Enfalden på Sveriges Radio?

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

Lyssnar på Ivar Ekman i Konflikt SR P1 om brist på mångfald inom fotbollslandslaget. Han personifierar talesättet att enfald är motsatsen till mångfald. Det mest förvånande är att cheferna inom P1 tillåter att programmet sänds. Det gör mig rädd, skriver Dan Persson.

Foto: Melanie Simon, CC0

Konflikt är ett av de mer identitetspolitiska vänsterprogrammen i P1. Jag är P1-nörd och lyssnar från 06 till ekonomiekot klockan 18 sju dagar i veckan och har ett antal favoritprogram i P1 så jag känner dem väl.

För Ekman som nu uppenbarligen snöat in på identitetspolitik, intersektionalitet, postkoloniala strukturer och normkritik i sådan utsträckning att tankarna är låsta är utgångspunkten att då landslagstränare såväl som ordförande och GS i SvFF är svenskfödda, heterosexuella och till och med kristna män är man säkert rasister eller åtminstone i smyg SD-väljare. Det är den enda möjliga förklaringen.

Fruktansvärt ensidigt

Vi har just nu en utredning som skall föreslå hur Public Service skall se ut i framtiden och hur den skall finansieras. Det här programmet är så fruktansvärt ensidigt, det är så antiintellektuellt och det är ett utmärkt bevis för att vi bör ta en längre diskussion om nyttan av en skattefinansierad Public Service.

Att Konflikt och Ekman inte upptäckte att det bara är killar som inte själva fått välja sitt kön, att samtliga har svenska pass och att det handlar om nationalism får vi vara glada över. Vi har inga samer, inga tornedalingar, vi har diskriminerat alla över 40, alla som ser sig som kvinnor med vagina och risken är stor att representationen från HBTQ personer är för låg.

Idrotten är bäst

Det vi vet om integration är att idrotten är bäst, det behöver inte innebära att idrotten är bra, men den är bäst. Inom idrotten är fotbollen och basketen bäst på integration.

Skola, myndigheter och politiker är sämst på integration. Sedan är idrotten så stor med tre miljoner totalt och en miljon inom fotbollen att man som del av samhället inte borde kunna vara mer än 50 procent bättre. Det spöar man enkelt. Tyvärr.

Det här programmet handlar inte om fotbollen eller fotbollslandslaget. Det här programmet är ett tydligt bevis på att vi har stora problem inom Public Service.

Det inskränkta, insnöade, ensidiga anslaget är tydliga bevis på att Public Service och Sveriges Radio inte längre är representativa för de medborgare de förväntas tjäna. I bästa fall är det bara redaktionerna för Konflikt, Kaliber och några till och inte hela SR som är den sektliknande struktur som helt saknar mångfald. Dvs oavsett kön, etnicitet, sexuell läggning och ålder har alla samma åsikter.

Det här intellektuella bottennappet går nämligen inte att förklara på något annat sätt.

SR är en av kärnorna för den för samhällsutvecklingen så skadliga identitetspolitiken, det vill säga tron (Det är tro närliggande religion och inget annat) att ens åsikter styrs av hudfärg, kön, sexualitet utifrån ett perspektiv där människor med annan hudfärg är förtryckta och måste tycka lika utifrån ett vänsterperspektiv.

Råd till Konflikt

Jag kan rekommendera Ivar Arpi och Adam Cwejmans bok ”Så blev vi alla rasister”. Den är en utmärkt förklaring till var det gick snett på redaktionen för Konflikt. Ett gott råd till redaktionen är att köra den som bokcirkel och diskutera frågor som svagheten i idén om postkoloniala strukturer ur ett svenskt historiskt perspektiv.

Med 23 spelare i truppen är det rent matematiskt så att även om hälften spelare hade varit av annan etnicitet än svensk hade det inte varit ett tecken på att man var duktigare på mångfald.

För någon månad sedan så var det Sportradion som hade otur när de tänkte. De lyckades presentera en så kallad utredning där de hade kommit fram till att kommuner med allsvenska lag subventionerar arenorna, något som hade varit en nyhet när den första kommunalt finansierade fotbollsarenan invigdes i England i mitten av 1850-talet.

Siffran 200 miljoner basunerades ut helt utan relation till elitfotbollens intäkter. Samma dag presenterar kulturradion glädjande en statlig utredning som föreslog 225 miljoner mer till så kallade konstnärer vars tavlor inte går att sälja.

Dags att fundera

Här någonstans finns det anledning för den parlamentariska utredning som tittar på hur Public Service skall vara uppbyggd i framtiden att börja fundera. Det finns också skäl att fråga sig om de åtta miljarder man föreslagit som finansiering är ett bra sätt att använda skattemedel.

Sen har Ekman och redaktionen rätt på en punkt. Utanförskapet och de barn som växer upp i utanförskap har sämre förutsättningar. Det är något som skadar fotbollen såväl som alla andra idrotter. Här bör man då komma ihåg att påståendet att det är Svenska fotbollförbundet som skapat utanförskapet försiktig uttryckt är svårt att finna en vetenskaplig bevisning för.

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Djurgårdens fotboll redovisar inför kommande årsmöte, onsdagen 13 mars, ett eget kapital på historiskt höga 261,4 miljoner kronor, en  ökning med 51,1 miljoner kronor jämfört med 2022.
Aldrig tidigare har föreningen, bildad 1891, haft en sådan välfylld kassakista.  Av de allsvenska lagen är det endast Malmö FF som presenterar ett högre eget kapital, i storleksordningen 700 miljoner kronor.

Allmänna arvsfonden är mycket viktig, för att inte säga avgörande partl för fler och bättre idrottsanläggningar.i Sverige. Bara under 2023 kom 235 miljoner  den vägen till idrotten..

Därför blir reaktionen kraftig inom idrotts-Sverige när Riksrevisionen något obetänksamt publicerar en granskningsrapport av Allmänna arvsfonden och föreslår att fonden bör avvecklas. 

Den svenska OS-truppen till Paris växer – och ambitioner och förhoppningar gör det samma. Utgifterna också för den delen.

I förra veckan gav SOK klartecken till ett handbollslag, ett bordtennislag, två lagkapper i simning och åtta individuella idrottare.

Det är en idrottslig mobilisering för 100 miljoner.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Striden mellan ATG och Svenska Spel fortsätter., Men i en första instans, – Patent- och marknadsdomstolen (PMD), vann ATG. Och nu har även Patent- och marknadsöverdomstolen (PMÖD) dömt till ATG:s förde.

ATG har sedan 1973 registrerat företagsnamnet Aktiebolaget Trav och Galopp hos Bolagsverket. När Svenska Spel 2020 lanserade spel på hästar använde man trots det ordkombinationen ”Trav & Galopp” i sin kommunikation. ATG valde därför att stämma Svenska Spel för intrång i ATG:s företagsnamn.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Det är nya tider i svensk fotboll, transferintäkter eller intäkter från försäljning av spelare, sätter allt större avtryck i de allsvenska lagens bokslut efter 2023 års säsong.
Nykomlingen BP, som räddade det allsvenska kontraktet via kvalseger mot Utsikten,  redovisar inför årsmötet ett eget kapital på 48,5 miljoner kronor, ett historiskt högt belopp.