Räddningen - gör som USA

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

Finansminister Magdalena Andersson kan tänka sig att öppna plånboken för idrotten en tredje gång. Hittills har idrotten fått 1,5 miljarder i Corona-stöd, men faktum är att kulturen har fått mer medel för de kommande åren, ochkommer troligen att behöva än mer. Men idrotten har också behov av mer stöd.  

USA återfick kraft efter 30-talets depression via Franklin D Roosevelts”New Deal” som lanserades 1932. En modell som mycket väl kunde komma till användning i dagens Sverige efter Coronas härjningar.

Ännu har idrotten inte tydliggjort sina behov. Men givetvis vill RF vara med i racet om ytterligare medel, men har valt en längre väg genom att inventera framtida risker för idrottsrörelsen genom att diskutera olika scenarios. 

Därefter ska en behovsframställan formas. Under andra halvan 2020 har idrotten fått 1 miljard i extra stöd utifrån ett behov som var betydligt mer än dubbelt så stort.

Villkoren förändrade

I och med att pandemin gått från något som bara skulle ge effekter under ett par-tre månader till att bli något som får konsekvenser under 1,5 år så ändras behoven markant. Samtidigt förändras också villkoren hur pengar bör fördelas och var de gör mest nytta. 

RF och regeringen måste förändra perspektiv på hur idrotten ska få stöd. Behoven och kraven är inte de samma som när beslutet kring fördelningskriterier fattades i våras.

Men hur ska då pengarna fördelas? 

I tidigare artiklar i Idrottens Affärer har jag lyft fram behovet att värna idrottens motorer, men för att bredda perspektivet har jag ett förslag som redan är beprövat.

Vi kan ta lärdom av hur USA återfick kraft efter 30-talets depression. I samband med att Franklin D Roosevelt blev vald president 1932 lanserade han the ”New Deal” som innehöll 3R – relief, recovery och reform. Alla tre aspekterna är viktiga för att se till att en återhämtning blir en återhämtning med kraft och inte att pengar hamnar i ett svart hål.

Tre vägar till återhämtning

Relief – syftade till att ge tillfällig hjälp till de värst utsatta. De stöd som idrottsrörelsen hittills fått är ”relief”-pengar. De har varit viktiga. Aldrig tillräckliga. Samt inte varit anpassade för att idrotten ska kunna hantera en pandemi som sträcker sig över längre tid eller har stor osäkerhet med tillfälliga förändringar och nya förutsättningar.

Recovery –designat för att ekonomin skulle återkomma. Inom idrotten handlar det om att idrottens motorer såsom ligaspel, motionslopp, TV-idrotter ska ges förutsättningar för att verka på ett sätt så att de kan hjälpa sina idrotter eller lokala samhällen att återhämta sig. Detta innebär inte att fokus är att rädda enskilda klubbar eller lopp, utan att se till att de verksamheter och stöd som får multipel effekt. Med utbetalningar följer tuffa villkor, med bl ade lönesystem eller transfersystem inom de stora lagsporterna.  

Reform – syftade till att se till att förändra strukturer vilka skulle se till att USA inte hamnade i samma ekonomiska depression igen. Inom idrotten finns flera områden som behöver reformeras. Om vi bara ser till pandemin krävs tydliga riktlinjer och guidelines mot både aktiva och publik. Riktlinjer som behöver uppdateras och utvecklas. Förtidsbetalningar i form av säsongskort eller startplatser måste anpassas för att de ska få acceptans av supportrar och deltagare. 

Men pandemin har också påvisat behoven av att förändra idrottsstrukturer och göra dessa mer flexibla. På lokal nivå – hur säkerställer en klubb att rekommendationer följs, t ex att alla byter om hemma istället för att utnyttja omklädningsrum. 

Så många frågor

På nationell nivå – vad krävs av regler i seriesystemen såsom öppna eller stängda serier, vad händer i samband med att lag drabbas av sjukdom, hur kan och ska eventarrangörer verka för smittsäker och smidig logistik? På internationell nivå – hur många världcuptävlingar kan genomföras inom skidor i en värld med begränsning i resande och regleringar. Eller framför allt, vad kan och bör aktiva planera vid internationella tävlingar?

Idrotten är i dag beroende av offentliga medel, något som kommer vara begränsat för en snabb återhämtning. Även här kommer alternativ behöva diskuteras. Hur kan svensk idrott verka i en miljö som är både kommersiell och ideell? De kommersiella krafterna och strukturer ska forma framtiden på det mest effektiva sättet. 

Flera av de beslut som krävs för att idrotten ska bli hämta sig kräver inte bara ekonomiska medel utan även idrottspolitiska beslut och ledarskap. Det är den självklara huvudfrågan på Riksidrottsforum nästa helg. 

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Djurgårdens fotboll redovisar inför kommande årsmöte, onsdagen 13 mars, ett eget kapital på historiskt höga 261,4 miljoner kronor, en  ökning med 51,1 miljoner kronor jämfört med 2022.
Aldrig tidigare har föreningen, bildad 1891, haft en sådan välfylld kassakista.  Av de allsvenska lagen är det endast Malmö FF som presenterar ett högre eget kapital, i storleksordningen 700 miljoner kronor.

Allmänna arvsfonden är mycket viktig, för att inte säga avgörande partl för fler och bättre idrottsanläggningar.i Sverige. Bara under 2023 kom 235 miljoner  den vägen till idrotten..

Därför blir reaktionen kraftig inom idrotts-Sverige när Riksrevisionen något obetänksamt publicerar en granskningsrapport av Allmänna arvsfonden och föreslår att fonden bör avvecklas. 

Den svenska OS-truppen till Paris växer – och ambitioner och förhoppningar gör det samma. Utgifterna också för den delen.

I förra veckan gav SOK klartecken till ett handbollslag, ett bordtennislag, två lagkapper i simning och åtta individuella idrottare.

Det är en idrottslig mobilisering för 100 miljoner.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Striden mellan ATG och Svenska Spel fortsätter., Men i en första instans, – Patent- och marknadsdomstolen (PMD), vann ATG. Och nu har även Patent- och marknadsöverdomstolen (PMÖD) dömt till ATG:s förde.

ATG har sedan 1973 registrerat företagsnamnet Aktiebolaget Trav och Galopp hos Bolagsverket. När Svenska Spel 2020 lanserade spel på hästar använde man trots det ordkombinationen ”Trav & Galopp” i sin kommunikation. ATG valde därför att stämma Svenska Spel för intrång i ATG:s företagsnamn.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Det är nya tider i svensk fotboll, transferintäkter eller intäkter från försäljning av spelare, sätter allt större avtryck i de allsvenska lagens bokslut efter 2023 års säsong.
Nykomlingen BP, som räddade det allsvenska kontraktet via kvalseger mot Utsikten,  redovisar inför årsmötet ett eget kapital på 48,5 miljoner kronor, ett historiskt högt belopp.