Äntligen ska viss flexibilitet gälla

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

På en presskonferens på torsdagen meddelade Amanda idrottsminister Lind att regeringen under februari ska skicka ut en remiss om möjligheterna att arrangera idrottsarrangemang och kulturevenemang med mer ändamålsenliga regler. Det är välkommet men samtidigt är det på sin plats att fråga varför har det har tagit så länge. 

Det regeringen nu ser över är att istället för att enbart begränsa offentliga tillställningar baserat på besökare att tillåta anpassade smittskyddsanpassade lösningar med hänsyn till faktorer inför eventen inomhus eller utomhus samt förutsättningarna för tävlingsområdet, lokalen eller arenan att hantera arrangemanget. 

Öppning för motionslopp

Ett första steg är också att regeringen ser över möjligheten att mindre motionslopp ska kunna arrangeras utomhus. 

Diskussionen med regeringen om att det behövs anpassade regler har pågått sedan i somras. Detta har skett från ligor, specialidrottsförbund, eventarrangörer, RF och politiker från flera olika partier. 

Ofta har idrotten fått positiva signaler, men dessa har inte följts av agerande. Kunskap har införskaffats av politikerna om idrottens och motionsloppens problem, men lösningen från regeringen har hittills bara varit att köpa sig fri med underdimensionerat stöd. 

Både moderata riksdagspolitiker och socialdemokratiska riksdagspolitiker har ställt formella frågor till Mikael Damberg, i brev och i panelsalen, om förutsättningar för återstart av motionsevenemang. 

Vid varje tillfälle har regeringen inte tagit tag i problemen. Det har hänvisats antingen till ordningslagen eller till smittspridningsläget. Viljan att förstå att idrott och arrangemang kräver framförhållning har varit osynlig.

Förlorar ändå intäkter

Nya regler kommer inte att gälla förrän senare i vår eller sommar. Varje vecka utan tydliga regler på plats innebär att idrotten förlorar intäkter och osäkerheten hos deltagare, arrangörer och funktionärer fortsätter vara betydande. Exempelvis ställdes orienteringens Tiomila in tidigare i veckan och Göteborgsvarvet är redan flyttat från maj till september.

På presskonferensen talade socialministern om risken för en tredje våg. Något som inte underlättar för planering av idrottsverksamhet eller motionslopp, eftersom varken arrangörer, publik eller deltagare vet om det kommer finnas någon kompensation kopplat matcher eller event som ställs in till följd av pandemilagen. 

Risken är att om inte regeringens annonserade remiss resulterar i tydliga och transparenta regler för idrotten är att vi fortsatt kommer agera med flera parallella scenarier och mot kontinuerligt rörliga mål. Men i dag är i alla fall en dag att hoppas på nya möjligheter.

Staffan Movin

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Fotbollens omstridde ordförande, Fredrik Reinfeldt, som kandiderar för omval, är inte ensam i kampen mot Riksidrottsförbundets ”takregel”, det vill säga att inget specialidrottsförbund (SIF) kan erhålla mer än tio procent av det statliga stödet till idrotten.

Nu backas Reinfeldt upp av ishockeyns ordförande Anders Larsson men han argumenterar för en utfasning av nuvarande ”tak” från en annan utgångspunkt.

Vi svenskar älskar vår fotboll – med alla dess brister.

 Avbrutna matcher, publikstörningar, hot och hat, vi bryr oss inte. Det spelar också mindre roll att herrallsvenskan rankingmässigt tillhör Europas svagaste, ligans utländska spelare är oftast inhyrda från Europafotbollens överskottslager.

Golf är en av Sveriges största idrotter och fortsätter att växa i antalet aktiva.

Faktum är att var tjugonde svensk är en aktiv golfspelare, Aldrig har så många människor ägnat sig åt golf! 

561 677 personer är medemmar i golfförbundet. 

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

En prenumerant i handbollsklubben vann 100 000 på senaste dragningen i JOYNA, ett digitalt lotteri från ideella Folkspel. Samtidigt fick Rimbo HK, som sålde lotten, samma summa.

– Ett oerhört viktigt tillskott till vår verksamhet, säger styrelsemedlem Therese Hurtig.

Totalt har svenskt föreningsliv tjänat 319 miljoner på att sälja lotter från ideella Folkspel, föreningslivets eget lotteribolag, under det senaste verksamhetsåret.

–  En fantastisk siffra och en ökning med 25 miljoner kronor jämfört med föregående år, säger vd Hans Sahlin.

Se hela listan över vilka föreningar som sålt mest och hur mycket som har betalats ut till respektive län, idrott, Riksorganisation och förbund.

Tiden är inne… Svenska vinterhjältar  på skidor gör entré igen i TV. Den alpina säsongen drar igång på Viaplay Vinter.  Premiären sker i Sölden med storslalom för både damer och herrar. Men helgen bjudet ocks på ett antal fotbollsmatcher, eroende på vilken tv-kanal du har.

 

Du som gillar att se idrottsdramatik på TV får fullt upp i helgen. 

Mästartiteln är säkrad, men det betyder inte att arbetsro infinner  sig i Malmö FF. Många spelarfrågor behöver slutföras.

På tisdagen tillkännagav  MFF-ledningen att skyttekungen Isaac Kiese Thelin förlänger sitt kontrakt med MFF. Den 32-årige forwardens nya avtal gäller till och med 2026.