Äntligen ska viss flexibilitet gälla

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

På en presskonferens på torsdagen meddelade Amanda idrottsminister Lind att regeringen under februari ska skicka ut en remiss om möjligheterna att arrangera idrottsarrangemang och kulturevenemang med mer ändamålsenliga regler. Det är välkommet men samtidigt är det på sin plats att fråga varför har det har tagit så länge. 

Det regeringen nu ser över är att istället för att enbart begränsa offentliga tillställningar baserat på besökare att tillåta anpassade smittskyddsanpassade lösningar med hänsyn till faktorer inför eventen inomhus eller utomhus samt förutsättningarna för tävlingsområdet, lokalen eller arenan att hantera arrangemanget. 

Öppning för motionslopp

Ett första steg är också att regeringen ser över möjligheten att mindre motionslopp ska kunna arrangeras utomhus. 

Diskussionen med regeringen om att det behövs anpassade regler har pågått sedan i somras. Detta har skett från ligor, specialidrottsförbund, eventarrangörer, RF och politiker från flera olika partier. 

Ofta har idrotten fått positiva signaler, men dessa har inte följts av agerande. Kunskap har införskaffats av politikerna om idrottens och motionsloppens problem, men lösningen från regeringen har hittills bara varit att köpa sig fri med underdimensionerat stöd. 

Både moderata riksdagspolitiker och socialdemokratiska riksdagspolitiker har ställt formella frågor till Mikael Damberg, i brev och i panelsalen, om förutsättningar för återstart av motionsevenemang. 

Vid varje tillfälle har regeringen inte tagit tag i problemen. Det har hänvisats antingen till ordningslagen eller till smittspridningsläget. Viljan att förstå att idrott och arrangemang kräver framförhållning har varit osynlig.

Förlorar ändå intäkter

Nya regler kommer inte att gälla förrän senare i vår eller sommar. Varje vecka utan tydliga regler på plats innebär att idrotten förlorar intäkter och osäkerheten hos deltagare, arrangörer och funktionärer fortsätter vara betydande. Exempelvis ställdes orienteringens Tiomila in tidigare i veckan och Göteborgsvarvet är redan flyttat från maj till september.

På presskonferensen talade socialministern om risken för en tredje våg. Något som inte underlättar för planering av idrottsverksamhet eller motionslopp, eftersom varken arrangörer, publik eller deltagare vet om det kommer finnas någon kompensation kopplat matcher eller event som ställs in till följd av pandemilagen. 

Risken är att om inte regeringens annonserade remiss resulterar i tydliga och transparenta regler för idrotten är att vi fortsatt kommer agera med flera parallella scenarier och mot kontinuerligt rörliga mål. Men i dag är i alla fall en dag att hoppas på nya möjligheter.

Staffan Movin

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Svenska Golfförbundet slår nu tillbaka mot techbolaget Sweetspots klagan hos Kokurrensverket gällande förbundets it-system GIT. 

Klagomålet avser missbruk av dominerade ställning, Sweetspot anser att klubbarna inte själva kan välja det it-system de vill använda.

Bo Bengtsson, biträdande generalsekreterare och stabschef på SGF, konstaterar inledningsvis att SGF alltid varit noga med att följa relevant lagstiftning.

Degerfors kommun vill sälja klassiska Stora Valla. Det chockartade beskedet nådde klubben plötsligt på måndagen, en och en halv vecka innan allsvenska premiären.

-Vi är chockade över att det kommer utan någon dialog, säger klubbchef Lars Weman. På sin hemsida skriver Degerfors:

"Vänsterpartiet och Moderaterna i Degerfors kommun harkommit överens om att försöka sälja Stora Valla. Beskedet kom som en chock för föreningens styrelse och personal, som inte delgivits planerna eller deltagit i någon form av dialog rörande en försäljning".

Handbolls-VM för herrar i Sverige i januari i år blev en succé – både ekonomiskt och publikt. Det står klart när arrangörsbolaget nu redovisar ett preliminärt finansiellt resultat från mästerskapet och från den turistekonomiska mätning som genomförts.

Sveriges landslag hamnade precis utanför prispallen i VM – på en fjärde plats. Så även om det inte blev VM-guld för Sverige så blev mästerskapet rena vinsten och en strålande affär för svensk handboll, för svensk besöksnäring och för stat och kommun.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

De har Göteborg som bas men med ett globalt perspektiv och har nått en dimension som innebär uppmärksamhet  runt om i världen. Nu ska de också samarbeta  världens största ungdomsturnering i fotboll,Gothia Cup, och multinationella bilfabrikanten, Volvo, Två giganter ska göra gemensam sak.

Riksdagen har fattat beslut i fråga om propositionen om en förstärkt spelreglering. 

– Sammantaget väldigt positivt för våra allmännyttiga lotterier, säger Hans Sahlin, vd på Folkspel och ordförande i SVALO (Sveriges Allmännyttiga Lotterier).

Under ishockeyns SM-slutspel, ångestkvalet mellan Brynäs och Malmö samt hockeyallsvenskans play off kan lagens supporters vakna upp med programmet ”Hockeymorgon” måndag-fredag 8.00-9,00. 

1 372 298 263 kronor, 121 miljoner euro i klartext,  - för köp av en fotbollsspelare, Det väcker reaktioner inte bara i fotbollvärlden. Och den berörde, argentinaren Enzo Fernández fyllde 22 år  så sent som för en dryg vecka sedan och får nu pressen att leverera i sin nya klubb, Chelsea.