Äldrevården, en gigantisk möjlighet för idrotten.
SKL:s nya rapport visar på att vi behöver 500 000 anställda till inom välfärden (sjukvård, äldrevård) inom en tioårsperiod. Dsn Persson har synat rapporten och ger in syn på möjligheter och hinder.
Problemet är att vi inte får fram den mängden nya anställda av två skäl. Dels konkurrensen från näringslivet om kvalificerade anställda och dels vår oförmåga att utbilda nyanlända och få dem i arbete.
Gigantiska kostnader
SKL ser digitalisering som en väg att minska behoven men det kommer inte att räcka.
500.000 nya anställda som med kringkostnader landar på 800 000 kr per person i kostnad är 400 miljarder eller tio försvarsbudgetar, varje år.
Här uppstår oanade möjligheter för idrottsbranschen där de RF anslutna idrotterna är en stor, om än minskande del.
Faktabasen är enkel. Äldre som tränar regelbundet, helst i social miljö har en väsentligt kortare period från fullt frisk till död. Skillnaden mot den som inte tränar ligger på fem till nio år. Den senare undersökningen har dock inte kompenserat för sociodemografiska fakta men vi kan räkna med minst fem år.
Betydelsen av regelbunden träning
Varje individår är miljonbesparingar för samhället. Här kommuner som äger kostnaden för äldrevård och Landstingen som äger kostnaden för sjukvården.
För de medelålders gör även staten stora besparingar eftersom aktiv regelbunden träning ger färre sjukdagar, dvs minskade kostnader för sjukvården.
Motivationen att träna är hög. Minskat personligt lidande är något vi värderar högt. Ingen vill dessutom bli gammal och sjuk. Att minska den risken är individer beredda att investera tid och pengar i.
Trots detta tränar inte alla. Det är dessutom så illa att inkomster och utbildningsnivå är den största faktorn mellan de som tränar och de som inte tränar.
Påverkar oss så mycket mer
Inkomster och utbildningsnivå påverkar också vad vi stoppar i oss. Den halva med de lägsta inkomsterna och den lägsta utbildningsnivån äter sämre och röker i större utsträckning. De äter inte billigare, skräpmaten är inte billig, men de äter sämre.
Vällevnadssjukdomar som är en direkt konsekvens av fel intag och brist på träning slår ofantligt mycket hårdare på den halva som har det sämst.
Här borde S och M kunna enas på en kafferast. S för att de som har det sämst skall få ett bättre liv och M för att det håller nere skatterna. Men så sker inte. Frågan finns inte ens på dagordningen trots att mängden fakta inkl vetenskapligt belagda rapporter kan mätas i ton.
Ta intryck av Hörby
RF har nya bidrag för träning av äldre som en av två punkter i sin valplattform. Det är en självisk och cynisk lösning som ger föreningsidrotten mer pengar men den löser på intet sätt problemen.
Här behövs stödåtgärder som når alla, dvs stödet kan inte begränsas utifrån organisationsform. Hörby kommun som upphandlat fri träning för alla som fyllt 75 är ett föredöme. Alla kommuner borde göra samma sak eftersom det är lönsamt redan på fem års sikt och åldern bör sänkas till 70.
Mitt förslag är ett utökat RUT-avdrag som gäller alla som erbjuder träning, ideella föreningar såväl som kommersiella aktörer. Det får ersätta friskvårdsbidraget som ger väldigt lite svett per krona. För de utan inkomster som ur ett välfärdsperspektiv är en minst lika lönsam grupp att få i träning behövs andra stödformer.
Två som inte inser fakta
Vi behöver också ökad medvetenhet och andra stimulanser för att nå maximal samhällsnytta, som då också är maximal individkvalitet.
Här finns anledning att få många aktörer att tänka brett och stort. Det vi tvingas konstatera är att de som bär kostnaden, dvs våra kommuner och landsting inte förmår lyfta tanken från det reaktiva till det proaktiva. Förmodligen för deras verksamhet bara handlar om att hantera de som är sjuka. De saknar helt sakna förståelse för vinsterna med att vi blir friskare.
Stuprörsprincipen är också rådande vilket innebär att ingen har förmågan att tänka bredd och fritt.
Låt idrottsbranschen i dess bredaste beskrivning ta täten i den här frågan.
Mest lästa just nu
Wimt har gjort entré! Inget konstigt om ni inte har en aning om vad som avses i dag. Men i morgon och inför en framtid är planerna mycket ambitiösa.
Det är en platttform, en community, en media-app, ja, kalla det vad ni vill, men det är ett high tech-projekt – och på ren svenska kan vi benämna det som en jättelik fanclub eller supportrarnas hemvist/samlingsplats.
Slakthusområdet i Stockholm förvandlas. Söderstadion försvann, Diskussion pågår angående Johanneshovs framtid. Och nu Nu blir Tele2Arena i stället 3Arena. Ett tioårigt avtal träder i kraft i och med årsskiftet. Telekomkonkurrenten Tre blir ny namnsponsor i ett tioårigt avtal.
8-9 mars kommer världscupen till Åre för två dagar med alpin skidfest. I samband med det samlas också kända vinteridrottare, forskare och ledare för näringslivet för första gången under Nordic Sustainability Arena (NoSa) med ett gemensamt mål om att skydda framtidens vintrar.
Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.
Ängelholms kommun föregår med gott exempel och bildar skolar för många andra kommuner. Skåningarna går ut öppet med hur mycket de vill sponsra föreningarna i bygden. Och de uppger också hur mycket pengar respektive klubb får.
Behållningen från Bingolottos Uppesittare-kvällen, dan-före-dan och en enskild kväll landade 2024 på 142 miljoner att fördela på klubbar och organisationer. Sedan gav Nyårsbingon ytterligare 14 miljoner i överskott. Totalt innebar det 156 miljoner kronor!
Stjärnspäckade hockeyturneringen Four Nations Face Off, 12-20 februari, ska visas i svensk TV. Deltagande nationer är Sverige, Finland, Kanada och USA.
Efter en ekonomisk mangling med NHL-organisationen och spelarfacket NHLPA har streamingtjänsten Viaplay slutligen accepterat villkoren. Några belopp har inte meddelats.
Matchtider är 02.00, med undantag för Tre Kronors möte med Finland som har nedsläpp 19 00 den 15 februari. Tre Kronor inleder mot Kanada den 13 februari 02.00
Mästartiteln är säkrad, men det betyder inte att arbetsro infinner sig i Malmö FF. Många spelarfrågor behöver slutföras.
På tisdagen tillkännagav MFF-ledningen att skyttekungen Isaac Kiese Thelin förlänger sitt kontrakt med MFF. Den 32-årige forwardens nya avtal gäller till och med 2026.
Skriv kommentar