Här är vinnarna när nya spelbolag gör entré

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

När Unibet den 28:e juni tillkännagav det nya stora avtalet med Elitfotbollen innebar det ytterligare ett steg mot hur den omreglerade spelmarknaden kommer att påverka idrotten.

Sarah Sjöström och Charlotte Kalla utgör elitdivisionen inom svensk idrottssponsring. Många nya spelbolag söker avtal med de stjärnorna när den nya spelreformen träder i kraft.

För två år sedan skrev SHL ett avtal med NordicBet trots att det enligt svensk lag inte var tillåtet. SHL grundade sitt beslut på att det var tillåtet enligt EU-lag. Svenska Spels vilja att möta hockeyns idé om nivåer var även då orsaken.

Färre spelar mer

Det vi då vet om spelmarknaden är följande:

Antalet svenskar som spelar ökar inte. Tvärtom så minskade de i Spelmyndighetens rapport från 2017.

De som spelar ökar sitt spelande men inte mer än att det går att hänföra till ökad konsumtion inom övriga delar av upplevelseindustrin.

I poolspelen är V75 är mycket starka och det är fruktansvärt dyrt för nya aktörer att ta upp den kampen.

Kostnaden för att med reklam bygga en kundbas är mycket hög. 3-5000 kronor i anskaffningskostnad per kund.

Marknaden är mogen. Dvs den churn (kunder man förlorar) bolagen har är stor och hela marknadsföringskostnaden går i praktiken åt till att ha lika många kunder när året slutar som när året började.

50-70 nya aktörer

Utöver de befintliga redan idag legala aktörerna med Svenska Spel, ATG, Bingolotto, Folkspel, Kombispel, Postkod och några till så räknar myndigheterna med 50-70 tillkommande aktörer som ansöker om spellicens. 

Den logiska slutsatsen är att vi får en omfattande konsolidering under de kommande åren. IT-system, Compliance, over-head och reklam kräver marknadsandelar för att ge lönsamhet. I synnerhet när vi har en skatt på 18 procent på spelnettot.

För den kommersiella idrotten såväl som de stora ideella förbunden är det här goda nyheter. 

Sponsring av idrott från spelbolag med licens kommer att växa dramatiskt under de kommande åren.

Det här söker spelbolagen

Vi har fler aktörer som söker rättigheter än vad vi har rättigheter. Fotbollen och Ishockeyn är redan upptagna. 

Det spelbolagen efterfrågar är:

Stora medlems/kund/supporterdatabaser.

IT-struktur.

Egna media/kanaler med räckvidd.

Stor närvaro på sociala medier med många följare.

Förmågan att ge sponsorn värdet av den emotionella relationen som medlemmar/kunder/supportrar har till klubben, ligan, förbundet.

Tillkommande fördel är en idrott som det spelas på redan idag. 

Spelbolagen kommer att vilja ha CSR och ungdomsverksamhet som del av avtalet.

För att få ett sponsoravtal måste man också kunna påvisa att man har kompetens och personal för att leverera sin del av omfattande åtaganden. Räkna med att 30-50 procent av sponsorintäkter kommer att gå till att fullfölja åtaganden.

Kräver mycket av förbund och föreningar

Det här handlar inte om välgörenhet, några frispel kommer inte att utdelas. Bolagen har som enda uppgift att berika sina ägare. Det är inget konstigt det är samma för i princip alla företag. Sen måste man ha nöjda kunder över tid för att nå dit. De kommer bara sponsra om de bedömer det lönsamt.

Tre-fem sporter och tre-fem förbund kan nog finna lönsamma partners den här vägen.

Sen är det ingen enkel resa. Vi kommer inte kunna lita på att Spelmyndigheten har gjort tillräckligt kvalitativa undersökningar av bolagens ägare, ledning, styrelse, IT-system som även omfattar den värdegrund som vi behöver inom idrotten.

Varje miljon till idrotten skall motiveras med att samma utfall hade kostat 1,2 med traditionell marknadsföring. Traditionella såväl som nya medie- och IT-aktörer kommer skickligt att marknadsföra sina lösningar mot spelbolagen i direkt konkurrens med idrottsaktörerna.

Utveckling av nya spelformer i spelbolagen minskar idrottens attraktivitet. Här vet vi bara att massor kommer att hända men vi vet inte vad.

Gärna bli en "god samhällsmedborgare"

CSR, dvs sponsring av projekt med samhällsnytta för att framstå som en ”god” samhällsmedborgare kommer att växa. Införande av licenssystemet innebär att de som nu får licens behöver skapa bilden av sig själv som moraliskt framstående. I flera fall är det en ganska lång resa. 

Sen är den svenska marknaden för sporträttigheter liten. Där finns ett tiotal individer som Charlotte Kalla, Sarah Sjöström, ett tiotal före detta stjärnor, Två divisioner fotboll, två Ishockey, Basketligan herr, Damfotboll, Basket dam, Handboll herr, Speedway, Innebandyn samt ett tiotal event med idrottsinriktning. Lägg på fem större förbund med +200 000 medlemmar och vi når inte en summa som motsvarar det förväntade antalet licensinnehavare. I synnerhet med tanke på att av +50 licensinnehavare kommer max 30 att ha sportspel som del av verksamheten.

Som vanligt blir merparten av idrotterna utan pengar. Små idrotter med få utövare och inga åskådare att tala om är fullständigt ointressanta. De är å andra sidan helt ideella och har inte samma behov av intäkter som de stora och de kommersiella. 

Det blir en spännande resa.

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Djurgårdens fotboll redovisar inför kommande årsmöte, onsdagen 13 mars, ett eget kapital på historiskt höga 261,4 miljoner kronor, en  ökning med 51,1 miljoner kronor jämfört med 2022.
Aldrig tidigare har föreningen, bildad 1891, haft en sådan välfylld kassakista.  Av de allsvenska lagen är det endast Malmö FF som presenterar ett högre eget kapital, i storleksordningen 700 miljoner kronor.

Allmänna arvsfonden är mycket viktig, för att inte säga avgörande partl för fler och bättre idrottsanläggningar.i Sverige. Bara under 2023 kom 235 miljoner  den vägen till idrotten..

Därför blir reaktionen kraftig inom idrotts-Sverige när Riksrevisionen något obetänksamt publicerar en granskningsrapport av Allmänna arvsfonden och föreslår att fonden bör avvecklas. 

Den svenska OS-truppen till Paris växer – och ambitioner och förhoppningar gör det samma. Utgifterna också för den delen.

I förra veckan gav SOK klartecken till ett handbollslag, ett bordtennislag, två lagkapper i simning och åtta individuella idrottare.

Det är en idrottslig mobilisering för 100 miljoner.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Striden mellan ATG och Svenska Spel fortsätter., Men i en första instans, – Patent- och marknadsdomstolen (PMD), vann ATG. Och nu har även Patent- och marknadsöverdomstolen (PMÖD) dömt till ATG:s förde.

ATG har sedan 1973 registrerat företagsnamnet Aktiebolaget Trav och Galopp hos Bolagsverket. När Svenska Spel 2020 lanserade spel på hästar använde man trots det ordkombinationen ”Trav & Galopp” i sin kommunikation. ATG valde därför att stämma Svenska Spel för intrång i ATG:s företagsnamn.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Det är nya tider i svensk fotboll, transferintäkter eller intäkter från försäljning av spelare, sätter allt större avtryck i de allsvenska lagens bokslut efter 2023 års säsong.
Nykomlingen BP, som räddade det allsvenska kontraktet via kvalseger mot Utsikten,  redovisar inför årsmötet ett eget kapital på 48,5 miljoner kronor, ett historiskt högt belopp.