Men idrotten kan inte vänta för länge

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

RF har ingen tid att slå sig till ro. Glädjande meddelade Björn Eriksson i Idrottens Affärer att OM pandemin fortsätter behöver han tydliggöra för Idrottsministern att idrotten behöver ytterligare ett stödpaket. Med tanke hur idrotts- sverige drabbas av pandemin så kan RF inte vänta. Idrottens fortsatta behov finns, är reella och är nu.

Nyheterna om inställda evenemang avlöser varandra i snabb takt. Vansbrosimningen, Gothia Cup, O-ringen, Partille cup, Eken Cup, Vätternrundan och SM-veckan för att bara nämna några. Bakom varje event finns det individer och föreningar som lägger ned sina själar i att ge lag och deltagare årets bästa upplevelse.

 När Gothia Cup ställdes in sa cupgeneralen Dennis Andersson att det var de svåraste orden han någonsin har formulerat. Detta säger mycket om hur arrangörer brinner för det evenemang som de är ansvariga för. 

I denna besvärliga situation så har RF i den första överenskommelsen skapat en skarp linje kring halvårsskiftet. De som ligger innan halvårsskiftet kan få eventuell ekonomisk kompensation för sitt engagemang och de som ligger efter halvårsskiftet kommer inte få det, t ex Gothia cup, O-ringen och Partille cup.

 Men bakom halvårsskiftet, då?

Om inte RF lyckas få fram ytterligare ett stödpaket så behöver man svara på vad som gör de ekonomiska konsekvenser mindre angelägna för event som finns efter halvårsskiftet? 

Hur påverkar det idrotterna när event innan halvårsskiftet kan få kompensation men inte efter t ex Eken Cup i Handboll, men inte Partille Cup. Dalecarlia Cup i fotboll (som är uppskjuten) men inte Gothia cup (som är inställd). Inställda GöteborgsVarvet men inte Lidingöloppet, som förvisso inte ställts in men som drabbas hårt av att inga anmäler sig och att tidigare tävlingar inom En Svensk Klassiker inte genomförs.

 För att inte olika idrotter och liknande evenemang inom olika idrotter ska bli skevt fördelade behövs ett andra paket. Här finns ingen tid att vänta på. På samma sätt som RF är mån om rättvisa fördelningsprinciper så behöver specialförbunden också kunna vara det. 

Specialförbunden måste kunna svara upp mot den grundläggande fördelningsprincipen RF tillämpat inom sina respektive idrotter, dvs - Gemensamt ansvarstagande för idrottsrörelsen som helhet ska genomsyra fördelningen av medlen. Detta kan man inte utan ett andra paket.

Andra fördelningsprinciper?

 I och med att pandemin fortsatt har konsekvenserna för idrotten vuxit och förändrats. I första paketet var det tydligt att man inte skulle ta hänsyn till förlorade medieintäkter eller sponsringsintäkter. 

Att behålla dessa principer blir svårare om vi ska kunna värna den struktur av idrottsrörelsen vi har i dag. Den är uppbyggd på att verksamheter och klubbar ser till att idrotten blir mer vital och starkare genom att generera intäkter från flera källor. 

När idrotten inte levererar och svarar upp mot förväntningarna så försvinner även dessa intäkter. Något som gäller både klubbar och elitidrottare. I vissa internationella förbund, t ex Internationella friidrottsförbundet, hjälper man de professionella idrottarna. 

I Sverige krävs en anställningsform för att kunna ta del av permitteringsbidragen. RF kommer ha svårt i nästa paket att blunda för denna verklighet.

 Får inte finnas skillnader

Samtidigt behöver RF vara rättvis över tid. Ersättningar till följd av ekonomiska förluster inom samma idrott eller samma typ av event kan inte skilja sig mellan de olika stödpaketen.

 Det gör att nästa stödpaket bör vara än större än det första. RF måste för sin egen, för specialförbunden och för idrotts Sverige lyckas med att etablera stödpaket nummer2. Deras egen insats är större denna gång, även om ingen väntar sig full kompensation så behöver idrottsrörelsen som helhet få likvärdig behandling.

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Svenska techbolaget Sweetspot har under måndagen lämnat in ett klagomål till Konkurrensverket gällande Svenska Golfförbundets IT-system GIT. Klagomålet avser missbruk av dominerande ställning och grundas på det faktum att golfklubbarna inte själva kan välja vilket IT-system de vill använda.

- Vi ifrågasätter att det går till på det här sättet och om det verkligen är det bästa för golfens alla utövare. Det skulle vara intressant att få detta prövat, säger Sweetspots vd och grundare Henrik Ahlin.

Degerfors kommun vill sälja klassiska Stora Valla. Det chockartade beskedet nådde klubben plötsligt på måndagen, en och en halv vecka innan allsvenska premiären.

-Vi är chockade över att det kommer utan någon dialog, säger klubbchef Lars Weman. På sin hemsida skriver Degerfors:

"Vänsterpartiet och Moderaterna i Degerfors kommun harkommit överens om att försöka sälja Stora Valla. Beskedet kom som en chock för föreningens styrelse och personal, som inte delgivits planerna eller deltagit i någon form av dialog rörande en försäljning".

Dramatiken uteblev när tidigare statsministern Fredrik Reinfeldt, 57, år valdes till ny ordförande för Svenska Fotbollförbundet efter avgående Karl Erik Nilsson

Under punkt 11, vid 12.30-tiden, kunde mötesordföranden Anders Ygeman (s) redovisa delegaternas röster; 143 röster för Reinfeldt mot 110 för Lars-Christer Olsson, tidigare ordförande för SEF, Föreningen Svensk Elitfotboll.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Förre statsministern Fredrik Reinfeldt, som kandiderar för att bli ordförande  i Svenska Fotbollförbundet, kunde på måndagen räkna in 18 tunga röster.

 Det största distriktet, Stockholm, har vid årsmöte beslutat att stödja valberedningens förslag, det vill säga Fredrik Reinfeldt, som har föreslagits av allsvenska BP.

-Vi har tidigt sagt att vi stödjer valberedningen i den här processen, något som bekräftades vid vårt årsmöte.

Riksdagen har fattat beslut i fråga om propositionen om en förstärkt spelreglering. 

– Sammantaget väldigt positivt för våra allmännyttiga lotterier, säger Hans Sahlin, vd på Folkspel och ordförande i SVALO (Sveriges Allmännyttiga Lotterier).

Under ishockeyns SM-slutspel, ångestkvalet mellan Brynäs och Malmö samt hockeyallsvenskans play off kan lagens supporters vakna upp med programmet ”Hockeymorgon” måndag-fredag 8.00-9,00. 

1 372 298 263 kronor, 121 miljoner euro i klartext,  - för köp av en fotbollsspelare, Det väcker reaktioner inte bara i fotbollvärlden. Och den berörde, argentinaren Enzo Fernández fyllde 22 år  så sent som för en dryg vecka sedan och får nu pressen att leverera i sin nya klubb, Chelsea.