Prislapparna för "att få vara med"

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

Hur mycket tycker du det är rimligt att betala för din 12-årings idrottande? 

- Noll?

- Tusen kronor?

- Tio tusen 

- Femtio tusen

- Tvåhundra tusen kronor per år? 

Alla exemplen ovan finns. I vanliga, Svenska idrotter.  

De mest extrema exemplen kommer från ridsport, slalom och ishockey. Den höga prislappen gör hockeyn lika vit som isen de spelar på.  I slalom och ridsport är det ännu värre.

En hög prislapp gynnar klubben. Med en professionell tränare vinner klubben fler medaljer. Alla de dyraste exemplen beskrivs som succéer i de egna klubbtidningarna. Ingenstans läser jag en rad om att verksamheten i praktiken bara är öppen för direktörs-barn: ekonomisk apartheid. 

Då stiger kostnaderna

Men även inom billiga idrotter som fotboll finns det tydliga exempel på hur professionella tränare, träningsläger och utrustning gör att notan drar iväg. Den tendensen förstärks av att vi bor i klass-enklaver. I Akalla kostar det en fjärdedel så mycket att spela fotboll som i Djursholm, en halvmil bort. Exakt samma spel. Två bra klubbar. Men i Djursholm finns knappast någon förälder som har problem med prislappen.  

Om barnen från de här klubbarna blandades så skulle alla lära sig väldigt mycket, men prislappen säkerställer att det utbytet inte sker. 

En hög avgift innebär inte bara mer resurser till tränare och träningsläger. Det innebär också att laget slipper störande inslag som att lille Ahmed vill be fem gånger om dagen och att han spelar dåligt under fastemånaden ramadan. För Kalle från Täby hade det varit en ovärderlig chans till lärande. 

Det osunda i att växa upp i en ekonomiskt, socialt och etniskt homogen miljö gäller förstås lika mycket i den glänsande vita änden av skalan.  

Försök att hantera uteslutningen

Den ekonomiska uteslutningen har flera av vinteridrotterna gjort hedervärda försök att hantera. 

Djurgården hockey har drivit "hockey för alla" i Husby ishall. Ledaren för den verksamheten är en legend i området som har räddat fler från kriminalitet och snört fler skridskor än någon annan. 

Längdskidor har "alla på snö" och slalomen har "vintegration" i Hammarbybacken. Allt det här är gratis och riktat till nybörjare. Det är verkligt bra, men ger oss inte någon somalisk Börje Salming, för när nybörjarna vill börja tävla så finns den ekonomiska tröskeln kvar. 

Motståndet kommer indirekt från alla de knattar som har fått karbon-klubbor, som har vuxit upp på snö, och har fyra par slalomskidor av samma sort som Michaela Shiffrin åker på. 

Nej förresten. Problemet är de knattarnas föräldrar. De sitter med i sina klubbars styrelser och de har gjort stora investeringar i sina barns idrottande. Då vill de inte ha formel-tävlingar 

-där slalom-skidorna kostar en tusenlapp, eller arrangörerna tillhandahåller skidor

-där hockeyklubborna kostar tvåhundra (inte tvåtusen)

-där cyklarna är oväxlade med breda däck

-där proffs-tränare och träningsläger är otillåtna före tonåren

-där medlemsavgifter och deltagarsvgifter tillsammans summerar till per år

Går ut över vallan...

Längdskidor försöker hyvla ner den ekonomiska tröskeln med skidtävlingar där alla tävlande ungdomar får samma vallning. Det är ett strålande sätt att hyvla ner den ekonomiska tröskeln en bit, och samtidigt bli av med de miljömässigt katastrofala flour-vallorna. 

Mer sånt!

Sen är frågan om etniskt och klassmässigt exkluderande verksamheter ska få kommunala bidrag. Jag tycker inte det. 

Inför hotet att tappa alla bidrag och att få betala fullt pris för alla anläggningar så skulle de homogena klubbarna snabbt öppna sig. Då skulle Djursholms och Järvas lag få ett ömsesidigt skäl att rotera spelare emellan sig. Då skulle kommentarer som att det är "haram" att spela basket i Akropol snabbt försvinna. 

Men då måste politikerna förstå att klyschan ”idrotten förbrödrar” inte är en autopilot. 

Det vore bra för barnen. Det vore bra för idrotten. Det vore bra för samhället. Men det skulle ske på bekostnad av elitsatsande klubbar…och för

Mårten Westberg

Fakta

Första inslaget i "Idrotten  segregerar kan du läsa här:

Kommentera

Vad anser du? Låt oss diskutera, antingen med Facebook – eller med kommentarer direkt på sidan.

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
Path:
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Det egentliga  verklighetsfrämmande sker. En klubb i fotbollsallsvenskan  hotas i sin grund mitt under pågående seriespel. Den ekonomiska krisen är total och nu varslas alla anställda om uppsägning i IFK Norrköping.

Underskottet från i fjol om 43,8 miljoner tynger ekonomin och ledningen skriver nu: ”Det ekonomiska läget är extremt ansträngt”.

Utredningen för tryggare idrottsevenemang” har överlämnats till regeringen. Ett av förslagen som utredaren presenterar är en ny lag för kamerabevakning som ger arrangörer möjlighet att dela och hantera kameramaterial kopplade till misstänkta brott.

Med 55 000 anmälda deltagare till Göteborgsvarvet och i dagsläget över 70 000 anmälda till Varvetveckan, väntar en  närmast sanslös löparfest fylld av 100 000-tals åskådare och gemenskap , rörelseglädje och gemenskap i ett av väst-Sveriges största event som är årligen återkommande..

– Det här är inte bara ett lopp, det är en del av Göteborgs själ. I år firar vi 45 år av löparglädje och det kommer märkas – både på banan, i publiken och i hela upplevelsen runt omkring, säger Eva-Lena Frick, förbundschef på Göteborgs Friidrottsförbund.

Och inte minst - intäkterna ökar, vilket berikar Göteborgsidrotten.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Carlsberg Group är tillbaka i den europeiska landslagsfotbollens finrum.  Här är man väl insatta i konsten att skapa avtal som gynnar varumärket. Via nya partnerskap med dels UEFA och dels Svenska Fotbollförbundet är bolaget nu fotbollsölet till och med år 2030. 

Avtalet har en betoning på en jämn fördelning mellan herr- och dammästerskapen.

Folkspel är föreningslivet eget lotteriaktör. Sedan och erbjuder bland annat föreningslivet ett digitalt lotteri som heter JOYNA. I det ingår premiumvinsten win-win. En prenumerant vinner 100 000 kronor. Dessutom går samma summa till den förening eller organisation som sålt lotten.

I senaste dragningen gick vinsten till breddföreningen med fotboll och innebandy i sin verksamhet, Luleå SK.

De delar på grannlåten. Viaplay sänder UEFA fotbolls-EM i sommar tillsammans med SVT(2-27 juli i Schweiz). De är lika glada på båda håll.

- Det känns grymt kul, menar  Viaplays sportchef Erik Westberg.

– Fotbollsmästerskap och svensk sommar hör ihop, och damlandslaget är ett av Sveriges mest populäraevenemang , säger SVT:s sportchef Max Bursell.

I raden av talanger som har fostrats i BP:s akademi i nordvästra Stockholm, är nu 16-årige Love Arrhov på väg ut i den stora fotbollsvärlden.

På sin hemsida berättar BP att överenskommelse har träffats med tyska Bundesligaklubben Eintracht Frankfurt om övergång efter här säsongen. 

Enligt uppgift ligger övergångssumman på 50 miljoner kronor, som kan växa ytterligare med 30 miljoner i form av olika bonusar.