SISU måste hjälpa förbund och klubbar
Idrotten har förlorat 500 miljoner på en dryg månad. Vad innebär det? Var kommer dessa pengar tas ifrån? Och framför allt vad kommer det betyda för olika idrotter? Vi måste först konstatera att den stora smällen för idrotten inte syns av dessa siffror.
Det beror på att summan bara tar hänsyn till en liten period och där vissa idrotter blir överrepresenterade. Effekterna blir större nu när effekterna av Covid-19 sträcker sig över längre tid.
Förnärvarande krishanteras Covid-19 inom de flesta styrelser. Frågorna är mycket här och nu. Hur påverkas idrottare? Vad kan vi genomföra för tävlingar? Hur kommer detta påverka i förbundet? Kommer det påverka vår idrott? De större förbunden och klubbarna sitter också räknar på effekter – både idrottsliga och ekonomiska.
Traditionell riskbedömning
Nu är det viktigt för varje idrott och klubb att förstå vilka effekter idrotten har och att kunna tydliggöra dessa. Ett traditionellt riskhanteringsarbete och riskbedömning brukar behöva besvara tre frågor.
• Vilka risker finns (Riskinventering)?
• Vad är sannolikheten att det händer (Riskanalys)?
• Vad blir konsekvensen om det händer (Riskutvärdering)?
Dilemmat är att för få idrotter har gjort denna typ av analys. Jag tror inte heller att SISU erbjuder detta stöd i sitt utbud, men det måste fram och det omgående.
Nu skriker alla högt om att man förlorar pengar. Men vem förlorar mest? Är det den som förlorar mest pengar – dvs ishockey och fotboll? Är det den som förlorar mest pengar i sin idrott förhållande till idrottens omsättning – kanske friidrott och orientering (den senare i än större omfattning om O-ringen inte blir av)? Är det den som har lägst soliditet – dvs svagaste idrotter som drabbas hårdast av ett litet inkomstbortfall?
Konsten att göra rätt
Fokus måste vara att gå systematiskt tillväga. Identifiera de risker som redan realiserats och de som är på väg att realiseras. Vad är sannolikheterna att olika sårbara verksamheter drabbas och vad blir konsekvenserna? Konsekvenser både på kort sikt och lång sikt, både idrottsligt (topp och bredd) och ekonomiskt samt för idrotten, folkhälsan och för samhället i stort.
Utifrån denna systematik som RF och SISU måste hjälpa förbund och klubbar med kan vi arbeta för att idrotten drabbas så lite som möjligt. Men det är viktigt att vi värnar de strukturer som är viktigast för att idrottens ekosystem ska fungera även 2021, 2025 och i framtiden. Arbetet är inte enkelt, men det måste göras. Hur vi hanterar denna kris påverkar hur idrotten kommer se ut framöver i Idrottssverige.
Mest lästa just nu
Wimt har gjort entré! Inget konstigt om ni inte har en aning om vad som avses i dag. Men i morgon och inför en framtid är planerna mycket ambitiösa.
Det är en platttform, en community, en media-app, ja, kalla det vad ni vill, men det är ett high tech-projekt – och på ren svenska kan vi benämna det som en jättelik fanclub eller supportrarnas hemvist/samlingsplats.
Slakthusområdet i Stockholm förvandlas. Söderstadion försvann, Diskussion pågår angående Johanneshovs framtid. Och nu Nu blir Tele2Arena i stället 3Arena. Ett tioårigt avtal träder i kraft i och med årsskiftet. Telekomkonkurrenten Tre blir ny namnsponsor i ett tioårigt avtal.
8-9 mars kommer världscupen till Åre för två dagar med alpin skidfest. I samband med det samlas också kända vinteridrottare, forskare och ledare för näringslivet för första gången under Nordic Sustainability Arena (NoSa) med ett gemensamt mål om att skydda framtidens vintrar.
Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.
Ängelholms kommun föregår med gott exempel och bildar skolar för många andra kommuner. Skåningarna går ut öppet med hur mycket de vill sponsra föreningarna i bygden. Och de uppger också hur mycket pengar respektive klubb får.
Behållningen från Bingolottos Uppesittare-kvällen, dan-före-dan och en enskild kväll landade 2024 på 142 miljoner att fördela på klubbar och organisationer. Sedan gav Nyårsbingon ytterligare 14 miljoner i överskott. Totalt innebar det 156 miljoner kronor!
Stjärnspäckade hockeyturneringen Four Nations Face Off, 12-20 februari, ska visas i svensk TV. Deltagande nationer är Sverige, Finland, Kanada och USA.
Efter en ekonomisk mangling med NHL-organisationen och spelarfacket NHLPA har streamingtjänsten Viaplay slutligen accepterat villkoren. Några belopp har inte meddelats.
Matchtider är 02.00, med undantag för Tre Kronors möte med Finland som har nedsläpp 19 00 den 15 februari. Tre Kronor inleder mot Kanada den 13 februari 02.00
Mästartiteln är säkrad, men det betyder inte att arbetsro infinner sig i Malmö FF. Många spelarfrågor behöver slutföras.
På tisdagen tillkännagav MFF-ledningen att skyttekungen Isaac Kiese Thelin förlänger sitt kontrakt med MFF. Den 32-årige forwardens nya avtal gäller till och med 2026.
Skriv kommentar