Det här är chansen för idrotten

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

Krönika: Satt två timmar hos ett av de trendigaste konsultbolagen i landet på området framtid idag. Mycket läckra lokaler, utsikt över Riddarfjärden och massor med kompetens.

De visade sina senaste IT-verktyg för att effektivisera marknadsprocesser.

Algoritmer skulle underlätta och förnya tillvägagångsätt och rutiner hos många klubbar och förbund. Foto

det vanliga konsultflummandet med påhittade ord så har jag kunnande nog att förstå hur viktigt deras metoder är för att hamna rätt.

Senaste halvåret har jag som gammal man lagt energi på att förstå hur de mest framgångsrika, dvs betting och e-sporten använder AI (artificiell Intelligens) och algoritmer för att att förbättra verksamheten när det gäller att rekrytera, behålla och utveckla kunder. En avdelning som kan stå för 30 procent av kostnaden i en del av de här bolagen och samtidigt stå för 100 procent av en organisk tillväxt på 70 procent per år (e-sport bolag, noterat).

Vinkla om så det passsar

Jag som av både ålders och kompetensskäl saknar förmåga att bygga algoritmer har i flera år använt metoden att titta på andra delar av upplevelseindustrin och ”stjäla” deras metoder när de är framgångsrika och sedan vinkla om dem så de passar idrotten.

En modell som räckte fram till runt 2012. Men inte räcker framåt. Den räcker länge till för mig utifrån mina kunders behov och det är ett problem.

Idrott är som jag ser det en del av en upplevelseindustri där konkurrensen är mördande och blir värre både på fysiska och digitala områden. Dataspel och betting är tillsammans med allt från resor, kultur, muséer, natur också en del av upplevelseindustrin.

Utnyttja begränsade resurser

Fritid, engelskans ”Spare time” är en begränsad resurs. Sova, äta, förskola, skola, jobb, restid, handla, läxor och så vidare gör att det finns en begränsad mängd fritid.

Välståndet i den stora grupp som medelklassen i vårt land utgör har nått nivåer där tid är en mer begränsad resurs än pengar. Tillväxt kan skapa mer pengar men att skapa mer tid är omöjligt.

Idrotten ljusår efter

När då aktörer från Netflix, Google, Amazon vidare till spelbolag, e-sportbolag ligger en mil före traditionella industriföretag i användandet av AI och algoritmer för att rekrytera, behålla och utveckla kunder får vi anta att den ideella idrottsrörelsen ligger ljusår efter.

Det får bli slutsatsen till motsatsen bevisats.

Inte ens vårt största förbund i form av Fotbollen har råd med detta. Elitfotbollen kan få hjälp av sin spelpartner men idrotten i övrigt saknar möjligheter.

Säg att vi behöver lägga 50 miljoner per år i system och personal för att ge idrotten samma förutsättningar som de stora bolagen (då ligger vi fortfarande något år efter i utvecklingen, men det räcker långt.

Logiskt men osannolikt

Det är i runda slängar 0,5procent av samhället stöd till idrotten (ca 12 miljarder inklusive anläggningar) och det är 0,05 procent av den omsättning idrotten genererar om ca 100 miljarder.

Låter inte som ett budgettekniskt problem direkt. Men det är osannolikt att det sker.

De som arbetar inom idrotten på förbunds och RF nivå, förtroendevalda som tjänstemän är rekryterade på grunder som av naturliga skäl handlar om att kunna idrott. Oavsett om det är smarta, ambitiösa och kunniga individer och det finns många såna, så har de som är bäst på AI och algoritmer aldrig sett idrotten som ett karriärområde. Snittlönerna i Silicon Valley för en 25 åring med en Masters i Science spöar dessutom nivån för en GS i ett stort förbund i vårt land med 100 procent och skatten är hälften så hög.

Problemet är att den lilla föreningen i en svensk småstad numer konkurrerar med de smartaste som finns i världen.

Förr kommer inte tillbaka

Så var det inte förr. Och förr kommer inte tillbaka.

Föreningen har fortfarande konkurrensfördelar som värdegrunden och att lära barnen förlora är produkter som man måste lära sig attsälja till medelklassens föräldrar. Att bara sälja att det är kul att leka med en boll och motsvarande räcker ingenstans.

Statistiken har inte vänt, idrotten tappar, och peak idrott sjunker i ålder, dvs vid under 11 lämnar ungdomar. Vuxna och äldre väljer andra former än förening.

Om RF nu gick ut med det logiska att vi drar ner på något annat och lägger 50 miljoner på AI och Algoritmer så alla får bättre förutsättningar att rekrytera, behålla och utveckla ”kunderna”. Vad händer då?

Först lär det inte hända. Kunskapen om behovet finns hos några få, förståelsen hos färre och det mest trista är att kompetensnivån att använda de verktyg man skulle få saknas helt när vi går ner under förbundsnivå.

Sen uppstår frågan om det är en katastrof om våra barn ungdomar och vuxna väljer andra former för att träna än våra förbund anslutna till RF.

Jag tycker det är trist, men över tid kan politiker tycka att så länge de rör på sig är det ingen fara. Att för mycket skärmtid skapar sämre förutsättningar att klara skolan och sämre vuxenhälsa vet vi, men om nu andra duktigare aktörer får oss att träna mer så är ingen skada skedd.

Var och en måste anstränga sig

För mig är det här en s.k ”mind set”-problematik. 

Varje anställd och ideell inom idrotten har två val.

1: Utgå ifrån att världen inte förändras och att man kan göra samma igen.

2: Försöka förstå hur världen har förändrats och anpassa sig till det.

Om 75procent väljer alternativ 1 har idrotten ett gigantiskt problem. Där någonstans lär vi hamna. Jag är allvarligt oroad över hur föreningarnas attraktionskraft kommer att att försämras.

.. mrn RF har fullt upp med annat

Nu kommer frågan på RF nivå inte att uppstå då fokus ligger på de förslag på nya regler för ”vem skall få vara med, hur man riskerar att åka ur och vem skall få bidrag”, att ta 100 procent fokus i tre år.

Under tiden kommer Idrottsrörelsen att tappa i en ökande hastighet.

För mig är nya aktörer som skapar lika mycket träning och rörelse inte ett problem även om de är kommersiella, de skall ses som något idrotten behöver för att möta hotet från de som tar fritid till stillasittande aktiviteter.

Dan Persson

Fakta

En algoritm är inom matematiken och datavetenskapen en begränsad uppsättning (mängd) väldefinierade instruktioner för att lösa en uppgift, som från givna utgångstillstånd (starttillstånd) inom ett ändligt antal steg når ett sluttillstånd/resultat). (Wikipedia)

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Djurgårdens fotboll redovisar inför kommande årsmöte, onsdagen 13 mars, ett eget kapital på historiskt höga 261,4 miljoner kronor, en  ökning med 51,1 miljoner kronor jämfört med 2022.
Aldrig tidigare har föreningen, bildad 1891, haft en sådan välfylld kassakista.  Av de allsvenska lagen är det endast Malmö FF som presenterar ett högre eget kapital, i storleksordningen 700 miljoner kronor.

Allmänna arvsfonden är mycket viktig, för att inte säga avgörande partl för fler och bättre idrottsanläggningar.i Sverige. Bara under 2023 kom 235 miljoner  den vägen till idrotten..

Därför blir reaktionen kraftig inom idrotts-Sverige när Riksrevisionen något obetänksamt publicerar en granskningsrapport av Allmänna arvsfonden och föreslår att fonden bör avvecklas. 

Den svenska OS-truppen till Paris växer – och ambitioner och förhoppningar gör det samma. Utgifterna också för den delen.

I förra veckan gav SOK klartecken till ett handbollslag, ett bordtennislag, två lagkapper i simning och åtta individuella idrottare.

Det är en idrottslig mobilisering för 100 miljoner.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Striden mellan ATG och Svenska Spel fortsätter., Men i en första instans, – Patent- och marknadsdomstolen (PMD), vann ATG. Och nu har även Patent- och marknadsöverdomstolen (PMÖD) dömt till ATG:s förde.

ATG har sedan 1973 registrerat företagsnamnet Aktiebolaget Trav och Galopp hos Bolagsverket. När Svenska Spel 2020 lanserade spel på hästar använde man trots det ordkombinationen ”Trav & Galopp” i sin kommunikation. ATG valde därför att stämma Svenska Spel för intrång i ATG:s företagsnamn.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Det är nya tider i svensk fotboll, transferintäkter eller intäkter från försäljning av spelare, sätter allt större avtryck i de allsvenska lagens bokslut efter 2023 års säsong.
Nykomlingen BP, som räddade det allsvenska kontraktet via kvalseger mot Utsikten,  redovisar inför årsmötet ett eget kapital på 48,5 miljoner kronor, ett historiskt högt belopp.