Varför är det på detta viset?
Så kom nyheten att statens fastighetsverk vill att regeringen tar beslut om 4 miljarder för att renovera Operan.
Operan har 200.000 besök per år. Det är dock inte fler än 40 000 individer. 4 miljarder delat på 40000 är 100.000 kronor per individ i julklapp av regeringen. 40000 individer är 0,4 procent av befolkningen.

Operabesökaren är heller inte någon lågavlönad landsortsbo eller arbetslösa från utanförskapsområden. Det är samhällets elit. Högavlönade, förmögna medelålders boende i ägda lägenheter i innerstan. Operan ligger så till att promenaden från Östermalm inte är så lång att man riskerar att bli svettig i smokingen. I synnerhet med möjligheten till en vätskepaus i baren på Grand Hotell som naturligt stopp.
Om en fotbollskille...
Redan idag subventionerar vi varje operabesök med över 1 500 kronor. Antar man att nästa renovering ligger 50 år framåt i tiden är det 2000 kronor till per individ som konsekvens av superrenoveringen.
Det är ca sju gånger så mycket som vi subventionerar en åtta-årig fotbollskille på ett helt år med ca 80 matcher och träningstillfällen. Överklassens bildning kan också bestå av evighetslånga Wagneroperor med förnazistisk ideologi, det räknas av outgrundliga skäl som det finaste, förmodligen för att det är ett så stort lidande.
4 miljarder är också 80 fullstora idrottshallar som kan rymma tiotusentals barn varje vecka som investering för samhället.
Barn som genom idrotten för ökade möjligheter att klara skolan, något som bevisats i flera undersökningar. Barn som dramatiskt minskar risken för barnfetma och risken för övervikt som vuxen.
Så många plus
”Fotbollen har lärt mig att komma i tid till träningen, respektera min ledare, fungera i laget och att alltid göra mitt bästa, jag är anställningsbar” som en våra döttrar skrev i sitt första CV.
Men man får inte jämföra kultur och idrott säger vän av ordning. Jag hävdar att hen har fel. Stöd till civilsamhälle, kultur och idrott kommer från samma kassa. Idrott och kultur ligger under samma minister. Mängden pengar är mycket begränsad och konsekvensen är att får kulturen mer får idrotten mindre.
Blir inte idrotten bättre på opinionsbildning och tar konflikten med kulturen kommer man att fortsätta att förlora position.
I vårändringsbudgeten uteblev ett stöd på 20 miljoner till idrotten för att samordna äldres träning. En verksamhet som direkt minskar kommuners kostnad för äldrevård och mänskligt lidande med 50 till 100 gånger så mycket. Kulturen fick inga neddragningar alls.
Många miljarder från olika givare
Vi har tiotals miljarder till det s.k. civilsamhället som ges ut varje år av ca 800 givare från olika myndigheter, avdelningar i kommuner, staten och stiftelser som folkbildningsrådet. Här finns ingen samordning, ingen uppföljning och ingen kontroll. Merparten av medlen går åt till att avlöna de som sökt bidragen under projektperioden med liten eller ingen bestående samhällsnytta.
En miljon till konst för maskar eller 4 miljarder till att renovera/bygga om Operahuset. Fartblindheten är total och föraktet för medborgarna uppenbar. Stockholm är sämst i landet på idrottsanläggningar för barn och ungdomar i jämförelse.
Sen är kultur en omistlig del av samhället. Stöd till bibliotek som lär barn att älska att läsa är med stor sannolikhet bästa sättet att använda skattepengar. Men syftet måste vara bildning. Inte som det blivit, bara försörjning av kulturarbetare utan något som helst behov av att skapa en efterfrågan som minskar subventionen. Jag kan på egen hand notera att jag via köp av böcker, besök på privata muséer, konserter av kommersiella aktörer går att få i sig väldigt mycket kultur utan att samhället behöver betala för mina fritidsintressen. Tvärtom så skapar vi skattemedel som betalar vårt välfärdssamhälle.
Mer till idrott, mindre till kultur är ett bättre sätt att utveckla samhället.
Kommentera
Vad anser du? Låt oss diskutera, antingen med Facebook – eller med kommentarer direkt på sidan.
- Kommentera med Facebook
- Kommentera utan Facebook
Skriv kommentar
Mest lästa just nu
Det är en världsmästare i innebandy, fyra gånger, som bollar med SOK:s miljoner. Under 2024 kunde ekonomichef Mikael Gunnarzon, 54 år, bokföra 125 miljoner i sponsorintäkter, det bästa utfallet någonsin. Under året bestod SOK:s sponsorgrupp av 19 företag, utöver de som är IOK:s internationella partners.
SOK, Sveriges Olympiska Kommitté, är ett företag i olympiska medaljer.
I Paris-OS sommaren 2024, levererades 11 medaljer, fyra guld, fyra silver och tre brons. De medaljmässigt främsta sommarspelen sedan Sydney 2000. Plats 16 i medaljligan var den främsta sedan bojkottspelen i Los Angeles 1984 och Moskva 1980.
Publiksuccén fortsätter. Fler människor följer elitfotbollen än någonsin.Klubbarna räknar glatt publikintäkterna. Över en kvarts miljon åskådare på premiärmatcherna i Allsvenskan och Superettan.
Över 260 000 åskådare såg klubbarnas hemmapremiärer på plats i Allsvenskan och Superettan. Totalt sågs de två första omgångarna av 261 385 åskådare, en stor ökning jämfört med förra årets 240 021 åskådare vid samma tidpunkt.
- Vi har haft två fantastiskt premiärhelger, säger Ola Rydén, ligaansvarig på Svensk Elitfotboll.
Det är dags att skärpa lagstiftningen och höja straffen för att motverka våldsamheter och ordningsstörningar vid idrottsarrangemang. Det skriver regeringens särskilde utredare för tryggare idrottsarrangemang, Anders Hübinette, på DN Debatt.
Regeringens specielle utredare, Anders Hübinette och utredningssekreteraren Anders Lundmark på måndagen skulle presentera åtgärder för att att åtgärda den negativa supporterkulturen valde de de nämligen ovanliga att gå ut vid DN Debatt och då betonades att det gäller att identifiera, lagföra och stänga ute de individer som stör och begår brott vid arrangemangen.
Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.
Carlsberg Group är tillbaka i den europeiska landslagsfotbollens finrum. Här är man väl insatta i konsten att skapa avtal som gynnar varumärket. Via nya partnerskap med dels UEFA och dels Svenska Fotbollförbundet är bolaget nu fotbollsölet till och med år 2030.
Avtalet har en betoning på en jämn fördelning mellan herr- och dammästerskapen.
Folkspel är föreningslivet eget lotteriaktör. Sedan och erbjuder bland annat föreningslivet ett digitalt lotteri som heter JOYNA. I det ingår premiumvinsten win-win. En prenumerant vinner 100 000 kronor. Dessutom går samma summa till den förening eller organisation som sålt lotten.
I senaste dragningen gick vinsten till breddföreningen med fotboll och innebandy i sin verksamhet, Luleå SK.
De delar på grannlåten. Viaplay sänder UEFA fotbolls-EM i sommar tillsammans med SVT(2-27 juli i Schweiz). De är lika glada på båda håll.
- Det känns grymt kul, menar Viaplays sportchef Erik Westberg.
– Fotbollsmästerskap och svensk sommar hör ihop, och damlandslaget är ett av Sveriges mest populäraevenemang , säger SVT:s sportchef Max Bursell.
19-åriga Lucas Bergvall fick chansen och tog den också via 45 framträdanden under första säsongen i Tottenham erbjuds han ett nytt kontrakt. Det nya avtalet innebär att han blir kvar i London till och med 2031 med förbättrade villkor.
Hans karriär utgör en dröm för åtskilliga ungdomar med förhoppningar om ett likadant genombrott.