Vilken idrott vill politikerna egentligen se?

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

Att bli lyssnad på är viktigt, men att skapa resultat är viktigare. 

Den gemensamma i kommunikationen från specialförbunden när man träffat idrottsministern är att det positiva att hon lyssnade, samt att man upplevde att hon tog till sig argumenten. 

Utifrån idrottsministerns presskonferenser så finns det få som upplever att hon saknar insikt eller kunskap om idrottens, kulturen och evenemangsnäringens utmaningar. 

Vi är framme vid beslutet. Ger regeringen idrotten ytterligare en halv miljard och räddar verksamheten??

Lyssnandet till trots, så är det i handling och agerande som erkännandet bör komma. För att komma dit så krävs det arbete för att nå resultat.

Vinnaren i denna process hittills är RF och svensk idrotts folkrörelsemodell. Det är till specialförbunden som regeringen har lyssnat och diskuterat och inte med SEF, SHL eller motionsloppen. De mer kommersiella aktörerna får förlita sig på att ha goda relationer med folkrörelsedelen av respektive idrott. 

Svensk idrott en hybrid

Men vill politiken värna den svensk modellen behöver politiken också förstå att RF och specialförbundet är satta under press. De ekonomiska förlusterna och konsekvenserna av covid-19 är större hos de mer kommersiella idrottsaktörerna.

Aktörer som är motorer för de olika idrotterna både ekonomiskt och för att skapa intresse. För att värna en fortsatt folkrörelsedriven modell så behöver regeringen ge RF förtroende att leverera och visa på att idrotten kan ta ansvar. 

I den svenska modellen bidrar evenemang och ligor ekonomiskt till svensk idrott. Den kommersiella aspekten är inte skattefinansierat och styrs inte heller av RF. Ishockeyförbundet äger rättigheterna till Hockeyettan, men inte till SHL eller Allsvenskan. Svenska fotbollsförbundet äger rättigheterna till Svenska Cupen men inte till Allsvenskan, Superettan eller Damallsvenskan, vilka ligger under Svensk Elitfotboll (SEF) och Elitfotboll Dam (EfD). Inom friidrotten finansierar 80 procent av de 75 bästa klubbarna stor del av sin verksamhet genom motionslopp. 

Första offren

Ett exempel är Midnattsloppet som är på gränsen till konkurs och som är viktig för stora delar av friidrotten i Stockholm, Göteborg och Malmö. I friidrottens 

Lag-SM deltog inte Hammarby Friidrott eftersom man inte kan förlita sig på sin tidigare ekonomiska livsnerv – Midnattsloppet. Midnattsloppets verksamhet är ekonomiskt sund, men drabbas extremt hårt av deltagarbegränsningarna.

Vill vi behålla vår svenska modell så behövs både ett stödpaket för kvartal 3 och att 50-regeln anpassas till idrottens förutsättningar. Anpassningen behöver också ta höjd för att idrotten ska kunna skapa förutsättningar för att hitta en anpassad ekonomisk modell för kvartal 4.

För oavsett hur duktig förhandlare och lobbyist Björn Eriksson och RF kan vara, så är det svårt att tro på något ytterligare stödpaket för idrotten. Vilket i sin tur innebär att ishockey, inomhusidrotterna och evenemang som Vasaloppet måste hitta en ekonomisk modell som funkar under säsongen 2020/2021 och därefter, även under smittskyddsbegränsningar.

Utländska intressenter

Det finns intresse från andra länder och från privata aktörer att ta över olika delar av svensk idrott och svensk idrotts ekonomiska motorer. Motorer som varje år säkerställer ekonomin i svensk idrott. Om inte dialogen med politiken resulterar i ytterligare ett stödpaket och flexibilitet i reglerna kring social distansiering, så kommer svensk idrott förändras.

Vår hybridmodell där det kommersiella och det ideella samverkar kommer att ersättas av två skilda idrottsverkligheter där den ideella verksamheten blir mer beroende av bidrag och svagare. Vill politiken detta?

 

Staffan Movin

Kommentera

Vad anser du? Låt oss diskutera, antingen med Facebook – eller med kommentarer direkt på sidan.

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
Path:
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

SHL-laget Leksands IF , på 11:e plats och slutspelsmiss, redovisar ett minusresultat på 18,3 miljoner för säsongen 2024-2025.  Föreningens väntas dock klara Svenska Ishockeyförbundets licensnämnds krav på soliditet och likviditet. Kravet är ett eget kapital på fem procent av nettoomsättningen.

Enligt föreningens hemsida uppgår soliditeten till 15 miljoner det innebär att föreningen inte behöver utnyttja det utökade borgenlöftet från kommunen under 2025.

Riksidrottsförbundet har under de senaste året stärkt arbetet för långsiktig planering av platser för idrott. Under Almedalsveckan lyfter RF frågan om ett statligt anläggningsstöd för att stimulera nytänkande i samverkan mellan idrottsföreningar och kommuner.

– För att svensk idrottsrörelse ska kunna göra mer för fler behövs statligt stöd i form av ett anläggningsstöd. Riksidrottsförbundet har rätt kunskap, metoder och lokal närvaro i hela Sverige för att leda arbetet med att skapa mer plats för idrott och rörelse, säger Anna Iwarsson, ordförande Riksidrottsförbundet, högaktuell just nu i Almedalen.

På söndag inleds årets Gotland Runt, för 78:e gången, Nära 200 båtar från tio länder samlas i Sandhamn för världens största årliga havskappsegling. Tävlingen har arrangerats sedan 1937 och lockar både elitbesättningar och entusiastiska amatörseglare i en unik mix av båtklasser och nationaliteter.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Finansmannen Christer Gardell lättar på oplånboken igen. Vill han stötta r OS-guldmedaljörerna i beachvolleyboll, David Åhman och Jonatan Hellvig.

– De är fantastiskt duktiga idrottare och de är jättefina förebilder, säger Gardell till SVT Sport.

Fredag 13 juni – en turdag för en vinnare från Dalarna. 

Personen, som var på plats hos ideella Folkspel i Göteborg för högvinstskrap, fick se tre rutor innehålla 25 miljoner kronor, den största direktvinst som en skraplott genererat.

Du som gillar bordtennis kommer att jubla. Nu står det klart att SVT ska sända världstouren WTT Series och VM till och med 2028 ( först ut är VM i Doha nästa vecka) Satsningen innebär både livesändningar och massor av höjdpunktsklipp. Samtidigt är Jan-Ove Waldner klar som expertkommentator.

Supertalangen från Kallinge SK (moderklubb), Rödeby AIF och Malmö FF Roony Bardghji vet vad han vill och dit skall han. Efter fem säsonger i FC Köpenhamn – han värvades dit som 14-åring - ansluter han i början av juli till Barcelona, en klubb han drömt om sedan barnsben. Endast den obligatoriska läkarundersökningen återstår.