Varför är det på detta viset?

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

Så kom nyheten att statens fastighetsverk vill att regeringen tar beslut om 4 miljarder för att renovera Operan.

Operan har 200.000 besök per år. Det är dock inte fler än 40 000 individer. 4 miljarder delat på 40000 är 100.000 kronor per individ i julklapp av regeringen. 40000 individer är 0,4 procent av befolkningen.

Operabesökaren är heller inte någon lågavlönad landsortsbo eller arbetslösa från utanförskapsområden. Det är samhällets elit. Högavlönade, förmögna medelålders boende i ägda lägenheter i innerstan. Operan ligger så till att promenaden från Östermalm inte är så lång att man riskerar att bli svettig i smokingen. I synnerhet med möjligheten till en vätskepaus i baren på Grand Hotell som naturligt stopp.

Om en fotbollskille...

Redan idag subventionerar vi varje operabesök med över 1 500 kronor. Antar man att nästa renovering ligger 50 år framåt i tiden är det 2000 kronor till per individ som konsekvens av superrenoveringen. 

Det är ca sju gånger så mycket som vi subventionerar en åtta-årig fotbollskille på ett helt år med ca 80 matcher och träningstillfällen.  Överklassens bildning kan också bestå av evighetslånga Wagneroperor med förnazistisk ideologi, det räknas av outgrundliga skäl som det finaste, förmodligen för att det är ett så stort lidande.

4 miljarder är också 80 fullstora idrottshallar som kan rymma tiotusentals barn varje vecka som investering för samhället. 

Barn som genom idrotten för ökade möjligheter att klara skolan, något som bevisats i flera undersökningar. Barn som dramatiskt minskar risken för barnfetma och risken för övervikt som vuxen.

Så många plus

”Fotbollen har lärt mig att komma i tid till träningen, respektera min ledare, fungera i laget och att alltid göra mitt bästa, jag är anställningsbar” som en våra döttrar skrev i sitt första CV.

Men man får inte jämföra kultur och idrott säger vän av ordning. Jag hävdar att hen har fel. Stöd till civilsamhälle, kultur och idrott kommer från samma kassa. Idrott och kultur ligger under samma minister. Mängden pengar är mycket begränsad och konsekvensen är att får kulturen mer får idrotten mindre.

Blir inte idrotten bättre på opinionsbildning och tar konflikten med kulturen kommer man att fortsätta att förlora position.

I vårändringsbudgeten uteblev ett stöd på 20 miljoner till idrotten för att samordna äldres träning. En verksamhet som direkt minskar kommuners kostnad för äldrevård och mänskligt lidande med 50 till 100 gånger så mycket. Kulturen fick inga neddragningar alls. 

Många miljarder från olika givare

Vi har tiotals miljarder till det s.k. civilsamhället som ges ut varje år av ca 800 givare från olika myndigheter, avdelningar i kommuner, staten och stiftelser som folkbildningsrådet. Här finns ingen samordning, ingen uppföljning och ingen kontroll. Merparten av medlen går åt till att avlöna de som sökt bidragen under projektperioden med liten eller ingen bestående samhällsnytta. 

En miljon till konst för maskar eller 4 miljarder till att renovera/bygga om Operahuset. Fartblindheten är total och föraktet för medborgarna uppenbar. Stockholm är sämst i landet på idrottsanläggningar för barn och ungdomar i jämförelse.

Sen är kultur en omistlig del av samhället. Stöd till bibliotek som lär barn att älska att läsa är med stor sannolikhet bästa sättet att använda skattepengar. Men syftet måste vara bildning. Inte som det blivit, bara försörjning av kulturarbetare utan något som helst behov av att skapa en efterfrågan som minskar subventionen. Jag kan på egen hand notera att jag via köp av böcker, besök på privata muséer, konserter av kommersiella aktörer går att få i sig väldigt mycket kultur utan att samhället behöver betala för mina fritidsintressen. Tvärtom så skapar vi skattemedel som betalar vårt välfärdssamhälle.

Mer till idrott, mindre till kultur är ett bättre sätt att utveckla samhället.

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Svenska Bandyförbundet drabbas av en rekordstor ekonomisk smäll. Nu avslöjas att underskottet är på nästan 5 miljoner kronor för 2022/2023. En av anledningarna är att Ryssland exkluderats och att det internationella utbytet inte  blev som det var tänkt.

Idrotten kan vara en riskmiljö för mäns våld mot kvinnor. Samtidigt är idrottsrörelsen en viktig aktör för att minska detta allvarliga samhällsproblem. Det visar en regeringsrapport från Centrum för idrottsforskning.

–  Ideella ledare, volontärer och frivilliga föräldrar har motivationen, viljan och energin finns stora möjligheter, fortsätter Susanne Strand

All mat som blir över från Blodomloppet Stockholm den 13-14 juni skaskänkas till akutboenden i staden redan samma kväll. Initiativet, som görs i samarbete med Stockholms Stadsmission och DB Schenker, innebär att fler människor som lever i utsatthet kan äta sig mätta.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Norge och skidsport.Då finns det pengar om nån gång, kan vi tro.Men det stämmer inte alls. .På onsdagen fick landslagsåkarna beskedet att det blir nedskärningar till kommande säsong på grund av ekonomin.

Intresset för Obos Damallsvenskan fortsätter att stiga; det mediala intresset ökar liksom publiksiffrorna. Också intresset från spelmarknaden ökar. Generellt spelas det för 20 miljoner kronor på varje damallsvensk match, en tredubbling jämfört med för tre år sen. Med den ökade omsättningen ökar också risken för matchfixning. Något som Elitfotboll Dam (EFD) och huvudsponsorn Svenska Spel aktivt informerat samtliga lag i damallsvenskan och Elitettan om under våren.

Expressen har tagit ett nytt, kreativt grepp.  Med början på onsdagen inleds  den nya podden:  "Läget". Varje vardag släpps en nytt avsnitt med mix av nyheter. Där finns Sport men också nöje, krim, politik och längre fördjupningar. 

– Vi vill fånga lyssnaren som är i farten och snabbt vill få en uppdatering på väg hem från jobbet eller skola, när de handlar, lagar mat eller tränar, säger programledaren Sally Sjöberg.

SHL-ishockeyn köpkarusell snurrar vidare, trots alla kristecken i svensk ekonomi. På torsdagen offentliggjordes att Linus Omark, 36 år, bryter sitt kontrakt med schweiziska Servette Geneve och flyttar hem till Luleå.

 En affär som knappast varit möjlig om inte it-miljardären och Luleå-supportern Gustav Porser agerat i bakgrunden.  Omark har en succésäsong bakom sig, han bidrog i hög grad till Servettes ligaguld med 56 poäng plus 12 poäng i slutspelet.