Självrannsakan behövs inom idrotten

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

Denna vecka skulle det varit Idrottens dag i Almedalen. Tyvärr blev inte det möjligt. Extra olyckligt är detta eftersom svensk idrottsrörelse i dag har behov av att lyfta, diskutera och utmana sig själva för att förbli vitala och relevanta. Almedalen kan vara ett perfekt tillfälle att inte bara tala om vad man är duktig på utan även interagera med politiker, kommuner och andra intressenter kring frågor som är centrala för idrotten framöver. Frågor som idrottsrörelsen även behöver anpassa sig till,

För även om det finns en strategi för svensk idrottsrörelse i form av Strategi 2025 så behöver vägen att realisera strategin uppdateras utifrån förändringar i och runt idrotten. Det är lätt att vi fokuserar på den egna idrottens utveckling ur ett inifrån-ut-perspektiv och inte tänker på de dimensioner som är viktiga för att idrotten ska växa och bli starkare.

Jag skulle gärna velat att idrotten hade diskuterat följande tre områden i Almedalen. Tre områden som i och med vårens corona kris blivit allt tydligare och viktigare att förhålla sig till.

- Balansen mellan ideellt och kommersiellt

- Lokalt utbud och lokal idrottsmångfald

- Relationen topp kontra bredd

Balansen mellan ideellt och kommersiellt

Det stora behov som idrotten har ekonomiskt av stödpaket har varit en överraskning för många. Detta trots att de kommunicerade behoven inte har tagit hänsyn till sponsrings och medieintäkter som gör intäktsbortfallet mycket större. Behoven av ekonomiska stödpaket visar att den ideella idrotten i dag är beroende av kommersiella intäkter. Intäkterna från staten och kommunerna är viktiga men idrottsrörelsen verkar i kommersiella miljöer. Detta ska inte underskattas, utan det är viktigt för att idrotten ska få bättre ekonomiska förutsättningar. 

I Almedalen hade det varit intressant att tydliggöra hur stort detta ekonomiska beroende är och diskutera hur idrotten i framtiden än mer kan bejaka externa intäkter utan att tappa den ideella identiteten. 

Lokalt utbud och lokal idrottsmångfald

Antalet föreningar som påverkas av intäktsbortfall är många, även om det är en övervikt mot större lagsporter och manligt idrottande. Den ekonomiska fördelningen är en realitet och något som vuxit fram över årens lopp. Från ett samhällsperspektiv är det viktigt få många i rörelse och att få många att hitta idrott och motion. 

Samtidigt är det viktigt inom flera idrotter att säkerställa god ekonomisk utveckling i den egna föreningen för att kunna hävda sig inom den egna idrotten. I behovet att utveckla den egna idrotten är det lätt de som vi ska locka till idrotten glöms bort och att idrotten sker på de många utövarnas villkor. För att idrotten som helhet ska lyckas vara attraktiv och tillgänglig behövs troligen ett brett utbud av både idrotter och former inom idrotten. 

Tillgänglighet till idrott och mångfald av idrott är viktigt för idrottens tillväxt. Fler måste kunna hitta sin idrott utifrån sina förutsättningar, intressen och behov.

I Almedalen hade det varit intressant att diskutera om idrotten skapar förutsättningar för en lokal mångfald och tillgänglighet. Hur mindre idrotter kan få förutsättningar att verka i fler kommuner, samt hur idrottens former kan moderniseras för att bättre möta dagens allt mer skiftande behov.

Relationen topp kontra bredd

Inom de flesta idrottsförbund finns det en vilja att utveckla en bred ungdomsverksamhet för att därefter över tid utkristallisera en elit som kan konkurrera internationellt. Detta är centralt och något de flesta förbund är duktiga på och som inte heller bör tappas bort. I Strategi 2025 har pyramidtanken kompletterats med perspektiv där man vill att idrotten ska bli en rektangel och möta upp mot ett ökat breddidrottande. Trots det ser vi varje år alarmerande siffror från Centrum för idrottsforskning om att vi tappar barn redan i tidiga tonåren, något som går emot det idrottsrörelsen vill.  För att lyckas med Strategi 2025 krävs krafttag.

Det är viktigt att de som hittat idrotten inte lämnar. Tappar vi deltagare genom tidigt ointresse eller tidig utslagning blir idrottsrörelsen mindre och därmed också mindre betydelsefull.

I Almedalen hade det varit intressant att ta upp de här frågorna och väcka debatt, hur vi inte bara konstaterar att det är viktigt att fler ska hänga kvar längre, vilket flera föreningar lyckas med, utan också tar diskussionen om hur idrotten genom SF klarar av att styra och verka mot flera mål. 

Med andra ord - hur Strategi 2025 blir verklighet och inte bara goda tankar.

Nu blev det inget Almedalen 2020 och våren har gått till krishantering, så frågan är om idrottsrörelsens tar sig tid till reflektion och eftertanke om dessa strategiska dimensioner.  

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

SHL-laget Leksands IF vädjar nu hos Leksands kommun om ekonomisk hjälp. Av ett pressmeddelande framgår att föreningen ansöker om att förlänga och utöka det befintliga borgensåtagandet samt att förlänga hyresavtalet kring arenan.

Resultatet för verksamhetsåret 2024-2025 pekar på ett minusresultat på omkring 20 miljoner kronor  för koncernen Leksands AB, med den ideella föreningen Leksands IF..

Publiksuccén fortsätter.  Fler människor följer elitfotbollen än någonsin.Klubbarna räknar glatt publikintäkterna. Över en kvarts miljon åskådare på premiärmatcherna i Allsvenskan och Superettan.

Över 260 000 åskådare såg klubbarnas hemmapremiärer på plats i Allsvenskan och Superettan. Totalt sågs de två första omgångarna av 261 385 åskådare, en stor ökning jämfört med förra årets 240 021 åskådare vid samma tidpunkt.

- Vi har haft två fantastiskt premiärhelger, säger Ola Rydén, ligaansvarig på Svensk Elitfotboll.

Göteborg blir åter scen för världstennis – för första gången på 18 år spelas Davis Cup i staden. 

Sverige ställs mot Tunisien i en betydelsefull landskamp den 12-13 september. Segrarenn går till nästa års Davis Cup Qualifiers.

I det svenska laget förväntas båda bröderna Ymer ingå.

I dt senska laget förväntas båda bröderna Ymer ingå.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Carlsberg Group är tillbaka i den europeiska landslagsfotbollens finrum.  Här är man väl insatta i konsten att skapa avtal som gynnar varumärket. Via nya partnerskap med dels UEFA och dels Svenska Fotbollförbundet är bolaget nu fotbollsölet till och med år 2030. 

Avtalet har en betoning på en jämn fördelning mellan herr- och dammästerskapen.

Folkspel är föreningslivet eget lotteriaktör. Sedan och erbjuder bland annat föreningslivet ett digitalt lotteri som heter JOYNA. I det ingår premiumvinsten win-win. En prenumerant vinner 100 000 kronor. Dessutom går samma summa till den förening eller organisation som sålt lotten.

I senaste dragningen gick vinsten till breddföreningen med fotboll och innebandy i sin verksamhet, Luleå SK.

 

I rena glädjeyran storspelade  Beachvolleyduon David Åhman och Jonatan Hellvig och är klara för kvartsfinal på världstourtävlingen Elite 16 i Saquarema, Brasilien. Svenskarna besegrade fransmännen Rémi Bassereau och Calvin Ayé med 2–0 i set och det var som att fira att de stadigt återkommer i SVT i år.

SVT har nämligen säkrat sändningsrättigheterna till den högsta divisionen på proffstouren, Elite 16, under 2025 och 2026. Det blir beachvolleyboll med lag Åhman/Hellvig i mängd de kommande två säsongerna.

MFF  satsar på en stjärnvärvning. Islänningen Arnór Sigurdsson är klar för klubben.

26-åringen håller dokumenterat hög klass och när MFF fick chansen  accepterades att han kostar några miljoner. an får tröja nummer åtta och ansluter till laget nästa vecka.Tränaren Henrik Rydström är lyrisk :– Tittar man på vad han gjorde i allsvenskan, så var det en offensiv av högsta klass. Han kan spela i olika offesiva positioner. Han kan vara åtta, tia eller ytter.