Ett uppehåll som skadar idrotten svårt

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

Nu har det gått fyra månader sedan folkhälsomyndigheterna införde begränsningar som påverkar idrotten och upplevelseindustrin extra hårt. Mycket tyder på att vi är fortfarande i början av att hantera de konsekvenser som pandemin innebär för idrotten. 

Att FHM och RF i detta läge tar semesteruppehåll i diskussionerna om återstart är uppseendeväckande. Effekterna på idrotten tar inte fyra veckors industrisemester.

Semester är det som gäller för de flesta svenskar. Men det innebär också uppehåll för RF och Folkhälsomyndigheten och det är ödesdigert för idrotten, där ett antal klubbar åsamkas kanske oreparabla skador.

På kort sikt är det som är mest förvånande att det inte verkar finnas en uppstartsplan. FHM och RF har månadsmöten när idrotten dagligen går på knäna. Att fatta beslut om när vi kan tillåta 500 personer och fler på våra evenemang och tävlingar kanske inte av medicinska skäl kan göras förrän i augusti. Men att förbereda idrotts- och evenemangssverige hur vi kan agera säkert i samband med återstart vore en självklarhet att arbeta med. För även om vi har en traditionell industrisemester förnärvarande så är denna period också högintensiv för idrott och event. 

Utvärdera direktiven

En naturlig fråga som skulle kunna arbetas med är att utvärdera om det räcker med de direktiv som fotbollen och andra förbund har utvecklat eller om dessa behöver utvecklas. Riktlinjerna har sin utgångspunkt i att förhindra smittspridning, 

Om FHM och den svenska strategin kommer att gå över till en fas där smittspårning blir viktigare (i likhet med andra länder) kanske inte riktlinjerna räcker. Kraven och förutsättningarna för publik på arenor och deltagande i motionslopp kanske kräver att arrangören kan vara stöd till smittspårning. 

Att utveckla lösningar för smittspårning kräver tid och att i detta läge inte ens föra diskussion om nästa steg gör att konsekvenserna av pandemin bli större. Idrotten tar och vill ta ansvar, men utan information och dialog så tar allt längre tid. De ekonomiska konsekvenserna blir också mycket mer omfattande. 

Ytterligare ett dilemma här är att de ekonomiska strukturerna kring idrott-, evenemang och kultur inte är traditionella, utan beslut behöver framförhållning och dessutom består produktionen av evenemang av många aktörer som samverkar. Aktörer som traditionellt inte syns eller hörs speciellt mycket, men som drabbas hårt.

Snart får vi se offren

Konsekvenserna för idrotten i höst och under 2021 har vi bara kunnat skymta. Flera klubbar har räknat på konsekvenserna och tagit hårda beslut, eftersom ekonomin inte finns att driva ”business as usual”. 

Är det bara speedwayklubben Smedernasom inte klarar av en säsong utan publik? Är de andra Speedwayklubbarna mer solida, eller sticker de huvudet i sanden? Kommer Smederna 2021 vara bättre rustade 2021 än de andra lagen som urholkar sin ekonomi? 

Inom idrotter som volleyboll, basket och innebandy väljer flera klubbar att kliva ned i seriesystemet för att klara sin ekonomi. Oroväckande är att det är idrotter med huvudverksamhet under vintersäsongen. 

Klubbarna som agerat förstår att konsekvenserna av pandemin kommer drabba dem under en längre tid och där t ex minskade intäkter av publik och sponsorer ger dem en ohållbar situation ekonomiskt. Förutom frågor kring hur klubbar sköts så blir ligornas och förbundens agerande mycket viktigt för att vi även framöver ska säkerställa en vital klubbstruktur och elitbredd. Dessa frågor måste idrotten orka ta i redan nu.

Inom friidrotten arrangeras under pandemin inte lopp och tävlingar som finansierar både barn- och ungdomsidrott och breddelit. Troligtvis tappar den svenska friidrottsrörelsen intäkter på mer än 40 procent under 2021. 

Kan tappa tillväxten

Även elit på ”Angelica Bengtsson-nivå” behöver arbeta extraför att klara sitt levebröd. I Angelicas fall både på Svenska Spel och på Postnord. Kommer andra idrottare som har än mindre marginaler och färre möjligheter att välja bort elitsatsning? 

Är en av effekterna av pandemin att vi i flera idrotter tappar tillväxten och inte kan värna den sårbara elitbredden? Färre elitlag och minskad breddelit leder till en svagare idrottsrörelse. 

Den negativa utvecklingen förstärks varje dag och då kan inte den organiserade idrottsrörelsen ta industrisemester.

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Djurgårdens fotboll redovisar inför kommande årsmöte, onsdagen 13 mars, ett eget kapital på historiskt höga 261,4 miljoner kronor, en  ökning med 51,1 miljoner kronor jämfört med 2022.
Aldrig tidigare har föreningen, bildad 1891, haft en sådan välfylld kassakista.  Av de allsvenska lagen är det endast Malmö FF som presenterar ett högre eget kapital, i storleksordningen 700 miljoner kronor.

Allmänna arvsfonden är mycket viktig, för att inte säga avgörande partl för fler och bättre idrottsanläggningar.i Sverige. Bara under 2023 kom 235 miljoner  den vägen till idrotten..

Därför blir reaktionen kraftig inom idrotts-Sverige när Riksrevisionen något obetänksamt publicerar en granskningsrapport av Allmänna arvsfonden och föreslår att fonden bör avvecklas. 

Den svenska OS-truppen till Paris växer – och ambitioner och förhoppningar gör det samma. Utgifterna också för den delen.

I förra veckan gav SOK klartecken till ett handbollslag, ett bordtennislag, två lagkapper i simning och åtta individuella idrottare.

Det är en idrottslig mobilisering för 100 miljoner.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Striden mellan ATG och Svenska Spel fortsätter., Men i en första instans, – Patent- och marknadsdomstolen (PMD), vann ATG. Och nu har även Patent- och marknadsöverdomstolen (PMÖD) dömt till ATG:s förde.

ATG har sedan 1973 registrerat företagsnamnet Aktiebolaget Trav och Galopp hos Bolagsverket. När Svenska Spel 2020 lanserade spel på hästar använde man trots det ordkombinationen ”Trav & Galopp” i sin kommunikation. ATG valde därför att stämma Svenska Spel för intrång i ATG:s företagsnamn.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Det är nya tider i svensk fotboll, transferintäkter eller intäkter från försäljning av spelare, sätter allt större avtryck i de allsvenska lagens bokslut efter 2023 års säsong.
Nykomlingen BP, som räddade det allsvenska kontraktet via kvalseger mot Utsikten,  redovisar inför årsmötet ett eget kapital på 48,5 miljoner kronor, ett historiskt högt belopp.