Vi tvingas inse att mycket blir annorlunda
I år har idrottsledare blivit överraskade många gånger. Villkor har ändrats till följd av pandemin. Politikerna har minimal förståelse för hur idrottens ekosystem fungerar och det har tvingar förbund och föreningar att vända upp och ned på vedertagna rutiner och begrepp.
Idrottsledare har tvingats parera med olika lösningar i stället för att agera långsiktigt. Planering och framförhållning har varit omöjligt.

Nu läggs budgeterna inom de flesta idrotter för 2021. En uppgift som är otroligt svår, ja, näst itill omöjligt. Flera idrotter arbetar på RFs uppmaning med scenarioövningar för att förstå vilka olika typer av framtid vi går till mötes. Scenarioövningar i all ära men utan förmåga hos RF, specialförbund och andraidrottsaktörer att agera och vara flexibla i sitt beteende kommer svensk idrott att monteras ned.
Nu formas framtiden
Du i som idrottsledare behöver agera för att bestämma hur du vill påverka framtiden. Det kräver ledarskap, hängivenhet och förmåga att kunna anpassa sig och agera flexibelt.
Inom näringslivet har man under de senaste åren diskuterat begreppet VUCA till följd av en svårbedömd omvärld vilket bland annat beror på den snabba digitala utvecklingen som företag behöver förhålla sig till.
VUCA är från början ett militärt begrepp som står för Volatility, Uncertainty, Complexity och Ambiguity. På svenska kan vi översätta detta till volatil, osäker, komplex och tvetydig.
Scenarioövningarna som RF och specialförbunden nu genomför innebär att ledare behöver reflektera över hur man kan ta sig an olika typer av osäkerheter.
Snabb förändring
Volatilitet - syftar till att förändringar sker snabbt. I dessa fall behöver organisationer och ledare kunna agera kvickt och handlingskraftigt för att parera förändringarna. Handlingskraften stärks om man förstår både effekter och följdeffekter. Exempelvis på vad det innebär för lagidrotterna när svagare klubbar inte klarar av att fullfölja en säsong. Inte bara i form av de tävlingstekniska effekterna såsom ett annorlunda seriesystem utan även för möjligheten att hålla exempelvis en elitbredd i liv. Att accepter försämrad kvalité.
Osäkerhet – återkopplar till svårigheten att veta säkert både tid och omfattning av händelser och event. För en organisation brukar man tala om att man balanserar mellan olika möjliga framtider. Tanken med det nu pågående scenarioarbete som testas av av många SF är att kunna balansera mellan olika möjliga skiften och nya villkor. Här är det viktigt att man skapar beredskap att kunna agera för att undvika negativa konsekvenser och inte bara gör en pasiv analys.
Komplexitet – anknyter tillberoendet av har relationer med många intressenter som media, sponsorer, tävlingar, kommuner, ledare och aktiva för att nämna några. Denna komplexitet och inte minst styrkan och kraften i olika ekonomiska relationer glöms ofta bort eftersom man gärna vill se förenklade och tydliga strukturer enligt traditionella former. I den prekära situation är det viktigt att ordentligt analysera och förstå de ekonomiska kopplingarna och effekterna, eftersom dessa kan vara svåra att ersätta.
Tvetydighet - den framtid vi står inför har många möjliga tolkningar beroende på vilket perspektiv man tar på frågan. Här behöver ledare och organisationer kunna anpassa sig och hantera olika intressen och perspektiv. Det finns inte en lösning utan många aktörer vill påvisa sitt perspektiv på orsak och verkan.
Snabba - och bra lösnningar
Idrotten befinner sig i en tid som kräver agerande och beslutsfattande som man inte kan planera för. Snabba lösningar behöver ha en strategisk riktning för att inte organisationer stressas sönder av alla anpassningar.
Samtidigt är det mycket viktigt att förstå vad som kan skapa utvecklingskraft och hur vi kan påverka önskvärda förändringar. Detta är olika för varje idrott, men behöver planeras för.
För att göra det möjligt krävs at RF ger specialförbunden större frihet. Pengar ska användas till att säkerställa att SF får igång de önskvärda motorerna för återhämtning och tillväxt. En utmaning här är att idrottsorganisationer ofta är bemannade med personer som fokuserar på hjärtefrågor mer än på logiska och ekonomiska utmaningar – vilket är det som kommer att dominera morgondagen.
Nu behöver Sveriges idrottsledare visa sina organisatoriska ledarförmågor för att få svensk idrott ska få tillbaka sin kraft.
Kommentera
Vad anser du? Låt oss diskutera, antingen med Facebook – eller med kommentarer direkt på sidan.
- Kommentera med Facebook
- Kommentera utan Facebook
Skriv kommentar
Mest lästa just nu
Tiderna förändras. I fortsättningen står barnpassning på programmet när fotbollslandslagen har match. Detta som en konsekvens av diskussioner mellan SvFF och spelarrepresentanter.
På webben skriver Svenska fotbollförbundet (SvFF) att i samband med att spelaravtalet för A-landslagen i fotboll förlängts över 2025 har stödet vid föräldraskap förbättrats.
Kristinebergs idrottsplats, även kallad Krillan, i Stockholm, invigdes i början av 1930-talet. Här har många friidrottstävlingar och fotbollsmatcher arrangerats sedan dess.
I dag har gammalt blivit som nytt, sprillans nytt!
Allt är förändrat och förbättrat. Här är åtgärdslistan som åtskilliga kommuner skulle vilja kopiera med önskan att kunna göra det samma. och, detfinns pengar att hämta
Vem blir Årets Svenska Kvinna 2025? Kommer SWEA Internationals utmärkelse att gå till en av Sveriges mest internationellt framgångsrika affärskvinnor, en läkare och humanitär hjälparbetare, en hyllad skådespelare och regissör, en generalmajor inom Försvarsmakten, en världsrekord-hållande simmare eller en motorsports-legend?
Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.
Carlsberg Group är tillbaka i den europeiska landslagsfotbollens finrum. Här är man väl insatta i konsten att skapa avtal som gynnar varumärket. Via nya partnerskap med dels UEFA och dels Svenska Fotbollförbundet är bolaget nu fotbollsölet till och med år 2030.
Avtalet har en betoning på en jämn fördelning mellan herr- och dammästerskapen.
Folkspel är föreningslivet eget lotteriaktör. Sedan och erbjuder bland annat föreningslivet ett digitalt lotteri som heter JOYNA. I det ingår premiumvinsten win-win. En prenumerant vinner 100 000 kronor. Dessutom går samma summa till den förening eller organisation som sålt lotten.
I senaste dragningen gick vinsten till breddföreningen med fotboll och innebandy i sin verksamhet, Luleå SK.
Alla friidrottsvänner är att gratulera. Sporten får rekordmycket utrymme i TV, i synnerhet i år, men även framåt. Både Discovery och SVT är angelägna om att bjuda på direktsändningar från galor världen över. SVT har säkrat rättigheter till 2030 - och i ett flerårigt avtal med nyaGrand Slam Track har Warner Bros och därmed Discovery kommit över rättigheter i Europa och Asien och nya Superligan.
MFF satsar på en stjärnvärvning. Islänningen Arnór Sigurdsson är klar för klubben.
26-åringen håller dokumenterat hög klass och när MFF fick chansen accepterades att han kostar några miljoner. an får tröja nummer åtta och ansluter till laget nästa vecka.Tränaren Henrik Rydström är lyrisk :– Tittar man på vad han gjorde i allsvenskan, så var det en offensiv av högsta klass. Han kan spela i olika offesiva positioner. Han kan vara åtta, tia eller ytter.