SISU måste hjälpa förbund och klubbar

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

Idrotten har förlorat 500 miljoner på en dryg månad. Vad innebär det? Var kommer dessa pengar tas ifrån? Och framför allt vad kommer det betyda för olika idrotter? Vi måste först konstatera att den stora smällen för idrotten inte syns av dessa siffror. 

Det beror på att summan bara tar hänsyn till en liten period och där vissa idrotter blir överrepresenterade. Effekterna blir större nu när effekterna av Covid-19 sträcker sig över längre tid.

 Förnärvarande krishanteras Covid-19 inom de flesta styrelser. Frågorna är mycket här och nu. Hur påverkas idrottare? Vad kan vi genomföra för tävlingar? Hur kommer detta påverka i förbundet? Kommer det påverka vår idrott?  De större förbunden och klubbarna sitter också räknar på effekter – både idrottsliga och ekonomiska.

 Traditionell riskbedömning

Nu är det viktigt för varje idrott och klubb att förstå vilka effekter idrotten har och att kunna tydliggöra dessa. Ett traditionellt riskhanteringsarbete och riskbedömning brukar behöva besvara tre frågor.

• Vilka risker finns (Riskinventering)?

• Vad är sannolikheten att det händer (Riskanalys)?

• Vad blir konsekvensen om det händer (Riskutvärdering)?

 Dilemmat är att för få idrotter har gjort denna typ av analys. Jag tror inte heller att SISU erbjuder detta stöd i sitt utbud, men det måste fram och det omgående.

Nu skriker alla högt om att man förlorar pengar. Men vem förlorar mest? Är det den som förlorar mest pengar – dvs ishockey och fotboll? Är det den som förlorar mest pengar i sin idrott förhållande till idrottens omsättning – kanske friidrott och orientering (den senare i än större omfattning om O-ringen inte blir av)? Är det den som har lägst soliditet – dvs svagaste idrotter som drabbas hårdast av ett litet inkomstbortfall? 

Konsten att göra rätt

Fokus måste vara att gå systematiskt tillväga. Identifiera de risker som redan realiserats och de som är på väg att realiseras. Vad är sannolikheterna att olika sårbara verksamheter drabbas och vad blir konsekvenserna? Konsekvenser både på kort sikt och lång sikt, både idrottsligt (topp och bredd) och ekonomiskt samt för idrotten, folkhälsan och för samhället i stort.

Utifrån denna systematik som RF och SISU måste hjälpa förbund och klubbar med kan vi arbeta för att idrotten drabbas så lite som möjligt. Men det är viktigt att vi värnar de strukturer som är viktigast för att idrottens ekosystem ska fungera även 2021, 2025 och i framtiden. Arbetet är inte enkelt, men det måste göras. Hur vi hanterar denna kris påverkar hur idrotten kommer se ut framöver i Idrottssverige.

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Deloitte och Sveriges Olympiska Kommitté (SOK) har ingått ett samarbete som en förlängning av Deloittes internationella partnerskap The Olympic Partner (TOP).

- Vi delar många egenskaper med den olympiska rörelsen, såsom fokus på personlig prestation och utveckling, hälsa och välbefinnande. Vi har mycket att lära av den kunskap som finns inom SOK och tror att vi med våra kompetenser kan bidra till att utveckla SOK som organisation, stärka den olympiska rörelsen och idrott i Sverige i stort, säger Erik Olin, Country Managing Partner på Deloitte.

En entusiast och eldsjäl i samma person. Och han snackar inte bara utan får saker och ting gjorda. En Lars Månsson skulle det finnas lite varstans, då blev mycket uträttat. Han har svarat för ett enastående arbete i  Arvika. 

Lars har förverkligat idén om ”Arenan” och den blir nu till modell för varenda kommun i Sverige. Så bra är det bakomvarandet tänket och nyttan med skapelsen.

Han är SHL-ishockeyns högst avlönade svenske spelare.  Skatteverkets siffror  avslöjar att Färjestads forward Marcus ”Lilliz” Nilsson, 33, år, redovisade en taxerad inkomst på 3 279 800 kr, taxeringsåret 2022. 

Santidigt sprider sig en osäkerhetsfaktor bland SHL-klubbarna och allmänt inom idrotten. Våldsutvecklingen i samhället påverkar alla och risken för attentat har ökat.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

”Vi hoppas att vi har snälla sponsorer, eller att det finns vänliga själar som vill hjälpa oss”, vädjar Lisbeth Larsson, ordförande i Eslövs IK.

Bedragare har länsat handbollsklubbens tillgångar.

Med hjälp av ett kapat bank-id kunde bedragare komma över flera hundratusen kronor från Eslövs IK.

Visst är det ganaka fantastiskt. Ett spelbolag lanserar ett aspel så att idrotten kan förstärka intäkterna. Det är precis vad som sker när Svenska Spel  tillsammans med svensk ishockey introducerardet nya nummerspelet Supportern.Ett  ett digitalt lotteri som ska bidra till nya och viktiga pengar hos  27 föreningar i SHL, SDHL och Hockeyallsvenskan. De ska  erbjuda spelet i samband med ligapremiärerna.

Hanna Stjärne, vd på SVT, är i dag lycklig. Hon avslutade arbetsveckan med att ge ett besked som glädjer många svenskar. Från och med vinter-OS i Cortina 2026 kan alla följa OS-festen på SVT:s plattformar. 

– Jag är så otroligt glad över att OS-sändningarna flyttar hem till SVT igen. Sport är roligare att uppleva tillsammans och vi ser fram emot att samla Sverige framför många spännande och historiska sportögonblick framöver, säger Hanna Stjärne. 

Fotbollens Silly Season har sina sista skälvande timmar. Penningflödet mellan klubbarna upphör natten mot fredagen  och sportcheferna kan andas ut. Spelare skiftar adress, med eller mot sin vilja. Natten till fredagen slår fönstret igen för klubbarna i både herr- och damallsvenskan. Ute  i Euroopa är det stopp ett dygn senare, natten mot lördagen slår det igen