Äntligen ska viss flexibilitet gälla
På en presskonferens på torsdagen meddelade Amanda idrottsminister Lind att regeringen under februari ska skicka ut en remiss om möjligheterna att arrangera idrottsarrangemang och kulturevenemang med mer ändamålsenliga regler. Det är välkommet men samtidigt är det på sin plats att fråga varför har det har tagit så länge.
Det regeringen nu ser över är att istället för att enbart begränsa offentliga tillställningar baserat på besökare att tillåta anpassade smittskyddsanpassade lösningar med hänsyn till faktorer inför eventen inomhus eller utomhus samt förutsättningarna för tävlingsområdet, lokalen eller arenan att hantera arrangemanget.
Öppning för motionslopp
Ett första steg är också att regeringen ser över möjligheten att mindre motionslopp ska kunna arrangeras utomhus.
Diskussionen med regeringen om att det behövs anpassade regler har pågått sedan i somras. Detta har skett från ligor, specialidrottsförbund, eventarrangörer, RF och politiker från flera olika partier.
Ofta har idrotten fått positiva signaler, men dessa har inte följts av agerande. Kunskap har införskaffats av politikerna om idrottens och motionsloppens problem, men lösningen från regeringen har hittills bara varit att köpa sig fri med underdimensionerat stöd.
Både moderata riksdagspolitiker och socialdemokratiska riksdagspolitiker har ställt formella frågor till Mikael Damberg, i brev och i panelsalen, om förutsättningar för återstart av motionsevenemang.
Vid varje tillfälle har regeringen inte tagit tag i problemen. Det har hänvisats antingen till ordningslagen eller till smittspridningsläget. Viljan att förstå att idrott och arrangemang kräver framförhållning har varit osynlig.
Förlorar ändå intäkter
Nya regler kommer inte att gälla förrän senare i vår eller sommar. Varje vecka utan tydliga regler på plats innebär att idrotten förlorar intäkter och osäkerheten hos deltagare, arrangörer och funktionärer fortsätter vara betydande. Exempelvis ställdes orienteringens Tiomila in tidigare i veckan och Göteborgsvarvet är redan flyttat från maj till september.
På presskonferensen talade socialministern om risken för en tredje våg. Något som inte underlättar för planering av idrottsverksamhet eller motionslopp, eftersom varken arrangörer, publik eller deltagare vet om det kommer finnas någon kompensation kopplat matcher eller event som ställs in till följd av pandemilagen.
Risken är att om inte regeringens annonserade remiss resulterar i tydliga och transparenta regler för idrotten är att vi fortsatt kommer agera med flera parallella scenarier och mot kontinuerligt rörliga mål. Men i dag är i alla fall en dag att hoppas på nya möjligheter.
Mest lästa just nu
Spelaraffärerna inom svensk elitfotboll ökar markant just nu. Transfermarknaden är het och klubbar säljer ovh köper för stora pengar.
IFK Göteborg har gjort en ny stor affär när italienska Serie B-klubben Sassuolo köpte Laurs Skjellerup som blir en av IFK:s dyraste försäljningar genom tiderna då prislappen ska, enligt uppgifter, hamnat på drygt 46 miljoner kronor. Många minns också hur IFK sålde Malick Yalcouyé till engelska Brighton och totalt handlar det om intäkter på runt 100 miljoner kronor.
8-9 mars kommer världscupen till Åre för två dagar med alpin skidfest. I samband med det samlas också kända vinteridrottare, forskare och ledare för näringslivet för första gången under Nordic Sustainability Arena (NoSa) med ett gemensamt mål om att skydda framtidens vintrar.
Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.
Ängelholms kommun föregår med gott exempel och bildar skolar för många andra kommuner. Skåningarna går ut öppet med hur mycket de vill sponsra föreningarna i bygden. Och de uppger också hur mycket pengar respektive klubb får.
Behållningen från Bingolottos Uppesittare-kvällen, dan-före-dan och en enskild kväll landade 2024 på 142 miljoner att fördela på klubbar och organisationer. Sedan gav Nyårsbingon ytterligare 14 miljoner i överskott. Totalt innebar det 156 miljoner kronor!
Stjärnspäckade hockeyturneringen Four Nations Face Off, 12-20 februari, ska visas i svensk TV. Deltagande nationer är Sverige, Finland, Kanada och USA.
Efter en ekonomisk mangling med NHL-organisationen och spelarfacket NHLPA har streamingtjänsten Viaplay slutligen accepterat villkoren. Några belopp har inte meddelats.
Matchtider är 02.00, med undantag för Tre Kronors möte med Finland som har nedsläpp 19 00 den 15 februari. Tre Kronor inleder mot Kanada den 13 februari 02.00
Mästartiteln är säkrad, men det betyder inte att arbetsro infinner sig i Malmö FF. Många spelarfrågor behöver slutföras.
På tisdagen tillkännagav MFF-ledningen att skyttekungen Isaac Kiese Thelin förlänger sitt kontrakt med MFF. Den 32-årige forwardens nya avtal gäller till och med 2026.
Skriv kommentar