Statlig idrottspeng en lösning

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

En rapport från CIF, Centrum för idrottsforskning  visar att för barn i åldrarna 7-12 idrottar. mindre Bland pojkar handlar det om 12 procent och bland flickor 5 procent för perioden 2012-2017. Och problemen tilltar.

Orsaken är socioekonomiska faktorer - en ökande andel av barnen har inte råd att idrotta, eller deras föräldrar förstår inte varför barnens idrottande bör vara en prioriterad utgift. 

En generell statlig idrottspeng på 3 000 kronor per år till alla barn  skulle kunna lösa en del.

En annan bild av dagens sanning - på många orter räcker inte barnen till och planer står tomma

 

Med en ökad andel utlandsfödda så har vi också en växande grupp flickor som inte får idrotta för att de är utsatta för hedersförtryck.

Härtill kommer bristen på anläggningar. I synnerhet i Stockholm kan barn inte idrotta för det finns inga anläggningar. Det finns obegränsat med pengar till cykelbanor och att öka bilköerna men inga pengar till idrottshallar.

CIF, Centrum för idrottsforskning påvisar i en ny rapport på stora problem.

Konkurrerar också med skärmen

Min egen bedömning är att en tillkommande faktor är digitaliseringen, dvs idrotten konkurrerar också med attraktiva alternativ på en skärm. Digitaliseringen skapar också individualisering, något som är direkt motstridigt hela idrottsrörelsen som bygger på kollektiv. 

Idrotten är trots allt hjärtat i svensk folkrörelse som är uppbyggd på likabehandling av alla som en primär rättighet. En ideologiskt klockren princip som varje tänkande människa bör stå bakom. Problemet är att på den marknad som barns fritid utgör är konkurrensen mördande och de individuella erbjudanden som finns ser ut att attrahera mer.

Det här är allvarligt ur flera perspektiv. Självfallet utifrån idrottsrörelsens perspektiv, dvs färre barn minskar rörelsens betydelse i samhället, minskar över tid medaljer och elitnivån och det minskar omsättningen. Idrottsrörelsen har redan problem då bidragens andel av omsättningen generellt sett växer, dvs självförsörjningsgraden minskar. 

Vi riskerar en utslagning av föreningar. Tillkommande är att de verksamheter som är byggda kommersiellt tar marknadsandelar av föreningsidrotten sedan mer än 20 år.

Idrotten bäst på integration

Urbaniseringen är en tillkommande trend. Affären i byn kan överleva på de äldre som bor kvar men finns det inte 11 killar och 11 flickor i varje årskull får fotbollsklubben problem. De unga lämnar orten innan de får barn och återvänder i mycket liten utsträckning.

Idrotten är outstanding bäst på integration i Sverige. Huruvida det beror på att idrotten är bra på integration eller på att skola, stat och övrigt samhälle är dåliga är i sammanhanget ointressant. Idrotten är bäst.

Tappar idrotten barn och ungdomar av socioekonomiska skäl så kommer idrottens betydelse för integrationen att minska. Det är ett allvarligt samhällsproblem.

Blir bara värre

Sen behöver man inte lägga många timmar på att läsa SKL:s prognoser för att inse att det här kommer att förvärras. Det blir dyrare för barn att idrotta. Bristen på hallar minskar inte för kommunerna har inte råd. Utslagningen utanför barn till den välmående medelklassen fortsätter.

 

Försämrad integration, sämre skolresultat, ökad barnfetma, sämre hälsa som vuxen är några av de konsekvenser vi får. Samhällskostnaden över tid kommer självfallet att vara väsentligt högre än de pengar man nu kortsiktigt sparar.

Min trista analys är att politikerna inte kan lösa problemen. Idrotten klarar det inte på egen hand. 

Paradoxalt nog är det kommunala utjämningssystemet en av bovarna i dramat. Ökade skatteintäkter för en kommun försvinner till systemet. Kvar har kommunen sin mark och sina byggrätter enligt planmonopolet som inte räknas in i systemet. Då blir idrottsanläggningar i växande orter vansinnigt dyra eftersom marken kan ge hundratals miljoner i intäkt som byggrätt.

Dock vilar det primära ansvaret på våra knappa 20000 föreningar. De måste bli duktigare på att rekrytera, behålla och utveckla sina kunder, dvs idrottande bar och ungdomar. Det är något som kostar pengar som föreningarna i de flesta fallen inte har. Men det är kärnan i problemet med färre barn som idrottar.

Skolpengen ligger idag på 100000 kr eller mer. En generell statlig idrottspeng på 3 000 kronor per år till alla barn skulle lösa det mesta av problemen här.

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Djurgårdens fotboll redovisar inför kommande årsmöte, onsdagen 13 mars, ett eget kapital på historiskt höga 261,4 miljoner kronor, en  ökning med 51,1 miljoner kronor jämfört med 2022.
Aldrig tidigare har föreningen, bildad 1891, haft en sådan välfylld kassakista.  Av de allsvenska lagen är det endast Malmö FF som presenterar ett högre eget kapital, i storleksordningen 700 miljoner kronor.

Allmänna arvsfonden är mycket viktig, för att inte säga avgörande partl för fler och bättre idrottsanläggningar.i Sverige. Bara under 2023 kom 235 miljoner  den vägen till idrotten..

Därför blir reaktionen kraftig inom idrotts-Sverige när Riksrevisionen något obetänksamt publicerar en granskningsrapport av Allmänna arvsfonden och föreslår att fonden bör avvecklas. 

Den svenska OS-truppen till Paris växer – och ambitioner och förhoppningar gör det samma. Utgifterna också för den delen.

I förra veckan gav SOK klartecken till ett handbollslag, ett bordtennislag, två lagkapper i simning och åtta individuella idrottare.

Det är en idrottslig mobilisering för 100 miljoner.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Striden mellan ATG och Svenska Spel fortsätter., Men i en första instans, – Patent- och marknadsdomstolen (PMD), vann ATG. Och nu har även Patent- och marknadsöverdomstolen (PMÖD) dömt till ATG:s förde.

ATG har sedan 1973 registrerat företagsnamnet Aktiebolaget Trav och Galopp hos Bolagsverket. När Svenska Spel 2020 lanserade spel på hästar använde man trots det ordkombinationen ”Trav & Galopp” i sin kommunikation. ATG valde därför att stämma Svenska Spel för intrång i ATG:s företagsnamn.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Det är nya tider i svensk fotboll, transferintäkter eller intäkter från försäljning av spelare, sätter allt större avtryck i de allsvenska lagens bokslut efter 2023 års säsong.
Nykomlingen BP, som räddade det allsvenska kontraktet via kvalseger mot Utsikten,  redovisar inför årsmötet ett eget kapital på 48,5 miljoner kronor, ett historiskt högt belopp.