Politikerna har fastnat i ett juridiskt dilemma
Idrottsrörelsens ovisshet är betydande både på kort och långsikt. Alla idrotter vill visa och tydliggöra att man klarar av att ta ansvar. Men politikerna har fastnat i ett juridiskt dilemma eftersom man tillämpar en lag som är till för folksamlingar såsom demonstrationer på idrotten.

En lag som är illa lämpad för idrotts- och evenemangsverksamhet. Försök att lätta på lagen och göra undantag från dess första paragraf mötte dessutom kritik från flera tunga remissinsatser.
I förra veckan förändrades möjligheterna nästan dagligen. Först trodde arenaidrotter på möjligheten att välkomna 30-40 procent av publikkapaciteten, vilket blev 500 med FHMs besked och sedan 50 personer med polisens besked.
Inte ens 1 oktober...
Från att flera av lagidrotterna flyttade seriestart till första helgen i oktober för att välkomna publik är det nu högst osäkert om detta är möjligt.
För deltagaridrotter som skidor, skidskytte, orientering och löpning blev regeringens förslag att bara se till idrotter med numrerade sittplatser ett mycket negativt besked för att tillåta tävlingar i närtid.
För längdskidor är Vinterstudion med skidpremiären i Bruksvallarna inte långt borta. Inte heller Skidskyttets världscupstart i Östersund i början av december lär vara möjlig att genomföra utifrån gällande regler med publik.
Om de överhuvudtaget går att genomföra enligt ordningslagen.
Allt fler idrotter drabbas
Den kortsiktiga ovissheten blir långsiktig, eftersom allt fler idrotter drabbas från utebliven publik och uteblivna tävlingar. RF har förvisso säkerställt att regeringen vill tillsätta ytterligare ett stödpaket på 1 miljard till idrotten för uteblivna intäkter under tredje och fjärde kvartalet.
Dessa pengar täcker vissa förluster, men skadorna för idrotten är större.
Hur stora är svårt att säga, eftersom ingen har överblick och skadorna finns både inom elit och bredd, samt lokalt och centralt. Vissa skador kommer läka medan andra är irreversibla i sin karaktär.
De som troligen har bäst överblick på effekterna är aktörer med betydande ekonomisk aktivitet såsom de högre serierna i de stora lagidrotterna och motionsarrangörerna, även om dessa har lagt mycket tid åt att krishantera under coronaperioden.
Framtiden allt mer oviss
Men de aktörerna har tvingats vara aktiva och löpande arbetat igenom olika scenarier för framtiden, eftersom de också har tydliga leveranskrav från sponsorer och medier.
Ovissheten gör att alla aktörer i dag har svårt att planera för framtiden. Naturligtvis kan inte pandemiutvecklingen helt förutses, men avsaknaden av nationell återstartsstrategi från regeringen och frånvaron av myndigheter som aktivt visar på acceptabla tillvägagångssätt på kort- och långsikt är skadligt för idrotten.
Vi kommer inte få en normal idrottsverksamhet under hösten 2020. Frågan är hur den blir 2021 och 2022. Idrottsföreningar, arrangörer och förbund behöver få indikationer på vad som är möjligt att göra nu och imorgon.
Men vem kan och vågar lämna dessa besked?
Kommentera
Vad anser du? Låt oss diskutera, antingen med Facebook – eller med kommentarer direkt på sidan.
- Kommentera med Facebook
- Kommentera utan Facebook
Skriv kommentar
Mest lästa just nu
Tiderna förändras. I fortsättningen står barnpassning på programmet när fotbollslandslagen har match. Detta som en konsekvens av diskussioner mellan SvFF och spelarrepresentanter.
På webben skriver Svenska fotbollförbundet (SvFF) att i samband med att spelaravtalet för A-landslagen i fotboll förlängts över 2025 har stödet vid föräldraskap förbättrats.
Kristinebergs idrottsplats, även kallad Krillan, i Stockholm, invigdes i början av 1930-talet. Här har många friidrottstävlingar och fotbollsmatcher arrangerats sedan dess.
I dag har gammalt blivit som nytt, sprillans nytt!
Allt är förändrat och förbättrat. Här är åtgärdslistan som åtskilliga kommuner skulle vilja kopiera med önskan att kunna göra det samma. och, detfinns pengar att hämta
Vem blir Årets Svenska Kvinna 2025? Kommer SWEA Internationals utmärkelse att gå till en av Sveriges mest internationellt framgångsrika affärskvinnor, en läkare och humanitär hjälparbetare, en hyllad skådespelare och regissör, en generalmajor inom Försvarsmakten, en världsrekord-hållande simmare eller en motorsports-legend?
Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.
Carlsberg Group är tillbaka i den europeiska landslagsfotbollens finrum. Här är man väl insatta i konsten att skapa avtal som gynnar varumärket. Via nya partnerskap med dels UEFA och dels Svenska Fotbollförbundet är bolaget nu fotbollsölet till och med år 2030.
Avtalet har en betoning på en jämn fördelning mellan herr- och dammästerskapen.
Folkspel är föreningslivet eget lotteriaktör. Sedan och erbjuder bland annat föreningslivet ett digitalt lotteri som heter JOYNA. I det ingår premiumvinsten win-win. En prenumerant vinner 100 000 kronor. Dessutom går samma summa till den förening eller organisation som sålt lotten.
I senaste dragningen gick vinsten till breddföreningen med fotboll och innebandy i sin verksamhet, Luleå SK.
Alla friidrottsvänner är att gratulera. Sporten får rekordmycket utrymme i TV, i synnerhet i år, men även framåt. Både Discovery och SVT är angelägna om att bjuda på direktsändningar från galor världen över. SVT har säkrat rättigheter till 2030 - och i ett flerårigt avtal med nyaGrand Slam Track har Warner Bros och därmed Discovery kommit över rättigheter i Europa och Asien och nya Superligan.
MFF satsar på en stjärnvärvning. Islänningen Arnór Sigurdsson är klar för klubben.
26-åringen håller dokumenterat hög klass och när MFF fick chansen accepterades att han kostar några miljoner. an får tröja nummer åtta och ansluter till laget nästa vecka.Tränaren Henrik Rydström är lyrisk :– Tittar man på vad han gjorde i allsvenskan, så var det en offensiv av högsta klass. Han kan spela i olika offesiva positioner. Han kan vara åtta, tia eller ytter.