Idag träffas Björn Eriksson och idrottsministern
I dag möter Björn Eriksson idrottsministern Amanda Lind för att lämna över den första rapporten om vad idrotten har förlorat på Covid-19 (hittills). Även om RF har gjort en snabb inventering, så har jag svårt att tro att den är i närheten av vad som är idrottens förluster i engagemang, i idrottares trygghet kunna verka för att nå resultat och i folkhälsoarbetet.

Idrotten kommer ställas mot kulturen inom departementet. Kulturdepartementet brukar anses vara de svagaste departementen kommer ställas mot näringsdepartementet och socialdepartementet. Alla vill ha finansdepartementet extra medel - SAS, sjukvården och Riksidrottsförbundet.
Björn Eriksson kan förvisso finansdepartementets processer från sin tid där, men denna gång är det tveksamt om det räcker med en god insyn i systemet.
Större behov än någonsin
Vi inom idrottsrörelsen har större behov än någonsin att visa på det värde vi skapar och vad den ekonomiska recession som idrotten står inför kommer innebär för enskilda, folkhälsa, turism, demokrati och för levande orter. Några medel kommer inte till idrottsrörelsen för att man tycker synd om oss.
Jag tror att det finns några tydliga punkter som jag gärna ser skulle tas på mötet med idrottsministern. Insatserna behövs inte bara i år utan även 2021 och 2022, eftersom många effekter fortfarande inte är realiserade.
Idrotten förstår idrotten – inrätta en idrottsakut. RF behöver fria medel att kunna agera och stödja de förbund som behöver hjälp. RF behöver i sin tur förstå hur medlen bäst gör nytta. Det handlar inte om bara idrottsrörelsen inom RF utan idrotten i sitt ekonomiska ekosystem.
Här behöver det finns en systemförståelse över vad som är ekonomiska och verksamhetsmässiga motorer i de olika förbunden. Det behövs också en förståelse för hur idrottens ekosystem samverkar mellan förbund, mellan kommersiella aktörer och ideella föreningar, samverkar med kommuner och andra intressenter som media och sponsorer.
Att identifiera och säkerställa att nyckelverksamheter fortlevnad för olika idrotter som exempelvis SM-finalerna i Bandy för Bandyförbundet, GöteborgsVarvet och andra motionslopp för friidrotten, O-ringen för Orienteringen och Vätternrundan för idrotten i Östergötland.
Glöm inte att den mesta verksamheten sker lokalt. Idrotten går på knäna och det kommer bli värre. Regeringen borde verka för att kommuner inför hyresfrihet för idrottsföreningar i kommunala lokaler, simhallar och anläggningar, samt ger stöd till hyra av kommersiella lokaler – t ex genom skattelättnader till dessa verksamheter.
Måste skapa förutsättningar
Detta ger klubbars verksamheter möjligheten att fortsätta kunna utvecklas. Dessutom är det inga pengar som direkt behöver tas från krismiljarderna.
Säkerställa att LOK ersättningarna under de kommande två åren ges till föreningar på utifrån den bästa perioden av 2019, 2020 och 2021.
Jag tror att delar av dessa förslag finns på bordet (kanske alla), men det är viktigt att idrotten agerar dels på det som ger kraft till att de olika idrotterna fungera både nationellt och lokalt och dels på att skapa bra förutsättningar för att det lokala föreningslivet ska fortsatt fungera.
Kommentera
Vad anser du? Låt oss diskutera, antingen med Facebook – eller med kommentarer direkt på sidan.
- Kommentera med Facebook
- Kommentera utan Facebook
Skriv kommentar
Mest lästa just nu
Tiderna förändras. I fortsättningen står barnpassning på programmet när fotbollslandslagen har match. Detta som en konsekvens av diskussioner mellan SvFF och spelarrepresentanter.
På webben skriver Svenska fotbollförbundet (SvFF) att i samband med att spelaravtalet för A-landslagen i fotboll förlängts över 2025 har stödet vid föräldraskap förbättrats.
Kristinebergs idrottsplats, även kallad Krillan, i Stockholm, invigdes i början av 1930-talet. Här har många friidrottstävlingar och fotbollsmatcher arrangerats sedan dess.
I dag har gammalt blivit som nytt, sprillans nytt!
Allt är förändrat och förbättrat. Här är åtgärdslistan som åtskilliga kommuner skulle vilja kopiera med önskan att kunna göra det samma. och, detfinns pengar att hämta
Vem blir Årets Svenska Kvinna 2025? Kommer SWEA Internationals utmärkelse att gå till en av Sveriges mest internationellt framgångsrika affärskvinnor, en läkare och humanitär hjälparbetare, en hyllad skådespelare och regissör, en generalmajor inom Försvarsmakten, en världsrekord-hållande simmare eller en motorsports-legend?
Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.
Carlsberg Group är tillbaka i den europeiska landslagsfotbollens finrum. Här är man väl insatta i konsten att skapa avtal som gynnar varumärket. Via nya partnerskap med dels UEFA och dels Svenska Fotbollförbundet är bolaget nu fotbollsölet till och med år 2030.
Avtalet har en betoning på en jämn fördelning mellan herr- och dammästerskapen.
Folkspel är föreningslivet eget lotteriaktör. Sedan och erbjuder bland annat föreningslivet ett digitalt lotteri som heter JOYNA. I det ingår premiumvinsten win-win. En prenumerant vinner 100 000 kronor. Dessutom går samma summa till den förening eller organisation som sålt lotten.
I senaste dragningen gick vinsten till breddföreningen med fotboll och innebandy i sin verksamhet, Luleå SK.
Alla friidrottsvänner är att gratulera. Sporten får rekordmycket utrymme i TV, i synnerhet i år, men även framåt. Både Discovery och SVT är angelägna om att bjuda på direktsändningar från galor världen över. SVT har säkrat rättigheter till 2030 - och i ett flerårigt avtal med nyaGrand Slam Track har Warner Bros och därmed Discovery kommit över rättigheter i Europa och Asien och nya Superligan.
MFF satsar på en stjärnvärvning. Islänningen Arnór Sigurdsson är klar för klubben.
26-åringen håller dokumenterat hög klass och när MFF fick chansen accepterades att han kostar några miljoner. an får tröja nummer åtta och ansluter till laget nästa vecka.Tränaren Henrik Rydström är lyrisk :– Tittar man på vad han gjorde i allsvenskan, så var det en offensiv av högsta klass. Han kan spela i olika offesiva positioner. Han kan vara åtta, tia eller ytter.