Räddningen - gör som USA

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

Finansminister Magdalena Andersson kan tänka sig att öppna plånboken för idrotten en tredje gång. Hittills har idrotten fått 1,5 miljarder i Corona-stöd, men faktum är att kulturen har fått mer medel för de kommande åren, ochkommer troligen att behöva än mer. Men idrotten har också behov av mer stöd.  

USA återfick kraft efter 30-talets depression via Franklin D Roosevelts”New Deal” som lanserades 1932. En modell som mycket väl kunde komma till användning i dagens Sverige efter Coronas härjningar.

Ännu har idrotten inte tydliggjort sina behov. Men givetvis vill RF vara med i racet om ytterligare medel, men har valt en längre väg genom att inventera framtida risker för idrottsrörelsen genom att diskutera olika scenarios. 

Därefter ska en behovsframställan formas. Under andra halvan 2020 har idrotten fått 1 miljard i extra stöd utifrån ett behov som var betydligt mer än dubbelt så stort.

Villkoren förändrade

I och med att pandemin gått från något som bara skulle ge effekter under ett par-tre månader till att bli något som får konsekvenser under 1,5 år så ändras behoven markant. Samtidigt förändras också villkoren hur pengar bör fördelas och var de gör mest nytta. 

RF och regeringen måste förändra perspektiv på hur idrotten ska få stöd. Behoven och kraven är inte de samma som när beslutet kring fördelningskriterier fattades i våras.

Men hur ska då pengarna fördelas? 

I tidigare artiklar i Idrottens Affärer har jag lyft fram behovet att värna idrottens motorer, men för att bredda perspektivet har jag ett förslag som redan är beprövat.

Vi kan ta lärdom av hur USA återfick kraft efter 30-talets depression. I samband med att Franklin D Roosevelt blev vald president 1932 lanserade han the ”New Deal” som innehöll 3R – relief, recovery och reform. Alla tre aspekterna är viktiga för att se till att en återhämtning blir en återhämtning med kraft och inte att pengar hamnar i ett svart hål.

Tre vägar till återhämtning

Relief – syftade till att ge tillfällig hjälp till de värst utsatta. De stöd som idrottsrörelsen hittills fått är ”relief”-pengar. De har varit viktiga. Aldrig tillräckliga. Samt inte varit anpassade för att idrotten ska kunna hantera en pandemi som sträcker sig över längre tid eller har stor osäkerhet med tillfälliga förändringar och nya förutsättningar.

Recovery –designat för att ekonomin skulle återkomma. Inom idrotten handlar det om att idrottens motorer såsom ligaspel, motionslopp, TV-idrotter ska ges förutsättningar för att verka på ett sätt så att de kan hjälpa sina idrotter eller lokala samhällen att återhämta sig. Detta innebär inte att fokus är att rädda enskilda klubbar eller lopp, utan att se till att de verksamheter och stöd som får multipel effekt. Med utbetalningar följer tuffa villkor, med bl ade lönesystem eller transfersystem inom de stora lagsporterna.  

Reform – syftade till att se till att förändra strukturer vilka skulle se till att USA inte hamnade i samma ekonomiska depression igen. Inom idrotten finns flera områden som behöver reformeras. Om vi bara ser till pandemin krävs tydliga riktlinjer och guidelines mot både aktiva och publik. Riktlinjer som behöver uppdateras och utvecklas. Förtidsbetalningar i form av säsongskort eller startplatser måste anpassas för att de ska få acceptans av supportrar och deltagare. 

Men pandemin har också påvisat behoven av att förändra idrottsstrukturer och göra dessa mer flexibla. På lokal nivå – hur säkerställer en klubb att rekommendationer följs, t ex att alla byter om hemma istället för att utnyttja omklädningsrum. 

Så många frågor

På nationell nivå – vad krävs av regler i seriesystemen såsom öppna eller stängda serier, vad händer i samband med att lag drabbas av sjukdom, hur kan och ska eventarrangörer verka för smittsäker och smidig logistik? På internationell nivå – hur många världcuptävlingar kan genomföras inom skidor i en värld med begränsning i resande och regleringar. Eller framför allt, vad kan och bör aktiva planera vid internationella tävlingar?

Idrotten är i dag beroende av offentliga medel, något som kommer vara begränsat för en snabb återhämtning. Även här kommer alternativ behöva diskuteras. Hur kan svensk idrott verka i en miljö som är både kommersiell och ideell? De kommersiella krafterna och strukturer ska forma framtiden på det mest effektiva sättet. 

Flera av de beslut som krävs för att idrotten ska bli hämta sig kräver inte bara ekonomiska medel utan även idrottspolitiska beslut och ledarskap. Det är den självklara huvudfrågan på Riksidrottsforum nästa helg. 

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Svensk fotbolls ledarduo, ordföranden Fredrik Reinfeldt och generalsekretaren Andrea Möllerberg har efter framgångsrikt lobbying arbete inom RF öppnat för ett förändrat ”tak” vad gäller RF:s ekonomiska stöd till specialidrottsförbunden, som SvFF, Svenska Fotbollförbundet..

Vid kommande Riksidrottsforum i Norrköping finns på dagordningen bland annat ett nytt förslag gällande det ekonomiska stödsystemet för perioden 2026-2035.

Svenska Skidskytteförbundet gör en historisk satsning på anläggningar – 10 miljoner kronor avsätts till en ny anläggningsfond. Det är det största enskilda projektet i förbundets historia,

Syftet är att ge föreningar runt om i landet möjlighet att nå utveckling med förbundets bygge som mall. Med den här investeringen  finns förhoppningen att säkra sportens tillväxt.

Malmö FF:s 24:e fotbollsguld väckte heta känslor i Helsingborg!  I centrum tre tårtor som hyllar MFF-guldet, beställda av Puma som sponsrar MFF men har kontor i Helsingborg.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

En prenumerant i handbollsklubben vann 100 000 på senaste dragningen i JOYNA, ett digitalt lotteri från ideella Folkspel. Samtidigt fick Rimbo HK, som sålde lotten, samma summa.

– Ett oerhört viktigt tillskott till vår verksamhet, säger styrelsemedlem Therese Hurtig.

Folkspel är föreningslivet eget lotteribolag. Sedan i våras erbjuder de föreningslivet ett digitalt lotteri som heter JOYNA. I det ingår premiumvinsten win-win. En prenumerant vinner 100 000 kronor. Dessutom går samma summa till den förening eller organisation som sålt lotten.

Senaste dragningen var det Kungälvs HK som hade en vinnare och som dessutom genererade lika mycket till den egna klubbkassan.

Ordförande Björn Norberg:

Tiden är inne… Svenska vinterhjältar  på skidor gör entré igen i TV. Den alpina säsongen drar igång på Viaplay Vinter.  Premiären sker i Sölden med storslalom för både damer och herrar. Men helgen bjudet ocks på ett antal fotbollsmatcher, eroende på vilken tv-kanal du har.

 

Du som gillar att se idrottsdramatik på TV får fullt upp i helgen. 

Mästartiteln är säkrad, men det betyder inte att arbetsro infinner  sig i Malmö FF. Många spelarfrågor behöver slutföras.

På tisdagen tillkännagav  MFF-ledningen att skyttekungen Isaac Kiese Thelin förlänger sitt kontrakt med MFF. Den 32-årige forwardens nya avtal gäller till och med 2026.