Nu bestäms bidragen till framtidens idrott
Den senaste tiden har tidningarna svämmat över av kritik gällande bidrag till föreningar, organisationer inom civilsamhället. Politiker från finansministern och nedåt till otaliga ledarskribenter har haft åsikten att bidrag måste användas till rätt saker och effektivt. Framförallt inte till åsikter som saknar stöd i demokratin.

Det här är positivt för idrotten eftersom man är bäst på att använda skattebidragen effektivt och då man dessutom har en hög grad av självfinansiering.
Hög grad självfinansiering
Det är bra för Sverige då Folkbildningsrådets miljarder används till organiserade bedrägerier, lokala bidrag används som stöd av extremister, MUCF skickar pengar till islamister och SST (myndigheten för stöd till trossamfund) också stödjer antidemokrater.
Kulturpengar går i första hand åt att avlöna kulturarbetare då det saknas kulturkonsumenter och kultursektorn är för fina för ideellt arbete av den typen där vi har 600 000 individer som arbetar ideellt inom idrotten.
Det är alltså enkelt för idrotten att visa sig bäst i klassen.
Och hög effektivitet
Idrotten använder med ett undantag skattepengar mycket effektivt, levererar stora mängden skatteintäkter till samhället (7 kronor per krona i stöd) och levererar en omfattande samhällsnytta. Undantaget är att det centrala stödet till förbund i för stor utsträckning går till små förbund med mycket liten verksamhet. Men, det är enda undantaget.
Den här debatten har precis börjat, den lär accentuera och det normala är att om man inte är snabbfotat, kliver in och tar debatten och är skicklig på opinionsbildning så förlorar man även om man är bäst.
Min bedömning är att RF och de stora förbunden bör ändra valstrategi. Den här frågan kommer att växa och nu gäller det att få 70 ledarskribenter och de ca 50 personer i toppen i våra partier som tillsammans bestämmer i vårt land att få rätt bild av idrotten som största aktör inom civilsamhället.
Att sedan kulturen får fem gånger så mycket för halva leveransen är bara ett trist bevis på kompetensnivån inom opinionsbildningen.
Bakvänt hos partierna
Den goda nyheten är att den här matchen går att vinna.
Av rent taktiska skäl bör man undvika att nämna att de som är sämst i klassen är de politiska partierna. De har dubblat sina bidrag under samma period som de har gjort sig av med 90 procent av sina medlemmar. Nu kanske de inte ser sig som folkrörelser längre utan som statliga myndigheter och då behöver de inte bli upprörda. Några krav på effektivitet för myndigheter har vi inte haft sedan 70-talet.
Idrotten växer i antal anställda, ökar sina inbetalningar till samhället i skatter och tar hand om våra barn och ungdomar. Man är bäst på integration vilket tyvärr beror på att alla andra är så dåliga, men bäst är man.
Här är flera fördelar
Nyttan på området ungdomar som klarar skolan, barn som slipper barnfetma och vuxna som inte belastar sjuk och äldrevård är omfattande även om den aldrig mätts. Min bedömning är +50 miljarder per år utöver de ca 35 miljarder man levererar i skatter. Den har dock aldrig mätts på ett bra sätt, vilket borde göras omgående.
Den politiska diskursen är helt oförutsägbar och varken politiker eller idrotten gillar att bidragen till civilsamhället hamnar högt upp på listan. Men det är som det är och när nu idrotten ligger i vinnarhålet är det bara att anpassa sig köra ned huvudet och ösa. Att försöka få ut sina egna frågor just nu är helt omöjligt så det skall man inte ens försöka. Så blir det förmodligen hela valdebatten.
Det är 6 månader till valet. De oförutsägbara frågorna kommer att dominera valdebatten och skall idrotten vinna så måste man vara mer snabbfotad än en gepard och kunna agera på den fråga som toppar på någon timme. Annars blir man osynliggjord.
De saktmodiga skola besitta jorden var en korrekt bedömning för ett samhälle före internet.
Mest lästa just nu
Deloitte och Sveriges Olympiska Kommitté (SOK) har ingått ett samarbete som en förlängning av Deloittes internationella partnerskap The Olympic Partner (TOP).
- Vi delar många egenskaper med den olympiska rörelsen, såsom fokus på personlig prestation och utveckling, hälsa och välbefinnande. Vi har mycket att lära av den kunskap som finns inom SOK och tror att vi med våra kompetenser kan bidra till att utveckla SOK som organisation, stärka den olympiska rörelsen och idrott i Sverige i stort, säger Erik Olin, Country Managing Partner på Deloitte.
Svenska Bandyförbundet har tagit beslutet att Västerås, och inte Uppsala, blir värdstad för SM-finalerna i bandy 2024. Den 15–16 mars ska dam-, herr- och ungdomsfinalerna avgöras i ABB Arena Syd som är Sveriges största inomhusarena för bandy.
I Uppsala har man svårt att svälja förtreten. Uppgifter gör gällande att kommunen och näringslivet förlorar 25 miljoner på det uteblivna arrangemanget. Ett faktum som smärtar ännu mer då kommunen investerade 5,1 miljoner i evenemanget i fjol.
Far och son Andersson, Dennis och Fredrik, har i dag all anledning att jubla. I beslut i Högsta Förvaltningsdomstolen slås fast att ungdomsturneringar, typ Gothia Cup, fotboll och Partille Cup, handboll, inte ska erlägga resegarantiavgifter. Dennis och Fredrik kan jobba vidare som tidigare – precis som alla andra arrangörer av cuper och turneringar för idrottens unga.
Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.
”Vi hoppas att vi har snälla sponsorer, eller att det finns vänliga själar som vill hjälpa oss”, vädjar Lisbeth Larsson, ordförande i Eslövs IK.
Bedragare har länsat handbollsklubbens tillgångar.
Med hjälp av ett kapat bank-id kunde bedragare komma över flera hundratusen kronor från Eslövs IK.
Visst är det ganaka fantastiskt. Ett spelbolag lanserar ett aspel så att idrotten kan förstärka intäkterna. Det är precis vad som sker när Svenska Spel tillsammans med svensk ishockey introducerardet nya nummerspelet Supportern.Ett ett digitalt lotteri som ska bidra till nya och viktiga pengar hos 27 föreningar i SHL, SDHL och Hockeyallsvenskan. De ska erbjuda spelet i samband med ligapremiärerna.
Hanna Stjärne, vd på SVT, är i dag lycklig. Hon avslutade arbetsveckan med atatt kunna g åut med ett besked som glädjer många svenskar. Från och med vinter-OS i Cortina 2026 kan alla följa OS-festen på SVT:s plattformar.
– Jag är så otroligt glad över att OS-sändningarna flyttar hem till SVT igen. Sport är roligare att uppleva tillsammans och vi ser fram emot att samla Sverige framför många spännande och historiska sportögonblick framöver, säger Hanna Stjärne.
Fotbollens Silly Season har sina sista skälvande timmar. Penningflödet mellan klubbarna upphör natten mot fredagen och sportcheferna kan andas ut. Spelare skiftar adress, med eller mot sin vilja. Natten till fredagen slår fönstret igen för klubbarna i både herr- och damallsvenskan. Ute i Euroopa är det stopp ett dygn senare, natten mot lördagen slår det igen
Skriv kommentar