Nu bestäms bidragen till framtidens idrott

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

Den senaste tiden har tidningarna svämmat över av kritik gällande bidrag till föreningar, organisationer inom civilsamhället. Politiker från finansministern och nedåt till otaliga ledarskribenter har haft åsikten att bidrag måste användas till rätt saker och effektivt. Framförallt inte till åsikter som saknar stöd i demokratin.

6 månader till valet. De oförutsägbara frågorna kommer att dominera valdebatten och skall idrotten vinna så måste man vara mer snabbfotad än en gepard och kunna agera på den fråga som toppar på någon timme, skriver Dan Persson. Foto: TT

 

 

 

Det här är positivt för idrotten eftersom man är bäst på att använda skattebidragen effektivt och då man dessutom har en hög grad av självfinansiering.

Hög grad självfinansiering

Det är bra för Sverige då Folkbildningsrådets miljarder används till organiserade bedrägerier, lokala bidrag används som stöd av extremister, MUCF skickar pengar till islamister och SST (myndigheten för stöd till trossamfund) också stödjer antidemokrater. 

Kulturpengar går i första hand åt att avlöna kulturarbetare då det saknas kulturkonsumenter och kultursektorn är för fina för ideellt arbete av den typen där vi har 600 000 individer som arbetar ideellt inom idrotten. 

Det är alltså enkelt för idrotten att visa sig bäst i klassen. 

Och hög effektivitet

Idrotten använder med ett undantag skattepengar mycket effektivt, levererar stora mängden skatteintäkter till samhället (7 kronor per krona i stöd) och levererar en omfattande samhällsnytta. Undantaget är att det centrala stödet till förbund i för stor utsträckning går till små förbund med mycket liten verksamhet. Men, det är enda undantaget. 

Den här debatten har precis börjat, den lär accentuera och det normala är att om man inte är snabbfotat, kliver in och tar debatten och är skicklig på opinionsbildning så förlorar man även om man är bäst. 

Min bedömning är att RF och de stora förbunden bör ändra valstrategi. Den här frågan kommer att växa och nu gäller det att få 70 ledarskribenter och de ca 50 personer i toppen i våra partier som tillsammans bestämmer i vårt land att få rätt bild av idrotten som största aktör inom civilsamhället. 

Att sedan kulturen får fem gånger så mycket för halva leveransen är bara ett trist bevis på kompetensnivån inom opinionsbildningen.

Bakvänt hos partierna

Den goda nyheten är att den här matchen går att vinna. 

Av rent taktiska skäl bör man undvika att nämna att de som är sämst i klassen är de politiska partierna. De har dubblat sina bidrag under samma period som de har gjort sig av med 90 procent av sina medlemmar. Nu kanske de inte ser sig som folkrörelser längre utan som statliga myndigheter och då behöver de inte bli upprörda. Några krav på effektivitet för myndigheter har vi inte haft sedan 70-talet.

Idrotten växer i antal anställda, ökar sina inbetalningar till samhället i skatter och tar hand om våra barn och ungdomar. Man är bäst på integration vilket tyvärr beror på att alla andra är så dåliga, men bäst är man.

Här är flera fördelar

Nyttan på området ungdomar som klarar skolan, barn som slipper barnfetma och vuxna som inte belastar sjuk och äldrevård är omfattande även om den aldrig mätts. Min bedömning är +50 miljarder per år utöver de ca 35 miljarder man levererar i skatter. Den har dock aldrig mätts på ett bra sätt, vilket borde göras omgående.

Den politiska diskursen är helt oförutsägbar och varken politiker eller idrotten gillar att bidragen till civilsamhället hamnar högt upp på listan. Men det är som det är och när nu idrotten ligger i vinnarhålet är det bara att anpassa sig köra ned huvudet och ösa. Att försöka få ut sina egna frågor just nu är helt omöjligt så det skall man inte ens försöka. Så blir det förmodligen hela valdebatten. 

Det är 6 månader till valet. De oförutsägbara frågorna kommer att dominera valdebatten och skall idrotten vinna så måste man vara mer snabbfotad än en gepard och kunna agera på den fråga som toppar på någon timme. Annars blir man osynliggjord.

De saktmodiga skola besitta jorden var en korrekt bedömning för ett samhälle före internet.

Dan Persson

Genmäle

Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor ger pengar till organisationer som lever upp till demokratiska värderingar

I en krönika i Idrottens Affärer 24 mars 2018 vill Dan Persson påminna idrottsrörelsen om att de inför stundande valår behöver ändra sin strategi för att göra idrotten, som största aktör inom civilsamhället, betydligt mer synlig än vad den är idag. Persson lyfter en rad fördelar som idrottsrörelsen har, till exempel hälsovinsterna för samhället och nyttan för integrationen. Dessutom används skattemedlen på ett effektivt sätt och den har en hög grad av självfinansiering. Gott så.

Tyvärr debatterar Persson på bekostnad av andra instanser som stödjer unga och civilsamhället, bland annat Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor (MUCF). MUCF vill vara tydliga med att vi ger bidrag till organisationer som lever upp till demokratiska värderingar och som uppfyller det regelverk som styr bidragen som finns för föreningar. Inga pengar ska gå till extremister eller odemokratiska organisationer.

Vi tycker precis som Dan Persson att idrottsrörelsen spelar en stor och viktig roll för barn och unga i Sverige idag. Vi ser och skattar dess insatser i frågor om bland annat hälsa och integration mycket högt. Därför är det extra tråkigt när Dan Persson väljer att diskutera på ett osakligt sätt och misskreditera andra som faktiskt spelar på samma planhalva som han själv.

Låt oss istället lyfta civilsamhällets insatser tillsammans.

Lena Nyberg

Generaldirektör, Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Djurgårdens fotboll redovisar inför kommande årsmöte, onsdagen 13 mars, ett eget kapital på historiskt höga 261,4 miljoner kronor, en  ökning med 51,1 miljoner kronor jämfört med 2022.
Aldrig tidigare har föreningen, bildad 1891, haft en sådan välfylld kassakista.  Av de allsvenska lagen är det endast Malmö FF som presenterar ett högre eget kapital, i storleksordningen 700 miljoner kronor.

Allmänna arvsfonden är mycket viktig, för att inte säga avgörande partl för fler och bättre idrottsanläggningar.i Sverige. Bara under 2023 kom 235 miljoner  den vägen till idrotten..

Därför blir reaktionen kraftig inom idrotts-Sverige när Riksrevisionen något obetänksamt publicerar en granskningsrapport av Allmänna arvsfonden och föreslår att fonden bör avvecklas. 

Den svenska OS-truppen till Paris växer – och ambitioner och förhoppningar gör det samma. Utgifterna också för den delen.

I förra veckan gav SOK klartecken till ett handbollslag, ett bordtennislag, två lagkapper i simning och åtta individuella idrottare.

Det är en idrottslig mobilisering för 100 miljoner.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Striden mellan ATG och Svenska Spel fortsätter., Men i en första instans, – Patent- och marknadsdomstolen (PMD), vann ATG. Och nu har även Patent- och marknadsöverdomstolen (PMÖD) dömt till ATG:s förde.

ATG har sedan 1973 registrerat företagsnamnet Aktiebolaget Trav och Galopp hos Bolagsverket. När Svenska Spel 2020 lanserade spel på hästar använde man trots det ordkombinationen ”Trav & Galopp” i sin kommunikation. ATG valde därför att stämma Svenska Spel för intrång i ATG:s företagsnamn.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Det är nya tider i svensk fotboll, transferintäkter eller intäkter från försäljning av spelare, sätter allt större avtryck i de allsvenska lagens bokslut efter 2023 års säsong.
Nykomlingen BP, som räddade det allsvenska kontraktet via kvalseger mot Utsikten,  redovisar inför årsmötet ett eget kapital på 48,5 miljoner kronor, ett historiskt högt belopp.