Stresstest av svenska idrottsmodellen

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

Pulsådern inom svensk idrott testas på allvar till följd av åtgärderna som kan kopplas till Covid-19. Fokus har hamnat på publika idrotter och stora evenemang såsom SHL-slutspelet, fotbollsallsvenska starten, Världscupstävlingar och SM-finalen i bandy. Händelser som omsätter mycket och där man lätt kan förstå de ekonomiska konsekvenserna. 

 Men problem kommer att uppstå i iden del av idrotten som består av massor med lopp, cuper och tävlingar som skapar förutsättningar för det lilla. 

Många arrangemang  måste nu ställas in eller skjutas på framtiden. Det är de många aktiviteterna som skapar förutsättningar för idrotter på lokal och regional nivå. Här får barn och ungdomsidrotten sin ekonomiska grund från de förhållandevis små medlen för att kunna ha kanslipersonal eller tränare, för att ta emot nyanlända utan att de behöver betala aktivitetsavgifter och för att kunna betala kostnader för hallhyror och hyror av anläggningar. Kostnader som i många fall har höjts under senare år.

Slår hårt mot breddidrotten

De ekonomiska konsekvenserna för mindre aktörerna kommer få effekter de kommande åren. Om en inställd cup behåller anmälningsavgifter men låter lagen delta nästa år så innebär detta att omsättningen nästa år påverkas även möjligheten till ekonomisk återhämtning. Tävlingar inom t ex löpning som skjuts fram till i höst kommer trängas i en redan full kalender av löplopp, vilket innebär att antalet starter på helårsbasis minskar.

De ekonomiska förutsättningarna för enskilda aktörer att agera och anpassa sig är i många fall fler för stora aktörerna, med större bredd av handlingsalternativ än för mindre aktörer. 

Samtidigt är det de mindre aktörerna som utgör volymen i idrotten. De är här barn och ungdomsidrott, likväl som motionsidrott finns. Det är i basen av vår idrottsmodell som påverkar framtiden och skapar morgondagens aktiva svenskar och de som blir morgondagens elit.

Både idrottssverige och kultursverige, likväl som flertalet näringslivssektorer, vill få finansiellt stöd. Här är det lätt att falla för de stora siffrornas lag. Men vi måste fråga oss om det är där stödet gör bäst nytta. Vilka är brickorna och byggstenarna i vår idrottsrörelse som skapar robusthet?

Kan bli positivt

Kriser kan också vara positiva för förändring. Mindre resurser kan både generera nya idéer och påkalla behov att förändras. Förändringar som inte är möjliga när allt är som vanligt. Den nu förestående recessionen inom idrotten kan rätt hanterat skapa bättre förutsättningarna för att ta sig an många av de utmaningarna som idrottsrörelsen har? Har idrotten den förmågan?

Basen på idrottspyramiden kan komma att rämna. Basen på en pyramid som så fint sagts i strategierna ska vara en rektangel. Men som i all tydlighet inte är det när pengar fördelas. Jag är osäker om det finns en förståelse för hur basen i många fall ser ut och var riskerna finns

Det är lätt att se att kompensationspengar inte kommer möta alla förlorade intäkter eller uppkomna kostnader. Detta kommer leda till många behov av prioriteringar. Prioriteringar som kommer påverka hur idrott kan och kommer kunna bedrivas i framtiden. Bygger vi ett modernt och robustare idrottshus eller blir det många små stenhögar med svaga fundament som liknar pyramider.

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Djurgårdens fotboll redovisar inför kommande årsmöte, onsdagen 13 mars, ett eget kapital på historiskt höga 261,4 miljoner kronor, en  ökning med 51,1 miljoner kronor jämfört med 2022.
Aldrig tidigare har föreningen, bildad 1891, haft en sådan välfylld kassakista.  Av de allsvenska lagen är det endast Malmö FF som presenterar ett högre eget kapital, i storleksordningen 700 miljoner kronor.

Allmänna arvsfonden är mycket viktig, för att inte säga avgörande partl för fler och bättre idrottsanläggningar.i Sverige. Bara under 2023 kom 235 miljoner  den vägen till idrotten..

Därför blir reaktionen kraftig inom idrotts-Sverige när Riksrevisionen något obetänksamt publicerar en granskningsrapport av Allmänna arvsfonden och föreslår att fonden bör avvecklas. 

Den svenska OS-truppen till Paris växer – och ambitioner och förhoppningar gör det samma. Utgifterna också för den delen.

I förra veckan gav SOK klartecken till ett handbollslag, ett bordtennislag, två lagkapper i simning och åtta individuella idrottare.

Det är en idrottslig mobilisering för 100 miljoner.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Striden mellan ATG och Svenska Spel fortsätter., Men i en första instans, – Patent- och marknadsdomstolen (PMD), vann ATG. Och nu har även Patent- och marknadsöverdomstolen (PMÖD) dömt till ATG:s förde.

ATG har sedan 1973 registrerat företagsnamnet Aktiebolaget Trav och Galopp hos Bolagsverket. När Svenska Spel 2020 lanserade spel på hästar använde man trots det ordkombinationen ”Trav & Galopp” i sin kommunikation. ATG valde därför att stämma Svenska Spel för intrång i ATG:s företagsnamn.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Det är nya tider i svensk fotboll, transferintäkter eller intäkter från försäljning av spelare, sätter allt större avtryck i de allsvenska lagens bokslut efter 2023 års säsong.
Nykomlingen BP, som räddade det allsvenska kontraktet via kvalseger mot Utsikten,  redovisar inför årsmötet ett eget kapital på 48,5 miljoner kronor, ett historiskt högt belopp.