Äldrevården, en gigantisk möjlighet för idrotten.

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

SKL:s nya rapport visar på att vi behöver 500 000 anställda till inom välfärden (sjukvård, äldrevård) inom en tioårsperiod. Dsn Persson har synat rapporten och ger in syn på möjligheter och hinder.

Foto: CC0

Problemet är att vi inte får fram den mängden nya anställda av två skäl. Dels konkurrensen från näringslivet om kvalificerade anställda och dels vår oförmåga att utbilda nyanlända och få dem i arbete.

Gigantiska kostnader

SKL ser digitalisering som en väg att minska behoven men det kommer inte att räcka.

500.000 nya anställda som med kringkostnader landar på 800 000 kr per person i kostnad är 400 miljarder eller tio försvarsbudgetar, varje år.

Här uppstår oanade möjligheter för idrottsbranschen där de RF anslutna idrotterna är en stor, om än minskande del.

Faktabasen är enkel. Äldre som tränar regelbundet, helst i social miljö har en väsentligt kortare period från fullt frisk till död. Skillnaden mot den som inte tränar ligger på fem till nio år. Den senare undersökningen har dock inte kompenserat för sociodemografiska fakta men vi kan räkna med minst fem år.

Betydelsen av regelbunden träning

Varje individår är miljonbesparingar för samhället. Här kommuner som äger kostnaden för äldrevård och Landstingen som äger kostnaden för sjukvården.

För de medelålders gör även staten stora besparingar eftersom aktiv regelbunden träning ger färre sjukdagar, dvs minskade kostnader för sjukvården.

Motivationen att träna är hög. Minskat personligt lidande är något vi värderar högt. Ingen vill dessutom bli gammal och sjuk. Att minska den risken är individer beredda att investera tid och pengar i.

Trots detta tränar inte alla. Det är dessutom så illa att inkomster och utbildningsnivå är den största faktorn mellan de som tränar och de som inte tränar.

Påverkar oss så mycket mer

Inkomster och utbildningsnivå påverkar också vad vi stoppar i oss. Den halva med de lägsta inkomsterna och den lägsta utbildningsnivån äter sämre och röker i större utsträckning. De äter inte billigare, skräpmaten är inte billig, men de äter sämre.

Vällevnadssjukdomar som är en direkt konsekvens av fel intag och brist på träning slår ofantligt mycket hårdare på den halva som har det sämst.

Här borde S och M kunna enas på en kafferast. S för att de som har det sämst skall få ett bättre liv och M för att det håller nere skatterna. Men så sker inte. Frågan finns inte ens på dagordningen trots att mängden fakta inkl vetenskapligt belagda rapporter kan mätas i ton.

Ta intryck av Hörby

RF har nya bidrag för träning av äldre som en av två punkter i sin valplattform. Det är en självisk och cynisk lösning som ger föreningsidrotten mer pengar men den löser på intet sätt problemen.

Här behövs stödåtgärder som når alla, dvs stödet kan inte begränsas utifrån organisationsform. Hörby kommun som upphandlat fri träning för alla som fyllt 75 är ett föredöme. Alla kommuner borde göra samma sak eftersom det är lönsamt redan på fem års sikt och åldern bör sänkas till 70.

Mitt förslag är ett utökat RUT-avdrag som gäller alla som erbjuder träning, ideella föreningar såväl som kommersiella aktörer. Det får ersätta friskvårdsbidraget som ger väldigt lite svett per krona. För de utan inkomster som ur ett välfärdsperspektiv är en minst lika lönsam grupp att få i träning behövs andra stödformer.

Två som inte inser fakta

Vi behöver också ökad medvetenhet och andra stimulanser för att nå maximal samhällsnytta, som då också är maximal individkvalitet.

Här finns anledning att få många aktörer att tänka brett och stort. Det vi tvingas konstatera är att de som bär kostnaden, dvs våra kommuner och landsting inte förmår lyfta tanken från det reaktiva till det proaktiva. Förmodligen för deras verksamhet bara handlar om att hantera de som är sjuka. De saknar helt sakna förståelse för vinsterna med att vi blir friskare.

Stuprörsprincipen är också rådande vilket innebär att ingen har förmågan att tänka bredd och fritt.

Låt idrottsbranschen i dess bredaste beskrivning ta täten i den här frågan.

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Svensk fotbolls ledarduo, ordföranden Fredrik Reinfeldt och generalsekretaren Andrea Möllerberg har efter framgångsrikt lobbying arbete inom RF öppnat för ett förändrat ”tak” vad gäller RF:s ekonomiska stöd till specialidrottsförbunden, som SvFF, Svenska Fotbollförbundet..

Vid kommande Riksidrottsforum i Norrköping finns på dagordningen bland annat ett nytt förslag gällande det ekonomiska stödsystemet för perioden 2026-2035.

Svenska Skidskytteförbundet gör en historisk satsning på anläggningar – 10 miljoner kronor avsätts till en ny anläggningsfond. Det är det största enskilda projektet i förbundets historia,

Syftet är att ge föreningar runt om i landet möjlighet att nå utveckling med förbundets bygge som mall. Med den här investeringen  finns förhoppningen att säkra sportens tillväxt.

Nu kommer notan för det avbrutna fotbollsderbyt, Hammarby-Djurgården den 20 oktober. Polisens insatser har hittills kostat skattebetalarna 3 miljoner kronor, ett belopp som kommer att stiga då kostnader för övertid ännu inte har räknats klart.

 Derbyt fick avbrytas, och spelades klart påföljande måndag, med Hammarby-seger 2-0. Det var efter oroligheter för Djurgårds-sektionen som polisen ansåg sig tvingade att dra in arrangörtillståndet för arrangören, Hammarby IF.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

En prenumerant i handbollsklubben vann 100 000 på senaste dragningen i JOYNA, ett digitalt lotteri från ideella Folkspel. Samtidigt fick Rimbo HK, som sålde lotten, samma summa.

– Ett oerhört viktigt tillskott till vår verksamhet, säger styrelsemedlem Therese Hurtig.

Folkspel är föreningslivet eget lotteribolag. Sedan i våras erbjuder de föreningslivet ett digitalt lotteri som heter JOYNA. I det ingår premiumvinsten win-win. En prenumerant vinner 100 000 kronor. Dessutom går samma summa till den förening eller organisation som sålt lotten.

Senaste dragningen var det Kungälvs HK som hade en vinnare och som dessutom genererade lika mycket till den egna klubbkassan.

Ordförande Björn Norberg:

Tiden är inne… Svenska vinterhjältar  på skidor gör entré igen i TV. Den alpina säsongen drar igång på Viaplay Vinter.  Premiären sker i Sölden med storslalom för både damer och herrar. Men helgen bjudet ocks på ett antal fotbollsmatcher, eroende på vilken tv-kanal du har.

 

Du som gillar att se idrottsdramatik på TV får fullt upp i helgen. 

Mästartiteln är säkrad, men det betyder inte att arbetsro infinner  sig i Malmö FF. Många spelarfrågor behöver slutföras.

På tisdagen tillkännagav  MFF-ledningen att skyttekungen Isaac Kiese Thelin förlänger sitt kontrakt med MFF. Den 32-årige forwardens nya avtal gäller till och med 2026.