Stockholm är kandidat för Vinter OS 2026. Vad betyder det?

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

Så är det officiellt. Stockholm är ett kandidatland till vinter-OS 2026. Det innebär att det tas fram en ansökan och innan den skickas in skall Stadens politiker vara om inte eniga så en majoritet för att så sker och staten skall garantera säkerheten som bilaga till ansökan.

Foto: Janerik Henriksson / TT

Stockholm är en av sju länder som skickat in en bekräftelse på att man ta fram en ansökan. De eventuella konkurrenterna är:

Calgary, Canada. Sapporo, Japan. Graz, Österrike. Sion, Schweiz. Cortina d´Ampezzo med Milano och Turin, Italien. Erzurum, Turkiet.

Helt nya förutsättningar

Det är en helt ny spelplan och förutsättningar som ställts på ända totalt. Det är det viktigaste att förstå.

Det IOK som jag inte ville vi skulle ta i med tång inför ansökan om OS-2022 är fortfarande en organisation som liksom alla andra stora internationella organisationer lämnar mycket i övrigt att önska men IOK har en starkare ambition att bli sedd som transparant och icke korrupt än de flesta andra. De har tagit mycket stora steg på den resan och de skall betraktas på ett annat sätt idag.

Ersättningen på lite drygt en miljard dollar förändrar ekonomin totalt. Staden kan lugnt räkna med att gå plus på OS. Min bedömning just nu ligger på 1,5 miljarder före alla mjuka intäkter som inte bör finnas med i en budget.

Det helt nya kravet på att det inte skall finnas någon investering i infrastruktur som inte används efter OS har förändrat spelplanen totalt. Det som för några år sedan sågs som en extrem nackdel (och som av äldre aktörer med 60 talet som modell fortfarande ses som en nackdel), dvs att vi har Alpint till del i Åre, Backhoppning i Falun och Bob och rodel i Riga är nu en av våra största fördelar. Den anläggning för längdskidor och den skridsko/isyta vi behöver är en del av en mycket eftersatt investering i breddanläggningar i Stockholm.

Av konkurrenterna ryker Turkiet direkt. Av politiska skäl så kommer IOK aldrig ge Turkiet OS. Calgary och Sapporo åker på att det är Europas tur.

Kvar är då Österrike, Italien och Schweiz. Någon av dem kommer att åka innan den formella ansökan skickas in enligt sedvanligt mönster. Någon åker på att de inte har anläggningar som räcker. Vi har då mycket goda chanser att bli den som vinner

Men, ansökan och allt det andra runt omkring är en process, där ser jag gärna att vi breddar OS till något mer än två veckors tävling. OS vore utmärkt som katalysator för ett tioårigt folkhälsoprojekt som skulle förstärka vår kandidatur på hållbarhetsområdet och skapa besparingar på tiotalet miljarder i kostnader för äldrevården hos våra kommuner.

Hon är upprörd

Hoten är som vanligt, vi har fienden inom oss. Folkpartiets ledande företrädare i staden, Lotta Edholm, är politiskt upprörd över kandidaturen. Det har självfallet inte med OS att göra utan är renodlad partitaktiskt agerande. Den gode Lotta tror att vara mot OS om S är för kan ge röster i höstens val och gudarna vet att de behöver röster. Jag tror hon har fel. Här är bristande personkemi i stadshuset den primära orsaken till politisk oenighet om OS-ansökan. Trist om fakta får stå tillbaka för sandlådepolitik.

Regeringen behöver inte lämna några ekonomiska garantier. Den tiden är förbi. Däremot måste Regeringen lämna säkerhetsmässiga garantier. Dvs att polisen, Säpo, Myndigheten för samhällsskydd med flera skall kunna påvisa att man klarar säkerhet på nivå mot ev terroristattacker. Här är min bedömning att det går att klara. Problemet är min något dystopiska syn på polismyndigheten där man trots löften från politiker i alla partier inte kommer att kunna leverera vare sig kvantitet i antal poliser såväl som kvalitet, dvs förmågan ett problem. Å andra sidan lär säkerhetsföretagen innan dess ha vuxit tillräckligt för att regeringen kan lösa det genom en offertförfrågan.

Men ett för Stockholm och Sverige lönsamt OS är just nu inte längre bort än att de lokala partierna lämnar sin sandlåda och försöker fokusera på vad som är bäst att göra för Stockholms utveckling.

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Tillväxtverket svarar nu på idrottsrörelsens skarpa kritik avseende den statliga myndighetens återbetalningskrav på svenskt föreningsliv, totalt 72,6 miljoner i utbetalat stöd vid korttidsarbete under pandemin, med början i mars 2020.

Kommunen ger Växjös föreningar 45 miljoner till energibesparande åtgärder. När Arenastaden tillkom i Växjö för cirka tio år sedan var det en investering på 700 miljoner. Vissa hävdar att med allt kom det upp i miljarden. Med 15 minuters gångväg från centrum finns 14 olika arenor. Kostnaderna hölls nere erftersom föreningarna själva gjorde upphandlingen. Då var det en trendbrott i Sverige.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Förre statsministern Fredrik Reinfeldt, som kandiderar för att bli ordförande  i Svenska Fotbollförbundet, kunde på måndagen räkna in 18 tunga röster.

 Det största distriktet, Stockholm, har vid årsmöte beslutat att stödja valberedningens förslag, det vill säga Fredrik Reinfeldt, som har föreslagits av allsvenska BP.

-Vi har tidigt sagt att vi stödjer valberedningen i den här processen, något som bekräftades vid vårt årsmöte.

Riksdagen har fattat beslut i fråga om propositionen om en förstärkt spelreglering. 

– Sammantaget väldigt positivt för våra allmännyttiga lotterier, säger Hans Sahlin, vd på Folkspel och ordförande i SVALO (Sveriges Allmännyttiga Lotterier).

Under ishockeyns SM-slutspel, ångestkvalet mellan Brynäs och Malmö samt hockeyallsvenskans play off kan lagens supporters vakna upp med programmet ”Hockeymorgon” måndag-fredag 8.00-9,00. 

1 372 298 263 kronor, 121 miljoner euro i klartext,  - för köp av en fotbollsspelare, Det väcker reaktioner inte bara i fotbollvärlden. Och den berörde, argentinaren Enzo Fernández fyllde 22 år  så sent som för en dryg vecka sedan och får nu pressen att leverera i sin nya klubb, Chelsea.