Hackerattack väcker frågor
Häromdagen läste vi om en hackerattack som drabbade Riksidrottsförbundet. Konsekvensen är att mailkorrespondens och uppgifter om idrottare som av medicinska själ tar dopingklassad medicin och därmed sökt dispens har publicerats på en rysk site.
Det är trist och alarmerande.

Det är förfärligt för de som drabbats men det är trist för hela idrotten.
Enligt normalt väl informerade Patrik Oksanen är det hackergruppen ”Fancy Bear” som också kallas APT28 som är ansvarig. De är enligt Oksanen finansierade av Rysk underrättelsetjänst, men på ett sätt så att ryska staten kan förneka sambandet. Syftet med attacken är att minska trycket på rysk statsdoping genom att påstå att andra också är dopade.
RF ska inte kritiseras
Jag ser ingen som helst anledning att kritisera RF för detta. Man har under många år varit utsatta för många attacker och har löpande utvecklat sin säkerhetsstrategi.
I det här racet åker de flesta dit någon gång och går man upp i ringen mot statsstödda underrättelsetjänster har man som svensk ideell organisation fel viktklass. Sen bör vi komma ihåg att om man gör IT-systemen helt säkra går de inte att använda.
Det blir ett tufft beslut för svenska ministrar och ledare inom RF att åka till fotbolls-VM i sommar. Då stödjer man den Putin som är ytterst ansvarig för det som har hänt.
Organisationer och företag som bygger hela sin verksamhet på att IT kan investera ofantliga belopp på både systemen och säkerheten eftersom det är 100 procent av deras verksamhet och förutsättning för att bevara kundernas/användarnas förtroende.
Digitala plus och minus
Inom idrotten, från den lilla klubben till de stora förbunden och RF, är det så att huvudverksamheten är idrott, användarna skall brinna för idrott och vara duktiga på att utveckla barn och ungdomar.
Förutsättningen för att rekrytera ungdomsledare är inte att de skall vara certifierade på IT-säkerhet.
Föreningens, förbundet och RF-system behöver vara enkla att anlända och har tillsammans över 1 miljon användare (då många använder flera system). En del system har externa leverantörer, en del driftar man själv och i slutändan blir det svårt och framförallt dyrt att hantera alla system inkl den tillkommande säkerheten.
Digitalisering skapar självfallet mycket stora vinster och tidsbesparingar och ingen vill gå tillbaka till kallelser via post eller fax.
Men inom idrotten hanterar vi medlemsdatabaser, ekonomisk information och en massa annat som vi för att bevara medlemmarnas förtroende är skyldiga att ha i en säker miljö. Vi har utöver ryska hackers även omfattande regelverk som nu GDPR att hantera och vi vill kunna fokusera på Idrotten snarare än IT och IT säkerhet.
Morgondagen kommer att omfatta än mer IT och våra stora konkurrenter om barns, ungdomars och vuxna utövare såväl som publikens fritid kommer att vara duktigare eftersom de har råd med de duktigaste på IT området. Det bekymrar mig.
Vi kan ju inte ge upp
När våra användare svettas över att få ut mailen om en inställd träning har våra konkurrenter med kunskap om algoritmer, AI och blockchains redan föreslagit ett alternativ att tillbringa den tiden.
Men om vi inte vill lägga oss ner och dö, vad gör vi då?
Tja det finns flera svar.
Det första är Moore´s lag, En av Intelgrundarna skrev 1965 att vi kommer att kunna fördubbla processorkraften var 24 månad till samma pris. Den gäller än. Som slutsats innebär det att system som bara de största och duktigaste har råd med idag kommer alla att ha råd med snart.
Vi kan samordna, En Azure-baserad integrationsplattform kostar lika mycket att använda för tio användare som för 5000. Golfförbundet som utvecklar system som används av 500 klubbar kan påvisa vinsterna av samordning. Elitfotbollen delar på sina utvecklingskostnader.
Vi kan outsourca. I vårt företag så äger ingen sin laptop. Vi hyr hårdvara, mjukvara, support, mailserver, back up, virus och säkerhet för 860 spänn per individ och månad. Vi får en säkerhet vi aldrig kan uppnå på egen hand. Att ha data i egna burkar är för de som inte har råd med skyddad miljö väsentligt farligare. Kostnaden för IT-strul är enligt de som mäter högre än inköpet av dator.
RF måste få göra mer
Vi kan utnyttja molntjänster hos de stora drakarna. De har råd med säkerheten.
Men framförallt måste vi få in kompetensen på IT området, både strategiskt, för säkerhet och för drift. Det är svårt efter bristen på sådan personal är fundamental
Min enkla poäng är att här kan RF skapa mycket stora besparingar genom att ta ansvar för samordning. De borde också sätta upp ett fristående kompetenscentrum. Men då måste de få det uppdraget. Det tycker jag idrotten skall ge dem.
Kommentera
Vad anser du? Låt oss diskutera, antingen med Facebook – eller med kommentarer direkt på sidan.
- Kommentera med Facebook
- Kommentera utan Facebook
Skriv kommentar
Mest lästa just nu
Med Djurgården tillbaka i SHL, efter 4-1 i matcher mot AIK i den hockeyallsvenska finalen är frågan förstås om det mesta mästarlaget, med 16-guld, kan göra en ”Brynäs”. Att som nykomling vinna grundserien säsongen 2025-2026 och gå fram ändå till SM-final.
Triumfen är fin fjäder i troféhatten för säsongnye sportchefen Niklas Wikegård, 60 år, som hoppade av glamour-jobbet i TV 4-studion för att leda DIF tillbaka till SHL.
Publiksuccén fortsätter. Fler människor följer elitfotbollen än någonsin.Klubbarna räknar glatt publikintäkterna. Över en kvarts miljon åskådare på premiärmatcherna i Allsvenskan och Superettan.
Över 260 000 åskådare såg klubbarnas hemmapremiärer på plats i Allsvenskan och Superettan. Totalt sågs de två första omgångarna av 261 385 åskådare, en stor ökning jämfört med förra årets 240 021 åskådare vid samma tidpunkt.
- Vi har haft två fantastiskt premiärhelger, säger Ola Rydén, ligaansvarig på Svensk Elitfotboll.
Göteborg blir åter scen för världstennis – för första gången på 18 år spelas Davis Cup i staden.
Sverige ställs mot Tunisien i en betydelsefull landskamp den 12-13 september. Segrarenn går till nästa års Davis Cup Qualifiers.
I det svenska laget förväntas båda bröderna Ymer ingå.
I dt senska laget förväntas båda bröderna Ymer ingå.
Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.
Carlsberg Group är tillbaka i den europeiska landslagsfotbollens finrum. Här är man väl insatta i konsten att skapa avtal som gynnar varumärket. Via nya partnerskap med dels UEFA och dels Svenska Fotbollförbundet är bolaget nu fotbollsölet till och med år 2030.
Avtalet har en betoning på en jämn fördelning mellan herr- och dammästerskapen.
Folkspel är föreningslivet eget lotteriaktör. Sedan och erbjuder bland annat föreningslivet ett digitalt lotteri som heter JOYNA. I det ingår premiumvinsten win-win. En prenumerant vinner 100 000 kronor. Dessutom går samma summa till den förening eller organisation som sålt lotten.
I senaste dragningen gick vinsten till breddföreningen med fotboll och innebandy i sin verksamhet, Luleå SK.
I rena glädjeyran storspelade Beachvolleyduon David Åhman och Jonatan Hellvig och är klara för kvartsfinal på världstourtävlingen Elite 16 i Saquarema, Brasilien. Svenskarna besegrade fransmännen Rémi Bassereau och Calvin Ayé med 2–0 i set och det var som att fira att de stadigt återkommer i SVT i år.
SVT har nämligen säkrat sändningsrättigheterna till den högsta divisionen på proffstouren, Elite 16, under 2025 och 2026. Det blir beachvolleyboll med lag Åhman/Hellvig i mängd de kommande två säsongerna.
MFF satsar på en stjärnvärvning. Islänningen Arnór Sigurdsson är klar för klubben.
26-åringen håller dokumenterat hög klass och när MFF fick chansen accepterades att han kostar några miljoner. an får tröja nummer åtta och ansluter till laget nästa vecka.Tränaren Henrik Rydström är lyrisk :– Tittar man på vad han gjorde i allsvenskan, så var det en offensiv av högsta klass. Han kan spela i olika offesiva positioner. Han kan vara åtta, tia eller ytter.