Här är vinnarna när nya spelbolag gör entré
När Unibet den 28:e juni tillkännagav det nya stora avtalet med Elitfotbollen innebar det ytterligare ett steg mot hur den omreglerade spelmarknaden kommer att påverka idrotten.

För två år sedan skrev SHL ett avtal med NordicBet trots att det enligt svensk lag inte var tillåtet. SHL grundade sitt beslut på att det var tillåtet enligt EU-lag. Svenska Spels vilja att möta hockeyns idé om nivåer var även då orsaken.
Färre spelar mer
Det vi då vet om spelmarknaden är följande:
Antalet svenskar som spelar ökar inte. Tvärtom så minskade de i Spelmyndighetens rapport från 2017.
De som spelar ökar sitt spelande men inte mer än att det går att hänföra till ökad konsumtion inom övriga delar av upplevelseindustrin.
I poolspelen är V75 är mycket starka och det är fruktansvärt dyrt för nya aktörer att ta upp den kampen.
Kostnaden för att med reklam bygga en kundbas är mycket hög. 3-5000 kronor i anskaffningskostnad per kund.
Marknaden är mogen. Dvs den churn (kunder man förlorar) bolagen har är stor och hela marknadsföringskostnaden går i praktiken åt till att ha lika många kunder när året slutar som när året började.
50-70 nya aktörer
Utöver de befintliga redan idag legala aktörerna med Svenska Spel, ATG, Bingolotto, Folkspel, Kombispel, Postkod och några till så räknar myndigheterna med 50-70 tillkommande aktörer som ansöker om spellicens.
Den logiska slutsatsen är att vi får en omfattande konsolidering under de kommande åren. IT-system, Compliance, over-head och reklam kräver marknadsandelar för att ge lönsamhet. I synnerhet när vi har en skatt på 18 procent på spelnettot.
För den kommersiella idrotten såväl som de stora ideella förbunden är det här goda nyheter.
Sponsring av idrott från spelbolag med licens kommer att växa dramatiskt under de kommande åren.
Det här söker spelbolagen
Vi har fler aktörer som söker rättigheter än vad vi har rättigheter. Fotbollen och Ishockeyn är redan upptagna.
Det spelbolagen efterfrågar är:
• Stora medlems/kund/supporterdatabaser.
• IT-struktur.
• Egna media/kanaler med räckvidd.
• Stor närvaro på sociala medier med många följare.
• Förmågan att ge sponsorn värdet av den emotionella relationen som medlemmar/kunder/supportrar har till klubben, ligan, förbundet.
•
Tillkommande fördel är en idrott som det spelas på redan idag.
Spelbolagen kommer att vilja ha CSR och ungdomsverksamhet som del av avtalet.
För att få ett sponsoravtal måste man också kunna påvisa att man har kompetens och personal för att leverera sin del av omfattande åtaganden. Räkna med att 30-50 procent av sponsorintäkter kommer att gå till att fullfölja åtaganden.
Kräver mycket av förbund och föreningar
Det här handlar inte om välgörenhet, några frispel kommer inte att utdelas. Bolagen har som enda uppgift att berika sina ägare. Det är inget konstigt det är samma för i princip alla företag. Sen måste man ha nöjda kunder över tid för att nå dit. De kommer bara sponsra om de bedömer det lönsamt.
Tre-fem sporter och tre-fem förbund kan nog finna lönsamma partners den här vägen.
Sen är det ingen enkel resa. Vi kommer inte kunna lita på att Spelmyndigheten har gjort tillräckligt kvalitativa undersökningar av bolagens ägare, ledning, styrelse, IT-system som även omfattar den värdegrund som vi behöver inom idrotten.
Varje miljon till idrotten skall motiveras med att samma utfall hade kostat 1,2 med traditionell marknadsföring. Traditionella såväl som nya medie- och IT-aktörer kommer skickligt att marknadsföra sina lösningar mot spelbolagen i direkt konkurrens med idrottsaktörerna.
Utveckling av nya spelformer i spelbolagen minskar idrottens attraktivitet. Här vet vi bara att massor kommer att hända men vi vet inte vad.
Gärna bli en "god samhällsmedborgare"
CSR, dvs sponsring av projekt med samhällsnytta för att framstå som en ”god” samhällsmedborgare kommer att växa. Införande av licenssystemet innebär att de som nu får licens behöver skapa bilden av sig själv som moraliskt framstående. I flera fall är det en ganska lång resa.
Sen är den svenska marknaden för sporträttigheter liten. Där finns ett tiotal individer som Charlotte Kalla, Sarah Sjöström, ett tiotal före detta stjärnor, Två divisioner fotboll, två Ishockey, Basketligan herr, Damfotboll, Basket dam, Handboll herr, Speedway, Innebandyn samt ett tiotal event med idrottsinriktning. Lägg på fem större förbund med +200 000 medlemmar och vi når inte en summa som motsvarar det förväntade antalet licensinnehavare. I synnerhet med tanke på att av +50 licensinnehavare kommer max 30 att ha sportspel som del av verksamheten.
Som vanligt blir merparten av idrotterna utan pengar. Små idrotter med få utövare och inga åskådare att tala om är fullständigt ointressanta. De är å andra sidan helt ideella och har inte samma behov av intäkter som de stora och de kommersiella.
Det blir en spännande resa.
Kommentera
Vad anser du? Låt oss diskutera, antingen med Facebook – eller med kommentarer direkt på sidan.
- Kommentera med Facebook
- Kommentera utan Facebook
Skriv kommentar
Mest lästa just nu
Det egentliga verklighetsfrämmande sker. En klubb i fotbollsallsvenskan hotas i sin grund mitt under pågående seriespel. Den ekonomiska krisen är total och nu varslas alla anställda om uppsägning i IFK Norrköping.
Underskottet från i fjol om 43,8 miljoner tynger ekonomin och ledningen skriver nu: ”Det ekonomiska läget är extremt ansträngt”.
Utredningen för tryggare idrottsevenemang” har överlämnats till regeringen. Ett av förslagen som utredaren presenterar är en ny lag för kamerabevakning som ger arrangörer möjlighet att dela och hantera kameramaterial kopplade till misstänkta brott.
Med 55 000 anmälda deltagare till Göteborgsvarvet och i dagsläget över 70 000 anmälda till Varvetveckan, väntar en närmast sanslös löparfest fylld av 100 000-tals åskådare och gemenskap , rörelseglädje och gemenskap i ett av väst-Sveriges största event som är årligen återkommande..
– Det här är inte bara ett lopp, det är en del av Göteborgs själ. I år firar vi 45 år av löparglädje och det kommer märkas – både på banan, i publiken och i hela upplevelsen runt omkring, säger Eva-Lena Frick, förbundschef på Göteborgs Friidrottsförbund.
Och inte minst - intäkterna ökar, vilket berikar Göteborgsidrotten.
Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.
Carlsberg Group är tillbaka i den europeiska landslagsfotbollens finrum. Här är man väl insatta i konsten att skapa avtal som gynnar varumärket. Via nya partnerskap med dels UEFA och dels Svenska Fotbollförbundet är bolaget nu fotbollsölet till och med år 2030.
Avtalet har en betoning på en jämn fördelning mellan herr- och dammästerskapen.
Folkspel är föreningslivet eget lotteriaktör. Sedan och erbjuder bland annat föreningslivet ett digitalt lotteri som heter JOYNA. I det ingår premiumvinsten win-win. En prenumerant vinner 100 000 kronor. Dessutom går samma summa till den förening eller organisation som sålt lotten.
I senaste dragningen gick vinsten till breddföreningen med fotboll och innebandy i sin verksamhet, Luleå SK.
De delar på grannlåten. Viaplay sänder UEFA fotbolls-EM i sommar tillsammans med SVT(2-27 juli i Schweiz). De är lika glada på båda håll.
- Det känns grymt kul, menar Viaplays sportchef Erik Westberg.
– Fotbollsmästerskap och svensk sommar hör ihop, och damlandslaget är ett av Sveriges mest populäraevenemang , säger SVT:s sportchef Max Bursell.
I raden av talanger som har fostrats i BP:s akademi i nordvästra Stockholm, är nu 16-årige Love Arrhov på väg ut i den stora fotbollsvärlden.
På sin hemsida berättar BP att överenskommelse har träffats med tyska Bundesligaklubben Eintracht Frankfurt om övergång efter här säsongen.
Enligt uppgift ligger övergångssumman på 50 miljoner kronor, som kan växa ytterligare med 30 miljoner i form av olika bonusar.