Politikerna har fastnat i ett juridiskt dilemma

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

Idrottsrörelsens ovisshet är betydande både på kort och långsikt. Alla idrotter vill visa och tydliggöra att man klarar av att ta ansvar. Men politikerna har fastnat i ett juridiskt dilemma eftersom man tillämpar en lag som är till för folksamlingar såsom demonstrationer på idrotten. 

Politikerna har mycket att fundera på. I synnerhet när äldre lagar inte är applicerbara på dagens villkor.

En lag som är illa lämpad för idrotts- och evenemangsverksamhet. Försök att lätta på lagen och göra undantag från dess första paragraf mötte dessutom kritik från flera tunga remissinsatser.

I förra veckan förändrades möjligheterna nästan dagligen. Först trodde arenaidrotter på möjligheten att välkomna 30-40 procent av publikkapaciteten, vilket blev 500 med FHMs besked och sedan 50 personer med polisens besked. 

Inte ens 1 oktober...

Från att flera av lagidrotterna flyttade seriestart till första helgen i oktober för att välkomna publik är det nu högst osäkert om detta är möjligt. 

För deltagaridrotter som skidor, skidskytte, orientering och löpning blev regeringens förslag att bara se till idrotter med numrerade sittplatser ett mycket negativt besked för att tillåta tävlingar i närtid. 

För längdskidor är Vinterstudion med skidpremiären i Bruksvallarna inte långt borta. Inte heller Skidskyttets världscupstart i Östersund i början av december lär vara möjlig att genomföra utifrån gällande regler med publik. 

Om de överhuvudtaget går att genomföra enligt ordningslagen. 

Allt fler idrotter drabbas

Den kortsiktiga ovissheten blir långsiktig, eftersom allt fler idrotter drabbas från utebliven publik och uteblivna tävlingar. RF har förvisso säkerställt att regeringen vill tillsätta ytterligare ett stödpaket på 1 miljard till idrotten för uteblivna intäkter under tredje och fjärde kvartalet. 

Dessa pengar täcker vissa förluster, men skadorna för idrotten är större. 

Hur stora är svårt att säga, eftersom ingen har överblick och skadorna finns både inom elit och bredd, samt lokalt och centralt. Vissa skador kommer läka medan andra är irreversibla i sin karaktär.

De som troligen har bäst överblick på effekterna är aktörer med betydande ekonomisk aktivitet såsom de högre serierna i de stora lagidrotterna och motionsarrangörerna, även om dessa har lagt mycket tid åt att krishantera under coronaperioden. 

Framtiden allt mer oviss

Men de aktörerna har tvingats vara aktiva och löpande arbetat igenom olika scenarier för framtiden, eftersom de också har tydliga leveranskrav från sponsorer och medier. 

Ovissheten gör att alla aktörer i dag har svårt att planera för framtiden. Naturligtvis kan inte pandemiutvecklingen helt förutses, men avsaknaden av nationell återstartsstrategi från regeringen och frånvaron av myndigheter som aktivt visar på acceptabla tillvägagångssätt på kort- och långsikt är skadligt för idrotten. 

Vi kommer inte få en normal idrottsverksamhet under hösten 2020. Frågan är hur den blir 2021 och 2022. Idrottsföreningar, arrangörer och förbund behöver få indikationer på vad som är möjligt att göra nu och imorgon.

Men vem kan och vågar lämna dessa besked? 

Staffan Movin

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Tala om dominoeffekt.  Först lämnar Malmös sportchef Björn Liljander för konkurrenten HV 71 – trots två och ett halvt år kvar på kontraktet. Liljander hade spelat under täcket med Malmö en längre tid, det visar mail i hans dator.

Malmö-duon Mats Larsson, ordförande och Patrik Sylvegård, klubbdirektör, har snabbt ett huvudspår som ersättare, nämligen allsvenska IK Oskarshamns sportchef Oscar Alsenfelt, tidigare just Malmö-målvakt, nu med kontrakt till och med 2027, underskrivet den 8 februari i år, med smålänningarna.

Stockholmarna och Göteborg-arna samarbetade. Allt var så bra och samarbetet hyllades flera gånger om och än mera – för samtidigt utnämndes Gamla Ullevi till damlandslagets nationalarena. 

Nu är det ingen som skakar hand längre och överenskommelsen rivs

Svenska Fotbollförbundet deklarerar en ny strategi med en visionen ”Fotboll för alla överallt”.

Efter  Luleå är det nu Brynäs som i bestraffas med böter på 5 000 kronor samt förbud mot supporterartiklar på läktarplats i kommande fem matcher på bortais, så kallat flaggförbud..

Det var efter Brynäs-seger i Leksand, 4-1 den 28 november, som pyrotekniskt material antändes  av Brynäs-klacken i Tegera Arena.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

En prenumerant i handbollsklubben vann 100 000 på senaste dragningen i JOYNA, ett digitalt lotteri från ideella Folkspel. Samtidigt fick Rimbo HK, som sålde lotten, samma summa.

– Ett oerhört viktigt tillskott till vår verksamhet, säger styrelsemedlem Therese Hurtig.

Utan att uppgörelsen fått särskilt stor uppmärksamhet har Sverige gått in i Macolinkonventionen

Regeringen tog beslutet att Sverige ska bli en del av Europarådets konvention mot matchfixning, den så kallade Macolinkonventionen. Det är ett led i att bekämpa Matchfixning som växer internationellt och utgör ett starkt hot mot idrotten - och  Sverige är inget undantag.   

Tiden är inne… Svenska vinterhjältar  på skidor gör entré igen i TV. Den alpina säsongen drar igång på Viaplay Vinter.  Premiären sker i Sölden med storslalom för både damer och herrar. Men helgen bjudet ocks på ett antal fotbollsmatcher, eroende på vilken tv-kanal du har.

 

Du som gillar att se idrottsdramatik på TV får fullt upp i helgen. 

Mästartiteln är säkrad, men det betyder inte att arbetsro infinner  sig i Malmö FF. Många spelarfrågor behöver slutföras.

På tisdagen tillkännagav  MFF-ledningen att skyttekungen Isaac Kiese Thelin förlänger sitt kontrakt med MFF. Den 32-årige forwardens nya avtal gäller till och med 2026.