Stresstest av svenska idrottsmodellen

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

Pulsådern inom svensk idrott testas på allvar till följd av åtgärderna som kan kopplas till Covid-19. Fokus har hamnat på publika idrotter och stora evenemang såsom SHL-slutspelet, fotbollsallsvenska starten, Världscupstävlingar och SM-finalen i bandy. Händelser som omsätter mycket och där man lätt kan förstå de ekonomiska konsekvenserna. 

 Men problem kommer att uppstå i iden del av idrotten som består av massor med lopp, cuper och tävlingar som skapar förutsättningar för det lilla. 

Många arrangemang  måste nu ställas in eller skjutas på framtiden. Det är de många aktiviteterna som skapar förutsättningar för idrotter på lokal och regional nivå. Här får barn och ungdomsidrotten sin ekonomiska grund från de förhållandevis små medlen för att kunna ha kanslipersonal eller tränare, för att ta emot nyanlända utan att de behöver betala aktivitetsavgifter och för att kunna betala kostnader för hallhyror och hyror av anläggningar. Kostnader som i många fall har höjts under senare år.

Slår hårt mot breddidrotten

De ekonomiska konsekvenserna för mindre aktörerna kommer få effekter de kommande åren. Om en inställd cup behåller anmälningsavgifter men låter lagen delta nästa år så innebär detta att omsättningen nästa år påverkas även möjligheten till ekonomisk återhämtning. Tävlingar inom t ex löpning som skjuts fram till i höst kommer trängas i en redan full kalender av löplopp, vilket innebär att antalet starter på helårsbasis minskar.

De ekonomiska förutsättningarna för enskilda aktörer att agera och anpassa sig är i många fall fler för stora aktörerna, med större bredd av handlingsalternativ än för mindre aktörer. 

Samtidigt är det de mindre aktörerna som utgör volymen i idrotten. De är här barn och ungdomsidrott, likväl som motionsidrott finns. Det är i basen av vår idrottsmodell som påverkar framtiden och skapar morgondagens aktiva svenskar och de som blir morgondagens elit.

Både idrottssverige och kultursverige, likväl som flertalet näringslivssektorer, vill få finansiellt stöd. Här är det lätt att falla för de stora siffrornas lag. Men vi måste fråga oss om det är där stödet gör bäst nytta. Vilka är brickorna och byggstenarna i vår idrottsrörelse som skapar robusthet?

Kan bli positivt

Kriser kan också vara positiva för förändring. Mindre resurser kan både generera nya idéer och påkalla behov att förändras. Förändringar som inte är möjliga när allt är som vanligt. Den nu förestående recessionen inom idrotten kan rätt hanterat skapa bättre förutsättningarna för att ta sig an många av de utmaningarna som idrottsrörelsen har? Har idrotten den förmågan?

Basen på idrottspyramiden kan komma att rämna. Basen på en pyramid som så fint sagts i strategierna ska vara en rektangel. Men som i all tydlighet inte är det när pengar fördelas. Jag är osäker om det finns en förståelse för hur basen i många fall ser ut och var riskerna finns

Det är lätt att se att kompensationspengar inte kommer möta alla förlorade intäkter eller uppkomna kostnader. Detta kommer leda till många behov av prioriteringar. Prioriteringar som kommer påverka hur idrott kan och kommer kunna bedrivas i framtiden. Bygger vi ett modernt och robustare idrottshus eller blir det många små stenhögar med svaga fundament som liknar pyramider.

Kommentera

Vad anser du? Låt oss diskutera, antingen med Facebook – eller med kommentarer direkt på sidan.

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
Path:
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Tiderna förändras. I fortsättningen står barnpassning på programmet när fotbollslandslagen har match. Detta som en konsekvens av diskussioner mellan SvFF och spelarrepresentanter. 

På webben skriver Svenska fotbollförbundet (SvFF) att i samband med att spelaravtalet för A-landslagen i fotboll förlängts över 2025 har stödet vid föräldraskap förbättrats.

 

Kristinebergs idrottsplats, även kallad Krillan, i  Stockholm, invigdes i början av 1930-talet. Här har många friidrottstävlingar och fotbollsmatcher arrangerats sedan dess. 

I dag har gammalt blivit som nytt, sprillans nytt!  

Allt är förändrat och förbättrat. Här är åtgärdslistan som åtskilliga kommuner skulle vilja kopiera med önskan att kunna göra det samma. och, detfinns pengar att hämta

Vem blir Årets Svenska Kvinna 2025? Kommer SWEA Internationals utmärkelse att gå till en av Sveriges mest internationellt framgångsrika affärskvinnor, en läkare och humanitär hjälparbetare, en hyllad skådespelare och regissör, en generalmajor inom Försvarsmakten, en världsrekord-hållande simmare eller en motorsports-legend? 

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Carlsberg Group är tillbaka i den europeiska landslagsfotbollens finrum.  Här är man väl insatta i konsten att skapa avtal som gynnar varumärket. Via nya partnerskap med dels UEFA och dels Svenska Fotbollförbundet är bolaget nu fotbollsölet till och med år 2030. 

Avtalet har en betoning på en jämn fördelning mellan herr- och dammästerskapen.

Folkspel är föreningslivet eget lotteriaktör. Sedan och erbjuder bland annat föreningslivet ett digitalt lotteri som heter JOYNA. I det ingår premiumvinsten win-win. En prenumerant vinner 100 000 kronor. Dessutom går samma summa till den förening eller organisation som sålt lotten.

I senaste dragningen gick vinsten till breddföreningen med fotboll och innebandy i sin verksamhet, Luleå SK.

Alla friidrottsvänner är att gratulera. Sporten får rekordmycket utrymme i TV, i synnerhet i år, men även framåt. Både Discovery och SVT är angelägna om att bjuda på  direktsändningar från galor världen över. SVT har säkrat rättigheter till 2030 - och i ett flerårigt avtal med nyaGrand Slam Track har Warner Bros och därmed Discovery kommit över rättigheter i Europa och Asien och nya Superligan.

MFF  satsar på en stjärnvärvning. Islänningen Arnór Sigurdsson är klar för klubben.

26-åringen håller dokumenterat hög klass och när MFF fick chansen  accepterades att han kostar några miljoner. an får tröja nummer åtta och ansluter till laget nästa vecka.Tränaren Henrik Rydström är lyrisk :– Tittar man på vad han gjorde i allsvenskan, så var det en offensiv av högsta klass. Han kan spela i olika offesiva positioner. Han kan vara åtta, tia eller ytter.