Nu bestäms bidragen till framtidens idrott

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

Den senaste tiden har tidningarna svämmat över av kritik gällande bidrag till föreningar, organisationer inom civilsamhället. Politiker från finansministern och nedåt till otaliga ledarskribenter har haft åsikten att bidrag måste användas till rätt saker och effektivt. Framförallt inte till åsikter som saknar stöd i demokratin.

6 månader till valet. De oförutsägbara frågorna kommer att dominera valdebatten och skall idrotten vinna så måste man vara mer snabbfotad än en gepard och kunna agera på den fråga som toppar på någon timme, skriver Dan Persson. Foto: TT

 

 

 

Det här är positivt för idrotten eftersom man är bäst på att använda skattebidragen effektivt och då man dessutom har en hög grad av självfinansiering.

Hög grad självfinansiering

Det är bra för Sverige då Folkbildningsrådets miljarder används till organiserade bedrägerier, lokala bidrag används som stöd av extremister, MUCF skickar pengar till islamister och SST (myndigheten för stöd till trossamfund) också stödjer antidemokrater. 

Kulturpengar går i första hand åt att avlöna kulturarbetare då det saknas kulturkonsumenter och kultursektorn är för fina för ideellt arbete av den typen där vi har 600 000 individer som arbetar ideellt inom idrotten. 

Det är alltså enkelt för idrotten att visa sig bäst i klassen. 

Och hög effektivitet

Idrotten använder med ett undantag skattepengar mycket effektivt, levererar stora mängden skatteintäkter till samhället (7 kronor per krona i stöd) och levererar en omfattande samhällsnytta. Undantaget är att det centrala stödet till förbund i för stor utsträckning går till små förbund med mycket liten verksamhet. Men, det är enda undantaget. 

Den här debatten har precis börjat, den lär accentuera och det normala är att om man inte är snabbfotat, kliver in och tar debatten och är skicklig på opinionsbildning så förlorar man även om man är bäst. 

Min bedömning är att RF och de stora förbunden bör ändra valstrategi. Den här frågan kommer att växa och nu gäller det att få 70 ledarskribenter och de ca 50 personer i toppen i våra partier som tillsammans bestämmer i vårt land att få rätt bild av idrotten som största aktör inom civilsamhället. 

Att sedan kulturen får fem gånger så mycket för halva leveransen är bara ett trist bevis på kompetensnivån inom opinionsbildningen.

Bakvänt hos partierna

Den goda nyheten är att den här matchen går att vinna. 

Av rent taktiska skäl bör man undvika att nämna att de som är sämst i klassen är de politiska partierna. De har dubblat sina bidrag under samma period som de har gjort sig av med 90 procent av sina medlemmar. Nu kanske de inte ser sig som folkrörelser längre utan som statliga myndigheter och då behöver de inte bli upprörda. Några krav på effektivitet för myndigheter har vi inte haft sedan 70-talet.

Idrotten växer i antal anställda, ökar sina inbetalningar till samhället i skatter och tar hand om våra barn och ungdomar. Man är bäst på integration vilket tyvärr beror på att alla andra är så dåliga, men bäst är man.

Här är flera fördelar

Nyttan på området ungdomar som klarar skolan, barn som slipper barnfetma och vuxna som inte belastar sjuk och äldrevård är omfattande även om den aldrig mätts. Min bedömning är +50 miljarder per år utöver de ca 35 miljarder man levererar i skatter. Den har dock aldrig mätts på ett bra sätt, vilket borde göras omgående.

Den politiska diskursen är helt oförutsägbar och varken politiker eller idrotten gillar att bidragen till civilsamhället hamnar högt upp på listan. Men det är som det är och när nu idrotten ligger i vinnarhålet är det bara att anpassa sig köra ned huvudet och ösa. Att försöka få ut sina egna frågor just nu är helt omöjligt så det skall man inte ens försöka. Så blir det förmodligen hela valdebatten. 

Det är 6 månader till valet. De oförutsägbara frågorna kommer att dominera valdebatten och skall idrotten vinna så måste man vara mer snabbfotad än en gepard och kunna agera på den fråga som toppar på någon timme. Annars blir man osynliggjord.

De saktmodiga skola besitta jorden var en korrekt bedömning för ett samhälle före internet.

Dan Persson

Genmäle

Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor ger pengar till organisationer som lever upp till demokratiska värderingar

I en krönika i Idrottens Affärer 24 mars 2018 vill Dan Persson påminna idrottsrörelsen om att de inför stundande valår behöver ändra sin strategi för att göra idrotten, som största aktör inom civilsamhället, betydligt mer synlig än vad den är idag. Persson lyfter en rad fördelar som idrottsrörelsen har, till exempel hälsovinsterna för samhället och nyttan för integrationen. Dessutom används skattemedlen på ett effektivt sätt och den har en hög grad av självfinansiering. Gott så.

Tyvärr debatterar Persson på bekostnad av andra instanser som stödjer unga och civilsamhället, bland annat Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor (MUCF). MUCF vill vara tydliga med att vi ger bidrag till organisationer som lever upp till demokratiska värderingar och som uppfyller det regelverk som styr bidragen som finns för föreningar. Inga pengar ska gå till extremister eller odemokratiska organisationer.

Vi tycker precis som Dan Persson att idrottsrörelsen spelar en stor och viktig roll för barn och unga i Sverige idag. Vi ser och skattar dess insatser i frågor om bland annat hälsa och integration mycket högt. Därför är det extra tråkigt när Dan Persson väljer att diskutera på ett osakligt sätt och misskreditera andra som faktiskt spelar på samma planhalva som han själv.

Låt oss istället lyfta civilsamhällets insatser tillsammans.

Lena Nyberg

Generaldirektör, Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor

Kommentera

Vad anser du? Låt oss diskutera, antingen med Facebook – eller med kommentarer direkt på sidan.

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
Path:
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Fotbollstjejerna i Piteå IF jublar. Kommunen har tagit beslutet att DFF öka det ekonomiska bidraget  med 400 000 kr till 1,1 miljoner kronor under 2025-2027.  Damlaget och ledarna tar det som en befrielse efter en säsong med ekonomiska problem.

Utredningen för tryggare idrottsevenemang” har överlämnats till regeringen. Ett av förslagen som utredaren presenterar är en ny lag för kamerabevakning som ger arrangörer möjlighet att dela och hantera kameramaterial kopplade till misstänkta brott.

Han beskriver sig själv som en hockeynörd, och vill gärna vara ett bollplank till förbundskapten Sam Hallam. 

Efter Tre Kronors senaste VM-guld, i Köpenhamn 2018 skänkte nummer 93 Mika Zibanejad, tillsammans med sin bror, Monir Kalgoum, 300 000 kronor till  unga flickors ishockey i Stockholm.

I VM i Stockholm fem år senare spelar Mika Zibanejad verkligen på hemmais, hans första kontakt med sporten var i Hammarby Hockey, i dag i  division två. Han är ensam 08-spelare från landets största hockeydistrikt, och är Sam Hallams största offensiva vapen i guldjakten i Avicci Arena. 

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Carlsberg Group är tillbaka i den europeiska landslagsfotbollens finrum.  Här är man väl insatta i konsten att skapa avtal som gynnar varumärket. Via nya partnerskap med dels UEFA och dels Svenska Fotbollförbundet är bolaget nu fotbollsölet till och med år 2030. 

Avtalet har en betoning på en jämn fördelning mellan herr- och dammästerskapen.

Folkspel är föreningslivet eget lotteriaktör. Sedan och erbjuder bland annat föreningslivet ett digitalt lotteri som heter JOYNA. I det ingår premiumvinsten win-win. En prenumerant vinner 100 000 kronor. Dessutom går samma summa till den förening eller organisation som sålt lotten.

I senaste dragningen gick vinsten till breddföreningen med fotboll och innebandy i sin verksamhet, Luleå SK.

De delar på grannlåten. Viaplay sänder UEFA fotbolls-EM i sommar tillsammans med SVT(2-27 juli i Schweiz). De är lika glada på båda håll.

- Det känns grymt kul, menar  Viaplays sportchef Erik Westberg.

– Fotbollsmästerskap och svensk sommar hör ihop, och damlandslaget är ett av Sveriges mest populäraevenemang , säger SVT:s sportchef Max Bursell.

Hans karriär är en dröm för åtskilliga ungdomar med förhoppningar om ett likadant genombrott. 19-åriga  Lucas Bergvall fick chansen och tog den också via 45 framträdanden under första säsongen i Tottenham och ett nytt kontrakt. Avtalet innebär att han blir kvar i London till och med 2031 med förbättrade villkor.

Han har gjort succé , men  saknades i Tottenhams Europa League-trupp mot Bodö/Glimt på grund av en skada. Nu bekräftar Tottenhams tränare Ange Postecoglou att Bergvall troligtvis blir borta resten av säsongen.

– Han har sträckt ledbanden i fotleden. Skadan är  allvarlig.