OS, en bra affär för Sverige

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

Som vi ser och hör i nyheterna finns det mycket goda möjligheter att Sverige blir värdstad för Vinterspelen 2026, dvs både Vinter OS och paralympics. De enda kvarvarande problem som föreligger är politiker som inte vill ta till sig de nya förutsättningarna som gäller utan utgår ifrån tidigare OS. 

Men, Vill vi ha Vinterspelen 2026 kommer vi att få dem.

För fem år sedan var jag en av de största kritikerna till en ansökan om Vinterspel 2022.

 

Mina enkla skäl för att säga nej då var följande:

Det korrupta IOK var ingen bra samarbetspartner för vare sig för Stockholm eller Sverige.

Trafikkaoset 2022 då vare sig Slussen, T-banans utbyggnad eller Förbifarten skulle vara färdigt. Att visa upp en stad där man inte kunde ta sig till de olika eventen var ingen bra idé

Budgeten indikerade stora förluster och risken att vi skulle bli stående med anläggningar som ingen skulle använda.

Så mycket att vinna

Det primära skälet till att jag nu ser Vinterspelen 2026 som en lysande affär för alla inblandade är helt enkelt följande.

2026 lär vara ett av de få år som vi har en fungerande trafiksituation i Stockholm. Fortsatt inflyttning lär leda till återgång till det elände som bara kan vara negativ för tillväxten, dvs försvåra våra möjligheter att förbättra klimatet.

IOK har gjort mycket stora utrensningar och förändringar och är numera en internationell organisation som vi gärna kan samarbeta med.

IOK är mycket tydlig med att Stockholm 2026 skall bli ett exempel för spel framåt i tid av samma skäl som när vi fick OS 1912. Här skall inte investeras en krona i onödan i anläggningar. De två som vi investerar i skall fungera för breddidrotten i decennier efteråt.

1 miljard dollar i bidrag

IOK ger 1 miljard dollar i bidrag till värdstaden. Med små investeringar så är den ekonomiska risken försumbar. Sköter man det väl kan det bli miljarder i vinst för värdstaden. Här har alla ekonomiska förutsättningar förändrats totalt. Det är numera totalt oseriöst att titta på tidigare Vinterspel för jämförelser. Det är Äpplen och Päron

Klimathot gör att IOKs ambition är att Stockholm skall bli det mest hållbara Vinterspelen någonsin och bli ett föredöme för världen på det här området. Bara breddskidanläggningen som ger de tiotusentals Stockholmare som skall åka Vasaloppet möjlighet att träna utan att köra 50 mil under en helg lär bidra med stora besparingar i koldioxidutsläpp.

IOK har pekat med hela handen och sagt att backhoppning i Falun och Rodel i Riga är att föredra så de stora mest onödiga investeringarna försvann. Med Alpint i Åre får vi den lägsta investeringsbudgeten någonsin. Det som skall byggas i kranskommuner är anläggningar som breddidrotten skriker efter som vi vet får högt utnyttjande under decennier framåt. OS-byn blir student- och ungdomsbostäder som vi garanterat har hög efterfrågan på.

Sverige står för nya modellen

IOK gör inte de här förändringarna för att man är snälla. Man förstår att framtiden för OS och Paralympics måste bygga på sunt förnuft och hållbarhet om demokratiska länder skall kunna bli värdstad. Bara diktaturer och enorma investeringar, korruption, arbetsrättsliga problem och annat elände skulle ta livet av OS som idé.

Politiskt så skall Sverige som land inte längre lämna ekonomiska garantier. Däremot skall man lämna garantier för en fungerande säkerhet. Här har vi tack och lov en väl fungerande säkerhetsindustri som kan biträda den polis som på egen hand inte skulle klara uppdraget så det torde inte vara något problem. Punktskatter på de intäkter som uppstår bara inom besöksnäringen bör vara tiofalt kostnaden för säkerheten. Men visst är det trist att säkerhet har blivit ett problem. 

Lokalt skall ett just nu kaotiskt stadshus i Stockholm säga ja. Här är M och S positiva. V, MP och FI negativa. L som gick fram med Lotta Edholm i spetsen har uttalat sig negativt. Om det var positionering inför valet där man kunde vinna röster på att medborgarna inte har kunskap om de nya Vinterspelen ligger nu bakom oss och även L tänker förhoppningsvis använda fakta för sitt beslut. Finns flera tunga idrottsföreträdare inom L som är positiva.

Krävs en positiv opinion

Vinterspel 2026 kräver utöver objektiva förutsättningar även en opinion som är positiv. Befolkningen som helhet, såväl som regionalt och kommunalt, politiker på alla nivåer, medier och näringsliv.

Ledarskribenterna är en fara. Oavsett hur bra Vinterspelen är för Sverige så kan vinklingar där vi först skall få Sverige att fungera innan vi går vidare med Vinterspel eller med generella negativa ledare utan faktagrund byggd på det Vinterspelen var förut. 

Här finns ett ansvar för hela idrottsrörelsen.

Nu bli Vinterspelen lönsamma före mjuka faktörer men utöver detta skall Vinterspelen användas för att nå andra mjuka områden.

Ökad turism till Stockholm, Åre, Sverige. Vinterspelen blir en katalysator som ger besöksnäringen en högre tillväxttakt.

Gigantiskt folkhälsoprojekt

Fler svenskar som tränar är ett annat mål. Vinterspelen bör användas för ett gigantiskt folkhälsoprojekt där vi får fler att träna regelbundet, både ungdomar, vuxna och äldre. Det ger effekter som vida överstiger budgeten för Vinterspel om vi lyckas. Här är det utöver medborgare som mår bättre, lägre kostnader för sjukvård, äldrevård, sjukförsäkringar såväl som ökad tillväxt, fler barn som klarar skolan, mindre barnfetma med mera.

Vinterspelen bör också vara en stor möjlighet för svensk industri att visa upp sig på områden som digitalisering, robotiseringen och hållbarhet. Världens bästa laddstruktur, 5g applikationer i världsklass, ny batteriinnovation, effektivare solceller är exempel på områden men där hållbar sophantering, effektivare vattenrening är minst lika viktigt.

I slutändan är Svenska guldmedaljer fantastiskt, men som del av vad Vinterspelen totalt kan ge en stad i form av bättre framtid är festen det marginella, även om det är den vi minns.

Jag ser fram emot Vinterspelen 2026

 

 

Kommentera

Vad anser du? Låt oss diskutera, antingen med Facebook – eller med kommentarer direkt på sidan.

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
Path:
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Det är en världsmästare i innebandy, fyra gånger, som bollar med SOK:s miljoner.   Under 2024 kunde ekonomichef Mikael Gunnarzon, 54 år, bokföra 125 miljoner i sponsorintäkter, det bästa utfallet någonsin. Under året bestod SOK:s sponsorgrupp  av 19 företag, utöver de som är IOK:s internationella partners.

SOK, Sveriges Olympiska Kommitté, är ett företag i olympiska medaljer.

 I Paris-OS sommaren 2024, levererades 11 medaljer, fyra guld, fyra silver och tre brons. De medaljmässigt främsta sommarspelen sedan Sydney 2000. Plats 16 i medaljligan var den främsta sedan bojkottspelen i Los Angeles 1984 och Moskva 1980.

Publiksuccén fortsätter.  Fler människor följer elitfotbollen än någonsin.Klubbarna räknar glatt publikintäkterna. Över en kvarts miljon åskådare på premiärmatcherna i Allsvenskan och Superettan.

Över 260 000 åskådare såg klubbarnas hemmapremiärer på plats i Allsvenskan och Superettan. Totalt sågs de två första omgångarna av 261 385 åskådare, en stor ökning jämfört med förra årets 240 021 åskådare vid samma tidpunkt.

- Vi har haft två fantastiskt premiärhelger, säger Ola Rydén, ligaansvarig på Svensk Elitfotboll.

Det är dags att skärpa lagstiftningen och höja straffen för att motverka våldsamheter och ordningsstörningar vid idrottsarrangemang. Det skriver regeringens särskilde utredare för tryggare idrottsarrangemang, Anders Hübinette, på DN Debatt.

Regeringens  specielle utredare, Anders  Hübinette och utredningssekreteraren Anders Lundmark på måndagen skulle presentera åtgärder för att att åtgärda den negativa supporterkulturen valde de de nämligen ovanliga att gå ut vid DN Debatt och då betonades  att det gäller att identifiera, lagföra och stänga ute de individer som stör och begår brott vid arrangemangen.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Carlsberg Group är tillbaka i den europeiska landslagsfotbollens finrum.  Här är man väl insatta i konsten att skapa avtal som gynnar varumärket. Via nya partnerskap med dels UEFA och dels Svenska Fotbollförbundet är bolaget nu fotbollsölet till och med år 2030. 

Avtalet har en betoning på en jämn fördelning mellan herr- och dammästerskapen.

Folkspel är föreningslivet eget lotteriaktör. Sedan och erbjuder bland annat föreningslivet ett digitalt lotteri som heter JOYNA. I det ingår premiumvinsten win-win. En prenumerant vinner 100 000 kronor. Dessutom går samma summa till den förening eller organisation som sålt lotten.

I senaste dragningen gick vinsten till breddföreningen med fotboll och innebandy i sin verksamhet, Luleå SK.

De delar på grannlåten. Viaplay sänder UEFA fotbolls-EM i sommar tillsammans med SVT(2-27 juli i Schweiz). De är lika glada på båda håll.

- Det känns grymt kul, menar  Viaplays sportchef Erik Westberg.

– Fotbollsmästerskap och svensk sommar hör ihop, och damlandslaget är ett av Sveriges mest populäraevenemang , säger SVT:s sportchef Max Bursell.

Hans karriär är en dröm för åtskilliga ungdomar med förhoppningar om ett likadant genombrott. 19-åriga  Lucas Bergvall fick chansen och tog den också via 45 framträdanden under första säsongen i Tottenham och ett nytt kontrakt. Avtalet innebär att han blir kvar i London till och med 2031 med förbättrade villkor.

Han har gjort succé , men  saknades i Tottenhams Europa League-trupp mot Bodö/Glimt på grund av en skada. Nu bekräftar Tottenhams tränare Ange Postecoglou att Bergvall troligtvis blir borta resten av säsongen.

– Han har sträckt ledbanden i fotleden. Skadan är  allvarlig.