Klassikern hotas i väntan på politikerna

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

Trots lojaliteten från 14 000 deltagare, fans och sponsorer är det långt ifrån säkert att Midnattsloppet firar 40 år 2021. Intäkterna från årets app räcker inte på långa vägar för att täcka kostnaderna.

Midnattsloppet har behållit en kreativ själ när Hammarby IF ställt om från fysiskt lopp till digital upplevelse. Inte mindre än 14 000 har laddat ned deras app och genomför nu 5 kilometer eller 10 kilometer med stöd av det digitala Midnattsloppet. 

All personal är uppsagd. Uppbyggd kompetens och strukturer kommer att försvinna från Midnattsloppets kontor den 1 oktober. Frånvaron av ett räddningspaket för tredje kvartalet innebär att en inspiration för svensk folkhälsa försvinner och dessutom en finansieringskanal för klubbar i Stockholm, Göteborg och Malmö.

Normalt 40 00löpare varje år

Midnattloppet lockar varje år mer än 40.000 löpare. Loppet som startade på Södermalm i Stockholm för 39 år sedan har varit viktig för att ovana löpare ska våga utmana sig själva, samtidigt som man bjuder upp till fest för deltagare, besökare och alla affärer runt omkring. Konceptet har varit så framgångsrik att man startat i flera svenska städer och också lyckats exportera konceptet.

Det är således en ekonomiskt sund och vital verksamhet som kanske försvinner. Varje år genereras flera miljoner till idrottsrörelsen. Uteblivna intäkter i år har inneburit att Hammarby Friidrott, som arrangerar Stockholms delen av Midnattsloppet, inte har kunnat skicka deltagare till SM tävlingar eftersom man inte har råd. En väl fungerande klubb och infrastruktur går på knäna och tvingas till irreversibla beslut för att kunna överleva.

Det fanns förhoppningar om indikationer kring ytterligare 500 miljoner innan sommaren från kulrutdepartementet. Det har fortsatt inte kommit några bärkraftiga signaler om att idrotten får ytterligare stödpaket. RF ligger på. Idrottsministern vill hjälpa både idrott och kultur. Men det är många som vill ha och regeringen som helhet har fortsatt inte visat att de vill hjälpa idrotten att överleva.

Politiska spelet tar sin tid...

Medan vi väntat på att ministrar ska ha semestrar, att intressenter och politiker ska positionera sig politisk och att regeringen ska hanterar andra frågor som ibland känns som att de främst vill flytta fokus på effekterna av pandemin så försvinner idrottsstrukturer framför våra ögon. 

Folkhälsan sägs ha fått ett uppsving under våren, med fler som tränar i och med att man fått mer tid och känt att man blivit för stillasittande vid hemmakontoret. För att ta hand om dessa motionärer och se till att svenskarnas motionsvanor består över tid behövs den inspiration som motionsloppen kan ge. 

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
I NHL talas om en ”sweep”, en svepning, fyra raka segrar i en serie om sju matcher och allvarligt förödmjukade motståndare. Att bli ”swept” är varje hockeyspelares mardröm –  spelarna i Färjestad och Luleå sveptets på onsdagskvällen av Rögle och Växjö efter 4-0 i respektive matchserie. 
Förudmjukade värmlänningar

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

Om ett år kommer Lidköping, bandyorten nummer ett, både publikt och sportsligt, att stå som värd för världsmästerskapen i bandy. 

I  Vänerland har det vid flera tillfällen varit Vänersborg som välkomnat bandyvärlden. När det spelades enstaka VM-matcher i ”Lidköping” under -60- och ,70-tal har det aldrig varit någon publikrusning. Då uppstod talesättet   ”folket älskar Villa, inte bandy”.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Striden mellan ATG och Svenska Spel fortsätter., Men i en första instans, – Patent- och marknadsdomstolen (PMD), vann ATG. Och nu har även Patent- och marknadsöverdomstolen (PMÖD) dömt till ATG:s förde.

ATG har sedan 1973 registrerat företagsnamnet Aktiebolaget Trav och Galopp hos Bolagsverket. När Svenska Spel 2020 lanserade spel på hästar använde man trots det ordkombinationen ”Trav & Galopp” i sin kommunikation. ATG valde därför att stämma Svenska Spel för intrång i ATG:s företagsnamn.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Det är nya tider i svensk fotboll, transferintäkter eller intäkter från försäljning av spelare, sätter allt större avtryck i de allsvenska lagens bokslut efter 2023 års säsong.
Nykomlingen BP, som räddade det allsvenska kontraktet via kvalseger mot Utsikten,  redovisar inför årsmötet ett eget kapital på 48,5 miljoner kronor, ett historiskt högt belopp.