Svensk idrott behöver en omstartsstrategi

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

Trots stödpaket klarar stora delar av idrottsrörelsen inte av att hålla kraften uppe. Redan i våras såg vi att klubbar valde att degradera sig i ligor till följd av svårigheter att få ihop ekonomin. 

Men då hade många förhoppningen att verksamheten skulle vara i gång efter sommaren. Nu står det klart att publik och deltagare kommer vara begränsade under en ganska lång framtid.

IdrottsSverige börjar packa när verksamheten blir helt förändrad.

Fram till nu har också föreningar och event utnyttjat korttidspermitteringen och försökt att hitta lösningar på sin ekonomiska situation. Denna möjlighet upphör inom kort.

Regeringen har gett RF ytterligare 1,5 miljarder i stöd för att täcka idrottens förlorade intäkter som uppskattas, utan sponsring och medieavtal, vara 3,3 - 3,8 miljarder. Lägger vi till förlorade sponsringsintäkter är förlusterna betydligt större. 

Föreningarna dränerade

Idrottsföreningar som i sin roll som ideella föreningar inte får bygga soliditet har dränerats på de sparslantar de trots allt haft. Föreningar börjar nu höja medlemsavgifter för att överleva.

Den senaste veckan har flera organisationer som Vasaloppet, Göteborgsvarvet och O-ringen tappat betydande kompetens för kommande event. Med befintlig osäkerhet har vi bara sett början. Personalminskningar och kompetensflykt kommer fortsätta.På kort sikt behöver idrotts-Sverige besked från regeringen under vilka förutsättningar arbetet kan börja återgå till olika nivåer av idrottslig verksamhet för publik, deltagare i motionslopp och om möjligheten för internationell elit på tävlingar i Sverige.

Dagens besked om att regeringen inte kan genomföra några lättnader är förståeligt ur ett smittskyddsperspektiv. Men Stefan Löfven gör det enkelt för sig och hans uttalande visar att regeringen inte förmår ta tag i frågorna om publik och deltagande på ett strukturerat sätt. 

Möjligheten att öka publiken per 1 oktober handlade inte om lättnader utan om undantag från en förordning som slår fel. En förordning som inte tar hänsyn till tid och rum – Friends arena, Skidskyttestadion i Östersund eller 90 kilometers Vasaloppsarena ska inte likställas i tillståndsbedömningen med en mindre lokal. En av intentionerna av förändring i förordningen var ett mer homogent smittskyddsarbete över olika sektorer, dvs att förordningen inte slog orimligt fel. Detta har regeringen nu glömt bort.

Regeringen måste agera under omstarten

Men behoven är inte bara kopplad till frågor som RF redan driver publikt. Regeringen behöver ge idrottsrörelsen och eventbranschen möjlighet att fortsätta korttidspermittera. Dessa möjligheter försvinner per 1 december och utan denna möjlighet raseras idrotten än fortare.

Det är välkommet att RF gör scenarios för 2021 och 2022, men är bara början på arbetet. För även om dessa scenarios visar på ett ökat stödbehov av idrottsrörelsen och RF lyckas få mer medel från staten så är svensk idrott svårt sargat. För vi har inte bara förlorat stora pengar utan även kompetens, sponsorer och strukturer har eroderat. 

Björn Eriksson brukar tala om att idrotten är viktig för svensk återstart. Problemet är att just nu är det tveksamt om idrotten som startmotor kommer fungera.  De påbörjade scenarierna måste ligga till grund för att RF och SF även utvecklar återstartsstrategier för svensk idrott. För planer och äskande av medel i all ära, men utan ledarskap och kraftfullt agerande kommer förlorade strukturer inte kunna återuppbyggas.

Kommentera

Vad anser du? Låt oss diskutera, antingen med Facebook – eller med kommentarer direkt på sidan.

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
Path:
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Tiderna förändras. I fortsättningen står barnpassning på programmet när fotbollslandslagen har match. Detta som en konsekvens av diskussioner mellan SvFF och spelarrepresentanter. 

På webben skriver Svenska fotbollförbundet (SvFF) att i samband med att spelaravtalet för A-landslagen i fotboll förlängts över 2025 har stödet vid föräldraskap förbättrats.

 

Kristinebergs idrottsplats, även kallad Krillan, i  Stockholm, invigdes i början av 1930-talet. Här har många friidrottstävlingar och fotbollsmatcher arrangerats sedan dess. 

I dag har gammalt blivit som nytt, sprillans nytt!  

Allt är förändrat och förbättrat. Här är åtgärdslistan som åtskilliga kommuner skulle vilja kopiera med önskan att kunna göra det samma. och, detfinns pengar att hämta

Vem blir Årets Svenska Kvinna 2025? Kommer SWEA Internationals utmärkelse att gå till en av Sveriges mest internationellt framgångsrika affärskvinnor, en läkare och humanitär hjälparbetare, en hyllad skådespelare och regissör, en generalmajor inom Försvarsmakten, en världsrekord-hållande simmare eller en motorsports-legend? 

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Carlsberg Group är tillbaka i den europeiska landslagsfotbollens finrum.  Här är man väl insatta i konsten att skapa avtal som gynnar varumärket. Via nya partnerskap med dels UEFA och dels Svenska Fotbollförbundet är bolaget nu fotbollsölet till och med år 2030. 

Avtalet har en betoning på en jämn fördelning mellan herr- och dammästerskapen.

Folkspel är föreningslivet eget lotteriaktör. Sedan och erbjuder bland annat föreningslivet ett digitalt lotteri som heter JOYNA. I det ingår premiumvinsten win-win. En prenumerant vinner 100 000 kronor. Dessutom går samma summa till den förening eller organisation som sålt lotten.

I senaste dragningen gick vinsten till breddföreningen med fotboll och innebandy i sin verksamhet, Luleå SK.

Alla friidrottsvänner är att gratulera. Sporten får rekordmycket utrymme i TV, i synnerhet i år, men även framåt. Både Discovery och SVT är angelägna om att bjuda på  direktsändningar från galor världen över. SVT har säkrat rättigheter till 2030 - och i ett flerårigt avtal med nyaGrand Slam Track har Warner Bros och därmed Discovery kommit över rättigheter i Europa och Asien och nya Superligan.

MFF  satsar på en stjärnvärvning. Islänningen Arnór Sigurdsson är klar för klubben.

26-åringen håller dokumenterat hög klass och när MFF fick chansen  accepterades att han kostar några miljoner. an får tröja nummer åtta och ansluter till laget nästa vecka.Tränaren Henrik Rydström är lyrisk :– Tittar man på vad han gjorde i allsvenskan, så var det en offensiv av högsta klass. Han kan spela i olika offesiva positioner. Han kan vara åtta, tia eller ytter.