Så skapas ökad demokrati

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

För säkerhets skull så är nedanstående på intet sätt en kritik av RF, jag får till mig information om att de är lite kinkiga på det området på sjunde våningen. Det är trist för här delar vi till fullo åsikter.

Diskutera och argumentera. Flera människor behöver engagera sig inom idrotten och öka demokratin. Det krävs flera åtgärder. Dan Persson har förslag som: höj statusen på medlemskapet, inför e-röstning, förenkla aktivt föreningsarbete, digitalisera, professionalisera och kommersialisera

Hur vi stärker demokratin inom idrottsrörelsen är för mig en viktig fråga. I synnerhet när vi fortfarande har en demokratisk idrottsrörelse till skillnad från i partierna där medlemmarna har gått hem så den representativa demokratin i praktiken slutat fungera. 

Idrotten med 3,2 miljoner medlemmar är vår största demokratiska rörelse. Svenska kyrkan är i och för sig större men den är i min bok inte demokratisk längre.

Här är demokratiproblemen

Idrottens demokratiska problem kan definieras som följer:

Färre och färre (3-5 procent) går på årsmöten eller skriver motioner till årsmöten.

Vi har ett rekryteringsproblem till föreningsstyrelser där de som väljs sitter kortare och kortare tid och blir äldre.

Vi har färre föreningar som bryr sig om distriktens och förbundens aktiviteter.

Vi har ett ökande antal förbund som inte engagerar sig i RF eller engagerar sig mindre. Både bland de största och bland de minsta.

Frågan varför förbättrad demokrati måste vara högt prioriterad för idrottsrörelsen är enkel att besvara.

En väl fungerande demokrati är förutsättningen för att man skall fatta rätt beslut.

Legitimiteten för den idrottsrörelsen bygger dels på att man är ideell och dels på att man är en demokratisk folkrörelse. 

Att lära fler medborgare hur demokrati fungerar är en mycket viktig del av den samhällsnytta som idrotten skapar. 

Vill man peka på en orsak som påverkar utvecklingen så är min bedömning att vår förändrade syn på tid de senaste decennierna. Digitaliseringen är en katalysator. Vi värderar tid, både arbetstid och fritid högre idag. Tid är en ändlig resurs medan pengar går att skapa mer av. 

Att vara aktiv som förtroendevald skall antingen vara attraktivare än alternativ sysselsättning eller inte inskränka på individens möjligheter att resa, umgås, konsumera kultur, träna. 

Med 10 timmar arbete inklusive pendling, 1,5 timmar egen träning inkl transporter, dusch och ombyte, handla, sköta trädgård, ta hand om husdjur, äta middag, hinna läsa/lyssna/titta på nyheter är tiden som blir över begränsad. 

Vi väljer bort aktiviteter som inte ger tillräcklig hög upplevelse per satsad fritidstimme och tiden värderas högre än de pengar vi lägger på samma upplevelse. Här har vi vad jag tror är den största orsaken.

Frågan är vad vi kan göra för att förbättra läget? Jag har självfallet inga lösningar bara några tankar som är som följer

 

Inför e-röstning. Om Mohammed inte kommer till berget får berget komma till Mohammed. Enkelt och billigt. OK utifrån stadgar. Man kan på RF nivå ta fram ett metodpaket för hur de får användas. RF kan köpa in en licens för hela idrotten för långt under en miljon. Kan initialt vara rådgivande för att få fler medlemmars syn på frågor. Går att kombinera med att medlemsförslag som får stöd av exempelvis 5 procent skall behandlas av styrelse som ersättning till de motioner som inte längre skrivs.

Agera modernt

Höj statusen på medlemskapet. Det skall vara något fint. Ingenting vi tvingas vara. Vill barnbarnet spela fotboll behöver han vid sju års ålder inte vara medlem, bara registrerad spelare i föreningen. Vill jag spela golf likaså. Det fina medlemsbegreppet reserveras för de som utan egen nytta vill lägga tid och resurser på att lämna efter sig en finare förening till nästa generation. Så resonerade min far, hans generation är borta nu, men de kan inte haft fel.

Förenkla aktivt föreningsarbete. Engagemanget finns för korta tidsbestämda uppdrag, inte för decennielånga åtagande. 

Digitalisera. Styrelsemöten kan ske via Skype och telefon även om flera ledamöter är ute och reser. Vi kan inte låsa människors tid. Primärt måste kassörens arbete förenklas. Kontantfritt, webb-baserade bokföringssystem med automatisk avstämning av konton, Swish, I-Zettle.

Professionalisera. Trenden är tydlig. Vi har fler och fler anställda inom idrotten. De skall kunna avlasta styrelsen. 3-4 timmar i veckan kan vara acceptabelt för många men +12 timmar per vecka leder till avhopp.

Kommersialisera. Syftet är fler som utövar och fler timmar utövande per individ. Då är organisationsformen sekundär. Titta på Padel som i tillväxt varit mest framgångsrik med att skapa vuxna träningstimmar de senaste åren. Privatfinansierade hallar, baserade på den enkla modellen att man på samma yta som en Tennisbana får ut tre padelplaner som var och en har samma införtjäningsförmåga som en tennisbana.

Skillnad på villkor och kostnader

Då Padel med fördel spelas som dubbel och man då är fyra som delar på kostnaden blir den också billigare. Padel är kul, träning med social samvaro, mindre riskabelt än tennis, squash, badminton som för +40 har risker runt hälsenor och knän. Bra idrott som liksom golf, orientering, motorsport med flera inte kräver kommunala investeringar i hallar och som attraherar vuxna. Att få in privat kapital när det kommunala sviker är en inte oväsentlig väg framåt.

För att avsluta så är demokratin en förutsättning för den ideella idrottsrörelsens existens. Tappar man den demokratiska legitimiteten så tappar man sitt existensberättigande. Då måste fokus i större utsträckning vara på att återskapa det demokratiska engagemanget.

Att sen svensk idrott ligger ljusår före våra partier när det gäller demokrati är en ringa tröst.

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Deloitte och Sveriges Olympiska Kommitté (SOK) har ingått ett samarbete som en förlängning av Deloittes internationella partnerskap The Olympic Partner (TOP).

- Vi delar många egenskaper med den olympiska rörelsen, såsom fokus på personlig prestation och utveckling, hälsa och välbefinnande. Vi har mycket att lära av den kunskap som finns inom SOK och tror att vi med våra kompetenser kan bidra till att utveckla SOK som organisation, stärka den olympiska rörelsen och idrott i Sverige i stort, säger Erik Olin, Country Managing Partner på Deloitte.

Det är inte varje dag som två ekonomiska tungviktare, oberoende av varann, vill kliva sin som externa huvudägare i en golfklubb. Det är verklighet för Haninge GK på Södertörn, söder om Stockholm.

På medlemsmöte kommer föreningens cirka 1000 medlemmar att ta ställning till två budgivare som båda lovar investeringar i flermiljonklassen. Anläggningen har 27 hål och är skuldtyngd, cirka 20 miljoner, efter ombyggnad och renovering av två nio håls slingor.

 Sverige finns det närmare en halv miljon golfspelare.En majoritet av dem lär ha gjort samma sak i helgen -  tillbringat timmar helgen framför tv:n trots stundtals härligt väder. Men SVT serverade direktbilder från södra Spanien och uppgörelsen  mellan Europa och USA i Solheim Cup.Tre dagar med ca sju timmar varje dag innebar att det inte var lätt att slita sig. Det blev också en riktigkamp mellan världens bästa damer in på potytkanten  på den soldränkta banan några mil från Gibraltar - med fem svenskor i huvudroller.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

”Vi hoppas att vi har snälla sponsorer, eller att det finns vänliga själar som vill hjälpa oss”, vädjar Lisbeth Larsson, ordförande i Eslövs IK.

Bedragare har länsat handbollsklubbens tillgångar.

Med hjälp av ett kapat bank-id kunde bedragare komma över flera hundratusen kronor från Eslövs IK.

Visst är det ganaka fantastiskt. Ett spelbolag lanserar ett aspel så att idrotten kan förstärka intäkterna. Det är precis vad som sker när Svenska Spel  tillsammans med svensk ishockey introducerardet nya nummerspelet Supportern.Ett  ett digitalt lotteri som ska bidra till nya och viktiga pengar hos  27 föreningar i SHL, SDHL och Hockeyallsvenskan. De ska  erbjuda spelet i samband med ligapremiärerna.

Hanna Stjärne, vd på SVT, är i dag lycklig. Hon avslutade arbetsveckan med att ge ett besked som glädjer många svenskar. Från och med vinter-OS i Cortina 2026 kan alla följa OS-festen på SVT:s plattformar. 

– Jag är så otroligt glad över att OS-sändningarna flyttar hem till SVT igen. Sport är roligare att uppleva tillsammans och vi ser fram emot att samla Sverige framför många spännande och historiska sportögonblick framöver, säger Hanna Stjärne. 

Fotbollens Silly Season har sina sista skälvande timmar. Penningflödet mellan klubbarna upphör natten mot fredagen  och sportcheferna kan andas ut. Spelare skiftar adress, med eller mot sin vilja. Natten till fredagen slår fönstret igen för klubbarna i både herr- och damallsvenskan. Ute  i Euroopa är det stopp ett dygn senare, natten mot lördagen slår det igen