Statlig idrottspeng en lösning
En rapport från CIF, Centrum för idrottsforskning visar att för barn i åldrarna 7-12 idrottar. mindre Bland pojkar handlar det om 12 procent och bland flickor 5 procent för perioden 2012-2017. Och problemen tilltar.
Orsaken är socioekonomiska faktorer - en ökande andel av barnen har inte råd att idrotta, eller deras föräldrar förstår inte varför barnens idrottande bör vara en prioriterad utgift.
En generell statlig idrottspeng på 3 000 kronor per år till alla barn skulle kunna lösa en del.

Med en ökad andel utlandsfödda så har vi också en växande grupp flickor som inte får idrotta för att de är utsatta för hedersförtryck.
Härtill kommer bristen på anläggningar. I synnerhet i Stockholm kan barn inte idrotta för det finns inga anläggningar. Det finns obegränsat med pengar till cykelbanor och att öka bilköerna men inga pengar till idrottshallar.
CIF, Centrum för idrottsforskning påvisar i en ny rapport på stora problem.
Konkurrerar också med skärmen
Min egen bedömning är att en tillkommande faktor är digitaliseringen, dvs idrotten konkurrerar också med attraktiva alternativ på en skärm. Digitaliseringen skapar också individualisering, något som är direkt motstridigt hela idrottsrörelsen som bygger på kollektiv.
Idrotten är trots allt hjärtat i svensk folkrörelse som är uppbyggd på likabehandling av alla som en primär rättighet. En ideologiskt klockren princip som varje tänkande människa bör stå bakom. Problemet är att på den marknad som barns fritid utgör är konkurrensen mördande och de individuella erbjudanden som finns ser ut att attrahera mer.
Det här är allvarligt ur flera perspektiv. Självfallet utifrån idrottsrörelsens perspektiv, dvs färre barn minskar rörelsens betydelse i samhället, minskar över tid medaljer och elitnivån och det minskar omsättningen. Idrottsrörelsen har redan problem då bidragens andel av omsättningen generellt sett växer, dvs självförsörjningsgraden minskar.
Vi riskerar en utslagning av föreningar. Tillkommande är att de verksamheter som är byggda kommersiellt tar marknadsandelar av föreningsidrotten sedan mer än 20 år.
Idrotten bäst på integration
Urbaniseringen är en tillkommande trend. Affären i byn kan överleva på de äldre som bor kvar men finns det inte 11 killar och 11 flickor i varje årskull får fotbollsklubben problem. De unga lämnar orten innan de får barn och återvänder i mycket liten utsträckning.
Idrotten är outstanding bäst på integration i Sverige. Huruvida det beror på att idrotten är bra på integration eller på att skola, stat och övrigt samhälle är dåliga är i sammanhanget ointressant. Idrotten är bäst.
Tappar idrotten barn och ungdomar av socioekonomiska skäl så kommer idrottens betydelse för integrationen att minska. Det är ett allvarligt samhällsproblem.
Blir bara värre
Sen behöver man inte lägga många timmar på att läsa SKL:s prognoser för att inse att det här kommer att förvärras. Det blir dyrare för barn att idrotta. Bristen på hallar minskar inte för kommunerna har inte råd. Utslagningen utanför barn till den välmående medelklassen fortsätter.
Försämrad integration, sämre skolresultat, ökad barnfetma, sämre hälsa som vuxen är några av de konsekvenser vi får. Samhällskostnaden över tid kommer självfallet att vara väsentligt högre än de pengar man nu kortsiktigt sparar.
Min trista analys är att politikerna inte kan lösa problemen. Idrotten klarar det inte på egen hand.
Paradoxalt nog är det kommunala utjämningssystemet en av bovarna i dramat. Ökade skatteintäkter för en kommun försvinner till systemet. Kvar har kommunen sin mark och sina byggrätter enligt planmonopolet som inte räknas in i systemet. Då blir idrottsanläggningar i växande orter vansinnigt dyra eftersom marken kan ge hundratals miljoner i intäkt som byggrätt.
Dock vilar det primära ansvaret på våra knappa 20000 föreningar. De måste bli duktigare på att rekrytera, behålla och utveckla sina kunder, dvs idrottande bar och ungdomar. Det är något som kostar pengar som föreningarna i de flesta fallen inte har. Men det är kärnan i problemet med färre barn som idrottar.
Skolpengen ligger idag på 100000 kr eller mer. En generell statlig idrottspeng på 3 000 kronor per år till alla barn skulle lösa det mesta av problemen här.
Kommentera
Vad anser du? Låt oss diskutera, antingen med Facebook – eller med kommentarer direkt på sidan.
- Kommentera med Facebook
- Kommentera utan Facebook
Skriv kommentar
Mest lästa just nu
Det egentliga verklighetsfrämmande sker. En klubb i fotbollsallsvenskan hotas i sin grund mitt under pågående seriespel. Den ekonomiska krisen är total och nu varslas alla anställda om uppsägning i IFK Norrköping.
Underskottet från i fjol om 43,8 miljoner tynger ekonomin och ledningen skriver nu: ”Det ekonomiska läget är extremt ansträngt”.
Utredningen för tryggare idrottsevenemang” har överlämnats till regeringen. Ett av förslagen som utredaren presenterar är en ny lag för kamerabevakning som ger arrangörer möjlighet att dela och hantera kameramaterial kopplade till misstänkta brott.
Med 55 000 anmälda deltagare till Göteborgsvarvet och i dagsläget över 70 000 anmälda till Varvetveckan, väntar en närmast sanslös löparfest fylld av 100 000-tals åskådare och gemenskap , rörelseglädje och gemenskap i ett av väst-Sveriges största event som är årligen återkommande..
– Det här är inte bara ett lopp, det är en del av Göteborgs själ. I år firar vi 45 år av löparglädje och det kommer märkas – både på banan, i publiken och i hela upplevelsen runt omkring, säger Eva-Lena Frick, förbundschef på Göteborgs Friidrottsförbund.
Och inte minst - intäkterna ökar, vilket berikar Göteborgsidrotten.
Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.
Carlsberg Group är tillbaka i den europeiska landslagsfotbollens finrum. Här är man väl insatta i konsten att skapa avtal som gynnar varumärket. Via nya partnerskap med dels UEFA och dels Svenska Fotbollförbundet är bolaget nu fotbollsölet till och med år 2030.
Avtalet har en betoning på en jämn fördelning mellan herr- och dammästerskapen.
Folkspel är föreningslivet eget lotteriaktör. Sedan och erbjuder bland annat föreningslivet ett digitalt lotteri som heter JOYNA. I det ingår premiumvinsten win-win. En prenumerant vinner 100 000 kronor. Dessutom går samma summa till den förening eller organisation som sålt lotten.
I senaste dragningen gick vinsten till breddföreningen med fotboll och innebandy i sin verksamhet, Luleå SK.
De delar på grannlåten. Viaplay sänder UEFA fotbolls-EM i sommar tillsammans med SVT(2-27 juli i Schweiz). De är lika glada på båda håll.
- Det känns grymt kul, menar Viaplays sportchef Erik Westberg.
– Fotbollsmästerskap och svensk sommar hör ihop, och damlandslaget är ett av Sveriges mest populäraevenemang , säger SVT:s sportchef Max Bursell.
I raden av talanger som har fostrats i BP:s akademi i nordvästra Stockholm, är nu 16-årige Love Arrhov på väg ut i den stora fotbollsvärlden.
På sin hemsida berättar BP att överenskommelse har träffats med tyska Bundesligaklubben Eintracht Frankfurt om övergång efter här säsongen.
Enligt uppgift ligger övergångssumman på 50 miljoner kronor, som kan växa ytterligare med 30 miljoner i form av olika bonusar.