Självrannsakan behövs inom idrotten

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

Denna vecka skulle det varit Idrottens dag i Almedalen. Tyvärr blev inte det möjligt. Extra olyckligt är detta eftersom svensk idrottsrörelse i dag har behov av att lyfta, diskutera och utmana sig själva för att förbli vitala och relevanta. Almedalen kan vara ett perfekt tillfälle att inte bara tala om vad man är duktig på utan även interagera med politiker, kommuner och andra intressenter kring frågor som är centrala för idrotten framöver. Frågor som idrottsrörelsen även behöver anpassa sig till,

För även om det finns en strategi för svensk idrottsrörelse i form av Strategi 2025 så behöver vägen att realisera strategin uppdateras utifrån förändringar i och runt idrotten. Det är lätt att vi fokuserar på den egna idrottens utveckling ur ett inifrån-ut-perspektiv och inte tänker på de dimensioner som är viktiga för att idrotten ska växa och bli starkare.

Jag skulle gärna velat att idrotten hade diskuterat följande tre områden i Almedalen. Tre områden som i och med vårens corona kris blivit allt tydligare och viktigare att förhålla sig till.

- Balansen mellan ideellt och kommersiellt

- Lokalt utbud och lokal idrottsmångfald

- Relationen topp kontra bredd

Balansen mellan ideellt och kommersiellt

Det stora behov som idrotten har ekonomiskt av stödpaket har varit en överraskning för många. Detta trots att de kommunicerade behoven inte har tagit hänsyn till sponsrings och medieintäkter som gör intäktsbortfallet mycket större. Behoven av ekonomiska stödpaket visar att den ideella idrotten i dag är beroende av kommersiella intäkter. Intäkterna från staten och kommunerna är viktiga men idrottsrörelsen verkar i kommersiella miljöer. Detta ska inte underskattas, utan det är viktigt för att idrotten ska få bättre ekonomiska förutsättningar. 

I Almedalen hade det varit intressant att tydliggöra hur stort detta ekonomiska beroende är och diskutera hur idrotten i framtiden än mer kan bejaka externa intäkter utan att tappa den ideella identiteten. 

Lokalt utbud och lokal idrottsmångfald

Antalet föreningar som påverkas av intäktsbortfall är många, även om det är en övervikt mot större lagsporter och manligt idrottande. Den ekonomiska fördelningen är en realitet och något som vuxit fram över årens lopp. Från ett samhällsperspektiv är det viktigt få många i rörelse och att få många att hitta idrott och motion. 

Samtidigt är det viktigt inom flera idrotter att säkerställa god ekonomisk utveckling i den egna föreningen för att kunna hävda sig inom den egna idrotten. I behovet att utveckla den egna idrotten är det lätt de som vi ska locka till idrotten glöms bort och att idrotten sker på de många utövarnas villkor. För att idrotten som helhet ska lyckas vara attraktiv och tillgänglig behövs troligen ett brett utbud av både idrotter och former inom idrotten. 

Tillgänglighet till idrott och mångfald av idrott är viktigt för idrottens tillväxt. Fler måste kunna hitta sin idrott utifrån sina förutsättningar, intressen och behov.

I Almedalen hade det varit intressant att diskutera om idrotten skapar förutsättningar för en lokal mångfald och tillgänglighet. Hur mindre idrotter kan få förutsättningar att verka i fler kommuner, samt hur idrottens former kan moderniseras för att bättre möta dagens allt mer skiftande behov.

Relationen topp kontra bredd

Inom de flesta idrottsförbund finns det en vilja att utveckla en bred ungdomsverksamhet för att därefter över tid utkristallisera en elit som kan konkurrera internationellt. Detta är centralt och något de flesta förbund är duktiga på och som inte heller bör tappas bort. I Strategi 2025 har pyramidtanken kompletterats med perspektiv där man vill att idrotten ska bli en rektangel och möta upp mot ett ökat breddidrottande. Trots det ser vi varje år alarmerande siffror från Centrum för idrottsforskning om att vi tappar barn redan i tidiga tonåren, något som går emot det idrottsrörelsen vill.  För att lyckas med Strategi 2025 krävs krafttag.

Det är viktigt att de som hittat idrotten inte lämnar. Tappar vi deltagare genom tidigt ointresse eller tidig utslagning blir idrottsrörelsen mindre och därmed också mindre betydelsefull.

I Almedalen hade det varit intressant att ta upp de här frågorna och väcka debatt, hur vi inte bara konstaterar att det är viktigt att fler ska hänga kvar längre, vilket flera föreningar lyckas med, utan också tar diskussionen om hur idrotten genom SF klarar av att styra och verka mot flera mål. 

Med andra ord - hur Strategi 2025 blir verklighet och inte bara goda tankar.

Nu blev det inget Almedalen 2020 och våren har gått till krishantering, så frågan är om idrottsrörelsens tar sig tid till reflektion och eftertanke om dessa strategiska dimensioner.  

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Deloitte och Sveriges Olympiska Kommitté (SOK) har ingått ett samarbete som en förlängning av Deloittes internationella partnerskap The Olympic Partner (TOP).

- Vi delar många egenskaper med den olympiska rörelsen, såsom fokus på personlig prestation och utveckling, hälsa och välbefinnande. Vi har mycket att lära av den kunskap som finns inom SOK och tror att vi med våra kompetenser kan bidra till att utveckla SOK som organisation, stärka den olympiska rörelsen och idrott i Sverige i stort, säger Erik Olin, Country Managing Partner på Deloitte.

Det är inte varje dag som två ekonomiska tungviktare, oberoende av varann, vill kliva sin som externa huvudägare i en golfklubb. Det är verklighet för Haninge GK på Södertörn, söder om Stockholm.

På medlemsmöte kommer föreningens cirka 1000 medlemmar att ta ställning till två budgivare som båda lovar investeringar i flermiljonklassen. Anläggningen har 27 hål och är skuldtyngd, cirka 20 miljoner, efter ombyggnad och renovering av två nio håls slingor.

 Sverige finns det närmare en halv miljon golfspelare.En majoritet av dem lär ha gjort samma sak i helgen -  tillbringat timmar helgen framför tv:n trots stundtals härligt väder. Men SVT serverade direktbilder från södra Spanien och uppgörelsen  mellan Europa och USA i Solheim Cup.Tre dagar med ca sju timmar varje dag innebar att det inte var lätt att slita sig. Det blev också en riktigkamp mellan världens bästa damer in på potytkanten  på den soldränkta banan några mil från Gibraltar - med fem svenskor i huvudroller.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

”Vi hoppas att vi har snälla sponsorer, eller att det finns vänliga själar som vill hjälpa oss”, vädjar Lisbeth Larsson, ordförande i Eslövs IK.

Bedragare har länsat handbollsklubbens tillgångar.

Med hjälp av ett kapat bank-id kunde bedragare komma över flera hundratusen kronor från Eslövs IK.

Visst är det ganaka fantastiskt. Ett spelbolag lanserar ett aspel så att idrotten kan förstärka intäkterna. Det är precis vad som sker när Svenska Spel  tillsammans med svensk ishockey introducerardet nya nummerspelet Supportern.Ett  ett digitalt lotteri som ska bidra till nya och viktiga pengar hos  27 föreningar i SHL, SDHL och Hockeyallsvenskan. De ska  erbjuda spelet i samband med ligapremiärerna.

Hanna Stjärne, vd på SVT, är i dag lycklig. Hon avslutade arbetsveckan med att ge ett besked som glädjer många svenskar. Från och med vinter-OS i Cortina 2026 kan alla följa OS-festen på SVT:s plattformar. 

– Jag är så otroligt glad över att OS-sändningarna flyttar hem till SVT igen. Sport är roligare att uppleva tillsammans och vi ser fram emot att samla Sverige framför många spännande och historiska sportögonblick framöver, säger Hanna Stjärne. 

Fotbollens Silly Season har sina sista skälvande timmar. Penningflödet mellan klubbarna upphör natten mot fredagen  och sportcheferna kan andas ut. Spelare skiftar adress, med eller mot sin vilja. Natten till fredagen slår fönstret igen för klubbarna i både herr- och damallsvenskan. Ute  i Euroopa är det stopp ett dygn senare, natten mot lördagen slår det igen