Ett mandat som är få förunnat

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

AIK fotboll hade 924 medlemmar på sitt årsmöte. Det är förmodligen, utan att ha kollat, fler än de partier som är representerade i huvudstadens fullmäktige fick ihop tillsammans. Det är imponerande och glädjande.

Klubbnålar för AIK. Foto: Janerik Henriksson / SCANPIX

Sen är det 5 procent av medlemmarna i föreningen men det är ändå en siffra som spöar det mesta de senaste åren. Den nyvalda styrelsen där många i den gamla inklusive ordförande inte fick förnyat förtroende har ett mandat som är få förunnat.

Klubbens möjligheter är stora

Det har varit ett turbulent år för AIK. Rekordresultat, bästa ekonomin någonsin samtidigt som man valde att avskeda vd:n som får ses som den som förtjänar cred för resultat och bortstädade konstiga affärer som kostat tidigare år.

AIK med 20 000 medlemmar är andra eller tredje största förening i svensk idrott, fullt jämförbart med ett riksdagsparti trots att man är en av fyra fotbollsklubbar i Allsvenskan i huvudstadsområdet.

Jag har följt föreningens ekonomi under flera år då jag sett det som viktigt att AIK når sin fulla ekonomiska potential och därigenom kan bli en av tre-fyra allsvenska klubbar i ett kluster på +200 miljoner i omsättning som kan springa före och ge Sverige högre ranking, alltså tillgång till mer Europapengar samtidigt som man varje år kan konkurrera om SM-guld. Det är en bit kvar men förutsättningarna har aldrig varit bättre.

Lyssna på forskarna!

Jag känner ingen i vare sig den gamla eller den nya styrelsen men det vore onekligen kul att få en timme med den nya ordförande och få höra hans tankar om framtiden.

Hans bakgrund gör att han nog funderar en stund på om man inte borde lyssna på forskarna och expertisen, låta en kommersiell organisation bygga elitverksamheten medan en ideell tar hand om bredden. Det skulle innebära att gå bort ifrån Bystedts idé om gemensam organisation.

Som enda noterade bolag inom elitidrotten bör AIK följa aktiebolagslagen och börskontraktet förutom att ha tydliga kommersiella mål för den kommersiella verksamheten för att den vägen skapa resurser för de sportsliga framgångarna.

Bra gjort av Strand

Att en enskild medlem i AIK som Simon Strand kan mobilisera 600 medlemmar och majoritet på ett årsmöte där hans förslag på ny styrelse går igenom är en prestation på hög nivå.

Jag kan inte påminna mig om något liknande i svensk idrott någonsin. Men att man tredubblar antalet medlemmar på ett årsmöte talar sitt tydliga språk om missnöje med det som varit. Ingen kan ifrågasätta att Simon är AIK-are i hjärtat och han agerar inte för egen vinning någonstans.

Trots att jag inte håller på AIK (jag är inte så intresserad av svensk fotboll men är född i Jämtland så sedan två år håller jag på det laget, annars är det så trist att mitt lag är Arsenal och det är inte kul i år) ser jag det som viktigt att de blir framgångsrika. Vi behöver tre-fem lag på nivå för att lyfta Allsvenskan och AIK är definitivt ett av dem. I en period när IFK Göteborg bara levererar sämre ekonomi och sämre sportsligt har vi bara MFF, DIF och Elfsborg samt möjligtvis Häcken med Gothia Cup och helt oförutsägbara ÖFK.

Var fascinerande att se hur hundratals medlemmar som en råtrist måndagskväll med kvalificerat väderelände tar sig till lokalen för årsmötet för att göra det de tror är bäst för föreningen.

Det gläder mig.
 

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Ekonomiska fördelningsfrågor, samt den demokratiska processen, var i fokus vid fotboll-Sveriges unika distriktskonferens på Arlanda i helgen. För första gången möttes de 24 distrikten utan närvaro av SvFF-representanter. Ordföranden Fredrik Reinfeldt och hans stab hade inte bjudits in.

Mötesordförande var Ola Johansson,  Gästrikland,  och han vill tona ned frånvaron av SvFF

Planerna på en omfattande revidering av arenor och hallar för idrott i Malmö är högaktuellt. Malmö stadion från 1958 rivs och ersätts av en ny stadion för fotboll och friidrott med plats för 8 000 åskådare, kostnadsberäknad till 538 miljoner kronor och som planeras att kunna användas tidigast våren 2029. Dessförinnan påbörjas bygget av en ny multisportarena på stadionområdet där gamla Malmö stadion rivs under 2025-26.

Löpning & livet, en av Sveriges största podcasts inom sport, går in som svensk mediapartner för Broloppet 2025. Ett unikt evenemang, som förväntas bli ett av Nordens största löparevenemang 2025, markerar även 25-årsjubileet av Øresundsbron och ska genomföras den 15 juni, med start i Köpenhamn och målgång i Malmö.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

För andra året i rad låter kafferosteriet Löfbergs 50 värmländska föreningar dela på en halv miljon kronor.

Utan att de har gjort något speciellt just nu, utan därför att föreningarna finns, det räcker som skäl 

Flera sådana företag och fler liknande initiativ, vore öänskvärt. 

nya 100 000 kronor går till prenumeranten Sofia Thuvesson – och en likadan summa till Floby VK efter en ny dragning av JOYNA från ideella Folkspel.

– Allvarligt? Det är ju en fantastisk nyhet. En jätteviktig extra inkomst för oss, säger föreningens ordförande Denny Walthersson.

Svenskt föreningsliv har miljoner skäl att tacka Jonas Klavberg, 56 år, och nära förknippad med innebandy laget Warbergs IC,  fyra SM-guld, det senaste erövrat 2008 och med tre segrar i Europacupen.

Som it-entusiast insåg Jonas Klavberg först av alla hur media- landskapet och rättighetsfrågor var under förändring.

IFK Norrköping blir starkt kritiserat, Klubben går nu ut med  Information om att det bllir  en större ekonomisk förlust än väntat i det kommande bokslutet. Lägre intäkter och färre spelarförsäljningar än förväntat är skälen. Samtidigt är landslagsspelaren,  Linus Wahlqvis,  mycket kritisk och menar att klubben slarvade bort en övergång när hans förra  radarkamrat, Alexander Fransson ville återvända till klubben, men nobbades av IFK.