Förening som inte accepterar verkligheten

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.
För fem år sedan avgick jag ur styrelsen i Ågesta Golfklubb, Vi var fem som avgick samma dag. Skälet var att vi annars kunde bli personligt ansvariga för skulder i det driftsbolag som föreningen ägde.
Foto: Henrik Montgomery, SCANPIX SWEDEN

Onsdag kväll den 13:e september 2017 har klubben haft medlemsmöte och meddelat att man behöver 1,5 miljoner kronor omgående, försökt få en checkkredit och skickar ut medlemsavgiften för 2018 med sista betaldag 20/9 2017. Dvs de pengar som skall ge medlemmarna en bra bana 2018 går till stor del åt till att betala skulderna nu.

Det är värre än så

Jag tror man behöver mer än så enligt devisen att är det dåligt är det alltid värre är det bra är det alltid bättre, men det kan jag inte belägga.

Vi hade som grund för våra ganska tuffa förslag pekat på att klubben hade ett banklån på 8 miljoner som saknade säkerhet i värde. Klubben ägde inte marken, arrendeavtalet med Stockholms stad var ofördelaktigt och kunde sägas upp, renoveringsbehovet för klubbhuset kunde vara enormt, det fanns andra eftersatta områden och att marknaden, dvs medlemmarna syn på medlemskapet förändrades snabbt. Vi fick inte medlemmarna med oss på de åtgärder vi föreslog, dvs de tre procent av medlemmarna som var på medlemsmötet gjorde tummen ner.

Resultatet kommer nu.

Ågesta gjorde 2010 en rekonstruktion efter att ha hamnat på obestånd. Nu har man problem igen.

Mot all logik

Ågesta är en av landets 450 klubbar som har bäst förutsättningar, antalet golfare i upptagningsområdet (30 min avstånd) är högst i landet, bra kommunikationer, kul och bra bana. Köpkraften i upptagningsområdet ligger 50 procent% över snittet i landet. Dvs Ågesta skall inte hamna i ekonomiska bekymmer.

Problemet är samhällsförändring. Förr i den gamla världen var man medlem i föreningen och föreningens problem var ens eget problem. Idag är man kund i föreningen och ser ingen anledning att betala för problem eftersom det finns andra klubbar man kan bli kund i som inte har problem.

Om styrelsen och de 3 procent som går på årsmötet tror att det gamla samhället finns kvar och 1500 medlemmar som inte går på årsmötet ser sig själva som kunder blir problemet akut.

Ågesta hade 2012 30 procent av fullt betalande medlemmar som inte spelade mer än två rundor per år. Inte ovanligt bland landets golfklubbar, men viljan att betala mer eller tidigare för något man inte utnyttjar är i dagens samhälle begränsat och minskande.

Svår utförsbacke

Läget är allvarligt. Att lösa det genom utökade lån är väldigt svårt, de banker som förr lånade ut pengar till golf finns inte, reglerna är annorlunda.

Försöker man få in mer pengar från medlemmarna riskerar så många medlemmar att lämna att man går back. Den ekonomiska krisen har gjort att man får kritik för dålig kvalitet, dvs en utförsbacke har redan påbörjats. Huruvida kvalitetsförsämringen är reell eller upplevd är i dagens samhälle oväsentligt. Känsla spöar fakta numer.

Styrelsen i bolaget riskerar att bli personligt ansvariga för bolagets skulder då det finns gott om dokument som påvisar att läget varit känt länge. Att som ledamot i styrelsen i en ideell förening (som äger ett bolag) riskera att stå som betalningsansvarig för en miljon är tragiskt, men det finns för många exempel på att det händer.

Vi får se hur det går, jag är inte medlem och saknar information. Jag hoppas att det löser sig.

Skall jag försöka beskriva varför läget är som det är så får jag börja i ett annat samhälle. Ågesta hade när det bildades ett upptagningsområde av det vi på den tiden kallade arbetare. Ericsson som då mest sålde hårdvara hade tiotusentals anställda i LO kollektivet som skruvade ihop MD110 och andra växlar i närområdet. Ågesta var en av de första signalerna om golfen som folksport med en helt annan syn på golfen som föreningsidrott än de ideella föreningarna i Djursholm, Hovås, Falsterbo där man var ideell för att det var vulgärt att låta futtigheter som pengar vara del av klubben.

Här skapades en kultur där ideellt också handlade om att ta så lite betalt som möjligt, det har skapat eftersatt underhåll och det har trots det perfekta läget skapat för låga inkomster för att utveckla verksamheten.

Det är inte onda människor som medlemmar och styrelse som skapat den här situationen för Ågesta, det är tvärtom individer som brunnit för föreningen så till den milda grad att önskad verklighet fått ersätta faktisk verklighet som grund för beslut.

Konsten att vara en ideell och kommersiell förening

Samhällsutvecklingen har medfört att ideella föreningar kommersialiseras med helt nya krav på kompetens och ansvar. Demokratiska beslut som skapar ekonomiskt obestånd är tyvärr allt för vanligt i idrottssverige. Konkurrensen om människors fritid är mördande, kraven på kvalitet på satsad fritidstimme ökar hela tiden. Det är inte enkelt att vara ideell förening och vara så beroende av kunder som en golfklubb som saknar offentligt stöd är.

Medlemsmötet igår där medlemmar nu har två veckor på sig att betala 2018 års avgift och har en och en halv månad på sig att lämna igen spelrätten, dvs lämna klubben, kan ha förvärrat situationen.

Det är ledsamt och jag hoppas att Ågesta på något sätt tar sig igenom problemen men jag är inte speciellt optimistisk.

Svensk idrott behöver bli bättre på att skapa intäkter och hantera ekonomin och det gäller alla idrotter.

Kommentera

Vad anser du? Låt oss diskutera, antingen med Facebook – eller med kommentarer direkt på sidan.

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
Path:
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Det är en världsmästare i innebandy, fyra gånger, som bollar med SOK:s miljoner.   Under 2024 kunde ekonomichef Mikael Gunnarzon, 54 år, bokföra 125 miljoner i sponsorintäkter, det bästa utfallet någonsin. Under året bestod SOK:s sponsorgrupp  av 19 företag, utöver de som är IOK:s internationella partners.

SOK, Sveriges Olympiska Kommitté, är ett företag i olympiska medaljer.

 I Paris-OS sommaren 2024, levererades 11 medaljer, fyra guld, fyra silver och tre brons. De medaljmässigt främsta sommarspelen sedan Sydney 2000. Plats 16 i medaljligan var den främsta sedan bojkottspelen i Los Angeles 1984 och Moskva 1980.

Utredningen för tryggare idrottsevenemang” har överlämnats till regeringen. Ett av förslagen som utredaren presenterar är en ny lag för kamerabevakning som ger arrangörer möjlighet att dela och hantera kameramaterial kopplade till misstänkta brott.

Det är dags att skärpa lagstiftningen och höja straffen för att motverka våldsamheter och ordningsstörningar vid idrottsarrangemang. Det skriver regeringens särskilde utredare för tryggare idrottsarrangemang, Anders Hübinette, på DN Debatt.

Regeringens  specielle utredare, Anders  Hübinette och utredningssekreteraren Anders Lundmark på måndagen skulle presentera åtgärder för att att åtgärda den negativa supporterkulturen valde de de nämligen ovanliga att gå ut vid DN Debatt och då betonades  att det gäller att identifiera, lagföra och stänga ute de individer som stör och begår brott vid arrangemangen.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Carlsberg Group är tillbaka i den europeiska landslagsfotbollens finrum.  Här är man väl insatta i konsten att skapa avtal som gynnar varumärket. Via nya partnerskap med dels UEFA och dels Svenska Fotbollförbundet är bolaget nu fotbollsölet till och med år 2030. 

Avtalet har en betoning på en jämn fördelning mellan herr- och dammästerskapen.

Folkspel är föreningslivet eget lotteriaktör. Sedan och erbjuder bland annat föreningslivet ett digitalt lotteri som heter JOYNA. I det ingår premiumvinsten win-win. En prenumerant vinner 100 000 kronor. Dessutom går samma summa till den förening eller organisation som sålt lotten.

I senaste dragningen gick vinsten till breddföreningen med fotboll och innebandy i sin verksamhet, Luleå SK.

De delar på grannlåten. Viaplay sänder UEFA fotbolls-EM i sommar tillsammans med SVT(2-27 juli i Schweiz). De är lika glada på båda håll.

- Det känns grymt kul, menar  Viaplays sportchef Erik Westberg.

– Fotbollsmästerskap och svensk sommar hör ihop, och damlandslaget är ett av Sveriges mest populäraevenemang , säger SVT:s sportchef Max Bursell.

Hans karriär är en dröm för åtskilliga ungdomar med förhoppningar om ett likadant genombrott. 19-åriga  Lucas Bergvall fick chansen och tog den också via 45 framträdanden under första säsongen i Tottenham och ett nytt kontrakt. Avtalet innebär att han blir kvar i London till och med 2031 med förbättrade villkor.

Han har gjort succé , men  saknades i Tottenhams Europa League-trupp mot Bodö/Glimt på grund av en skada. Nu bekräftar Tottenhams tränare Ange Postecoglou att Bergvall troligtvis blir borta resten av säsongen.

– Han har sträckt ledbanden i fotleden. Skadan är  allvarlig.