Politikerna har fastnat i ett juridiskt dilemma
Idrottsrörelsens ovisshet är betydande både på kort och långsikt. Alla idrotter vill visa och tydliggöra att man klarar av att ta ansvar. Men politikerna har fastnat i ett juridiskt dilemma eftersom man tillämpar en lag som är till för folksamlingar såsom demonstrationer på idrotten.
En lag som är illa lämpad för idrotts- och evenemangsverksamhet. Försök att lätta på lagen och göra undantag från dess första paragraf mötte dessutom kritik från flera tunga remissinsatser.
I förra veckan förändrades möjligheterna nästan dagligen. Först trodde arenaidrotter på möjligheten att välkomna 30-40 procent av publikkapaciteten, vilket blev 500 med FHMs besked och sedan 50 personer med polisens besked.
Inte ens 1 oktober...
Från att flera av lagidrotterna flyttade seriestart till första helgen i oktober för att välkomna publik är det nu högst osäkert om detta är möjligt.
För deltagaridrotter som skidor, skidskytte, orientering och löpning blev regeringens förslag att bara se till idrotter med numrerade sittplatser ett mycket negativt besked för att tillåta tävlingar i närtid.
För längdskidor är Vinterstudion med skidpremiären i Bruksvallarna inte långt borta. Inte heller Skidskyttets världscupstart i Östersund i början av december lär vara möjlig att genomföra utifrån gällande regler med publik.
Om de överhuvudtaget går att genomföra enligt ordningslagen.
Allt fler idrotter drabbas
Den kortsiktiga ovissheten blir långsiktig, eftersom allt fler idrotter drabbas från utebliven publik och uteblivna tävlingar. RF har förvisso säkerställt att regeringen vill tillsätta ytterligare ett stödpaket på 1 miljard till idrotten för uteblivna intäkter under tredje och fjärde kvartalet.
Dessa pengar täcker vissa förluster, men skadorna för idrotten är större.
Hur stora är svårt att säga, eftersom ingen har överblick och skadorna finns både inom elit och bredd, samt lokalt och centralt. Vissa skador kommer läka medan andra är irreversibla i sin karaktär.
De som troligen har bäst överblick på effekterna är aktörer med betydande ekonomisk aktivitet såsom de högre serierna i de stora lagidrotterna och motionsarrangörerna, även om dessa har lagt mycket tid åt att krishantera under coronaperioden.
Framtiden allt mer oviss
Men de aktörerna har tvingats vara aktiva och löpande arbetat igenom olika scenarier för framtiden, eftersom de också har tydliga leveranskrav från sponsorer och medier.
Ovissheten gör att alla aktörer i dag har svårt att planera för framtiden. Naturligtvis kan inte pandemiutvecklingen helt förutses, men avsaknaden av nationell återstartsstrategi från regeringen och frånvaron av myndigheter som aktivt visar på acceptabla tillvägagångssätt på kort- och långsikt är skadligt för idrotten.
Vi kommer inte få en normal idrottsverksamhet under hösten 2020. Frågan är hur den blir 2021 och 2022. Idrottsföreningar, arrangörer och förbund behöver få indikationer på vad som är möjligt att göra nu och imorgon.
Men vem kan och vågar lämna dessa besked?
Mest lästa just nu
Spelaraffärerna inom svensk elitfotboll ökar markant just nu. Transfermarknaden är het och klubbar säljer ovh köper för stora pengar.
IFK Göteborg har gjort en ny stor affär när italienska Serie B-klubben Sassuolo köpte Laurs Skjellerup som blir en av IFK:s dyraste försäljningar genom tiderna då prislappen ska, enligt uppgifter, hamnat på drygt 46 miljoner kronor. Många minns också hur IFK sålde Malick Yalcouyé till engelska Brighton och totalt handlar det om intäkter på runt 100 miljoner kronor.
8-9 mars kommer världscupen till Åre för två dagar med alpin skidfest. I samband med det samlas också kända vinteridrottare, forskare och ledare för näringslivet för första gången under Nordic Sustainability Arena (NoSa) med ett gemensamt mål om att skydda framtidens vintrar.
Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.
Ängelholms kommun föregår med gott exempel och bildar skolar för många andra kommuner. Skåningarna går ut öppet med hur mycket de vill sponsra föreningarna i bygden. Och de uppger också hur mycket pengar respektive klubb får.
Behållningen från Bingolottos Uppesittare-kvällen, dan-före-dan och en enskild kväll landade 2024 på 142 miljoner att fördela på klubbar och organisationer. Sedan gav Nyårsbingon ytterligare 14 miljoner i överskott. Totalt innebar det 156 miljoner kronor!
Stjärnspäckade hockeyturneringen Four Nations Face Off, 12-20 februari, ska visas i svensk TV. Deltagande nationer är Sverige, Finland, Kanada och USA.
Efter en ekonomisk mangling med NHL-organisationen och spelarfacket NHLPA har streamingtjänsten Viaplay slutligen accepterat villkoren. Några belopp har inte meddelats.
Matchtider är 02.00, med undantag för Tre Kronors möte med Finland som har nedsläpp 19 00 den 15 februari. Tre Kronor inleder mot Kanada den 13 februari 02.00
Mästartiteln är säkrad, men det betyder inte att arbetsro infinner sig i Malmö FF. Många spelarfrågor behöver slutföras.
På tisdagen tillkännagav MFF-ledningen att skyttekungen Isaac Kiese Thelin förlänger sitt kontrakt med MFF. Den 32-årige forwardens nya avtal gäller till och med 2026.
Skriv kommentar