Här är vinnarna när nya spelbolag gör entré

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

När Unibet den 28:e juni tillkännagav det nya stora avtalet med Elitfotbollen innebar det ytterligare ett steg mot hur den omreglerade spelmarknaden kommer att påverka idrotten.

Sarah Sjöström och Charlotte Kalla utgör elitdivisionen inom svensk idrottssponsring. Många nya spelbolag söker avtal med de stjärnorna när den nya spelreformen träder i kraft.

För två år sedan skrev SHL ett avtal med NordicBet trots att det enligt svensk lag inte var tillåtet. SHL grundade sitt beslut på att det var tillåtet enligt EU-lag. Svenska Spels vilja att möta hockeyns idé om nivåer var även då orsaken.

Färre spelar mer

Det vi då vet om spelmarknaden är följande:

Antalet svenskar som spelar ökar inte. Tvärtom så minskade de i Spelmyndighetens rapport från 2017.

De som spelar ökar sitt spelande men inte mer än att det går att hänföra till ökad konsumtion inom övriga delar av upplevelseindustrin.

I poolspelen är V75 är mycket starka och det är fruktansvärt dyrt för nya aktörer att ta upp den kampen.

Kostnaden för att med reklam bygga en kundbas är mycket hög. 3-5000 kronor i anskaffningskostnad per kund.

Marknaden är mogen. Dvs den churn (kunder man förlorar) bolagen har är stor och hela marknadsföringskostnaden går i praktiken åt till att ha lika många kunder när året slutar som när året började.

50-70 nya aktörer

Utöver de befintliga redan idag legala aktörerna med Svenska Spel, ATG, Bingolotto, Folkspel, Kombispel, Postkod och några till så räknar myndigheterna med 50-70 tillkommande aktörer som ansöker om spellicens. 

Den logiska slutsatsen är att vi får en omfattande konsolidering under de kommande åren. IT-system, Compliance, over-head och reklam kräver marknadsandelar för att ge lönsamhet. I synnerhet när vi har en skatt på 18 procent på spelnettot.

För den kommersiella idrotten såväl som de stora ideella förbunden är det här goda nyheter. 

Sponsring av idrott från spelbolag med licens kommer att växa dramatiskt under de kommande åren.

Det här söker spelbolagen

Vi har fler aktörer som söker rättigheter än vad vi har rättigheter. Fotbollen och Ishockeyn är redan upptagna. 

Det spelbolagen efterfrågar är:

Stora medlems/kund/supporterdatabaser.

IT-struktur.

Egna media/kanaler med räckvidd.

Stor närvaro på sociala medier med många följare.

Förmågan att ge sponsorn värdet av den emotionella relationen som medlemmar/kunder/supportrar har till klubben, ligan, förbundet.

Tillkommande fördel är en idrott som det spelas på redan idag. 

Spelbolagen kommer att vilja ha CSR och ungdomsverksamhet som del av avtalet.

För att få ett sponsoravtal måste man också kunna påvisa att man har kompetens och personal för att leverera sin del av omfattande åtaganden. Räkna med att 30-50 procent av sponsorintäkter kommer att gå till att fullfölja åtaganden.

Kräver mycket av förbund och föreningar

Det här handlar inte om välgörenhet, några frispel kommer inte att utdelas. Bolagen har som enda uppgift att berika sina ägare. Det är inget konstigt det är samma för i princip alla företag. Sen måste man ha nöjda kunder över tid för att nå dit. De kommer bara sponsra om de bedömer det lönsamt.

Tre-fem sporter och tre-fem förbund kan nog finna lönsamma partners den här vägen.

Sen är det ingen enkel resa. Vi kommer inte kunna lita på att Spelmyndigheten har gjort tillräckligt kvalitativa undersökningar av bolagens ägare, ledning, styrelse, IT-system som även omfattar den värdegrund som vi behöver inom idrotten.

Varje miljon till idrotten skall motiveras med att samma utfall hade kostat 1,2 med traditionell marknadsföring. Traditionella såväl som nya medie- och IT-aktörer kommer skickligt att marknadsföra sina lösningar mot spelbolagen i direkt konkurrens med idrottsaktörerna.

Utveckling av nya spelformer i spelbolagen minskar idrottens attraktivitet. Här vet vi bara att massor kommer att hända men vi vet inte vad.

Gärna bli en "god samhällsmedborgare"

CSR, dvs sponsring av projekt med samhällsnytta för att framstå som en ”god” samhällsmedborgare kommer att växa. Införande av licenssystemet innebär att de som nu får licens behöver skapa bilden av sig själv som moraliskt framstående. I flera fall är det en ganska lång resa. 

Sen är den svenska marknaden för sporträttigheter liten. Där finns ett tiotal individer som Charlotte Kalla, Sarah Sjöström, ett tiotal före detta stjärnor, Två divisioner fotboll, två Ishockey, Basketligan herr, Damfotboll, Basket dam, Handboll herr, Speedway, Innebandyn samt ett tiotal event med idrottsinriktning. Lägg på fem större förbund med +200 000 medlemmar och vi når inte en summa som motsvarar det förväntade antalet licensinnehavare. I synnerhet med tanke på att av +50 licensinnehavare kommer max 30 att ha sportspel som del av verksamheten.

Som vanligt blir merparten av idrotterna utan pengar. Små idrotter med få utövare och inga åskådare att tala om är fullständigt ointressanta. De är å andra sidan helt ideella och har inte samma behov av intäkter som de stora och de kommersiella. 

Det blir en spännande resa.

Kommentera

Vad anser du? Låt oss diskutera, antingen med Facebook – eller med kommentarer direkt på sidan.

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
Path:
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Det är en världsmästare i innebandy, fyra gånger, som bollar med SOK:s miljoner.   Under 2024 kunde ekonomichef Mikael Gunnarzon, 54 år, bokföra 125 miljoner i sponsorintäkter, det bästa utfallet någonsin. Under året bestod SOK:s sponsorgrupp  av 19 företag, utöver de som är IOK:s internationella partners.

SOK, Sveriges Olympiska Kommitté, är ett företag i olympiska medaljer.

 I Paris-OS sommaren 2024, levererades 11 medaljer, fyra guld, fyra silver och tre brons. De medaljmässigt främsta sommarspelen sedan Sydney 2000. Plats 16 i medaljligan var den främsta sedan bojkottspelen i Los Angeles 1984 och Moskva 1980.

Publiksuccén fortsätter.  Fler människor följer elitfotbollen än någonsin.Klubbarna räknar glatt publikintäkterna. Över en kvarts miljon åskådare på premiärmatcherna i Allsvenskan och Superettan.

Över 260 000 åskådare såg klubbarnas hemmapremiärer på plats i Allsvenskan och Superettan. Totalt sågs de två första omgångarna av 261 385 åskådare, en stor ökning jämfört med förra årets 240 021 åskådare vid samma tidpunkt.

- Vi har haft två fantastiskt premiärhelger, säger Ola Rydén, ligaansvarig på Svensk Elitfotboll.

Det är dags att skärpa lagstiftningen och höja straffen för att motverka våldsamheter och ordningsstörningar vid idrottsarrangemang. Det skriver regeringens särskilde utredare för tryggare idrottsarrangemang, Anders Hübinette, på DN Debatt.

Regeringens  specielle utredare, Anders  Hübinette och utredningssekreteraren Anders Lundmark på måndagen skulle presentera åtgärder för att att åtgärda den negativa supporterkulturen valde de de nämligen ovanliga att gå ut vid DN Debatt och då betonades  att det gäller att identifiera, lagföra och stänga ute de individer som stör och begår brott vid arrangemangen.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Carlsberg Group är tillbaka i den europeiska landslagsfotbollens finrum.  Här är man väl insatta i konsten att skapa avtal som gynnar varumärket. Via nya partnerskap med dels UEFA och dels Svenska Fotbollförbundet är bolaget nu fotbollsölet till och med år 2030. 

Avtalet har en betoning på en jämn fördelning mellan herr- och dammästerskapen.

Folkspel är föreningslivet eget lotteriaktör. Sedan och erbjuder bland annat föreningslivet ett digitalt lotteri som heter JOYNA. I det ingår premiumvinsten win-win. En prenumerant vinner 100 000 kronor. Dessutom går samma summa till den förening eller organisation som sålt lotten.

I senaste dragningen gick vinsten till breddföreningen med fotboll och innebandy i sin verksamhet, Luleå SK.

De delar på grannlåten. Viaplay sänder UEFA fotbolls-EM i sommar tillsammans med SVT(2-27 juli i Schweiz). De är lika glada på båda håll.

- Det känns grymt kul, menar  Viaplays sportchef Erik Westberg.

– Fotbollsmästerskap och svensk sommar hör ihop, och damlandslaget är ett av Sveriges mest populäraevenemang , säger SVT:s sportchef Max Bursell.

19-åriga  Lucas Bergvall fick chansen och tog den också via 45 framträdanden under första säsongen i Tottenham erbjuds han ett nytt kontrakt. Det nya avtalet innebär att han blir kvar i London till och med 2031 med  förbättrade villkor.

Hans karriär utgör en dröm för åtskilliga ungdomar med förhoppningar om ett likadant genombrott.