Svensk idrott behöver en omstartsstrategi
Trots stödpaket klarar stora delar av idrottsrörelsen inte av att hålla kraften uppe. Redan i våras såg vi att klubbar valde att degradera sig i ligor till följd av svårigheter att få ihop ekonomin.
Men då hade många förhoppningen att verksamheten skulle vara i gång efter sommaren. Nu står det klart att publik och deltagare kommer vara begränsade under en ganska lång framtid.
Fram till nu har också föreningar och event utnyttjat korttidspermitteringen och försökt att hitta lösningar på sin ekonomiska situation. Denna möjlighet upphör inom kort.
Regeringen har gett RF ytterligare 1,5 miljarder i stöd för att täcka idrottens förlorade intäkter som uppskattas, utan sponsring och medieavtal, vara 3,3 - 3,8 miljarder. Lägger vi till förlorade sponsringsintäkter är förlusterna betydligt större.
Föreningarna dränerade
Idrottsföreningar som i sin roll som ideella föreningar inte får bygga soliditet har dränerats på de sparslantar de trots allt haft. Föreningar börjar nu höja medlemsavgifter för att överleva.
Den senaste veckan har flera organisationer som Vasaloppet, Göteborgsvarvet och O-ringen tappat betydande kompetens för kommande event. Med befintlig osäkerhet har vi bara sett början. Personalminskningar och kompetensflykt kommer fortsätta.På kort sikt behöver idrotts-Sverige besked från regeringen under vilka förutsättningar arbetet kan börja återgå till olika nivåer av idrottslig verksamhet för publik, deltagare i motionslopp och om möjligheten för internationell elit på tävlingar i Sverige.
Dagens besked om att regeringen inte kan genomföra några lättnader är förståeligt ur ett smittskyddsperspektiv. Men Stefan Löfven gör det enkelt för sig och hans uttalande visar att regeringen inte förmår ta tag i frågorna om publik och deltagande på ett strukturerat sätt.
Möjligheten att öka publiken per 1 oktober handlade inte om lättnader utan om undantag från en förordning som slår fel. En förordning som inte tar hänsyn till tid och rum – Friends arena, Skidskyttestadion i Östersund eller 90 kilometers Vasaloppsarena ska inte likställas i tillståndsbedömningen med en mindre lokal. En av intentionerna av förändring i förordningen var ett mer homogent smittskyddsarbete över olika sektorer, dvs att förordningen inte slog orimligt fel. Detta har regeringen nu glömt bort.
Regeringen måste agera under omstarten
Men behoven är inte bara kopplad till frågor som RF redan driver publikt. Regeringen behöver ge idrottsrörelsen och eventbranschen möjlighet att fortsätta korttidspermittera. Dessa möjligheter försvinner per 1 december och utan denna möjlighet raseras idrotten än fortare.
Det är välkommet att RF gör scenarios för 2021 och 2022, men är bara början på arbetet. För även om dessa scenarios visar på ett ökat stödbehov av idrottsrörelsen och RF lyckas få mer medel från staten så är svensk idrott svårt sargat. För vi har inte bara förlorat stora pengar utan även kompetens, sponsorer och strukturer har eroderat.
Björn Eriksson brukar tala om att idrotten är viktig för svensk återstart. Problemet är att just nu är det tveksamt om idrotten som startmotor kommer fungera. De påbörjade scenarierna måste ligga till grund för att RF och SF även utvecklar återstartsstrategier för svensk idrott. För planer och äskande av medel i all ära, men utan ledarskap och kraftfullt agerande kommer förlorade strukturer inte kunna återuppbyggas.
Mest lästa just nu
Tala om dominoeffekt. Först lämnar Malmös sportchef Björn Liljander för konkurrenten HV 71 – trots två och ett halvt år kvar på kontraktet. Liljander hade spelat under täcket med Malmö en längre tid, det visar mail i hans dator.
Malmö-duon Mats Larsson, ordförande och Patrik Sylvegård, klubbdirektör, har snabbt ett huvudspår som ersättare, nämligen allsvenska IK Oskarshamns sportchef Oscar Alsenfelt, tidigare just Malmö-målvakt, nu med kontrakt till och med 2027, underskrivet den 8 februari i år, med smålänningarna.
Stockholmarna och Göteborg-arna samarbetade. Allt var så bra och samarbetet hyllades flera gånger om och än mera – för samtidigt utnämndes Gamla Ullevi till damlandslagets nationalarena.
Nu är det ingen som skakar hand längre och överenskommelsen rivs
Svenska Fotbollförbundet deklarerar en ny strategi med en visionen ”Fotboll för alla överallt”.
Efter Luleå är det nu Brynäs som i bestraffas med böter på 5 000 kronor samt förbud mot supporterartiklar på läktarplats i kommande fem matcher på bortais, så kallat flaggförbud..
Det var efter Brynäs-seger i Leksand, 4-1 den 28 november, som pyrotekniskt material antändes av Brynäs-klacken i Tegera Arena.
Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.
En prenumerant i handbollsklubben vann 100 000 på senaste dragningen i JOYNA, ett digitalt lotteri från ideella Folkspel. Samtidigt fick Rimbo HK, som sålde lotten, samma summa.
– Ett oerhört viktigt tillskott till vår verksamhet, säger styrelsemedlem Therese Hurtig.
Utan att uppgörelsen fått särskilt stor uppmärksamhet har Sverige gått in i Macolinkonventionen
Regeringen tog beslutet att Sverige ska bli en del av Europarådets konvention mot matchfixning, den så kallade Macolinkonventionen. Det är ett led i att bekämpa Matchfixning som växer internationellt och utgör ett starkt hot mot idrotten - och Sverige är inget undantag.
Tiden är inne… Svenska vinterhjältar på skidor gör entré igen i TV. Den alpina säsongen drar igång på Viaplay Vinter. Premiären sker i Sölden med storslalom för både damer och herrar. Men helgen bjudet ocks på ett antal fotbollsmatcher, eroende på vilken tv-kanal du har.
Du som gillar att se idrottsdramatik på TV får fullt upp i helgen.
Mästartiteln är säkrad, men det betyder inte att arbetsro infinner sig i Malmö FF. Många spelarfrågor behöver slutföras.
På tisdagen tillkännagav MFF-ledningen att skyttekungen Isaac Kiese Thelin förlänger sitt kontrakt med MFF. Den 32-årige forwardens nya avtal gäller till och med 2026.
Skriv kommentar