattning. Besöksnäringen i varje ort borde vara de som initierar och investerar i att det sker fler event av idrottskaraktär. De är de som tjänar mest på detta.

Eftersom staten tjänar än mer bör den självfallet också stötta idrotten i att arrangera fler event. 

Ett enkelt överslag är att idrotten passerar + 20 miljarder i intäkter som genereras till besöksindustrin medan värdet av att få internationella EM och VM hamnar på något hundratals miljoner. 

Golfförbund, Fotbollförbund, Ishockey, Basket, ridning med flera är tillsammans med ett stort antal föreningar de som skapar de här intäkterna. 

När regeringen tar fram en proposition på hur vi kan utveckla besöksnäringen bör de fokusera på de här 98% av det idrotten levererar.

Sen är det kul om vi får olika EM och VM också, De är lönsamma, men de är en mycket liten del av vad idrotten levererar till samhället

Som alltid är det en decentraliserad modell som skapar verkstad, Top-down är den valda modellen för polisens nya organisation, något säger mig att vi inte bör följa den modellen. Låt oss se tiotusentals event explodera. 

Finns mer att vinna

Vill idrottsministern ge närings och finansminister en tidig julklapp så går det hitta tio miljarder till inom idrottsturism.

Sen skall det bli fantastiskt att se de holländska proffsen åka på lördag. Tur med vädret har de också. Det skall bli ordentligt myggfritt. 

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Djurgårdens fotboll redovisar inför kommande årsmöte, onsdagen 13 mars, ett eget kapital på historiskt höga 261,4 miljoner kronor, en  ökning med 51,1 miljoner kronor jämfört med 2022.
Aldrig tidigare har föreningen, bildad 1891, haft en sådan välfylld kassakista.  Av de allsvenska lagen är det endast Malmö FF som presenterar ett högre eget kapital, i storleksordningen 700 miljoner kronor.

Allmänna arvsfonden är mycket viktig, för att inte säga avgörande partl för fler och bättre idrottsanläggningar.i Sverige. Bara under 2023 kom 235 miljoner  den vägen till idrotten..

Därför blir reaktionen kraftig inom idrotts-Sverige när Riksrevisionen något obetänksamt publicerar en granskningsrapport av Allmänna arvsfonden och föreslår att fonden bör avvecklas. 

Den svenska OS-truppen till Paris växer – och ambitioner och förhoppningar gör det samma. Utgifterna också för den delen.

I förra veckan gav SOK klartecken till ett handbollslag, ett bordtennislag, två lagkapper i simning och åtta individuella idrottare.

Det är en idrottslig mobilisering för 100 miljoner.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Striden mellan ATG och Svenska Spel fortsätter., Men i en första instans, – Patent- och marknadsdomstolen (PMD), vann ATG. Och nu har även Patent- och marknadsöverdomstolen (PMÖD) dömt till ATG:s förde.

ATG har sedan 1973 registrerat företagsnamnet Aktiebolaget Trav och Galopp hos Bolagsverket. När Svenska Spel 2020 lanserade spel på hästar använde man trots det ordkombinationen ”Trav & Galopp” i sin kommunikation. ATG valde därför att stämma Svenska Spel för intrång i ATG:s företagsnamn.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Det är nya tider i svensk fotboll, transferintäkter eller intäkter från försäljning av spelare, sätter allt större avtryck i de allsvenska lagens bokslut efter 2023 års säsong.
Nykomlingen BP, som räddade det allsvenska kontraktet via kvalseger mot Utsikten,  redovisar inför årsmötet ett eget kapital på 48,5 miljoner kronor, ett historiskt högt belopp.