Äldrevården, en gigantisk möjlighet för idrotten.
SKL:s nya rapport visar på att vi behöver 500 000 anställda till inom välfärden (sjukvård, äldrevård) inom en tioårsperiod. Dsn Persson har synat rapporten och ger in syn på möjligheter och hinder.
Problemet är att vi inte får fram den mängden nya anställda av två skäl. Dels konkurrensen från näringslivet om kvalificerade anställda och dels vår oförmåga att utbilda nyanlända och få dem i arbete.
Gigantiska kostnader
SKL ser digitalisering som en väg att minska behoven men det kommer inte att räcka.
500.000 nya anställda som med kringkostnader landar på 800 000 kr per person i kostnad är 400 miljarder eller tio försvarsbudgetar, varje år.
Här uppstår oanade möjligheter för idrottsbranschen där de RF anslutna idrotterna är en stor, om än minskande del.
Faktabasen är enkel. Äldre som tränar regelbundet, helst i social miljö har en väsentligt kortare period från fullt frisk till död. Skillnaden mot den som inte tränar ligger på fem till nio år. Den senare undersökningen har dock inte kompenserat för sociodemografiska fakta men vi kan räkna med minst fem år.
Betydelsen av regelbunden träning
Varje individår är miljonbesparingar för samhället. Här kommuner som äger kostnaden för äldrevård och Landstingen som äger kostnaden för sjukvården.
För de medelålders gör även staten stora besparingar eftersom aktiv regelbunden träning ger färre sjukdagar, dvs minskade kostnader för sjukvården.
Motivationen att träna är hög. Minskat personligt lidande är något vi värderar högt. Ingen vill dessutom bli gammal och sjuk. Att minska den risken är individer beredda att investera tid och pengar i.
Trots detta tränar inte alla. Det är dessutom så illa att inkomster och utbildningsnivå är den största faktorn mellan de som tränar och de som inte tränar.
Påverkar oss så mycket mer
Inkomster och utbildningsnivå påverkar också vad vi stoppar i oss. Den halva med de lägsta inkomsterna och den lägsta utbildningsnivån äter sämre och röker i större utsträckning. De äter inte billigare, skräpmaten är inte billig, men de äter sämre.
Vällevnadssjukdomar som är en direkt konsekvens av fel intag och brist på träning slår ofantligt mycket hårdare på den halva som har det sämst.
Här borde S och M kunna enas på en kafferast. S för att de som har det sämst skall få ett bättre liv och M för att det håller nere skatterna. Men så sker inte. Frågan finns inte ens på dagordningen trots att mängden fakta inkl vetenskapligt belagda rapporter kan mätas i ton.
Ta intryck av Hörby
RF har nya bidrag för träning av äldre som en av två punkter i sin valplattform. Det är en självisk och cynisk lösning som ger föreningsidrotten mer pengar men den löser på intet sätt problemen.
Här behövs stödåtgärder som når alla, dvs stödet kan inte begränsas utifrån organisationsform. Hörby kommun som upphandlat fri träning för alla som fyllt 75 är ett föredöme. Alla kommuner borde göra samma sak eftersom det är lönsamt redan på fem års sikt och åldern bör sänkas till 70.
Mitt förslag är ett utökat RUT-avdrag som gäller alla som erbjuder träning, ideella föreningar såväl som kommersiella aktörer. Det får ersätta friskvårdsbidraget som ger väldigt lite svett per krona. För de utan inkomster som ur ett välfärdsperspektiv är en minst lika lönsam grupp att få i träning behövs andra stödformer.
Två som inte inser fakta
Vi behöver också ökad medvetenhet och andra stimulanser för att nå maximal samhällsnytta, som då också är maximal individkvalitet.
Här finns anledning att få många aktörer att tänka brett och stort. Det vi tvingas konstatera är att de som bär kostnaden, dvs våra kommuner och landsting inte förmår lyfta tanken från det reaktiva till det proaktiva. Förmodligen för deras verksamhet bara handlar om att hantera de som är sjuka. De saknar helt sakna förståelse för vinsterna med att vi blir friskare.
Stuprörsprincipen är också rådande vilket innebär att ingen har förmågan att tänka bredd och fritt.
Låt idrottsbranschen i dess bredaste beskrivning ta täten i den här frågan.
Kommentera
Vad anser du? Låt oss diskutera, antingen med Facebook – eller med kommentarer direkt på sidan.
- Kommentera med Facebook
- Kommentera utan Facebook
Skriv kommentar
Mest lästa just nu
Det är en världsmästare i innebandy, fyra gånger, som bollar med SOK:s miljoner. Under 2024 kunde ekonomichef Mikael Gunnarzon, 54 år, bokföra 125 miljoner i sponsorintäkter, det bästa utfallet någonsin. Under året bestod SOK:s sponsorgrupp av 19 företag, utöver de som är IOK:s internationella partners.
SOK, Sveriges Olympiska Kommitté, är ett företag i olympiska medaljer.
I Paris-OS sommaren 2024, levererades 11 medaljer, fyra guld, fyra silver och tre brons. De medaljmässigt främsta sommarspelen sedan Sydney 2000. Plats 16 i medaljligan var den främsta sedan bojkottspelen i Los Angeles 1984 och Moskva 1980.
Publiksuccén fortsätter. Fler människor följer elitfotbollen än någonsin.Klubbarna räknar glatt publikintäkterna. Över en kvarts miljon åskådare på premiärmatcherna i Allsvenskan och Superettan.
Över 260 000 åskådare såg klubbarnas hemmapremiärer på plats i Allsvenskan och Superettan. Totalt sågs de två första omgångarna av 261 385 åskådare, en stor ökning jämfört med förra årets 240 021 åskådare vid samma tidpunkt.
- Vi har haft två fantastiskt premiärhelger, säger Ola Rydén, ligaansvarig på Svensk Elitfotboll.
Det är dags att skärpa lagstiftningen och höja straffen för att motverka våldsamheter och ordningsstörningar vid idrottsarrangemang. Det skriver regeringens särskilde utredare för tryggare idrottsarrangemang, Anders Hübinette, på DN Debatt.
Regeringens specielle utredare, Anders Hübinette och utredningssekreteraren Anders Lundmark på måndagen skulle presentera åtgärder för att att åtgärda den negativa supporterkulturen valde de de nämligen ovanliga att gå ut vid DN Debatt och då betonades att det gäller att identifiera, lagföra och stänga ute de individer som stör och begår brott vid arrangemangen.
Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.
Carlsberg Group är tillbaka i den europeiska landslagsfotbollens finrum. Här är man väl insatta i konsten att skapa avtal som gynnar varumärket. Via nya partnerskap med dels UEFA och dels Svenska Fotbollförbundet är bolaget nu fotbollsölet till och med år 2030.
Avtalet har en betoning på en jämn fördelning mellan herr- och dammästerskapen.
Folkspel är föreningslivet eget lotteriaktör. Sedan och erbjuder bland annat föreningslivet ett digitalt lotteri som heter JOYNA. I det ingår premiumvinsten win-win. En prenumerant vinner 100 000 kronor. Dessutom går samma summa till den förening eller organisation som sålt lotten.
I senaste dragningen gick vinsten till breddföreningen med fotboll och innebandy i sin verksamhet, Luleå SK.
De delar på grannlåten. Viaplay sänder UEFA fotbolls-EM i sommar tillsammans med SVT(2-27 juli i Schweiz). De är lika glada på båda håll.
- Det känns grymt kul, menar Viaplays sportchef Erik Westberg.
– Fotbollsmästerskap och svensk sommar hör ihop, och damlandslaget är ett av Sveriges mest populäraevenemang , säger SVT:s sportchef Max Bursell.
19-åriga Lucas Bergvall fick chansen och tog den också via 45 framträdanden under första säsongen i Tottenham erbjuds han ett nytt kontrakt. Det nya avtalet innebär att han blir kvar i London till och med 2031 med förbättrade villkor.
Hans karriär utgör en dröm för åtskilliga ungdomar med förhoppningar om ett likadant genombrott.