Stresstest av svenska idrottsmodellen

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

Pulsådern inom svensk idrott testas på allvar till följd av åtgärderna som kan kopplas till Covid-19. Fokus har hamnat på publika idrotter och stora evenemang såsom SHL-slutspelet, fotbollsallsvenska starten, Världscupstävlingar och SM-finalen i bandy. Händelser som omsätter mycket och där man lätt kan förstå de ekonomiska konsekvenserna. 

 Men problem kommer att uppstå i iden del av idrotten som består av massor med lopp, cuper och tävlingar som skapar förutsättningar för det lilla. 

Många arrangemang  måste nu ställas in eller skjutas på framtiden. Det är de många aktiviteterna som skapar förutsättningar för idrotter på lokal och regional nivå. Här får barn och ungdomsidrotten sin ekonomiska grund från de förhållandevis små medlen för att kunna ha kanslipersonal eller tränare, för att ta emot nyanlända utan att de behöver betala aktivitetsavgifter och för att kunna betala kostnader för hallhyror och hyror av anläggningar. Kostnader som i många fall har höjts under senare år.

Slår hårt mot breddidrotten

De ekonomiska konsekvenserna för mindre aktörerna kommer få effekter de kommande åren. Om en inställd cup behåller anmälningsavgifter men låter lagen delta nästa år så innebär detta att omsättningen nästa år påverkas även möjligheten till ekonomisk återhämtning. Tävlingar inom t ex löpning som skjuts fram till i höst kommer trängas i en redan full kalender av löplopp, vilket innebär att antalet starter på helårsbasis minskar.

De ekonomiska förutsättningarna för enskilda aktörer att agera och anpassa sig är i många fall fler för stora aktörerna, med större bredd av handlingsalternativ än för mindre aktörer. 

Samtidigt är det de mindre aktörerna som utgör volymen i idrotten. De är här barn och ungdomsidrott, likväl som motionsidrott finns. Det är i basen av vår idrottsmodell som påverkar framtiden och skapar morgondagens aktiva svenskar och de som blir morgondagens elit.

Både idrottssverige och kultursverige, likväl som flertalet näringslivssektorer, vill få finansiellt stöd. Här är det lätt att falla för de stora siffrornas lag. Men vi måste fråga oss om det är där stödet gör bäst nytta. Vilka är brickorna och byggstenarna i vår idrottsrörelse som skapar robusthet?

Kan bli positivt

Kriser kan också vara positiva för förändring. Mindre resurser kan både generera nya idéer och påkalla behov att förändras. Förändringar som inte är möjliga när allt är som vanligt. Den nu förestående recessionen inom idrotten kan rätt hanterat skapa bättre förutsättningarna för att ta sig an många av de utmaningarna som idrottsrörelsen har? Har idrotten den förmågan?

Basen på idrottspyramiden kan komma att rämna. Basen på en pyramid som så fint sagts i strategierna ska vara en rektangel. Men som i all tydlighet inte är det när pengar fördelas. Jag är osäker om det finns en förståelse för hur basen i många fall ser ut och var riskerna finns

Det är lätt att se att kompensationspengar inte kommer möta alla förlorade intäkter eller uppkomna kostnader. Detta kommer leda till många behov av prioriteringar. Prioriteringar som kommer påverka hur idrott kan och kommer kunna bedrivas i framtiden. Bygger vi ett modernt och robustare idrottshus eller blir det många små stenhögar med svaga fundament som liknar pyramider.

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

SHL-laget Örebros tidigare vice ordförande och sportchef, Mikael Lindqvist, tidigare Fahlander, 49 år, dömdes på tisdagen av Örebro tingsrätt till tre år och sex månades i fängelse, i tre fall av grova skattebrott, samt fem års näringsförbud. Han var under flera säsonger, 2010-2014, ishockeylagets största sponsor.

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

Vimmerby, cirka 15 000 invånare, är inte längre bara Astrid Lindgrens värld,  kändisar som Pippi Långstrump och Madicken har nu konkurrens av tätortens hockeylag som sensationellt klivit in i Hockeyallsvenskan, HA, efter seger i Hockeyettans kvalserie.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

”Gör golfen vildare”. Med den slogan lanserar Världsnaturfonden WWF och Svenska Golfförbundet (SGF) ett nytt  samarbete  En rad insatser ska gynna naturen – allt från blomsterängar för pollinerande insekter till att bygga bihotell.
Kampanjen Gör golfen vildare  riktas brett till både allmänheten, företag och organisationer.

Sedan starten 1991 har den ideella organisationen Folkspel, via främst BingoLotto och Sverigelotten, betalat ut uppemot 18 miljarder till svenskt föreningsliv.  Men det är inte nog.nu startar Folkspel Joyna, ett nytt digital tlotteri.

Lagom som många sportentusiaster hade fått ordning på valet av kanal och visste hur man tekniskt går tillväga – då lanseras en ny streamingtjänst och vänder upp och ned på allt som människor har lärt sig och vant sig vid. 

Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.