Vilken idrott vill politikerna egentligen se?
Att bli lyssnad på är viktigt, men att skapa resultat är viktigare.
Den gemensamma i kommunikationen från specialförbunden när man träffat idrottsministern är att det positiva att hon lyssnade, samt att man upplevde att hon tog till sig argumenten.
Utifrån idrottsministerns presskonferenser så finns det få som upplever att hon saknar insikt eller kunskap om idrottens, kulturen och evenemangsnäringens utmaningar.
Lyssnandet till trots, så är det i handling och agerande som erkännandet bör komma. För att komma dit så krävs det arbete för att nå resultat.
Vinnaren i denna process hittills är RF och svensk idrotts folkrörelsemodell. Det är till specialförbunden som regeringen har lyssnat och diskuterat och inte med SEF, SHL eller motionsloppen. De mer kommersiella aktörerna får förlita sig på att ha goda relationer med folkrörelsedelen av respektive idrott.
Svensk idrott en hybrid
Men vill politiken värna den svensk modellen behöver politiken också förstå att RF och specialförbundet är satta under press. De ekonomiska förlusterna och konsekvenserna av covid-19 är större hos de mer kommersiella idrottsaktörerna.
Aktörer som är motorer för de olika idrotterna både ekonomiskt och för att skapa intresse. För att värna en fortsatt folkrörelsedriven modell så behöver regeringen ge RF förtroende att leverera och visa på att idrotten kan ta ansvar.
I den svenska modellen bidrar evenemang och ligor ekonomiskt till svensk idrott. Den kommersiella aspekten är inte skattefinansierat och styrs inte heller av RF. Ishockeyförbundet äger rättigheterna till Hockeyettan, men inte till SHL eller Allsvenskan. Svenska fotbollsförbundet äger rättigheterna till Svenska Cupen men inte till Allsvenskan, Superettan eller Damallsvenskan, vilka ligger under Svensk Elitfotboll (SEF) och Elitfotboll Dam (EfD). Inom friidrotten finansierar 80 procent av de 75 bästa klubbarna stor del av sin verksamhet genom motionslopp.
Första offren
Ett exempel är Midnattsloppet som är på gränsen till konkurs och som är viktig för stora delar av friidrotten i Stockholm, Göteborg och Malmö. I friidrottens
Lag-SM deltog inte Hammarby Friidrott eftersom man inte kan förlita sig på sin tidigare ekonomiska livsnerv – Midnattsloppet. Midnattsloppets verksamhet är ekonomiskt sund, men drabbas extremt hårt av deltagarbegränsningarna.
Vill vi behålla vår svenska modell så behövs både ett stödpaket för kvartal 3 och att 50-regeln anpassas till idrottens förutsättningar. Anpassningen behöver också ta höjd för att idrotten ska kunna skapa förutsättningar för att hitta en anpassad ekonomisk modell för kvartal 4.
För oavsett hur duktig förhandlare och lobbyist Björn Eriksson och RF kan vara, så är det svårt att tro på något ytterligare stödpaket för idrotten. Vilket i sin tur innebär att ishockey, inomhusidrotterna och evenemang som Vasaloppet måste hitta en ekonomisk modell som funkar under säsongen 2020/2021 och därefter, även under smittskyddsbegränsningar.
Utländska intressenter
Det finns intresse från andra länder och från privata aktörer att ta över olika delar av svensk idrott och svensk idrotts ekonomiska motorer. Motorer som varje år säkerställer ekonomin i svensk idrott. Om inte dialogen med politiken resulterar i ytterligare ett stödpaket och flexibilitet i reglerna kring social distansiering, så kommer svensk idrott förändras.
Vår hybridmodell där det kommersiella och det ideella samverkar kommer att ersättas av två skilda idrottsverkligheter där den ideella verksamheten blir mer beroende av bidrag och svagare. Vill politiken detta?
Mest lästa just nu
Spelaraffärerna inom svensk elitfotboll ökar markant just nu. Transfermarknaden är het och klubbar säljer ovh köper för stora pengar.
IFK Göteborg har gjort en ny stor affär när italienska Serie B-klubben Sassuolo köpte Laurs Skjellerup som blir en av IFK:s dyraste försäljningar genom tiderna då prislappen ska, enligt uppgifter, hamnat på drygt 46 miljoner kronor. Många minns också hur IFK sålde Malick Yalcouyé till engelska Brighton och totalt handlar det om intäkter på runt 100 miljoner kronor.
8-9 mars kommer världscupen till Åre för två dagar med alpin skidfest. I samband med det samlas också kända vinteridrottare, forskare och ledare för näringslivet för första gången under Nordic Sustainability Arena (NoSa) med ett gemensamt mål om att skydda framtidens vintrar.
Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.
Ängelholms kommun föregår med gott exempel och bildar skolar för många andra kommuner. Skåningarna går ut öppet med hur mycket de vill sponsra föreningarna i bygden. Och de uppger också hur mycket pengar respektive klubb får.
Behållningen från Bingolottos Uppesittare-kvällen, dan-före-dan och en enskild kväll landade 2024 på 142 miljoner att fördela på klubbar och organisationer. Sedan gav Nyårsbingon ytterligare 14 miljoner i överskott. Totalt innebar det 156 miljoner kronor!
Viaplays utbud just nu är av rekordformat.Skidor i mängd är vi vana vid. Nnyligen förlängdes alla rättigheter för all skidsport, med undantag för skidskytte, till och med säsongen 2030.
Närmast kan vi se fram emot hockeyns Nations Cup i Montreal, Kanada och Boston, USA med Sverige, Finland, USA och Kanada. samt senaste tillskottet, Fotbollsmagasinet Tiki-Taka.
Mästartiteln är säkrad, men det betyder inte att arbetsro infinner sig i Malmö FF. Många spelarfrågor behöver slutföras.
På tisdagen tillkännagav MFF-ledningen att skyttekungen Isaac Kiese Thelin förlänger sitt kontrakt med MFF. Den 32-årige forwardens nya avtal gäller till och med 2026.
Skriv kommentar