Spelregleringen ett omöjligt uppdrag

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

Jag har precis avslutat läsningen av Jens Littorins och Magnus Svenungssons skrämmande bok om spel och Matchfixning. Samtidigt läser jag propositionen om en omreglerad spelmarknad som skall träda i kraft den 1 januari.

Foto: Eluj, CC0

Det gör att mina tankar idag i första hand går till GD Camilla Rosenberg och chefsjuristen Johan Röhr på Spelmyndigheten. Alla vi som haft perioder på jobbet där uppgiften känts övermäktig kan snabbt inse att vi lirar i korpen och de i Premier League på just det området.

De ska klara ett UGDN-test!

1 januari skall det nya systemet komma igång. 1 augusti kan Spelmyndigheten (som den döps om till från dagens lotteriinspektion) sätta igång att behandla ansökningar. Fem månader där vi vet att i vårt land slutar organisationer agera operativt runt lucia och kommer aldrig igång före 15 augusti så fyra månader reellt.

Staten skall ge företag licenser som ger dem rätt att erbjuda spel till svenska konsumenter. Staten i form av Spelmyndigheten sitter med hela ansvaret för att de som tilldelas en licens är 100 procent seriösa företag.

Skandalerna inom PPM visar att den gamla svenska modellen där man skickade in en ansökan och lovade vara snäll och följa lag inte längre är tillräcklig.

För trovärdigheten för systemet krävs det att man bara ger licens till de bolag som förväntas klara ett UGDN test. Dvs att Uppdrag Granskning där Magnus Svenungsson arbetar och/eller DN där Jens Littorin arbetar inte några månader efter att en licens är utdelad kan påvisa kopplingar till kriminella, matchfix, skandaler för det bolaget på andra marknader, skattefusk, penningtvätt, fixade IT-system och liknande.

Maximal komplexitet

Vi har GDPR som ny lag för integritet, vi har AML (penningtvättlagstiftningen), lagar för konsumenträtt och EUs konkurrenslagstiftning samt det svårlösta området validering av IT-system som några av många områden. På det kommer Spelmyndighetens egna förordningar och de lagar som skapas inför omregleringen.

Man behöver inte vara raketforskare för att inse komplexiteten.

Spelmyndigheten skall även om det går att lägga ut en hel del också hinna rekrytera jurister, specialister, IT-personal, researchers, omvärldsbevakare med flera. Utan att veta så antar jag att lokaliseringen till världsmetropolen Strängnäs inte underlättar rekrytering. I kombination med en extrem arbetskraftsbrist på de här områdena lär det ta tid som inte finns.

Finansiellt så skall bolagen med licens bära kostnader både för Spelmyndighetens kostnader såväl som egen s.k. Compliance.

Extrem konkurrensnackdel

Det senare är för ni som inte vet det närmaste djävulens påfund man hitta i ett företag. Dvs allt arbete som görs för att säkerställa att man inte gör fel och om man gjort fel att det upptäcks och åtgärdas. Kostar massor, minskar intäkter och är lika lustfyllt som att se målarfärg torka.

Compliance har också nackdelen att det kostar nästan lika mycket om man omsätter 100 miljoner som om man omsätter 10 miljarder. Dvs det är en extrem konkurrensnackdel för mindre aktörer.

Även om kostnad för licens har en koppling till omsättning lär minimiavgiften bli betungande för mindre aktörer.

Jag gjorde tidigare bedömningen att vi skulle få 30-35 ansökningar med ca hälften på området sportspel. Nu får jag signaler om 50-100 ansökningar.

Vad är ”måttfull marknadsföring”?

Spelmyndigheten skall dessutom under den här perioden utforma regleringar och förordningar om vilka spelobjekt och spel som är tillåtna och hur en s.k. ”måttfull marknadsföring” ser ut.

Här kommer organisationer som de för spelmissbrukare, idrottsrörelsen, alla ideella aktörer med lotterier med flera att propagera stenhårt för begränsningar och de får med sig folkpartister från alla partier som stödjer dem (med folkpartister avses politiker som anser att allt som kan verka roligt förmodligen är farligt och därför borde förbjudas, dvs motsatsen till liberal).

Regeringen (oavsett färg) har samtidigt stenhårda krav på att den s.k. Kanalisationen ligger på +90 procent procent. Dvs att inte spel sker hos aktörer som inte har licens. De bedömare jag pratat med tror att systemet krackelerar någonstans mellan 65 och 75 procent. Ingen vet, men oron är stor för att de begränsningar man försöker införa inte räcker. De gör de inte, det vet vi redan. De som vill spela på aktör utan licens kommer att kunna göra det. Enda motmedlet är att se till att systemet är så bra att de flesta inte vill spela på aktörer utan licens.

För höga kostnader och för många regleringar leder till att fler bolag väljer att söka kunder utan att ha licens.

Så kära Camilla och Johan med kollegor, jag avundas er inte, jag förstår inte ens hur lösningen ska se ut.

Nu har jag inte hunnit läsa vårbudgeten men jag hoppas att det finns ett betydande engångsbelopp till myndigheten i den.

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Djurgårdens fotboll redovisar inför kommande årsmöte, onsdagen 13 mars, ett eget kapital på historiskt höga 261,4 miljoner kronor, en  ökning med 51,1 miljoner kronor jämfört med 2022.
Aldrig tidigare har föreningen, bildad 1891, haft en sådan välfylld kassakista.  Av de allsvenska lagen är det endast Malmö FF som presenterar ett högre eget kapital, i storleksordningen 700 miljoner kronor.

Allmänna arvsfonden är mycket viktig, för att inte säga avgörande partl för fler och bättre idrottsanläggningar.i Sverige. Bara under 2023 kom 235 miljoner  den vägen till idrotten..

Därför blir reaktionen kraftig inom idrotts-Sverige när Riksrevisionen något obetänksamt publicerar en granskningsrapport av Allmänna arvsfonden och föreslår att fonden bör avvecklas. 

Den svenska OS-truppen till Paris växer – och ambitioner och förhoppningar gör det samma. Utgifterna också för den delen.

I förra veckan gav SOK klartecken till ett handbollslag, ett bordtennislag, två lagkapper i simning och åtta individuella idrottare.

Det är en idrottslig mobilisering för 100 miljoner.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Striden mellan ATG och Svenska Spel fortsätter., Men i en första instans, – Patent- och marknadsdomstolen (PMD), vann ATG. Och nu har även Patent- och marknadsöverdomstolen (PMÖD) dömt till ATG:s förde.

ATG har sedan 1973 registrerat företagsnamnet Aktiebolaget Trav och Galopp hos Bolagsverket. När Svenska Spel 2020 lanserade spel på hästar använde man trots det ordkombinationen ”Trav & Galopp” i sin kommunikation. ATG valde därför att stämma Svenska Spel för intrång i ATG:s företagsnamn.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Det är nya tider i svensk fotboll, transferintäkter eller intäkter från försäljning av spelare, sätter allt större avtryck i de allsvenska lagens bokslut efter 2023 års säsong.
Nykomlingen BP, som räddade det allsvenska kontraktet via kvalseger mot Utsikten,  redovisar inför årsmötet ett eget kapital på 48,5 miljoner kronor, ett historiskt högt belopp.