…kultur-Sverige ”gillar” idrottsministern

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

Signifikant när det har gått en vecka sedan Amanda Lind blev ny Kulturminister med ansvar även för demokratifrågor, minoritetsfolken och på den tid som blir över även Idrotten så är det en total diskrepans mellan hur Kultursverige reagerat jämfört med Idrottssverige.

Det var tider. När kulturministern var kulturminister och inget annat. Som när Alice Bah Kuhnke, hade ämbetet. I dag har Amanda Lin att tänka på både kultur och idrott, med allt vad det innebär. Foto: Karin Törnblom / TT

från idrottens sida så har RF välkomnat den nya idrottsministern utan kommentarer i övrigt. Anders Larsson från Hockeyns sida likaså men lite frågande i förvisningen från folkhälsa till kultur. Golfen på samma sätt. Ingen kritik överhuvudtaget gentemot aministern. 

Jag har ifrågasatt förvisningen från socialdepartementet men på samma objektiva grunder som idrottsföreträdarna valt att vare sig berömma eller kritisera den nya ministern. Det vore mig totalt främmande att kritisera någon som inte ens har kunnat göra vare sig bra eller dåliga saker.

Kulturen har gjort tvärtom

Kulturen har på taktiska eller strategiska grunder gjort precis tvärtom. Varenda större kultursida har sågat utnämningen av Amanda fullständigt. Att ge miljöpartiet posten, att ge någon som inte kan kultur och är en del av kultursverige är en katastrof. Överorden är många 

Men landets kulturredaktörer är samstämmigt mycket negativa. Det är bara deras höga språknivå som gjort att de avvikit från en twitterstorm av högerpopulister.

Det vi vet är att Kulturen från statligt håll får ca fyra gånger så mycket som idrotten. Per utövar/åskådartimme får man ca tio gånger så mycket. Idrotten genererar och dessutom ca 20 kronor i skatteintäkter per krona i statligt bidrag medan kulturen ligger på tre och det är nästan genomgående från den kommersiella kulturen, dvs den som har efterfrågan.

Det är bakgrunden.

Det som då skiljer är att de som uttalar sig från Idrotten är i beroendeställning till minister och departement medan kulturen har ett hundratal kulturchefer i medier och ett tusental fristående skribenter som ingår i kultureliten men är fristående gentemot departement och ministrar. 

Kulturen har mobiliseringsförmåga

Dvs de som är chefer på institutioner som tar emot pengarna behöver inte göra flasklock och behöver inte riskera att ministern blir sur på dem. 

Kultureliten har en mobiliseringsförmåga som till och med får franska bönder att framstå som långsamma och ÖB avundsjuk.

Står det i en fotnot i en bilaga på sidan 763 i budgeten att bidraget till Medelhavsinstitutet i Kairo skall dras ner med 5 procent så har vi tusen artiklar innan finansministern hunnit promenera från Rosenbad till Riksdagshuset.

Idrotten har inget av detta. Jag och mina medskribenter på IA når ca 100.000, majoriteten inom idrotten, medan kultureliten passerar en räckvidd på 4 miljoner på en kortare tid än vi kan publicera på. 

IA är i det här sammanhanget dessutom rätt ensam. Våra sportsidor berör inte de här frågorna på det sätt kultursidorna gör. Det finns ett mindre antal bra bloggar med blygsam räckvidd men thats it. 

Ds idrottens opinionsbildning sköts av de aktörer som också skall bygga relationer med de makthavare som bestämmer om idrotten skall få mer eller mindre och hur idrotten skall stödjas eller icke stödjas. 

Här tror jag vi närmar oss pudelns kärna. Kulturredaktörerna eldar på och tar ifrån tånaglarna rent profylaktiskt så att ministern redan dag ett skall få reda på vilken storm hon kommer att utsättas för om hon drar ner en krona någonstans. I andra vågen kommer institutionernas ledning med krav på mera pengar.

Intelligent och framgångsrikt. Vi som kämpar för att idrotten skall bedömas utifrån den samhällsnytta den levererar framstår som ett lag i korpens division fyra som skall möta Arsenal.

Bekräftades i tv-intervju

Det Amanda sa i intervjun i TV4 bekräftar detta. För kulturen är det kulturarbetarnas löner som är problemet, inte hur man lyckas med bildningen. För Idrotten är det hur många vi når. Skillnaden är extrem.

Så här kan vi fan inte ha det. Ursäkta invektivet.

När kommunisten Mao uttalade sin berömda slogan ”Låt hundra blommor blomma och låt hundra tankeskolor tävla” så blev resultatet det motsatta då alla som tänkte själv blev skjutna. 

Men som digitalisering, media och samhällsutveckling sett ut det senaste decenniet så är det min bedömning att opinionsbildning måste byggas på det här Mao-Citatet. De stora förbunden och RF skall fortsätta förse departementen med fakta och rapporter men skall vi nå ett genomslag med opinionsbildningen måste vi skapa en politisk kostnad att inte lyssna på idrotten. Det har hittills alltid varit gratis. 

Gör vi inte det så kommer vi att fortsätta förlora. Vi har ett statiskt, på sikt minskande budgetutrymme och många andra aktörer inom civilsamhället har utvecklats till rena bidragsakrobater som tar en större del av kakan, ofta mot ingen annan leverans än den egna försörjningen för de som sköter ansökningar. 

Det är dags att tänka nytt. Kulturen har gett oss en perfekt bruksanvisning.

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Djurgårdens fotboll redovisar inför kommande årsmöte, onsdagen 13 mars, ett eget kapital på historiskt höga 261,4 miljoner kronor, en  ökning med 51,1 miljoner kronor jämfört med 2022.
Aldrig tidigare har föreningen, bildad 1891, haft en sådan välfylld kassakista.  Av de allsvenska lagen är det endast Malmö FF som presenterar ett högre eget kapital, i storleksordningen 700 miljoner kronor.

Allmänna arvsfonden är mycket viktig, för att inte säga avgörande partl för fler och bättre idrottsanläggningar.i Sverige. Bara under 2023 kom 235 miljoner  den vägen till idrotten..

Därför blir reaktionen kraftig inom idrotts-Sverige när Riksrevisionen något obetänksamt publicerar en granskningsrapport av Allmänna arvsfonden och föreslår att fonden bör avvecklas. 

Den svenska OS-truppen till Paris växer – och ambitioner och förhoppningar gör det samma. Utgifterna också för den delen.

I förra veckan gav SOK klartecken till ett handbollslag, ett bordtennislag, två lagkapper i simning och åtta individuella idrottare.

Det är en idrottslig mobilisering för 100 miljoner.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Striden mellan ATG och Svenska Spel fortsätter., Men i en första instans, – Patent- och marknadsdomstolen (PMD), vann ATG. Och nu har även Patent- och marknadsöverdomstolen (PMÖD) dömt till ATG:s förde.

ATG har sedan 1973 registrerat företagsnamnet Aktiebolaget Trav och Galopp hos Bolagsverket. När Svenska Spel 2020 lanserade spel på hästar använde man trots det ordkombinationen ”Trav & Galopp” i sin kommunikation. ATG valde därför att stämma Svenska Spel för intrång i ATG:s företagsnamn.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Det är nya tider i svensk fotboll, transferintäkter eller intäkter från försäljning av spelare, sätter allt större avtryck i de allsvenska lagens bokslut efter 2023 års säsong.
Nykomlingen BP, som räddade det allsvenska kontraktet via kvalseger mot Utsikten,  redovisar inför årsmötet ett eget kapital på 48,5 miljoner kronor, ett historiskt högt belopp.