Äntligen ska viss flexibilitet gälla

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

På en presskonferens på torsdagen meddelade Amanda idrottsminister Lind att regeringen under februari ska skicka ut en remiss om möjligheterna att arrangera idrottsarrangemang och kulturevenemang med mer ändamålsenliga regler. Det är välkommet men samtidigt är det på sin plats att fråga varför har det har tagit så länge. 

Det regeringen nu ser över är att istället för att enbart begränsa offentliga tillställningar baserat på besökare att tillåta anpassade smittskyddsanpassade lösningar med hänsyn till faktorer inför eventen inomhus eller utomhus samt förutsättningarna för tävlingsområdet, lokalen eller arenan att hantera arrangemanget. 

Öppning för motionslopp

Ett första steg är också att regeringen ser över möjligheten att mindre motionslopp ska kunna arrangeras utomhus. 

Diskussionen med regeringen om att det behövs anpassade regler har pågått sedan i somras. Detta har skett från ligor, specialidrottsförbund, eventarrangörer, RF och politiker från flera olika partier. 

Ofta har idrotten fått positiva signaler, men dessa har inte följts av agerande. Kunskap har införskaffats av politikerna om idrottens och motionsloppens problem, men lösningen från regeringen har hittills bara varit att köpa sig fri med underdimensionerat stöd. 

Både moderata riksdagspolitiker och socialdemokratiska riksdagspolitiker har ställt formella frågor till Mikael Damberg, i brev och i panelsalen, om förutsättningar för återstart av motionsevenemang. 

Vid varje tillfälle har regeringen inte tagit tag i problemen. Det har hänvisats antingen till ordningslagen eller till smittspridningsläget. Viljan att förstå att idrott och arrangemang kräver framförhållning har varit osynlig.

Förlorar ändå intäkter

Nya regler kommer inte att gälla förrän senare i vår eller sommar. Varje vecka utan tydliga regler på plats innebär att idrotten förlorar intäkter och osäkerheten hos deltagare, arrangörer och funktionärer fortsätter vara betydande. Exempelvis ställdes orienteringens Tiomila in tidigare i veckan och Göteborgsvarvet är redan flyttat från maj till september.

På presskonferensen talade socialministern om risken för en tredje våg. Något som inte underlättar för planering av idrottsverksamhet eller motionslopp, eftersom varken arrangörer, publik eller deltagare vet om det kommer finnas någon kompensation kopplat matcher eller event som ställs in till följd av pandemilagen. 

Risken är att om inte regeringens annonserade remiss resulterar i tydliga och transparenta regler för idrotten är att vi fortsatt kommer agera med flera parallella scenarier och mot kontinuerligt rörliga mål. Men i dag är i alla fall en dag att hoppas på nya möjligheter.

Staffan Movin

Kommentera

Vad anser du? Låt oss diskutera, antingen med Facebook – eller med kommentarer direkt på sidan.

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
Path:
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Tiderna förändras. I fortsättningen står barnpassning på programmet när fotbollslandslagen har match. Detta som en konsekvens av diskussioner mellan SvFF och spelarrepresentanter. 

På webben skriver Svenska fotbollförbundet (SvFF) att i samband med att spelaravtalet för A-landslagen i fotboll förlängts över 2025 har stödet vid föräldraskap förbättrats.

 

Kristinebergs idrottsplats, även kallad Krillan, i  Stockholm, invigdes i början av 1930-talet. Här har många friidrottstävlingar och fotbollsmatcher arrangerats sedan dess. 

I dag har gammalt blivit som nytt, sprillans nytt!  

Allt är förändrat och förbättrat. Här är åtgärdslistan som åtskilliga kommuner skulle vilja kopiera med önskan att kunna göra det samma. och, detfinns pengar att hämta

Vem blir Årets Svenska Kvinna 2025? Kommer SWEA Internationals utmärkelse att gå till en av Sveriges mest internationellt framgångsrika affärskvinnor, en läkare och humanitär hjälparbetare, en hyllad skådespelare och regissör, en generalmajor inom Försvarsmakten, en världsrekord-hållande simmare eller en motorsports-legend? 

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Carlsberg Group är tillbaka i den europeiska landslagsfotbollens finrum.  Här är man väl insatta i konsten att skapa avtal som gynnar varumärket. Via nya partnerskap med dels UEFA och dels Svenska Fotbollförbundet är bolaget nu fotbollsölet till och med år 2030. 

Avtalet har en betoning på en jämn fördelning mellan herr- och dammästerskapen.

Folkspel är föreningslivet eget lotteriaktör. Sedan och erbjuder bland annat föreningslivet ett digitalt lotteri som heter JOYNA. I det ingår premiumvinsten win-win. En prenumerant vinner 100 000 kronor. Dessutom går samma summa till den förening eller organisation som sålt lotten.

I senaste dragningen gick vinsten till breddföreningen med fotboll och innebandy i sin verksamhet, Luleå SK.

Alla friidrottsvänner är att gratulera. Sporten får rekordmycket utrymme i TV, i synnerhet i år, men även framåt. Både Discovery och SVT är angelägna om att bjuda på  direktsändningar från galor världen över. SVT har säkrat rättigheter till 2030 - och i ett flerårigt avtal med nyaGrand Slam Track har Warner Bros och därmed Discovery kommit över rättigheter i Europa och Asien och nya Superligan.

MFF  satsar på en stjärnvärvning. Islänningen Arnór Sigurdsson är klar för klubben.

26-åringen håller dokumenterat hög klass och när MFF fick chansen  accepterades att han kostar några miljoner. an får tröja nummer åtta och ansluter till laget nästa vecka.Tränaren Henrik Rydström är lyrisk :– Tittar man på vad han gjorde i allsvenskan, så var det en offensiv av högsta klass. Han kan spela i olika offesiva positioner. Han kan vara åtta, tia eller ytter.